Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Απεβίωσε ο Γιάννης Κανάκης

Σήμερα το πρωί έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ Γιάννης Κανάκης. 

Η ΠΑΕ ΑΕΚ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

"Η ΑΕΚ έχασε σήμερα ένα από τα πιο σημαντικά ιστορικά κεφάλαιά της. Ο μεγάλος Γιάννης Κανάκης, ένας από τους ποδοσφαιριστές που σημάδεψαν τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες της ομάδας μας, έφυγε για πάντα στα 89 του χρόνια.
 
Ο γεννημένος στην Καβάλα στις 27 Αυγούστου του 1927 Γιάννης Κανάκης ήταν ο μεγαλύτερος σε ηλικία εν ζωή πρώην παίκτης της ΑΕΚ και έφυγε παίρνοντας μαζί του την αγάπη και την ευγνωμοσύνη της ενωσίτικης οικογένειας για όλα όσα πρόσφερε στην ΑΕΚ από το 1949 έως και το 1960, οπότε και κρέμασε τα παπούτσια του μεσούσης της πρώτης σεζόν της ιστορίας της Α’ Εθνικής, έχοντας σημειώσει το πρώτο γκολ της ομάδας στη νικηφόρα πρεμιέρα με αντίπαλο τον Εθνικό τον Νοέμβριο του 1959.

Ο εκλιπών είχε αφήσει στους φιλάθλους που γέμιζαν τα γήπεδα της δεκαετίας του ’50 την εικόνα ενός μεγάλου μπαλαδόρου με πόδια που εξαπέλυαν κεραυνούς. Με ένα από αυτά τα ασύλληπτα σουτ είχε σημειώσει το δεύτερο γκολ και είχε δώσει στην ΑΕΚ τη νίκη με 2-1 επί του Ολυμπιακού στον Τελικό Κυπέλλου του 1956 στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Ο Γιάννης Κανάκης αγωνίστηκε σε 172 επίσημους αγώνες με την ΑΕΚ (ανυπολόγιστος ο αριθμός σε φιλικά και σε διάφορα τουρνουά που εκείνα τα χρόνια είχαν αξία εφάμιλλη των επίσημων διοργανώσεων) και είχε σημειώσει 69 γκολ σε αγώνες πρωταθλήματος Αθήνας, Ελλάδας και Κυπέλλου. Ήταν το μεγάλο αστέρι του πρώτου μισού της δεκαετίας του '50 και αρχηγός της ομάδας, ενώ είχε αγωνιστεί και μία φορά με την Εθνική Ανδρών το 1951. Από το 1955 αποτέλεσε δίδυμο με τον Κώστα Νεστορίδη και οι δυο τους άφησαν εποχή.

Αργότερα, επί προεδρίας Λουκά Μπάρλου, ήταν έφορος της μεγάλης ομάδας που έφτασε στο νταμπλ του 1978 και το πρωτάθλημα του 1979.
 
Η νεκρώσιμη ακολουθία και η ταφή του Γιάννη Κανάκη θα τελεστούν την Δευτέρα 28 Μαρτίου στις 3 μ.μ. στο Κοιμητήριο της Καισαριανής".