Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

Ήταν στραβό το κλίμα το έφαγε κι ο... Γιόχανσον

ΑΕΚ-Saint Etienne 0-1 (Europa League)

Πάει το κιτρινόμαυρο ευρωπαϊκό όνειρο για φέτος. Δυστυχώς ευρωπαϊκά δεν… ήρθαμε. Και πώς να έρθουμε δηλαδή με όλους τους θεούς και τους δαιμόνους εναντίον μας; Αρχής γενομένης από την κλήρωση φάνηκε ότι τίποτα δεν πήγαινε σωστά για την ΑΕΚ. Κακός της δαίμονας οι γαλλικές ομάδες και ήταν γραφτό να βρεθεί άλλη μία στο δρόμο της για να μείνει για μία ακόμα φορά εκτός Ευρώπης ο δικέφαλος έπειτα από ελληνογαλλική αναμέτρηση.

Και μπορεί στο πρώτο παιχνίδι να την έστησε ωραία την ΑΕΚ ο Κετσπάγια, ιδανικά θα έλεγα για να φύγει με το μηδέν στην άμυνα, που σήμαινε ταυτόχρονα πολλές ελπίδες για τη ρεβάνς. Έλα όμως που στη ρεβάνς δεν πήγαν όπως τα περιμέναμε τα πράγματα. Αν και είχαμε υπογραμμίσει πόσο πονηρό αποτέλεσμα είναι το 0-0. Το κακό ξεκίνησε με μια κωλοΐωση που έβαλε στο σημάδι τον Γιόχανσον και τον ξάπλωσε στο κρεβάτι. Η απώλειά του αποδείχτηκε πολύ πιο επώδυνη για την ομάδα απ' όσο πίστευε και ο πιο απαισιόδοξος οπαδός της.

Και κάπου εδώ στράβωσε για τα καλά το πράγμα αφού βρέθηκαν ταυτόχρονα στη χειρότερη μέρα τους οι: Σιμόες, Μάνταλος, Βάργκας, Μπαρμπόσα, Μπακασέτας. Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε να προσθέσει η αποτυχημένη επιλογή του Τιμούρ να βάλει στη θέση του Γιόχανσον τον Λαμπρόπουλο με αποτέλεσμα να προκύψει μαύρη τρύπα για την ΑΕΚ στα αμυντικά χαφ, αφού ο Λαμπρόπουλος στάθηκε κατά το ήμισυ, δηλαδή μόνο σε ό,τι αφορούσε στα αμυντικά του καθήκοντα και καθόλου στα επιθετικά, κάτι που ο Γιόχανσον το είχε για πλάκα. Σε κακή μέρα όμως βρέθηκαν και οι Αραβίδης και Πλατέλλας που αντικατέστησαν τους Βάργκας και Μπαρμπόσα, ενώ και ο Αλμέιδα που πήρε τη θέση του Σιμόες έδειξε βαρύς και ανέτοιμος. Εγείρεται και ένα ερώτημα εδώ προς τον προπονητή της ΑΕΚ. Αφού επέλεξε να βάλει δυο βαριά κορμιά και ψηλά παιδιά μέσα στην περιοχή, που σημαίνει ότι ποντάριζε στις σέντρες που θα τους έβγαζαν οι ακραίοι του, γιατί αντικατέστησε τους δύο καλύτερους σ' αυτόν τον τομέα με τα πιο γλυκά πόδια; Τον Βάργκας και τον Μπαρμπόσα; Επίσης, από τα δύο πλάγια μπακ, Γκάλο και Ντίντακ, δεν πήρε σχεδόν καθόλου βοήθειες επιθετικά, ενώ και αμυντικά έχασαν κάμποσες φορές του αντιπάλους τους.

