Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Έτρωγε σίδερα η ΑΕΚ στη Λιβαδειά και πέρασε με 0-1 βάζοντας θεμέλια για πρόκριση στους 8

Το πιο σπουδαίο γεγονός της χτεσινής μέρας είναι ότι επιτέλους η ΑΕΚ χάρισε μαζεμένα χαμόγελα στον κόσμο της που τα είχε ανάγκη. Σοβαρή στο ποδόσφαιρο και με παίκτες καλά προετοιμασμένους και δασκαλεμένους από τον Μανόλο Χιμένεθ για να αντέξουν στην λασπομαχία της Λιβαδειάς, κέρδισε με 0-1 και έβαλε τα θεμέλια της πρόκρισης στους 8 του κυπέλλου και επίσης σοβαρή και προσηλωμένη στον στόχο της η Βασίλισσα κέρδισε στο ΟΑΚΑ την πολωνική Ζιελόνα Γκόρα με 71-64 και τερμάτισε δεύτερη στον όμιλό της περνώντας ταυτόχρονα στους 24 του Τσάμπιονς Λιγκ. Και δεν έφταναν αυτές οι δύο επιτυχίες, η ΑΕΚ ολοκλήρωσε μία μεγάλη μεταγραφή με την απόκτηση του Σέρχιο Αραούχο από την ισπανική Λας Πάλμας με την μορφή δανεισμού για τον επόμενο 1,5 χρόνο.

Στον αγώνα της Λιβαδειάς η ΑΕΚ αποκόμισε πολλαπλά οφέλη. Πρώτα-πρώτα έμαθε να παίζει στην κόψη του ξυραφιού, με ελλιπή εντεκάδα και με ένα σύστημα που δεν συνήθιζαν να εμπιστεύονται οι προηγούμενοι προπονητές της. Μιλάω για το 3-5-2 που είναι αρκετά παρακινδυνευμένο, ειδικά αν δεν έχουν μάθει οι παίκτες να το υποστηρίζουν. Έπειτα η ΑΕΚ βρέθηκε αντιμέτωπη με μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπως αυτή του τραυματισμού του Ντίας στο 19', τη θέση του οποίου πήρε ο Μάνταλος που πέρασε στο αριστερό άκρο της επίθεσης με ταυτόχρονη μετακίνηση του Γκάλο στη θέση του αριστερού μπακ και του Βράνιες στη θέση του Γκάλο, δηλαδή του δεξιού μπακ. Όλο το σύστημα άλλαξε τότε και μετατράπηκε σε 4-2-3-1 για να επανέλθει στο αρχικό 3-5-2 στο τελευταίο δεκάλεπτο του αγώνα που η ΑΕΚ έριξε το βάρος της στην διατήρηση του αποτελέσματος. Για όσους θυμούνται τον Χιμένεθ στο προηγούμενο πέρασμά του το 3-5-2 υπήρξε αγαπημένο του σύστημα και με το συγκεκριμένο είχε πάρει πολλά αποτελέσματα εκτός έδρας, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που γύριζε σ' αυτό την ομάδα όταν είχε καταφέρει να προηγηθεί και ήθελε να κρατήσει το υπέρ της αποτέλεσμα.

Το δεύτερο όφελος που αποκόμισε η ΑΕΚ και που είναι καθαρά έργο Χιμένεθ είναι ο τρόπος αντιμετώπισης του παιχνιδιού, κάτι που βλέπουμε για δεύτερο συνεχόμενο αγώνα. Μιλάω για το πάθος των παικτών, τη σοβαρότητα που τους διέκρινε και την πίστη στον εαυτό τους ότι θα τα καταφέρουν, κάτι που γινόταν αντιληπτό με ευκολία στα μάτια τους. Χτες ήταν απλά πιο αισθητό από το προηγούμενο παιχνίδι, τόσο επειδή το γήπεδο έμοιαζε με βούρκο στον οποίο μόνο πραγματικοί μαχητές που ξέρουν να στέκονται καλά στα πόδια τους μπορούσαν να πατήσουν, όσο και επειδή οι αντίπαλοι ήταν κι αυτοί εξαιρετικά παθιασμένοι και αποφασισμένοι να… κλαδέψουν κορμιά παρά να τα αφήσουν να βάλουν την ομάδα τους σε μπελάδες. Ο Μοράις ήταν καλός να διδάξει ένα σύστημα, καλός να εφαρμόσει συγκεκριμένες ασκήσεις αλλά αδυνατούσε να τα καταφέρει σε δύο τομείς. Ο ένας ήταν η σωστή επιλογή θέσεων των παικτών και ο άλλος η εμψύχωσή τους και η τόνωση της αυτοπεποίθησής τους ώστε να μπαίνουν στο παιχνίδι και να τρώνε σίδερα. Είναι κι αυτός ένας συγκεκριμένος τομέας στον οποίο πρέπει να διαθέτει ιδιαίτερες ικανότητες ένας προπονητής.

Τρίτο κέρδος για την ΑΕΚ ήταν ο… Μεληκιώτης. Ένας πιτσιρικάς με τσαγανό που βροντοφώναξε με την παρουσία του ότι έρχεται για να μείνει και γιατί όχι και για να γράψει το δικό του κεφάλαιο στην πλούσια από μεγαλειώδεις στιγμές και λαμπερά ονόματα ιστορία της ΑΕΚ. Φινετσάτος παίκτης αλλά και με εκτόπισμα που μόνο απαρατήρητο δεν περνάει, αν και μπήκε αλλαγή στο 65' πρόλαβε να δώσει το στίγμα του, κυρίως στη φάση του γκολ όπου συνεργάζεται άψογα με τον σκόρερ Μπακασέτα. Μακάρι να κρατήσει τα μυαλά του μέσα στο κεφάλι του και να πηγαίνει διαρκώς από το καλό στο καλύτερο.

Το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι ότι η ΑΕΚ βρίσκεται με τον ένα πόδι στην επόμενη φάση του κυπέλλου, φτάνει να αντιμετωπίσει και τη ρεβάνς με την ίδια σοβαρότητα που επέδειξε και στο χτεσινό παιχνίδι.

Λεβαδειακός: Μοσχονάς, Τριποτσέρης, Μάγκας, Βούρος, Καραχάλιος, Μαχαίρας, Τοπί (69' Καλτσάς), Μεντί, Σένκα (54' Μιλιάζες), Σουμπίνιο (58' Γιουσούφ), Βασιλείου.

ΑΕΚ: Ανέστης, Γκάλο, Λαμπρόπουλος, Βράνιες, Κολοβέτσιος, Ντίας (19' Μάνταλος), Γαλανόπουλος, Σιμόες, Αϊντάρεβιτς (85' Μπακάκης), Βάργκας (65' Μεληκιώτης), Μπακασέτας.