Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

Τα ζόρια στο σκοράρισμα παραμένουν

Είναι πάγια θέση μας να μην ασχολούμαστε με τα φιλικά παιχνίδια. Και εδώ που τα λέμε τι αξία έχει να ασχοληθεί κανείς όταν οι υπεύθυνοι αυτής της ομάδας πάνε και κλείνουν φιλικό, ας πούμε, με τον Ηρακλή; Να εξηγηθώ αμέσως για να μην παρεξηγηθώ. Ποιο ήταν το πιο εμφανές πρόβλημα της ΑΕΚ πέρυσι; Η αδυναμία της να ανοίξει κλειστές άμυνες και να σκοράρει με ευκολία. Ο Ηρακλής, για όσους θυμούνται, ήταν η μοναδική ομάδα που πέρασε από το ΟΑΚΑ εισπράττοντας 5 γκολ! Με υπηρεσιακό προπονητή τον Στέλιο Μανωλά στην πρώτη του θητεία μέσα στη χρονιά, όταν διαδέχτηκε τον Τραϊανό Δέλλα και πριν αφιχθεί ο Γκουστάβο Πογέτ. Η δεύτερη θητεία του Μανωλά μέσα στην ίδια χρονιά ήταν όταν πήρε το κύπελλο. Τι να τον κάνεις, λοιπόν, για αντίπαλο τον Ηρακλή άμα θέλεις να δεις αν έλυσες το πρόβλημα του εύκολου γκολ; Αφού εύκολο γκολ έβαζες πέρυσι σ' αυτή την ομάδα όποτε ήθελες!

Κλείσε με ένα Λεβαδειακό που σε ταλαιπώρησε δύο φορές και μάλιστα σε εξέθεσε. Κλείσε με έναν Αστέρα Τρίπολης που επίσης σε τιμώρησε μέσα στο γήπεδό σου. Τόσες ομάδες της Σούπερ Λίγκας σου έκαναν την ζωή δύσκολη για να τους βάλεις ένα γκολ κι αυτό με το ζόρι, τον Ηρακλή βρήκες να φέρεις; Άσε που και πάλι στο πρώτο ημίχρονο με τον Ηρακλή τα είδαμε όλα καθώς το σκορ έμενε στο 0-0. Χρειάστηκε στο δεύτερο να μπει ο Πλατέλλας για να δημιουργήσει αναστάτωση στην άμυνα του γηραιού και τελικά να έρθουν τα 4 γκολ με τα οποία κέρδισε η ΑΕΚ και πάλι εύκολα την ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Και χτες πήγε να παίξει φιλικό με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι. Ένα παιχνίδι σε μια έδρα που πέρυσι στοίχησε την τιμωρία του γηπέδου και των δύο ομάδων και την αφαίρεση βαθμών στην ΑΕΚ. Παρόλα αυτά πήγαμε και παίξαμε και όλα εξελίχθηκαν ομαλά. Και στις κριτικές που διαβάσαμε μας είπαν πως, όταν θα μπει ο Πατίτο (έπαιξε χτες για 30') στην ομάδα και άμα αποκτήσουμε εξτρέμ στη θέση του φευγάτου Μπαρμπόσα δεν θα μπορεί να μας αντισταθεί καμία άμυνα. Όταν και άμα! Ναι αλλά χτες φέραμε 0-0! Για άλλη μια φορά αντιμετωπίσαμε το ίδιο πρόβλημα, να μη μπορούμε με τίποτα να ανοίξουμε μία σφιχτή άμυνα, παρόλο που έπαιζε από την αρχή το βαρύ πυροβολικό μας, ο πολύς Ούγκο Αλμέιδα. Δεν τον τροφοδότησαν, λένε, όσο έπρεπε. Δηλαδή ποιο είναι τελικά το πρόβλημά μας για να καταλάβω; Η έλλειψη γκολτζή, η απουσία εξτρέμ ή ο επιτελικός μέσος που δεν μπορεί να περάσει μια μπαλιά της προκοπής; Ο Βάργκας ήταν για πετσέτα και αντηλιακό. Ο Μάνταλος δεν έβρισκε τον Πορτογάλο ούτε με αίτηση. Ο Μπακασέτας έπαιξε ολόκληρο 90λεπτο αλλά δεν. Κάτι λίγο ο Πλατέλλας και πάλι το πάλεψε αλλά το παιδί έχει θεματάκια για να παίξει βασικός στη νέα ΑΕΚ.

