Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Αναλύσεις, συμπεράσματα και προβλέψεις από την Σούπερ Λίγκα

Τα συμπεράσματα από την πρεμιέρα του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας, που ουσιαστικά αφορούσε την διεξαγωγή της τρίτης αγωνιστικής αντί για την πρώτη, προέκυψαν αβίαστα και έχουν ως εξής:

Και οι τέσσερις μεγάλοι και ταυτόχρονα διεκδικητές του φετινού τίτλου κέρδισαν κάτι παραπάνω από εύκολα.

Ο ΠΑΟΚ με το πιο φαινομενικά δύσκολο σκορ (2-1) αλλά έπαιξε κι αυτός καλό ποδόσφαιρο, είχε δύο δοκάρια και έχασε πολλές ευκαιρίες.

Ο μόνος που έπαιξε εκτός έδρας από τους τέσσερις ήταν ο Παναθηναϊκός που κέρδισε άνετα τον Λεβαδειακό με 0-3.

Από τους αντιπάλους των τεσσάρων ο δυσκολότερος ήταν αναμφισβήτητα η Ξάνθη που αντιμετώπισε η ΑΕΚ και την κέρδισε με 4-1, κινδύνευσε όμως αρκετές φορές να δεχτεί και δεύτερο γκολ και είχε ανάμεσα στους κορυφαίους σε απόδοση τον τερματοφύλακά της Γιάννη Ανέστη και τον αμυντικό Τσιγκρίνσκι.

Ο ευκολότερος αντίπαλος από τους τέσσερις ήταν η Βέροια που αντιμετώπισε ο Ολυμπιακός και λόγω της χαμηλής της δυναμικότητας και λόγω πεσμένης ψυχολογίας των παικτών της αφού παίζει να μην υπάρξει άλλο παιχνίδι για τη Βέροια στη Σούπερ Λίγκα λόγω πιθανού υποβιβασμού της για ελλιπή παρουσίαση του φακέλου της στην Επιτροπή Αδειοδότησης.

Από εκεί και πέρα είδαμε δύο πολύ δυνατές ομάδες που σίγουρα θα διεκδικήσουν το πλασάρισμά τους στην πρώτη πεντάδα της βαθμολογίας για να μπορέσουν να ελπίζουν σε έξοδο στην Ευρώπη. Τα Γιάννινα που κέρδισαν με 3-0 τον Ατρόμητο και τον Πανιώνιο που κέρδισε με το ίδιο σκορ τον Αστέρα Τρίπολης. Και οι δύο χαμένοι μας εξέπληξαν αρνητικά με τις εμφανίσεις τους και με το βαρύ σκορ που έχασαν. Πάντως να θυμίσουμε ότι και πέρυσι ο Πανιώνιος είχε εξασφαλίσει την έξοδό του στην Ευρώπη αλλά δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις και την θέση του πήρε ο ΠΑΣ Γιάννινα.

Ακόμα πιο κάτω, στο πρώτο ντέρμπι της ουράς της βαθμολογίας, ανάμεσα δηλαδή σε ομάδες που θα παλέψουν για τη σωτηρία τους, το καλύτερο ξεκίνημα το έκανε ο Πλατανιάς που κέρδισε μέσα στην Κέρκυρα την ομώνυμη ομάδα με 0-1. Κακό ξεκίνημα για τους γηπεδούχους που θα πρέπει να ματώσουν στη συνέχεια για να μπορέσουν να καλύψουν μια τέτοια βαθμολογική απώλεια και μάλιστα από έναν άμεσο ανταγωνιστή τους.

Ο Ηρακλής τσίμπησε το χιναράκι του στη Λάρισα κι αυτός ο βαθμός που μπήκε στο σακούλι του γηραιού κανένας δεν μπορεί να ξέρει στο τέλος πόσο κομβικός μπορεί να αποδειχτεί. Ο Αλέξης άλλα ονειρευόταν για την πρεμιέρα και άλλα του κάθισαν. Ο Ντεγκρά μάλλον είχε άλλη άποψη και μαύρο φίδι που τον έφαγε τώρα που χάλασε του Αλέξη τα σχέδια. Ξέχωρα που ό,τι ισχύει για τον Ηρακλή ισχύει και για τα αλογάκια. Η αξία των δύο πεταμένων βαθμών θα φανεί στο ίδιο ακριβώς σημείο που ξυρίζουν και τον γαμπρό στον κάμπο. Δηλαδή στο τέλος.

