Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Πούλα, φύγε και... ποπότριχες

Τι έγινε ρε παιδιά (Νο2); Ο Μπάρκας από υπερηχητικό κι από τερματοφύλακας για πολλά χρόνια έγινε ξαφνικά τροχονόμος; Ο Μπακάκης, το μεγάλο αστέρι που θα γινόταν το δεξί μπακ της Εθνικής για τα επόμενα 10 τουλάχιστον χρόνια, πως μετά από τον τραυματισμό του μετατράπηκε σε αποδιοπομπαίος τράγος και τον θεωρούν όλοι με το ένα πόδι στην έξοδο από την ΑΕΚ; Ο Κολοβέτσιος από το επόμενο σέντερ μπακ της Εθνικής πώς μεταλλάχτηκε σε τσουρουκάς με πολύ υψηλό βαθμό επικινδυνότητας για την ομάδα της οποίας την αμυντική γραμμή υπερασπίζεται; Το δίδυμο Γιόχανσον-Σιμόες πώς από κορυφαίο δίδυμο αμυντικών χαφ στο ελληνικό πρωτάθλημα πέρυσι βρέθηκε φέτος σε τρικυμία που τους κάνει αλλού να πατάνε και αλλού να βρίσκονται; Ο Μάνταλος από ηγέτης της ΑΕΚ πώς μεταμορφώθηκε σε έναν παίκτη που φτάνει μέσα στην αντίπαλη περιοχή και δεν ξέρει τι να κάνει τη μπάλα; Ο Πατίτο με την κοφτή του ντρίπλα και τις περίτεχνες ενέργειες πώς γίνεται στα τελευταία παιχνίδια να μπερδεύει τα μπούτια του και να πέφτει;

Μπα, τίποτα μεταφυσικό δεν φταίει για όλα αυτά τα στραβά και τα ανάποδα. Η ΑΕΚ έπεσε θύμα των επιλογών της διοίκησής της για τη θέση του προπονητή. Λάθος άνθρωποι έκαναν λάθος επιλογές και ο τελικός κριτής, που δεν είναι άλλος από τον ισχυρό άντρα της Ένωσης Δημήτρη Μελισσανίδη, τους εμπιστεύτηκε και αποφάσισε να ακολουθήσει τις συμβουλές τους και να κάνει πράξη τις προτάσεις τους. Το αποτέλεσμα το βλέπουμε. Δύο προπονητές με μηδενική προσφορά, έξι μήνες χαμένοι, μια ολοκληρωτική καταστροφή! Ούτε ένας ποδοσφαιριστής δεν εξελίχθηκε! Ούτε ένα σύστημα της προκοπής δεν έμαθαν να εφαρμόζουν οι παίκτες. Η ομάδα έμεινε χωρίς χαρακτήρα και χωρίς ταυτότητα. Ούτε για έναν παίκτη με χρόνιο πρόβλημα τραυματισμού δεν έγινε σωστή διαχείριση ώστε η ομάδα να πάρει από εκείνον τη δυνατόν μεγαλύτερη αγωνιστική προσφορά. Ούτε ένα παιχνίδι που εξελισσόταν άσχημα για την ΑΕΚ δεν κατάφεραν οι συγκεκριμένοι προπονητές να το γυρίσουν υπέρ της ομάδας τους, με εξαίρεση το διπλό στη Λάρισα όπου οι γηπεδούχοι είχαν προηγηθεί. Τα περισσότερα παιχνίδια στα οποία η ΑΕΚ πήρε το προβάδισμα δεν μπόρεσε να τα κερδίσει αφοί οι αντίπαλοί της ή θα κατάφερναν να ισοφαρίσουν ή και να πετύχουν την ολική ανατροπή και να κερδίσουν.

