Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Το τελειωτικό χτύπημα στη Μπάγερ Λεβερκούζεν

ΑΕΚ-Μπάγερ Λεβερκούζεν 2-0

7 Δεκεμβρίου 2000. 15 μέρες μετά από την επική εμφάνιση μέσα στο Λεβερκούζεν, όπου η ΑΕΚ έκανε όλη την Ευρώπη να παραμιλάει με τα 4 γκολ που έριξε στους Γερμανούς μέσα στο σπίτι τους, έχει έρθει η ώρα για την πολυπόθητη ρεβάνς που θα φέρει και την πρόκριση στη μία από τις δύο ομάδες. Είναι μεσημέρι Πέμπτης (τότε τα παιχνίδια δεν ορίζονταν πάντα βράδυ) και το Νίκος Γκούμας έχει φορέσει τα γιορτινά του και είναι γεμάτο απ' άκρη σ' άκρη. Η ΑΕΚ αναμετράται με την γερμανική Μπάγερ Λεβερκούζεν στον επαναληπτικό αγώνα του τρίτου γύρου του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ διεκδικώντας την πρόκρισή της στους 16 της διοργάνωσης έχοντας για μεγάλο όπλο μέσα στη φαρέτρα της τη μεγαλειώδη εμφάνισή της στο πρώτο παιχνίδι και την ισοπαλία με 4-4 που είχε αποσπάσει στο Λεβερκούζεν. Οι υπερόπτες Γερμανοί δηλώνουν ότι το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα ήταν τυχαίο και ότι θα πάρουν εύκολα την πρόκριση μέσα στη Νέα Φιλαδέλφεια. Και καλά, δεν ήξεραν, δεν ρώταγαν τι σημαίνει Νέα Φιλαδέλφεια;
 
Η ομάδα του Γιάννη Παθιακάκη πήρε από την αρχή του αγώνα τον "αέρα" των Γερμανών, κλείνοντάς τους όλους τους διαδρόμους και μην επιτρέποντάς τους να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να απειλήσουν την εστία του Ηλία Ατματζίδη. Αν και οποιαδήποτε ισοπαλία κάτω από το 5-5 ή έστω το 4-4 που οδηγούσε στην παράταση, ευνοούσε την ΑΕΚ και της έδινε την πρόκριση, εκείνη επέλεξε να προκριθεί όσο πιο εμφατικά μπορούσε για να βουλώσει ταυτόχρονα και τα αυθάδη στόματα των γερμαναράδων. Διάλεξε λοιπόν ένα επιθετικό σχήμα ο προπονητής της με το οποίο αιφνιδίασε τους Γερμανούς που περίμεναν η ΑΕΚ να κλειστεί και να επιδιώξει την ισοπαλία. Κατ' αυτό τον τρόπο άρχισε ο βομβαρδισμός της άμυνας της Μπάγερ φέρνοντας τον Πολωνό τερματοφύλακά της, Μάτισεκ σε απόγνωση αφού δεν προλάβαινε να αποκρούει τα σουτ των παικτών της Ένωσης. Μόλις στο 17' ο Τσιάρτας έβγαλε μια έξοχη πάσα αριστερά στον Κασάπη, ο οποίος με προσωπική ενέργεια τρύπησε την άμυνα της Λεβερκούζεν και πάσαρε στον επερχόμενο Φερνάντο Νάβας που με όμορφο πλασέ άνοιξε το σκορ για την ΑΕΚ και έδωσε το έναυσμα στους 23.000 οπαδούς της να ξεκινήσουν το πάρτι στις εξέδρες διακρίνοντας την προδιαγραφόμενη πρόκριση της ομάδας.

Έως το 30' η ΑΕΚ έτρωγε σίδερα και κυνηγούσε το δεύτερο γκολ με αξιώσεις, αλλά οι προσπάθειες του Ζήκου στο 23', του Λάκη στο 25' και του Νικολαΐδη στο 29', είτε έφυγαν άουτ ελάχιστα εκατοστά από το δοκάρι των Γερμανών, είτε αποκρούστηκαν από τον Μάτισεκ.