Οι -σίγουρα παρακινδυνευμένες- προβλέψεις με βάση τα όσα είδαμε μέχρι στιγμής και οι αναλύσεις των ομάδων είναι οι εξής:

Ο Ολυμπιακός κέρδισε με το πιο εμφατικό σκορ την πιο αδύναμη ομάδα της κατηγορίας. Στον αντίποδα των πανηγυρισμών στο λιμάνι θα έπρεπε να προβληματιστούν από το γεγονός πως αυτή η ομάδα κατάφερε να τους κάνει γκολ. Ίσως αυτό δείχνει πολλά για την ποιότητα της φετινής άμυνάς τους. Τα τρία γκολ του Ιντέγε, η πολύ καλή εμφάνιση του Μάριν, οι επίσης καλοί Ελιουνούσι, Σεμπά, δεν πρέπει να ξεγελάσουν κανέναν γιατί οι πανηγυρισμοί γι' αυτή τη νίκη ίσως αποδειχτούν μπούμερανγκ για τη συνέχεια. Ο αντίπαλος ήταν σχεδόν ανύπαρκτος. Ο Ολυμπιακός έχει σοβαρότατο πρόβλημα στην άμυνά του και αυτό θα φανεί στα πιο δύσκολα παιχνίδια. Κανείς δεν ισχυρίστηκε βέβαια ότι ξαφνικά ο Ολυμπιακός θα διαλυθεί και δεν θα αποτελέσει και φέτος μία υπολογίσιμη δύναμη και έναν επί ίσοις όροις διεκδικητή του πρωταθλήματος. Και μόνο η κεκτημένη ταχύτητα με την οποία έρχεται από την κατάκτηση τόσων συνεχόμενων πρωταθλημάτων αρκεί για να τον εντάξει στις διεκδικήτριες ομάδες του τίτλου. Και αυτό ήταν που φωνάζαμε όλοι εμείς οι οπαδοί των άλλων ομάδων όλα αυτά τα χρόνια. Αφού μπορεί, έχει τα φόντα και την ομάδα να χτυπάει όλα τα παιχνίδια στα ίσια και να διεκδικεί τίμια και μέσα στους αγωνιστικούς χώρους τους τίτλους, γιατί οι οπαδοί του δέχονται αυτή την ξεφτίλα, να τους απαξιώνουν την ομάδα τους, να την έχουν μετατρέψει σε ό,τι πιο μισητό και σιχαμένο υπάρχει στο ελληνικό ποδόσφαιρο και να τους έχουν κάνει ρεζίλι ακόμα και στις μακρινότερες γωνιές του πλανήτη; Εμείς στην ΑΕΚ αν είχε επιχειρήσει κανείς πονηρός να μας χειραγωγήσει κατ' αυτόν τον τρόπο μέχρι που θα τον είχαμε λιντσάρει στα επίσημα του ΟΑΚΑ.

Η ΑΕΚ έδειξε ότι από τους τέσσερις είναι η πιο συγκροτημένη ομάδα και αυτή που, αν δεν χαλαρώσει στη συνέχεια, σύντομα θα οδηγεί την κούρσα του πρωταθλήματος και θα είναι το μεγάλο φαβορί για την κατάκτησή του.

Ο Παναθηναϊκός πέρασε από τη Λειβαδιά σχεδόν… ξαπλωμένος πάνω στο κρεβάτι του. Ούτε γι' αυτόν θα πρέπει να αποτελέσει σοβαρό κριτήριο η συγκεκριμένη εύκολη νίκη γιατί τα μυαλά παίρνουν εύκολα αέρα. Και ο Παναθηναϊκός μας έχει συνηθίσει να παρουσιάζεται διπρόσωπος και από εκεί που μπορούσε να χτυπήσει οποιοδήποτε ντέρμπι ξαφνικά έχανε από τον τελευταίο της βαθμολογίας. Βέβαια η φετινή ομάδα δεν έχει σχεδόν καμία σχέση με την περσινή και τα μόνα ορατά προβλήματα που θα κληθεί να λύσει ο προπονητής του είναι αυτό της ομοιογένειας, όπου πρέπει να παντρέψει και γρήγορα πολλούς διαφορετικούς μεταξύ τους στη νοοτροπία και την αντίληψη ποδοσφαιριστές και το άλλο της σοβαρότητας και της κοινής αντιμετώπισης του ευκολότερου και του δυσκολότερου αντιπάλου. Ο Παναθηναϊκός, υπό προϋποθέσεις, θα αποτελέσει τον σοβαρότερο και πιο δύσκολο αντίπαλο της ΑΕΚ φέτος στην πορεία της προς τον τίτλο.