Αφουγκράζομαι τις αντίθετες με τη δικιά μου απόψεις και προσπαθώ να δω πού έχουν δίκιο και πού άδικο. Σε τηλεφωνική επαφή που είχα λίγο νωρίτερα με καλό φίλο και αναγνώστη του blog, με αφορμή την προηγούμενη ανάρτηση για τον Χιμένεθ, η άποψή του ήταν ότι δεν μπορούσε να γίνει καλύτερη επιλογή τη δεδομένη στιγμή για τον πάγκο της ομάδας από τον Ισπανό. Μου αράδιασε τα θετικά στοιχεία αυτής της συνεργασίας, που σε γενικές γραμμές είναι ότι ο Χιμένεθ είναι γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας, ότι είναι Ισπανός και άρα έχει δουλέψει σε ένα από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ότι η ομάδα δεν ρισκάρει αφού τον έκλεισε μέχρι τον Ιούνιο και μπορεί μετά να φέρει όποιον προπονητή θέλει και τέλος ότι ήταν η πιο ενδεδειγμένη λύση για υπηρεσιακός προπονητής -αφού σαν τέτοιος έρχεται- αντί του οποιουδήποτε Έλληνα χωρίς περγαμηνές και γνώσεις που θα μπορούσε να προσληφθεί για να παίξει τον ίδιο προσωρινό ρόλο. Μου επισήμανε δε ότι ξένος που να είναι και γνωστό όνομα στην παρούσα φάση και υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες δεν υπήρχε περίπτωση να ερχόταν.

Σωστό το τελευταίο αν και η δική μου ένσταση εστιάζεται σε τρία σημεία: 1ον) ότι θα προτιμούσα να συμφωνούσε η διοίκηση από τώρα με έναν προπονητή εγνωσμένης αξίας και μακράς πνοής που θα χρησιμοποιούσε το εναπομείναν εξάμηνο μέχρι τη λήξη του πρωταθλήματος για να μάθει την ομάδα, να επιλέξει σύστημα, να περάσει στους παίκτες τη νοοτροπία του και τον τρόπο που θέλει να δουλεύουν, να εισηγηθεί τις προσθαφαιρέσεις ποδοσφαιριστών που θα έκρινε εκείνος και να αναλάμβανε την προετοιμασία το ερχόμενο καλοκαίρι από την αρχή. 2ον) ότι σύμφωνα με τις δικές μου αρχές, προπονητής που με αυτόν στο τιμόνι η ομάδα έχει χάσει με 6-0 από τον Ολυμπιακό και με 0-4 στο γήπεδό της από τον Ολυμπιακό Βόλου του Αχιλλέα Μπέου, με αποτέλεσμα να μας λοιδορεί ο χοντρός μέσα στο σπίτι μας απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το πώς είδε το ματς, λέγοντας ότι δεν ασχολείται με… τσόντες, πολύ απλά δεν τον ξαναφέρνεις ποτέ και με τίποτα στην ομάδα. Και 3ον) και τελευταίο, θεωρώ τις περισσότερες κινήσεις της διοίκησης, τουλάχιστον αυτά τα δύο τελευταία χρόνια που η ομάδα επέστρεψε στη Σούπερ Λίγκα, εγκληματικά λαθεμένες εξ αμελείας! Θεωρώ ότι έκανε λάθος στις επιλογές προσώπων, τόσο συνεργατών όσο και αθλητών. Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να έχει αφαιρέσει αρμοδιότητες από τον Ντούσαν Μπάγεβιτς και να τον έχει τοποθετήσει σε μία πιο τιμητική όσο και άνευ εξουσιών θέση, ίσως σαν μέλος του Δ.Σ. της διοίκησης. Τον αγαπώ, τον θαυμάζω, θεωρώ ότι του χρωστάμε πολλά, όμως ο χρόνος είναι αδυσώπητος και ο Σερβοέλληνας είναι πλέον παρωχημένος για να συμμετέχει στη λήψη σημαντικών αποφάσεων, όπως η επιλογή προπονητή ή παικτών. Επίσης, ο Ντι Μπαρτόλο, μετά από το φιάσκο Ντίας και Μπράβο -κυρίως του πρώτου- θα έπρεπε ήδη να έχει απομακρυνθεί. Άλλωστε για την αγορά της Λατινικής Αμερικής υποτίθεται ότι προσελήφθη σαν σκάουτερ ο Μπαρμπαλιάς. Άνθρωποι που μειώνουν την ΑΕΚ και εξ αιτίας τους το όνομά της γίνεται αντικείμενο χλευασμού στα χείλη των αντιπάλων της, έστω κι αν αυτό δεν προκύπτει από κακή πρόθεση αλλά από έλλειψη ικανότητας, πρέπει να απομακρύνονται από το πρώτο λεπτό της όποιας αστοχίας τους.

