Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Όταν η ΑΕΚ ανάγκασε την Ίντερ να της υποκλιθεί

ΑΕΚ-Ίντερ 2-2

28 Φεβρουαρίου 2002. Η ΑΕΚ υποδέχεται την Ίντερ του Έκτορ Ραούλ Κούπερ στην κατάμεστη Νέα Φιλαδέλφεια, στον επαναληπτικό του 3-1 στο Μεάτσα για τη φάση των 16 του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Η ΑΕΚ στο πρώτο παιχνίδι είχε πιάσει εκπληκτική απόδοση και έχασε άδικα με 3-1, αφού σίγουρα θα μπορούσε να είχε πάρει ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά πολλοί ήταν εκείνοι που πίστευαν ότι αυτή η ομάδα βρισκόταν στην ιδανική κατάσταση για να διεκδικήσει κάτι περισσότερο από μια καλή εμφάνιση απέναντι στους Ιταλούς. Η αισιοδοξία τους μάλιστα έγινε ακόμα πιο δυνατή όταν πληροφορήθηκαν πως ο Ντέμης Νικολαΐδης ξεπέρασε το πρόβλημα τραυματισμού που τον ταλαιπωρούσε και θα βρισκόταν στην αρχική εντεκάδα.

Το γήπεδο είχε μετατραπεί σε πραγματικό κολαστήριο. Οι Ιταλοί, αν και συνηθισμένοι να παίζουν σε γήπεδα με φανατισμένο κοινό, είχαν μείνει με ανοιχτό το στόμα. Δυστυχώς οι Ιταλοί καταφέρνουν στο 20' να αιφνιδιάσουν την ΑΕΚ με ένα φάουλ του Γκρέσκο και να πάρουν προβάδισμα στο σκορ κάνοντας πιο εύκολη την αποστολή τους στην υπόθεση πρόκριση.

Η ΑΕΚ δεν απογοητεύεται και μέσα σε 3 λεπτά, στο 23', καταφέρνει να ισοφαρίσει σε 1-1 με τον Κωνσταντινίδη. Όταν ο Νικολαΐδης στο 56' γράφει το 2-1 το γήπεδο κοντεύει να γκρεμιστεί. Ένα μόλις γκολ χωρίζει την ΑΕΚ από την παράταση όπου θα τα έπαιζε όλα για όλα. Δυστυχώς η χαρά που έφερε το γκολ του Νικολαΐδη δεν θα κρατήσει για πολύ. Για την ακρίβεια ούτε ένα λεπτό. Στο 57' ο Βέντολα ισοφαρίζει σε 2-2 και βάζει τέλος στα όνειρα για πρόκριση.

Αν και η ΑΕΚ αποκλείστηκε, αυτή η βραδιά δεν πρόκειται να σβηστεί ποτέ από τη μνήμη των φιλάθλων στη συνείδηση των οποίων καταγράφηκε σαν μια πολύ μεγάλη ευρωπαϊκή βραδιά μέσα σε ένα φλεγόμενο γήπεδο και με τους Ιταλούς να κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στον κόσμο της ΑΕΚ, τόσο για το συγκεκριμένο βράδυ όσο και για εκείνο του πρώτου αγώνα, όταν 7.000 τρελαμένοι ΑΕΚτζήδες είχαν ταξιδέψει στο Μιλάνο για να βρεθούν δίπλα στην ομάδα τους.

ΑΕΚ: Χιώτης, Φερούζεμ (46' Μαλαδένης), Γκαμάρα, Ζαγοράκης, Τσιάρτας, Νικολαΐδης, Ξενίδης (75' Πέτκοφ), Γεωργέας, Κωνσταντινίδης (75' Φόλια), Λάκης, Καψής.
 
Ίντερ: Τόλντο, Κόρδοβα, Καλόν, Χαβιέ Ζανέτι, Κριστιάνο Ζανέτι, Κονσεϊσάο, Ζιουλί (64' Ζέεντορφ), Σίμιτς, Ντι Μπιάτζιο, Γκρέσκο, Βέντολα (86' Ρεκόμπα).