Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Ο μύθος Μιχάλης Κασάπης

Με το άνοιγμα της μεταγραφικής περιόδου, το καλοκαίρι του 1993, οι μεγάλες ομάδες ψάχνονται για ενίσχυση. Το καυτό όνομα εκείνης της εποχής είναι αυτό του Τάκη Γκώνια, του Λεβαδειακού, ο οποίος θεωρείται ο κορυφαίος ανερχόμενος μέσος στην Ελλάδα. Η ΑΕΚ, έχοντας και τότε πρόεδρο -τι σύμπτωση- τον Δημήτρη Μελισσανίδη, έχει μπει στο παιχνίδι της διεκδίκησης του παίκτη, αλλά στην ουσία ρίχνει στάχτη στα μάτια του Ολυμπιακού αφού την ενδιαφέρει ένας άλλος παίκτης της ομάδας της Λειβαδιάς, τον οποίο καταφέρνει να κλέψει χωρίς να πάρει κανένας είδηση και ενώ στο λιμάνι τελικά αποκτούν τον Γκώνια. Ο παίκτης που απέκτησε η ΑΕΚ δεν ήταν άλλος από τον τεράστιο Μιχάλη Κασάπη που εξελίχθηκε στο μεγαλύτερο αριστερό μπακ της χώρας και έπαιξε στην ΑΕΚ για 11 ολόκληρα χρόνια, μέχρι και το καλοκαίρι του 2004.

Ο Κασάπης γρήγορα χρίστηκε αρχηγός της ΑΕΚ και πρωτοστάτησε στις καταπληκτικές της εμφανίσεις στο Τσάμπιονς Λιγκ. Με τον Μιχάλη Κασάπη στη σύνθεσή της η ΑΕΚ κατέκτησε 1 πρωτάθλημα, 4 κύπελλα και 1 σούπερ καπ. Ο Κασάπης μαζί με τον Σαβέβσκι αποτέλεσαν το καλύτερο αριστερό δίδυμο που υπήρξε ποτέ σε ελληνική ομάδα. Μετά την αποχώρησή του και μέχρι σήμερα η ΑΕΚ δεν έχει βρει έναν ισάξιο με εκείνον αντικαταστάτη του για την αριστερή πλευρά της άμυνάς της.

Η παράγκα φρόντισε να τον εκδικηθεί λίγα χρόνια αργότερα, όταν ο διαιτητής Δημητρόπουλος, στο περιβόητο ματς με τον Ολυμπιακό το 1999 που είχαν γίνει όργια σε βάρος της ΑΕΚ, τον εξώθησε με την προκλητική του συμπεριφορά να του επιτεθεί όταν τον έφερε εκτός εαυτού, με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί με την εξοντωτική ποινή των 30 αγωνιστικών, που σε δεύτερο βαθμό μειώθηκε σε 21. Ο παίκτης όμως, όχι μόνο έχασε ολόκληρη τη σεζόν, αλλά του έκοψαν και την ευκαιρία να παίξει στην Ευρώπη, αφού τον είχε ζητήσει η Μονακό, αλλά επειδή θα μεταφερόταν στη νέα του ομάδα και η ποινή του η μεταγραφή χάλασε.
 
Η καριέρα του Μιχάλη Κασάπη στην Ένωση δεν τερματίστηκε και τόσο ομαλά και πάντως δεν έγινε αποκλειστικά με τη θέλησή του, αφού τότε με τα θλιβερά επεισόδια στους Θρακομακεδόνες, τον Μάιο του 2004, δέχθηκε επίθεση από μερίδα εξαγριομένων οπαδών της ΑΕΚ, λόγω του ότι ανήκε στην ομάδα εκείνη των παικτών που δεν αποδέχτηκαν να επαναδιαπραγματευτούν τα συμβόλαιά τους με τη νεόκοπη τότε διοίκηση του Ντέμη Νικολαΐδη. Τη μήνη των οπαδών συγκέντρωσαν κυρίως οι Τσάρτας και Κασάπης που τους προέτρεπαν να εγκαταλείψουν την ομάδα και ο Κασάπης απλά το έκανε. Και μπορεί ο Κασάπης να έκανε χρόνια να εμφανιστεί στα κιτρινόμαυρα λημέρια, πικραμένος από εκείνη την εξέλιξη και να επέστρεψε εδώ και λίγα χρόνια, με την έλευση στην ΑΕΚ του Δημήτρη Μελισσανίδη, όμως ο μύθος που τον ακολουθεί δεν πρόκειται να σβηστεί ποτέ.