Ο ΠΑΟΚ πρέπει να αποδείξει πρώτα ότι έχει αλλάξει νοοτροπία και πως έχει αποκτήσει εκείνο το ιδιαίτερο μέταλλο των ομάδων που έχουν συνηθίσει να κάνουν κάθε χρόνο πρωταθλητισμό. Δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο στην παρούσα φάση. Κι αυτό για πολλούς και διαφόρους λόγους μεταξύ των οποίων υπάρχουν και οι εξής: Είναι και αυτός καινούρια ομάδα, έχει άπειρο από πρωταθλητισμό προπονητή, έχει παρορμητικό μεγαλομέτοχο που μπορεί σε μια άσχημη βραδιά να τα κάνει όλα μπάχαλο, έχει το μειονέκτημα της αφαίρεσης των 3 βαθμών από την περσινή τιμωρία λόγω επεισοδίων, έχει ακόμα άπειρους παίκτες που τώρα προσπαθούν να βρουν τα πατήματά τους και το άγχος τους είναι ορατό ακόμα και στον πιο άσχετο θεατή και τέλος θα μπορεί να κριθεί με περισσότερη σιγουριά αφού περάσει με επιτυχία από τρεις-τέσσερις καυτές έδρες όπως το Περιστέρι, η Τρίπολη, η Ξάνθη, τα Γιάννινα, η Νέα Σμύρνη, η Λάρισα και φυσικά τον δούμε και στα πρώτα ντέρμπι. Αν παραμένει αλώβητος θα μπορούμε να πούμε ότι έχει κάποιες ελπίδες για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, αλλά αν τοποθετούσαμε τους τέσσερις μεγάλους κατά σειρά ετοιμότητας για το κατακτήσουν, ο ΠΑΟΚ θα ξεκινούσε από την 4η θέση.

Ο Πανιώνιος και πέρυσι ήταν πάρα πολύ καλός με προπονητή τον Ουζουνίδη αλλά και φέτος, όπως δείχνουν τα πράγματα είναι αποφασισμένος να εξακολουθήσει τις καλές του εμφανίσεις και να παραμένει ψηλά στον βαθμολογικό πίνακα. Πράγμα που σημαίνει ότι θα αποτελέσει και φέτος δύσκολο εμπόδιο για τους διεκδικητές του τίτλου. Όλους; Ε, να μη λέμε και υπερβολές. Κάποιοι σύντροφοι παραμένουν τόσο πιστοί που ακόμα κι αν δουν να βυθίζεται το καράβι του αρχηγού πάνω στο οποίο έχουν προσδεθεί προτιμούν να πάνε στον βυθό μαζί του. Καλοί και σεβαστοί οι πιστοί σύντροφοι που δεν εγκαταλείπουν τον αρχηγό τους στα δύσκολα, τον κόσμο όμως του Πανιωνίου τον ρώτησαν; Καλά, για τους πάνθηρες δεν ρωτάω γιατί είναι απασχολημένοι με το να νιαουρίζουν.

Και ο ΠΑΣ Γιάννινα ήταν πέρυσι υπολογίσιμη δύναμη και όπως δείχνουν τα πράγματα παραμένει και φέτος. Γλυκάθηκαν οι Γιαννιώτες από την συμμετοχή τους στο Γιουρόπα Λιγκ και φέτος θα είναι πολύ πιο αποφασισμένοι να επαναλάβουν την ξέφρενη περσινή πορεία τους. Τα κολλητιλίκια με τους υπόδικους να περιορίσουν μόνο, γιατί δεν τους αξίζει να αμαυρώνεται η εξαιρετική πορεία τους και να αποδίδεται σε παράπλευρα σπρωξίματα ενώ στην πραγματικότητα δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Ο Αστέρας Τρίπολης θα αποτελέσει ερωτηματικό αν και προσωπική μου άποψη είναι ότι θα ακολουθήσει πτωτική πορεία. Ό,τι ανεβαίνει είναι μαθηματικά βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα αρχίσει να κατεβαίνει. Κι όταν φεύγουν από τη μέση οι προστάτες τα πράγματα γίνονται πιο σοβαρά αφού μένεις εκτεθειμένος και ανυπεράσπιστος στους… πλαγιομετωπικούς ανέμους.