Σε ολόκληρο το πρώτο ημίχρονο η ομάδα του Μπέρτι Φογκτς είχε να αντιπαρατάξει μόλις μία φάση, στο 11', όταν το διαγώνιο σουτ του Ζε Ρομπέρτο μέσα από την περιοχή της ΑΕΚ μπλόκαρε ο Ατματζίδης.

Στο δεύτερο ημίχρονο η ΑΕΚ, αντί να κλειστεί στα καρέ της, βγήκε ακόμα πιο δυνατά και στο 48' ο Ντέμης Νικολαΐδης κέρδισε φάουλ λίγο έξω από την αντίπαλη περιοχή. Ο Τσιάρτας ανέλαβε την εκτέλεσή του και με τον γνωστό μαγικό του τρόπο, περνώντας την μπάλα, χαμηλά και δεξιά από το τείχος, την έστειλε για δεύτερη φορά στο τέρμα του Μάτισεκ ο οποίος δεν πρόλαβε να αντιδράσει.
 
Ποια φυσιολογική ομάδα μετά από αυτό το υπέρ της 2-0 αλλά και το 4-4 του πρώτου αγώνα, δεν θα ανέκοπτε τον ρυθμό της και δεν θα έκανε συντήρηση δυνάμεων ενόψει και της δύσκολης συνέχειας που είχε στο ελληνικό πρωτάθλημα. Όταν μιλάμε όμως για την ΑΕΚ μιλάμε για μια διαπλανητική και όχι για μια απλά φυσιολογική ομάδα. Η συνέχεια υπήρξε καταιγιστική και για ένα εικοσάλεπτο η ΑΕΚ μετατράπηκε σε εφιάλτη για τους Γερμανούς. Με εξαίρεση ένα τυχαίο οριζόντιο δοκάρι του Ντάουν στο 60', όταν προσπάθησε να επαναφέρει την μπάλα στην περιοχή της ΑΕΚ, η ελληνική ομάδα συνέχισε το μονόλογό της. Στο 65' ο Μάτισεκ πρόλαβε στην κλειστή του γωνία τεχνικό σουτ του Βασίλη Τσάρτα, στην καλύτερη ίσως ευκαιρία της ΑΕΚ στο δεύτερο ημίχρονο.

Από το 70' και μετά, όπως ήταν λογικό, ο ρυθμός του αγώνα έπεσε αλλά η κατοχή της μπάλας από την Μπάγερ ήταν φλύαρη. Μόνον η κεφαλιά του Ζίφκοβιτς απείλησε με γκολ την ΑΕΚ, αλλά ο Κασάπης βρισκόταν στο αριστερό κάθετο δοκάρι και απομάκρυνε τον κίνδυνο.

Μεγάλη γιορτή για την ΑΕΚ και τον λαό της στο Νίκος Γκούμας αμέσως μετά από το σφύριγμα της λήξης του αγώνα και για άλλη μια φορά ο δικέφαλος έλαμψε με την παρουσία του στα πέρατα της οικουμένης.

ΑΕΚ: Ατματζίδης, Φερούζεμ, Καψής, Κωστένογλου, Ζαγοράκης (71' Πέτκοφ), Κασάπης, Ζήκος, Λάκης, Νάβας (90' Καραγιάννης), Τσάρτας (87' Μαλαδένης), Νικολαΐδης.
 
Μπάγερ Λεβερκούζεν: Μάτισεκ, Κόβατς, Ζίφκοβιτς, Χόφμαν (65' Σνάιντερ), Νόιεντορφ (45' Οζίνγκουε), Βράνιες, Νόιεβελ, Ζε Ρομπέρτο, Ρινκ (53' Ντάουν), Κίρστεν.