Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

Ο πρώτος καβαλάρης στην καλλιτεχνική ιππασία

Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνει σήμερα κανείς αγοράζοντας αθλητικές εφημερίδες; Μα να αγοράσει ταυτόχρονα τον "Γαύρο" και την "Γάτα" και να τις βάλει δίπλα-δίπλα. Δεν θα προλάβει να διαβάσει ούτε λέξη! Ποια θα φάει την άλλη μαντέψτε το!

Αχ βρε Μανωλάκι, εσύ, ένα τόσο σοβαρό αγόρι, επιτρέπεται να πέφτεις σε τέτοια ατοπήματα; Κάτσε λίγο μόνος σου, σε κατάσταση ηρεμίας, στο γραφείο σου, στην αγαπημένη σου πολυθρόνα και αναλογίσου πόσες φορές δεν πήγες να το παίξεις αντρουά και τα έβαλες με το άγριο θηρίο της ζούγκλας. Θυμάσαι μήπως πόσες; Α, γεια σου. Μήπως τώρα θυμάσαι και πόσες από αυτές τον ήπιες; Έτσι μπράβο! Όλες! Πού πας λοιπόν ξανά, ξυπόλητος στ' αγγούρια; Έξω λυσσομανάει ο άνεμος και έχουν ανοίξει οι ουρανοί κι εσύ τρελό αγόρι πας καταπάνω στην καταιγίδα χωρίς καν να έχεις πάρει μια ομπρέλα; Γενναιότητα το λένε αυτό ή άγνοια κινδύνου; Η μήπως αμετροέπεια. Όπως και τα το λένε εγώ θα το πω απλά βλακεία!

Αχ, Μανωλάκι μου, δεν σώνεται έτσι ο "Γαύρος". Ο ξοφλημένος "Γαύρος". Ξέρουμε καλά όλοι πως θα τα είχε τινάξει για τα καλά τα πέταλα αν δεν έβαζε το χέρι στην τσέπη ο χοντρός για να μπορεί να συντηρεί ένα μετερίζι που πίσω του θα μπορεί να κρύβεται και να πετάει από εκεί εκ του ασφαλούς πέτρες στη δικαιοσύνη και στη νομιμότητα. Μανωλάκι, διαρκώς κονταίνει ο καιρός. Κι όχι τίποτα άλλο ξεμείνατε κι από πανωφόρι. Είναι που σας πήραν χαμπάρι και οι δικοί σας και βλέπω να πηγαίνουν χαμένες τόσο μεγάλες προμήθειες σε κουτόχορτο που είχατε κάνει. Ψυχραιμία Μανωλάκι μου. Έτσι είναι αυτά τα πράγματα. Τη μία βρίσκεσαι από πάνω αφέντης και καβαλάρης και την άλλη γλιστράς και πέφτεις από το άλογο σπάζοντας τα μούτρα σου. Εγώ πάντως αισθάνομαι ήσυχη τη συνείδησή μου. Σε είχα προειδοποιήσει αλλά εσύ επέμενες να κάνεις επίδειξη δεξιοτεχνίας στην καλλιτεχνική ιππασία…