Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Μονομαχία μέχρις εσχάτων

Άνοιξαν ταυτόχρονα πολλά κακά σπυριά και ξεχύνεται το πύον ποτάμια στο πανελλήνιο. Πόσα θέματα φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους κι όμως τόσο σχετικά. Οι άδειες των καναλιών. Η πάση θυσία μάχη του Μαρινάκη να αποκτήσει μία από αυτές με όποιο κόστος. Ο λαγός Σαββίδης και ο ρόλος του στην οικονομική αφαίμαξη του Μαρινάκη. Η άμεση αντίδραση Δασκαλόπουλου με την έκδοση της πρότασης για την εγκληματική οργάνωση μέσω της οποίας προτείνει την άμεση προφυλάκιση του Μαρινάκη αποδεχόμενος πλήρως το πόρισμα Ανδρεάδη. Οι λυσσαλέες προσπάθειες -12 τον αριθμό- του Μαρινάκη και των συν αυτώ να πετύχουν την εξαίρεση του Δασκαλόπουλου που όμως έπεσαν όλες στο κενό. Κι από κοντά ο Σάββας που μας βγήκε συλλέκτης έργων τέχνης τη στιγμή που δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσει το κεφάλι της Μόνα Λίζα από εκείνο του Νίκου Αναστόπουλου έστω και με ξυρισμένο το μουστάκι.

Τι θα κάνει τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Θα επιμείνει να δώσει άδεια πανελλαδικής εμβέλειας για τηλεοπτικό κανάλι σε έναν υπόδικο και μάλιστα προφυλακιστέο; Κανονικά πρέπει να αντικατασταθεί από τον πρώτο επιλαχόντα που είναι ο Σαββίδης. Έλα όμως που ο Ρώσος δεν είναι διατεθειμένος να δώσει 75 εκατομμύρια για άδεια. Άμα ήθελε κάτι τέτοιο θα χτυπούσε τον Μαρινάκη στον πλειστηριασμό στα ίσια και δεν θα έκανε μηδενικές προσφορές. Πραγματικά περίεργος ο ρόλος του Σαββίδη που παραμύθιασε τον κόσμο του ΠΑΟΚ ότι θα επιδιώξει να αποκτήσει οπωσδήποτε τη μία από τις τέσσερις άδειες. Επόμενος επιλαχών είναι ο Κοντομηνάς που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι εκείνος που θα πάρει την 4η άδεια.

Η ΦΙΦΑ πάλι τι προτίθεται να πράξει; Λογικά πρέπει να εφαρμόσει το νόμο όπως τον εφάρμοσε και με την Φενέρ Μπαξέ και να αποκλείσει από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις τον Ολυμπιακό. Όχι μόνο αν προφυλακιστεί ο Μαρινάκης παύουν να υφίστανται τα κωλύματα που επικαλούνταν μέχρι σήμερα αλλά και από τη στιγμή που κοινοποιείται η πρόταση του εισαγγελέα όπου τον παραπέμπει σε δίκη αλλά ζητάει και την προφυλάκισή του! Το ίδιο πρέπει να κάνει η ΕΠΟ και να τιμωρήσει με υποβιβασμό τον Ολυμπιακό. Βέβαια δεν αναμένονται τόσο γρήγορα να τρέξουν οι εξελίξεις. Ο Μαρινάκης θα κερδίσει κι άλλο χρόνο καταφεύγοντας στη λύση κατάθεσης υπομνημάτων δικών του και των συγκατηγορουμένων του καθώς και νέων αιτημάτων εξαίρεσης κάποιων δικαστών. Είναι και η χρονοβόρα πρόβλεψη να παραμένει ο φάκελος επί ένα δεκαήμερο στο Εφετείο μέχρι να τον παραλάβει ένα εκ των τριών Συμβουλίων Εφετών. Μ' αυτά και με άλλα μάλλον θα περάσουν και οι γιορτές και το έργο θα παιχτεί με το νέο έτος, αν στο μεταξύ δεν έχουν προκύψει τίποτα άλλες δραματικές εξελίξεις. Θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από την ΦΙΦΑ πώς θα ερμηνεύσει την δική της εγκύκλιο, την ίδια με την οποία απέκλεισε την τουρκική ομάδα χωρίς να έχει προηγηθεί η τελεσίδικη τιμωρία της! Άλλωστε μην παραβλέπουμε ότι η πρόταση του εισαγγελέα ήταν έτοιμη από τις 18 Μαΐου αλλά ο Μαρινάκης κατάφερε με τα γνωστά τερτίπια του να την καθυστερήσει μέχρι σήμερα. Είναι πια προφανές ότι ο στόχος του εφοπλιστή ήταν να καταφέρει να πάρει στα χέρια του την άδεια για δικό του τηλεοπτικό σταθμό πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο αποκτά μια δύναμη με την οποία μπορεί να προλάβει και να εκτρέψει ακόμα και τις δικαστικές εξελίξεις.