Ο Ατρόμητος επίσης μοιάζει με αδιάβαστο βιβλίο. Πιστεύω ότι φέτος θα πληρώσει τις αμαρτίες του μεγαλομετόχου του και τις ανίερες συμμαχίες του. Μοναδική εγγύηση για το πιτσούνι μοιάζει ο Δέλλας για να μπορέσει να ανακάμψει, όμως όσο ο Σπανός παίζει επικίνδυνα παιχνίδια δεν θέλει και πολύ να πέσουν μερικές απανωτές σφαλιάρες και να χαθεί κάθε ίχνος αυτοπεποίθησης από την ομάδα. Οι εποχές της… αθρόας μοιρασιάς βαθμών από συγκεκριμένες ομάδες, κυρίως σε κάτι τελευταίες αγωνιστικές, που κρατούσαν τους περιστεριώτες στο παραπέντε μέσα στο παιχνίδι, πέρασαν ανεπιστρεπτί.

Η Ξάνθη, παρά την τεσσάρα που εισέπραξε από την ΑΕΚ, διαθέτει ίσως την καλύτερη επαρχιακή ομάδα και δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα φέτος. Πιθανότατα να καταφέρει να τερματίσει μέσα στην πεντάδα και να διεκδικήσει την έξοδό της στην Ευρώπη. Το θέμα είναι πώς θα το πάρει ο Πανόπουλος κάτι τέτοιο. Θα το θέλει με την καρδιά του ή θα το θεωρήσει αχρείαστο και οικονομικά ασύμφορο μπελά;

Η Λάρισα του Αλέξη δεν ήρθε στην Σούπερ Λίγκα για να φύγει. Ήρθε για να μείνει και όχι μόνο. Θέλει να πάει όσο πιο ψηλά γίνεται. Ο κοντός το έχει βάλει πείσμα να δοξαστεί και πιστεύει ότι θα το κάνει. Βέβαια έχει ένα θέμα με τους συμμάχους που διαλέγει να τακιμιάσει. Όλο λάθος κάνει και πάει προς τα πίσω. Σαν ξεχαρβαλωμένο ρολόι ένα πράγμα. Πήγε τώρα και τακίμιασε με τον αρχηγό πάνω που έχουν πάρει φωτιά τα μπατζάκια του. Ε, μα πείτε μου. Έχει καιρό ο αρχηγός να ασχολείται με τον Αλέξη που θέλει αμέτι μουχαμέτι να βγει στην Ευρώπη; Προβλέπονται ξεκαρδιστικές καταστάσεις κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος. Η μεγάλη πλάκα θα γίνει όταν ο Κούγιας -πολύ σύντομα- θα αλλάξει γνώμη και θα αρχίσει να κατηγορεί πάλι τον αρχηγό, ιδιαίτερα όταν θα δει ότι στριμώχνεται άγρια και δεν έχει πια τις άκρες που είχε στο παρελθόν για να τον στηρίξουν. Τότε ακριβώς είναι που θα ανακαλύψει ο Αλέξης ότι ο ιδανικός και ο πιο τίμιος ηγέτης ομάδας του ελληνικού πρωταθλήματος είναι ο Δημήτρης Μελισσανίδης και ο τελευταίος θα του στείλει δώρο μια κιτρινόμαυρη σαλιάρα. Εδώ θα είμαστε. Περιμένετε και θα δείτε.

Ο Ηρακλής ίσως είναι ο πιο άγνωστος Χ από όλους τους άλλους. Προς το παρόν διακυβεύεται ακόμα η ύπαρξή του. Τα πάντα μπορούν να συμβούν αν δεν βρεθεί άμεσα επενδυτής, πράγμα που φαντάζει από απίθανο έως σενάριο επιστημονικής φαντασίας, σε τέτοια εποχή που ο Παπαθανασάκης αποφάσισε να βγει παγανιά για βλαμμένους. Αν όλα κυλήσουν ομαλά και επειδή ο Ηρακλής δεν διαθέτει και το υλικό που σκοτώνει, θα παλέψει για να κρατηθεί στην κατηγορία διεκδικώντας μια θέση από την 10η έως την ασφαλή 13η.

