Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Το έπος του Ντέρμπι

16 Μαρτίου 1977. Μια μέρα σταθμός στην ιστορία της ΑΕΚ. Ο Λουκάς Μπάρλος, στον 4ο χρόνο που βρίσκεται στο τιμόνι, έχει ήδη δημιουργήσει μια ομάδα που όμοιά της δεν έχει γνωρίσει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Μια ομάδα που έμελλε να γίνει μύθος για τις επόμενες γενιές και που θα καταστεί κυρίαρχος του ελληνικού ποδοσφαίρου για τα επόμενα 2 χρόνια. Η ΑΕΚ έχει βγει στην Ευρώπη, στο τότε Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, που παλιότερα ήταν Κύπελλο Εκθέσεων και σήμερα -μετά και την κατάργηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων- έχει γίνει Europa League.
 
Η ΑΕΚ στο πρώτο της παιχνίδι κληρώνεται με την Δυναμό Μόσχας την οποία κερδίζει με 2-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια με γκολ του Τάκη Νικολούδη στο 32' και του Μίμη Παπαϊωάννου στο 51' και χάνει με 2-0 στη Μόσχα με γκολ των Μπουμπνόφ στο 43' και Γιάκουμπικ στο 50' με πέναλτι, για να οδηγηθεί το παιχνίδι στην παράταση. Ο Τάσος Κωνσταντίνου που μπήκε αλλαγή στο 65' στη θέση του Γιώργου Δέδε, ακριβώς στο τελευταίο λεπτό της παράτασης, δηλαδή στο 120', πετυχαίνει με πέναλτι το χρυσό γκολ που χρειαζόταν η ΑΕΚ για να πάρει την πρόκριση για τους 32.
 
Στην επόμενη φάση βρίσκει στο δρόμο της την περίφημη εκείνη την εποχή Ντέρμπι Κάουντι και όλοι αμέσως μετά την κλήρωση την έχουν ξεγραμμένη. Και πάλι το πρώτο παιχνίδι γίνεται στη Νέα Φιλαδέλφεια όπου η ΑΕΚ παίζει καταπληκτικά και κερδίζει τους Άγγλους με 2-0 με δύο γκολ του Γερμανού Βάλτερ Βάγκνερ στο 65' και στο 69' (κάποιοι το δίνουν και σαν αυτογκόλ του Τόμας). Στη ρεβάνς οι πάντες περιμένουν την ΑΕΚ να συντρίβεται και να αποκλείεται, όμως εκείνη προκαλεί τον παγκόσμιο θαυμασμό αφού πάει και κερδίζει μέσα στην Αγγλία με 2-3 έχοντας σε μεγάλη μέρα τους περισσότερους παίκτες της αλλά κορυφαίο τον τερματοφύλακα Λάκη Στεργιούδα. Η ΑΕΚ ισοφάρισε σε 1-1 τη Ντέρμπι που είχε προηγηθεί από το 53' με τον Τζορτζ, με γκολ του Τάκη Νικολούδη στο 69' και πήρε προβάδισμα με γκολ του Διονύση Τσάμη στο 79' και του Βάλτερ Βάγκνερ στο 85'. Η Ντέρμπι μείωσε σε 2-3 στο 88' με γκολ του Ρίοχ. Το παράδοξο εκείνου του ματς είναι ότι το πρώτο ημίχρονο είχε τελειώσει ισόπαλο με 0-0 και όλα τα γκολ επιτεύχθηκαν στο δεύτερο ημίχρονο. Η ΑΕΚ περνάει στους 16 του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και όλη η Ευρώπη μιλάει για την εκπληκτική ελληνική ομάδα με τις κιτρινόμαυρες φανέλες.
 
Η κλήρωση αυτή τη φορά την φέρνει αντιμέτωπη με ένα μεγαθήριο της Ευρώπης. Τη μεγαλύτερη ομάδα της τότε Γιουγκοσλαβίας, τον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου. Και πάλι δεν βρίσκεται άνθρωπος που να δίνει την παραμικρή τύχη στην Ένωση. Ξανά στη Νέα Φιλαδέλφεια το πρώτο παιχνίδι. Να σημειώσουμε εδώ ότι από πάντα θεωρείται ευνοϊκή η κλήρωση για μια ομάδα όταν το πρώτο παιχνίδι γίνεται στην έδρα του αντιπάλου της επειδή στη ρεβάνς που θα έχει μέσα στην έδρα της και με τη βοήθεια του κόσμου της είναι πιο εφικτό να ανατρέψει ένα εις βάρος της αποτέλεσμα που έφερε στο πρώτο παιχνίδι. Υπό αυτή την έννοια η τύχη κλείνει για τρίτη διαδοχικά φορά τα μάτια της και δεν ευνοεί την ΑΕΚ. Εν τούτοις η ΑΕΚάρα κερδίζει και πάλι με το ίδιο καθαρό σκορ που είχε κερδίσει και τη Ντέρμπι, το αγαπημένο της 2-0 που το φέρνει για τρίτη φορά και πάει στο Βελιγράδι για να παίξει σε μια ζαριά την πρόκριση. Εκείνο που χρειάζεται η ΑΕΚ για να προκριθεί είναι να πετύχει ένα γκολ γιατί μετά για να αποκλειστεί θα πρέπει να δεχτεί τέσσερα. Και τα καταφέρνει με τον Βάγκνερ στο 25' που ισοφαρίζει το σκορ και ενώ μέχρι εκείνη τη στιγμή έχανε με 1-0 από γκολ που είχε δεχτεί στο 21' από τον Μπάραλιτς. Τελικά φεύγει ηττημένη με 3-1 από δύο ακόμα γκολ που πέτυχε ο Αστέρας στο 30' με τον Φιλίποβιτς και στο 33' με τον Σάβιτς, αλλά έχει πάρει τη μεγάλη πρόκριση για τους 8 του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Όλος ο κόσμος μιλάει με θαυμασμό για την ΑΕΚ.
 