Όσο για την υπόθεση του Σάββα Θεοδωρίδη αξίζει κανείς να ασχοληθεί μόνο και μόνο για να διαπιστώσει τι είδους άνθρωποι είναι αυτοί που έχουν παρεισφρήσει σε έναν τόσο μεγάλο και ιστορικό σύλλογο όπως ο Ολυμπιακός και τον έχουν καταντήσει σαν τα μούτρα τους. Εγώ δεν θα σταθώ τόσο στην ουσία της υπόθεσης και στις παράνομες πράξεις που φαίνεται ότι διαπράττει η εν λόγω συμμορία αλλά στις σχέσεις μεταξύ πατέρα και γιού και στον τρόπο που φέρεται ο ένας στον άλλο. Ποια συγγένεια; Ποιο ίδιο αίμα; Το μόνο που φαίνεται να ενδιαφέρει τον Σάββα είναι πώς θα ξεκολλήσει από τον γιο του τα 10 χιλιάρικα και το μόνο που νοιάζει τον γιο του Δημήτρη είναι πώς θα σταματήσει να μπλέκεται στα πόδια του ο πατέρας του. Οι λέξεις που ανταλλάσσουν είναι παροιμιώδεις και μόνο σχέσεις πατέρα και γιου δεν θυμίζουν. Μέχρι που ο γιος ρωτάει τον πατέρα αν αφήνει υπόνοιες ότι τον έκλεψε! Όμορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος! Πρόσωπα τέτοιας ηθικής μόνο στο γαυρολίμανο θα μπορούσαν να συνυπάρξουν. Μόνο στην ομάδα του βούρκου και της ανομίας θα μπορούσαν να συγχρωτιστούν όλοι αυτοί οι παράξενοι και σκοτεινοί τύποι.

Στο μεταξύ, στην κλήρωση της Φούτμπολ Λιγκ έπεσε το ξύλο της αρκούδας, αφού δεν τους έφταναν τα χάλια του ελληνικού ποδοσφαίρου αυτοί ήθελαν να βραβεύσουν και τον… Γκιρτζίκη για την… προσφορά του στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Μη τον προκαλείτε τον κόσμο βρε ρεμπεσκέδες. Περάστε στα μουλωχτά την δόλια ύπαρξή σας και βάλτε κάτω το κεφάλι να δουλέψετε για το έρμο το ποδόσφαιρο και όχι για τις τσέπες σας. Διαφορετικά προβλέπεται φέτος να πέφτει παντού πολύ μπερντάκι. Αποφασίστηκε να ξεκινήσει και το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας το προσεχές Σαββατοκύριακο με επιδιαιτητή τον Κύρο Βασσάρα, μεγάλη όσο και παλιά αμαρτία, που πρόσφατα έπαιξε κι αυτός τον ρόλο του στα σκοτεινά σχέδια του συστήματος. Προς το παρόν πάντως ο Γκιρτζίκης φάνηκε να πήρε εντολές να πάει πάσο με αντάλλαγμα μια ισχνή νίκη που τον γλίτωσε από τον δημόσιο διασυρμό και θα του δώσει την ευκαιρία να πάει με σχετική αξιοπρέπεια μέχρι τις εκλογές του Οκτωβρίου όπου και δεν πρόκειται να θέση πάλι υποψηφιότητα.

Σ' αυτές τις εκλογές η πλευρά του συστήματος θέλοντας να επιδείξει ένα άλλο, πιο διαλλακτικό πρόσωπο, αφού έκανε στην άκρη τον τσαμπουκά Γκιρτζίκη, έβαλε στη θέση του σαν υποψήφιο της ίδιας αμαρτωλής παράταξης τον Δημήτρη Ελευθεριάδη, που σαν πρώτη του ενέργεια προσπάθησε να αποτινάξει από πάνω του την σφραγίδα του ελεγχόμενου από τον Ολυμπιακό παράγοντα, χωρίς όμως να πείσει ούτε τον εαυτό του. Την παράταξή του την έχει κόψει ήδη κρύος ιδρώτας αφού βλέπει τα κάστρα των Ομοσπονδιών που τους στήριζαν τα προηγούμενα χρόνια να πέφτουν διαδοχικά το ένα μετά το άλλο. Ο Βαγγέλης Γραμμένος, υποψήφιος της αντιπολίτευσης, εκφράζει την βεβαιότητα ότι η παράταξή του θα κερδίσει τις εκλογές και οι σκοτεινές εποχές που έζησε το ελληνικό ποδόσφαιρο θα ανήκουν σύντομα στο παρελθόν. Στο μεταξύ ο Ελευθεριάδης, βλέποντας να πλησιάζει με ξέφρενο καλπασμό η σίγουρη ήττα, έριξε ως τελευταίο του χαρτί την επιθυμία της παράταξής του να συνενωθούν οι δύο παρατάξεις ώστε να γεφυρώσουν τις όποιες διαφορές τους και να διοικήσουν από κοινού το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ευσεβείς πόθοι.

Δεν θα ήθελα με τίποτα να είμαι στη θέση εκείνων που θα κάνουν τις επιλογές των διαιτητών, ειδικά των τεσσάρων πρώτων αγωνιστικών μέχρι τις εκλογές της ΕΠΟ, ούτε φυσικά και στη θέση των διαιτητών που θα κληθούν να διαιτητεύσουν. Θα τους συνιστούσα να κάνουν τη δουλειά τους αυστηρά μέσα στα πλαίσια των κανονισμών που έχουν διδαχτεί, κλείνοντας τα μάτια σε πρόσωπα που θα προσπαθήσουν να τους επηρεάσουν, γιατί η ατμόσφαιρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι απίστευτα τεταμένη. Ένα εκ προθέσεως ανάποδο σφύριγμα μπορεί να σταθεί ικανό να ανάψει τη σπίθα για να ανατιναχτεί στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα ό,τι έχει απομείνει ζωντανό από το ήδη τραυματισμένο σοβαρά και παραπαίον ελληνικό ποδόσφαιρο…