Θα το πω ξερά και ωμά. Σ' αυτή την ΑΕΚ κινδυνεύει να συντελεστεί ένα μεγάλο ατόπημα. Η Ένωση διαθέτει κάποιες μονάδες εξαιρετικές που σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα θα αποτελούσαν τα πρώτα της βιολιά με την κατάλληλη πλαισίωση από σολίστες που να μπορούν να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Χάνονται όμως, δυστυχώς, περιστοιχισμένοι από κομπάρσους χαμηλότερου βεληνεκούς από το δικό τους ή από παίκτες μιας χρήσεως που δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της ΑΕΚ και να βοηθήσουν και τους ταλαντούχους να βγάλουν μάτια με την απόδοσή τους. Εδώ που έχει φτάσει η ΑΕΚ χρειάζεται πολύ λίγες αλλά τρομερά ποιοτικές προσθήκες που θα ξεκλειδώσουν και τους άλλους ταλαντούχους ποδοσφαιριστές της και όλοι μαζί θα φτιάξουν ένα σύνολο που πραγματικά δεν θα μπορεί να το αντιμετωπίσει κανένας αντίπαλος. Αν κινηθούν και πάλι στη μετριότητα οι διοικούντες την ΑΕΚ και λυπηθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη, θα πάνε χαμένοι και οι παίκτες διαφοράς που έχει η ομάδα, όπως ο Μάνταλος, ο Σιμόες και ο Γιόχανσον.

Σε ό,τι αφορά την άμυνα συζητάνε στην ομάδα για μία ακόμα προσθήκη αριστεροπόδαρου σέντερ μπακ. Αυτό σημαίνει ξεκάθαρα ότι ο Μανωλάς δεν υπολογίζεται αλλά ούτε και ο Τζανετόπουλος για την συγκεκριμένη θέση. Στα αμυντικά χαφ αποφασίστηκε να μην αποκτηθεί παίκτης για να δοθούν ευκαιρίες στον Γαλανόπουλο. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι είναι κακή σκέψη. Αν έρθει ένας ακόμα φτασμένος παίκτης ο μικρός πολύ δύσκολα θα ξαναδεί εντεκάδα. Έτσι δεν βγάζεις δικούς σου παίκτες αφού τους καις χωρίς να τους δώσεις την ευκαιρία να δείξουν τι αξίζουν. Τον Τζανετόπουλο ούτε σ' αυτή τη θέση τον βλέπω να βρίσκει ευκαιρίες για να παίξει. Επιμένω ότι έπρεπε να εξεταστεί σοβαρά ο δανεισμός του. Υπάρχει και μια σκέψη να παραμείνει ο Κορδέρο (ίσως γι' αυτό δεν έχει φύγει ακόμα) σαν τέταρτη λύση, τονίζοντάς του όμως ότι μόνο αν παραστεί ανάγκη θα μπορεί να ελπίζει ότι θα παίξει ποντάροντας στην εμπειρία του.

Στη θέση του επιτελικού μέσου, του οργανωτή δηλαδή, επίσης αποφασίστηκε να μη γίνει καμία κίνηση σ' αυτή τη μεταγραφική περίοδο. Έχω ένσταση επειδή δεν πιστεύω στον Βάργκας για μεγάλα πράγματα και είναι για μένα άγνωστος τόπος ο Μπακασέτας για το κατά πόσο μπορεί να αναλάβει έναν τόσο σοβαρό και δύσκολο ρόλο τον οποίο πολλές φορές ζορίζεται να παίξει ο Μάνταλος. Στα άκρα πιθανότατα κάποιος θα αποκτηθεί στη θέση του Μπαρμπόσα αλλά το ποιος θα είναι αυτός ο κάποιος θα παίξει μεγάλο ρόλο. Πλέον με τον Πλατέλλα, τον Αραβίδη, τον Μπακασέτα (και εκεί), περιστασιακά τον Βάργκας και τον άγνωστο "Χ" Πατίτο, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πώς θα εμφανιστεί η ομάδα. Τέλος, στη θέση του φορ, επίσης δεν προβλέπεται κίνηση. Η απόκτηση του κοντού και σβούρα σέντερ φορ που λέγαμε μάλλον μοιάζει ουτοπία για φέτος. Θα πάμε με τους δυο ψηλούς και έχει ο θεός. Εκτός αν την τελευταία στιγμή κάτι συμβεί με την παραμονή ή την αποχώρηση του Χρήστου Αραβίδη.

Παίζουμε λιγάκι με τους χρόνους αλλά είναι διεθνής πρακτική αυτή στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Υπάρχουν ακόμα πάρα πολλοί και καλοί παίκτες στα αζήτητα και ενώ σχεδόν τελείωσε η σκληρή δουλειά των σκάουτερ τώρα το βάρος έχει πέσει στους μάνατζερ των ποδοσφαιριστών, που ούτε λίγο ούτε πολύ έχουν εξελιχθεί σε χρηματιστές κάνοντας κινήσεις της τελευταίας στιγμής από εκείνες που συνηθίζουμε να ονομάζουμε υψηλού ρίσκου. Το ίδιο ακριβώς κάνουν και οι τεχνικοί διευθυντές ή οι υπεύθυνοι μεταγραφικού σχεδιασμού των ομάδων και σε κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις οι ίδιοι οι πρόεδροι. Πάντως, το καμπανάκι του τελευταίου γύρου (που είναι και επίκαιρο λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων) όπου να 'ναι θα ακουστεί και όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να κάνουν τα τελικά κουμάντα τους γιατί δεν θέλει και πολύ μια ομάδα να μείνει χωρίς λύσεις σε νευραλγικές θέσεις και αντίστοιχα ένας ποδοσφαιριστής να μείνει χωρίς ομάδα μέχρι τον Γενάρη...