Τώρα η κλήρωση είναι για τα προημιτελικά και την φέρνει και πάλι αντιμέτωπη με μια Αγγλική ομάδα, την πολυδιαφημισμένη τότε ΚΠΡ (Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς) που σαρώνει στο αγγλικό πρωτάθλημα. Το πρώτο παιχνίδι αυτή τη φορά θα γίνει στην Αγγλία και η ΑΕΚ, παρά την σθεναρή της αντίσταση, πέφτει πάνω σε έναν ανεκδιήγητο διαιτητή που σφυρίζει δύο πέναλτι σε βάρος της στα πρώτα 11 λεπτά του παιχνιδιού και στην ουσία την στήνει στον τοίχο! Η ΑΕΚ δεν μπορεί να πετύχει κάτι καλύτερο και ηττάται με 3-0 με γκολ που δέχεται στο 7' και στο 11' από πέναλτι του Φράνσις και στο 43' με γκολ του Μπόουλς. Η σύνθεση της ΑΕΚ: Στεργιούδας, Σκρέκης, Θεοδωρίδης, Ραβούσης, Νικολάου, Τσάμης, Νικολούδης, Βάγκνερ, Λ.Παπαδόπουλος (56' Τάσος), Παπαϊωάννου, Μαύρος. Η ρεβάνς γίνεται στη Νέα Φιλαδέλφεια, στις 16 Μαρτίου του 1977, όπως προείπαμε. Εννοείται πως δεν υπάρχει άνθρωπος στον πλανήτη που να πιστεύει ότι η Ένωση έχει την παραμικρή ελπίδα να ανατρέψει το εις βάρος της βαρύ 3-0 του πρώτου αγώνα. Η ΑΕΚ κάνει ένα φανταστικό παιχνίδι και καταφέρνει να προηγηθεί μόλις στο 8' με ένα γκολ του Θωμά Μαύρου. Με αυτό το σκορ τελειώνει το πρώτο ημίχρονο. Στο 65' και πάλι ο ημίθεος Θωμάς Μαύρος σκοράρει για δεύτερη φορά και κάνει το σκορ 2-0. Η ΑΕΚ απέχει μόλις ένα γκολ από το θαύμα και έχει κλείσει τους Άγγλους μέσα στην περιοχή τους και τους σφυροκοπάει. Και ω του θαύματος, 8 μόλις λεπτά πριν από τη λήξη του ματς, δηλαδή στο 82', ο τεράστιος Μίμης Παπαϊωάννου σηκώνεται στον θεό και καρφώνει με κεφαλιά τη μπάλα στο γάμα του τερματοφύλακα των Άγγλων πετυχαίνοντας το μαγικό 3-0! Το γήπεδο κοντεύει να γκρεμιστεί. Τα πάντα δείχνουν ότι πάμε για παράταση, όπως και έγινε. Και φτάνοντας στο 118', δύο μόλις λεπτά πριν από το σφύριγμα της λήξης και της παράτασης και ενώ όλοι αρχίζουν να ετοιμάζονται για τη διαδικασία των πέναλτι, ο προπονητής της ΑΕΚ Φράντισεκ Φάντροκ κάνει κάτι τρελό και ακατανόητο για όλους μας. Για όλους εκτός από τον ίδιο τον φοβερό παππού. Αντικαθιστά τον τερματοφύλακα Λάκη Στεργιούδα με τον αναπληρωματικό Νίκο Χρηστίδη! Όλοι στις εξέδρες κοιτάζονται μεταξύ τους και προσπαθούν να ερμηνεύσουν τη λογική της συγκεκριμένης κίνησης. Όταν έρχεται η σειρά του Τάκη Νικολούδη να εκτελέσει πέναλτι και αστοχεί όλος ο κόσμος με κατεβασμένα τα κεφάλια περιμένει τη στιγμή του αποκλεισμού. Δεν έχει πει όμως την τελευταία του λέξη ο Νίκος Χρηστίδης, ο τερματοφύλακας που εμπιστεύτηκε ο Φάντροκ στην πιο παράτολμη ίσως απόφαση της καριέρας του. Ο Χρηστίδης αποκρούει δύο πέναλτι, εκείνα του Ίστοου και του Γουέμπ και στέλνει την ΑΕΚ στους 4 του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ τη στιγμή που, εκτός από το κατάμεστο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, φλέγεται και όλη η υπόλοιπη Ελλάδα. Η σύνθεση της ΑΕΚ: Στεργιούδας (118' Χρηστίδης), Θεοδωρίδης, Ιντζόγλου, Ραβούσης, Νικολάου (115' Ζαρζόπουλος), Τσάμης, Τάσος, Νικολούδης, Βάγκνερ, Παπαϊωάννου, Μαύρος.
 