Φυσικά και δεν χρειάζεται κανένα δικαστήριο για τον προπονητή και τους παίκτες της ΑΕΚ. Απλά επισημαίνουμε τα κακώς κείμενα και κάνουμε αναφορά στη γκαντεμιά που μας περιβάλλει, φροντίζοντας να έρθουν μαζεμένες όλες οι αρνητικές συγκυρίες. Η γκρίνια που προέκυψε αφορά αποκλειστικά τον κακό και κάπως επιπόλαιο μεταγραφικό σχεδιασμό που δεν φρόντισε: α) για την ύπαρξη ενός ακόμα έμπειρου αμυντικού χαφ δίπλα στους Σιμόες και Γιόχανσον, λες και κάποιος τους είχε εγγυηθεί ότι αυτοί οι δύο δεν επρόκειτο να τραυματιστούν ή να τιμωρηθούν ποτέ και πως θα έπαιζαν διά βίου ο ένας πλάι στον άλλο. β) Την πιο έγκαιρη έλευση των Αλμέιδα και Πατίτο ώστε να προλάβουν να είναι έτοιμοι για τα δύο πολύ ζόρικα παιχνίδια με τους Γάλλους που έβγαλε η κληρωτίδα.

Τώρα είναι αργά για δάκρυα. Αυτοί που ασκούν διοίκηση στην ΠΑΕ ΑΕΚ πάντως, πρέπει να βάλουν καλά στο μυαλό τους ένα πράγμα. Πως είναι τρομερά τυχεροί που έχουν να κάνουν με τους συγκεκριμένους φιλάθλους. Χωρίς κορνέ, σάμαλι και μιλφέιγ, αλλά με ζεστό χειροκρότημα, αναγνώρισαν στο τέλος του ματς τις προσπάθειες των παικτών και του προπονητή -και όχι φαντάζομαι της διοίκησης- για να φτάσει η ΑΕΚ στην πολυπόθητη πρόκριση, άσχετα αν δεν τα κατάφερε. Και καμία ευθύνη δεν επέρριψε αυτός ο υπέροχος κόσμος σε κανέναν. Αντιθέτως χει-ρο-κρό-τη-σε θερμά τους πρωταγωνιστές.

Να αφήσουμε τώρα τα αγωνιστικά, που άλλωστε δεν έχουν και τόσα πολλά να μας πουν, και να επικεντρωθούμε στο αν η ΑΕΚ, έτσι όπως την είδαμε, είναι απολύτως έτοιμη από ρόστερ για να διαχειριστεί τις υποχρεώσεις της στο ελληνικό πρωτάθλημα που ξεκινάνε σύντομα και που είναι οι μόνες που θα την απασχολήσουν αυτή τη σεζόν, αφού η Ευρώπη μας τελείωσε. Όχι λοιπόν! Δεν είναι απολύτως καλυμμένη η ΑΕΚ αγωνιστικά για να μπορέσει να διεκδικήσει το πρωτάθλημα! Και δεν παραβλέπει κανείς ότι θα έχει να κάνει με έναν κατά πολύ χειρότερο από τον περσινό Ολυμπιακό -αν και προσωπικά πιστεύω ότι έστω και την τελευταία στιγμή ο Πόλντο θα σπεύσει να τον ενισχύσει- και με τους Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ να μην έχουν και τις τρελές διαφορές με τις ομάδες που διέθεταν πέρυσι. Απλά η ΑΕΚ αυτή τη στιγμή και με ανέτοιμους τους Αλμέιδα και Πατίτο είναι τελείως γυμνή από τη μέση και μπροστά. Μακάρι αυτοί οι δύο παίκτες να βγουν χρυσάφι, πάντως η ΑΕΚ πονάει στα άκρα της επίθεσης, στο κέντρο της επίθεσης αλλά και στα χαφ όπου στερείται τόσο ενός επί πλέον αμυντικού μέσου, όσο και ενός επιτελικού μέσου που να μπορεί να βγάζει με ευκολία τη μπάλα στην επίθεση. Ειδικά αυτούς τους δύο τελευταίους παίκτες η ΑΕΚ δεν τους διαθέτει.

25.004 εισιτήρια έδωσε η ΠΑΕ. Άντε να ήταν καμιά δεκάρα χιλιάδες περισσότεροι στο γήπεδο. Ψιλοπράγματα…