Ο Πλατανιάς είναι κι αυτός άλλη μία ομάδα από το γκρουπ των 6 μονομάχων της παραμονής στην κατηγορία. Κάθε αγωνιστική θα δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα για να φτάσει στην τελική επιτυχία που θα είναι η παραμονή του στην σούπερ Λίγκα. Πάντως ξεκίνησε άριστα.

Λεβαδειακός ή Κομπότης; Ειλικρινά τα τελευταία χρόνια όλο και απομακρύνεται το πραγματικό όνομα αυτής της ομάδας από τα εκφραστικά μου μέσα και στη θέση του πετάγεται αυθόρμητα μέσα από το κουτί του σαν συμπιεσμένος αρλεκίνος με ελατήριο ο… σουβλατζής που… αγόρασε τον Πουλίδο! Εν πάση περιπτώσει, όπως και να το πει κανείς το κλαμπ της Λειβαδιάς, είτε Λεβαδειακό είτε Κομποτιακό, το σιγουράκι της υπόθεσης είναι ότι διανύει την τελευταία του χρονιά στη μεγάλη κατηγορία. Διότι κλόουν και αρλεκίνους χρειαζόταν το πρωτάθλημα κωμωδία που είχαμε μέχρι σήμερα. Τώρα που τα κόζια αλλάζουν και θα πρέπει να παίζουν κανονικές ομάδες με ποδοσφαιριστές και με επιτελεία, τα μέσα ψυχαγωγίας μπορούν να πάνε μια κατηγορία πιο χαμηλά όπου θα έχουν και λόγο ύπαρξης.

Ο Παναιτωλικός είναι μία από τις λιγοστές ομάδες που τίμησαν την ιστορία τους σ' αυτά τα χρόνια της οπερέτας και δεν καταδέχτηκαν να προσδεθούν στο άρμα κανενός. Φυσικά το πλήρωσαν ουκ ολίγες φορές γνωρίζοντας κάθε μορφής αδικία στο πετσί τους. Ήξεραν όμως να παλεύουν με νύχια και με δόντια και όταν τους έριχναν κατηγορία τα κατάφερναν να επιστρέφουν αμέσως και να προκαλούν τον εκνευρισμό του συστήματος. Δεν είναι από τις ομάδες που διαθέτουν όλα τα μέσα για να κρατηθούν. Θα το παλέψουν και φέτος. Διαθέτουν έναν πρόεδρο που ζει και αναπνέει γι' αυτή την ομάδα και που σέβεται τους συμπολίτες του αλλά και τους συμπατριώτες του γενικότερα. Μακάρι να τα καταφέρουν.

Η Βέροια, τα είπαμε και πιο πάνω, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα συνεχίσει στην Σούπερ Λίγκα αφού δεν κατάφερε να πάρει αδειοδότηση επειδή ο φάκελός της παρουσιάστηκε ελλιπής. Αυτό σύμφωνα με τον κανονισμό σημαίνει άμεσο υποβιβασμό. Μάλιστα έχουν προνοήσει από την Σούπερ Λιγκ να μην αντικατασταθεί και το πρωτάθλημα να συνεχιστεί με 15 ομάδες. Ομορφιές εις το πηλίκο σ' αυτή χώρα. Δεν πρόκειται να πλήξουμε ποτέ. Κι αφού τα ήξεραν όλα αυτά την άφησαν να κατέβει στο Καραϊσκάκης για να μη μείνει για μία ακόμα αγωνιστική ο βασιλιάς των γαύρων χωρίς αγώνα και για να βρει την ευκαιρία να κάνει επίδειξη πυροβολώντας 6 φορές τον… πεθαμένο και να δοξαστεί από τους χαχόλους το μεγαλείο του!
   
Η Κέρκυρα δεν ξεκίνησε καθόλου καλά. Το κατακόκκινο προπύργιο δέχτηκε ξεγυρισμένη φάπα από ένα πρώην κατακόκκινο προπύργιο που συμπτωματικά προέρχεται από την ιδιαίτερη πατρίδα του αρχηγού. Και άντε να τον ηρεμήσουν τώρα τον αρχηγό που τους είχε δώσει εντολή των Κερκυραίων να τους τιμωρήσουν τους κρητικούς επειδή αυθαδίασαν! Αναμένεται αντίδραση κατά των κρητικών οι οποίοι έχουν αρχίσει και αναφωνούν: Διάλε τσ' απολυμάρες! Ζα ψάξε σιμά-σιμά την χουρχούδα. Τσε τώρα ίντα κάμουμε;