Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Ώρα ΑΕΚ! - Και τώρα φύγαμε για πρωτάθλημα!

Δεν ξέρω κατά πόσο έχει γίνει αντιληπτό αλλά στην ΑΕΚ φέτος το καλοκαίρι πραγματοποιήθηκαν κοσμογονικές αλλαγές. Η γεύση που μένει μετά την ολοκλήρωση των μεταγραφικών κινήσεων είναι πως η ομάδα ενισχύθηκε σε εμπειρία, με κύριο γνώμονα την κατάκτηση του πρωταθλήματος, έστω και με κάποιους παίκτες που πιθανόν να αποδειχθούν μιας χρήσεως. Δηλαδή η ΑΕΚ άλλαξε ολοσχερώς αντίληψη και ξέφυγε από την λογική του χτισίματος σε βάθος χρόνου, μιας ομάδα με μεγάλη διάρκεια και πλαισιώθηκε από παίκτες καμικάζι με παραστάσεις από μεγάλα πρωταθλήματα με σκοπό να χτυπήσουν με τη μία το φετινό πρωτάθλημα. Αυτό καθιστά αποκλειστικό στόχο την κατάκτηση του πρωταθλήματος 2016-2017 που αν δεν επιτευχθεί θα συνιστά μεγάλη αποτυχία.

Παίχτες όπως ο Λέσκοτ που έπαιζε στην Αγγλία, ο Χριστοδουλόπουλος στην Ιταλία, ο Αλμέιδα στη Γερμανία, ο Τσιγκρίνσκι στην Ουκρανία και ο Ντίας στην Ουρουγουάη ξέρουν τι θα πει πίεση, οι περισσότεροι και τι θα πει πρωταθλητισμός, αφού αρκετοί από αυτούς έχουν σηκώσει τίτλους και έχουν την ανάλογη εμπειρία. Ποιοι θα αποδειχτούν μιας χρήσεως και αν θα υπάρξουν τελικά τέτοιοι θα το ξέρουμε στο τέλος της σεζόν.

Βέβαια, δεν έχει εγκαταλειφθεί το σχέδιο για τη δημιουργία μιας ομάδα δεκαετίας που θα κυριαρχήσει στο ελληνικό ποδόσφαιρο και θα διαπρέψει στην Ευρώπη αλλά θεωρήθηκε κομβικής σημασίας η κατάκτηση του τίτλου στην Ελλάδα από αυτή τη σεζόν. Ταυτόχρονα οι υποδομές υπάρχουν για την ομάδα του μέλλοντος και από εδώ και στο εξής θα εμπλουτίζεται το υλικό της ΑΕΚ κάθε μεταγραφική σεζόν με ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί στην αγορά και σε ηλικίες που θα μπορούν να φτιάξουν μια ομάδα που θα κυριαρχήσει για πολλά χρόνια.

Η ΑΕΚ ξεφορτώθηκε το καλοκαίρι που οσονούπω μας τελειώνει, ούτε λίγο ούτε πολύ 14 (!) ποδοσφαιριστές! Συγκεκριμένα δεν συνεχίστηκε ο δανεισμός των Μπαρόχα και Ζουκουλίνι, δεν συνέχισαν στην ομάδα οι δανεικοί Ανδρεόπουλος, Φαγέ, παραχωρήθηκε με δανεισμό ο Σβάρνας, πωλήθηκαν οι Μπαρμπόσα και Άρθο, έσπασε το συμβόλαιο του Μπουονανότε και έμεινε ελεύθερος, ενώ αφέθηκαν ελεύθεροι με τη λήξη των συμβολαίων τους οι Καραγκιολίδης, Σοϊλέδης, Ανάκογλου, Τζιμπούρ, Κρισάντους, Μπρέσεβιτς. Επίσης η ΑΕΚ ψάχνει τρόπο να διακόψει τη συνεργασία της με τον Ζόριτς αλλά και με τον Κορδέρο και ομάδα για να παραχωρήσει δανεικό τον Βασιλαντωνόπουλο, οπότε οι αποχωρήσεις θα φτάσουν τις 17! Σκέψεις υπάρχουν και για δανεισμό των Τζανετόπουλου και Ντούνη οπότε ο αριθμός των αποχωρήσεων θα εκτοξευτεί στους 19!

Στον αντίποδα των αποχωρήσεων στην ΑΕΚ ήρθαν 9 καινούριοι ποδοσφαιριστές και προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα ένας από την Κ20. Αναλυτικά αποκτήθηκαν με μεταγραφή οι Μπάρκας και Μπακασέτας και σαν ελεύθεροι οι Ντίας, Τσιγκρίνσκι, Μανωλάς, Λέσκοτ, Πατίτο, Αλμέιδα, Χριστοδουλόπουλος και προωθήθηκε από την Κ20 ο νεαρός Γαλανόπουλος.

Έτσι το ρόστερ της ΑΕΚ πήρε την κάτωθι τελική μορφή:

Τερματοφύλακες: Ανέστης, Μπάρκας, Βούρας, Ντούνης (υπάρχουν σκέψεις για δανεισμό του).
Δεξιοί αμυντικοί: Γκάλο, Μπακάκης, Βασιλαντωνόπουλος (μέχρι να φύγει δανεικός).
Αριστεροί αμυντικοί: Ντίντακ, Ντίας, Μανωλάς.
Κεντρικοί αμυντικοί: Τσιγκρίνσκι, Λέσκοτ, Κολοβέτσιος, Λαμπρόπουλος.
Αμυντικοί μέσοι: Γιόχανσον, Σιμόες, Γαλανόπουλος, Τζανετόπουλος (αν δεν φύγει κι αυτός δανεικός), Κορδέρο (μπορεί και να μείνει σαν 4ος αν δεχτεί να φύγει δανεικός ο Τζανετόπουλος).
Κεντρικοί μέσοι: Μάνταλος, Βάργκας, Μπακασέτας, Ζόριτς (αναζητείται τρόπος να διακοπεί η συνεργασία μαζί του).
Αριστεροί μεσοεπιθετικοί: Αραβίδης, Πατίτο.
Δεξιοί μεσοεπιθετικοί: Πλατέλλας, Χριστοδουλόπουλος.
Κεντρικοί επιθετικοί: Αλμέιδα, Πέκχαρτ.

Στην απίθανη περίπτωση που δεν απελευθερωθεί καμία θέση η ΑΕΚ θα αριθμεί στο ρόστερ της 29 ποδοσφαιριστές. Στόχος είναι με την παραχώρηση των δανεικών και τις υπόλοιπες αποδεσμεύσεις ο αριθμός να πέσει στους 24 με 25 ποδοσφαιριστές. Αριθμός που -ίσως- να χωράει μία ακόμα έκπληξη στην περίοδο μετακίνησης των ελεύθερων ποδοσφαιριστών μέσα στον Σεπτέμβρη. Πιθανή θέση που ίσως καλυφθεί αυτή του αμυντικού μέσου (μόνο αν φύγει τελικά ο Κορδέρο) ή ενός σέντερ φορ ακόμα (το πιθανότερο)…