Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Η ΑΕΚ στους 8 του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης

Η ΑΕΚ τη σεζόν 1968-69 κατάφερε να προκριθεί στα προημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης! Ήταν η πρώτη ελληνική ομάδα που αγωνίστηκε σε προημιτελικό Ευρώπης και μάλιστα στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Η ΑΕΚ είναι η μοναδική ομάδα της Ελλάδας που έχει αγωνιστεί στα προημιτελικά και των τριών ευρωπαϊκών διοργανώσεων! Το 1968-69 έφτασε στους 8 του Πρωταθλητριών, το 1976-77 στους 4 του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και τις σεζόν 1996-97 και 1997-98 στους 8 του Κυπέλλου Κυπελλούχων που σήμερα έχει καταργηθεί.
Τη σεζόν 1968-69, προπονητής της ΑΕΚ ήταν ο μεγάλος Μπράνκο Στάνκοβιτς. Παρέμεινε στον πάγκο της Ένωσης πέντε χρόνια και συνέδεσε το όνομά του και με την κατάκτηση του πρωταθλήματος του 1971.
Α' γύρος

Στον πρώτο γύρο της διοργάνωσης η ΑΕΚ αντιμετώπισε τη Ζενές Ες Λουξεμβούργου και δε δυσκολεύτηκε να πάρει την πρόκριση.

ΑΕΚ-Ζενές Ες 3-0 (24' Παπαϊωάννου, 56' Παπαγεωργίου, 58' πεν. Καραφέσκος)
Αγωνίστηκαν: Μανιατέας, Βασιλείου, Σκευοφύλαξ (46' Σταθόπουλος), Βεντούρης (46' Σεβαστόπουλος), Παπαγεωργίου, Σοφιανίδης, Συμιγδαλάς, Ιορδάνου, Καραφέσκος, Παπαϊωάννου, Σταματιάδης.
Ζενές Ες-ΑΕΚ 3-2 (6' Χόφμαν, 43' Ντρουέ, 83' Λάνγκερ - 16', 35' Βεντούρης)
Αγωνίστηκαν: Μανιατέας, Βασιλείου (8' Σταθόπουλος), Σοφιανίδης, Σκευοφύλαξ, Συμιγδαλάς, Ιορδάνου, Καραφέσκος, Σταματιάδης, Παπαγεωργίου, Παπαϊωάννου, Βεντούρης.

Β' γύρος

Στο δεύτερο γύρο ο Δικέφαλος κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Ακαντέμικ Δανίας. Στη ρεβάνς, που έγινε στη Δανία, οι Έλληνες φίλαθλοι διέκοψαν τον αγώνα μπαίνοντας για λίγο στον αγωνιστικό χώρο, "διαδηλώνοντας" κατά της χουντικής κυβέρνησης της Ελλάδας. Έμμεσα βγήκε κερδισμένη η Ένωση από τη διαμαρτυρία γιατί ανακόπηκε ο ρυθμός της ομάδας της Δανίας που είχε την υπεροχή στον αγωνιστικό χώρο. Τελικά η ΑΕΚ κατάφερε και πήρε τη νίκη με 0-2 και την σπουδαία πρόκριση που είχε γίνει πολύ δύσκολη μετά το 0-0 της Νέας Φιλαδέλφειας.
 ΑΕΚ-Ακαντέμικ 0-0
Αγωνίστηκαν: Κωνσταντινίδης, Κεφαλίδης, Μπαλόπουλος, Σταθόπουλος, Βασιλείου, Σκευοφύλαξ, Καραφέσκος, Νικολαΐδης, Σταματιάδης, Παπαϊωάννου, Βεντούρης.
Ακαντέμικ-ΑΕΚ 0-2 (26' Σταματιάδης, 80' Παπαϊωάννου)
Αγωνίστηκαν: Κωνσταντινίδης, Κεφαλίδης, Μπαλόπουλος, Σταθόπουλος, Βασιλείου, Σκευοφύλαξ, Καραφέσκος, Νικολαΐδης, Σταματιάδης (73' Συμιγδαλάς), Παπαϊωάννου, Πομώνης (57' Σεβαστόπουλος).
Προημιτελικά

Η ΑΕΚ στους 8 της διοργάνωσης βρέθηκε αντιμέτωπη με την ισχυρή Σπάρτακ Τρνάβα Τσεχοσλοβακίας. Η ΑΕΚ πάλεψε για την πρόκριση αλλά τελικά δεν τα κατάφερε.
Σπάρτακ Τρνάβα-ΑΕΚ 2-1 (27' Γιάραμπακ, 43' Κάμπατ - 60' Σεβαστόπουλος)
Αγωνίστηκαν: Κωνσταντινίδης, Κεφαλίδης, Μπαλόπουλος, Σταθόπουλος, Βασιλείου, Σκευοφύλαξ, Καραφέσκος, Σεβαστόπουλος, Νικολαΐδης, Παπαϊωάννου, Σταματιάδης (46' Βεντούρης).
ΑΕΚ-Σπάρτακ Τρνάβα 1-1 (77' Παπαϊωάννου - 22' Σβετς)
Αγωνίστηκαν: Κωνσταντινίδης, Κεφαλίδης, Μπαλόπουλος, Σκευοφύλαξ, Σταθόπουλος, Βασιλείου, Καραφέσκος (46' Συμιγδαλάς), Νικολαΐδης, Βεντούρης, Παπαϊωάννου, Σταματιάδης (46' Πομώνης).