Για την ιστορία, η ΑΕΚ παίζει στα ημιτελικά όπου κληρώνεται με το μεγαθήριο της εποχής που λέγεται Γιουβέντους. Το αστείο είναι ότι οι άλλες δύο ομάδες που απέμεναν στους 4 ήταν η ισπανική Ατλέτικο Μπιλμπάο και η βελγική Μόλενμπεεκ. Οποιαδήποτε από τις δύο κι αν της έπεφτε εκείνης της ΑΕΚ θα την είχε σιδερώσει με τσάκιση και θα βρισκόταν αέρα στο τελικό. Το μόνο θηρίο ήταν η Γιουβέντους και αυτή βρήκε να πέσει πάνω της στον ημιτελικό. Η αλήθεια είναι ότι δεν ευνοήθηκε καθόλου από την τύχη σ' αυτή τη διοργάνωση η ελληνική ομάδα. Αν περνούσε και από το Τορίνο η ΑΕΚ της απόμενε μόνον ο τελικός του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ όπου θα συναντούσε την Ατλέτικο Μαδρίτης που απέκλεισε στη συνέχεια τη βελγική Μόλενμπεεκ! Έμελλε όμως να πάει η Γιουβέντους στον τελικό και να σηκώσει το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ αφού κέρδισε σε διπλούς αγώνες την Ατλέτικο Μπιλμπάο με 1-0 στο Τορίνο και έχασε με 2-1 στο Μπιλμπάο. Το πρώτο ματς μεταξύ Γιουβέντους και ΑΕΚ γίνεται στο Τορίνο και ενώ η ΑΕΚ έχει ισοφαρίσει σε 1-1 με γκολ του Λάζαρου Παπαδόπουλου το γκολ του Κουκουρέντου με το οποίο είχε προηγηθεί στο 18' η Γιουβέντους, σκορ που το κρατάει σε όλο το πρώτο ημίχρονο και πηγαίνει μ' αυτό στα αποδυτήρια και ενώ οι Ιταλοί έχουν κατατρομάξει, εντούτοις στο δεύτερο ημίχρονο εμφανίζεται ως διά μαγείας μια τελείως διαφορετική ΑΕΚ που παραδίνεται έρμαιο στις ορέξεις των Ιταλών και δέχεται άλλα τρία γκολ από τους Μπέτεγκας στο 58' και στο 83' και Καούζιο στο 66', για να φύγει ηττημένη με 4-1. Στη ρεβάνς που γίνεται στη Νέα Φιλαδέλφεια η ΑΕΚ αποθεώνεται από τον κόσμο της για την λαμπρή της πορεία αλλά χάνει πάλι από τη Γιουβέντους με 0-1 με γκολ του Μπονισένια στο 85' και κάπου εδώ σταματάει εκείνη η ξέφρενη πορεία της προς την διεθνή καταξίωση.
 
Λάκης Στεριούδας, Πέτρος Ραβούσης, Τάσος Κωνσταντίνου
 
Η ιστορία πάντως έγραψε ότι η ΑΕΚ τη σεζόν 1976-77 στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ κατάφερε να αποκλείσει διαδοχικά: τη Ντιναμό Μόσχας των 7 διεθνών ποδοσφαιριστών, τη Ντέρμπι Κάουντι, που είχε πάρει 2 Πρωταθλήματα Αγγλίας στα προηγούμενα τέσσερα χρόνια στο μεγάλο νησί, τον Ερυθρό Αστέρα, τη μεγαλύτερη ομάδα των Βαλκανίων και την ΚΠΡ, η οποία ένα χρόνο πριν για 1 μόλις βαθμό είχε μείνει πίσω από την πρωταθλήτρια Λίβερπουλ…
 

 Ο τρομερός παππούς Φράντισεκ Φάντροκ
με τον βοηθό του Ανδρέα Σταματιάδη και τον Λάκη Στεριούδα