Έχω την άποψη ότι το έμψυχο υλικό της ΑΕΚ δεν είναι κορυφαίο αλλά δεν είναι και για πέταμα. Υπάρχουν ποδοσφαιριστές που θα τους ζήλευαν πολλές ομάδες. Απλά στις μεταγραφές του καλοκαιριού που κυριάρχησε η επιθυμία να φέρουμε καλούς και φθηνούς… ελεύθερους, υπήρξαν πολλές αστοχίες αλλά και ατυχίες. Ο Αλμέιδα λόγου χάρη στο πρώτο ματς με την Ξάνθη έβγαλε μάτια πετυχαίνοντας δύο γκολ εκ των οποίων το ένα κανείς ποτέ δεν πρόκειται να το ξεχάσει. Στο ίδιο ματς όμως χτυπήθηκε από αντίπαλο στη μέση και ακολούθησε η λάθος διαχείριση από πλευράς Κετσπάγια που επέλεξε στο επόμενο ματς, στη Βέροια, να τον χρησιμοποιήσει παρόλο που δεν ήταν έτοιμος 100% με αποτέλεσμα να αντικατασταθεί από νωρίς κακήν-κακώς και να μείνει εκτός εντεκάδας για πολύ καιρό και η ΑΕΚ να μην διαθέτει αξιόπιστο σέντερ φορ για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Κάτι παρόμοιο έγινε και με τον Τσιγκρίνσκι πρόσφατα όταν κακώς ο Μοράις σε υποτροπή τραυματισμού του βιάστηκε να τον χρησιμοποιήσει ενώ και τη στιγμή του τραυματισμού καθυστέρησε να τον κάνει αλλαγή. Ο παίκτης είναι ήδη ενάμιση μήνα εκτός αγωνιστικών χώρων. Το ίδιο είχε γίνει και με τον Χριστοδουλόπουλο ενώ είναι γνωστή η περίπτωση του Λέσκοτ που δεν πρόλαβε να παίξει με τη φανέλα της ΑΕΚ επειδή τραυματίστηκε στο… μπάνιο του και η Ένωση διέκοψε το συμβόλαιό του. Είπαμε, παίκτες επιπέδου ενός Αλμέιδα, ενός Λέσκοτ, ενός Τσιγκρίνσκι, δεν υπήρχε περίπτωση να έρθουν στην ΑΕΚ ή σε οποιαδήποτε άλλη ελληνική ομάδα αν βρισκόντουσαν σε καλύτερη ηλικία ή αν δεν κουβαλούσαν στην πλάτη τους παλιούς σοβαρούς τραυματισμούς. Η διαχείριση που έπρεπε να γίνει σε αυτούς τους παίκτες δεν έγινε και τα αποτελέσματα τα είδαμε όλοι. Ίσως εδώ να υπάρχουν ευθύνες και του ιατρικού τμήματος και ίσως και εδώ θα έπρεπε να υπάρξουν αλλαγές. Τραυματισμό που κράτησε για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός εντεκάδας τον παίκτη είχαμε όμως και στην περίπτωση του Μπακασέτα αλλά και σε εκείνον του Βάργκας. Γι' αυτό έκανα λόγο και για ατυχίες και για αστοχίες αλλά και για κακή διαχείριση.

Αφήνουμε τους τραυματισμούς για να πάμε στα περίεργα, που όπως προείπαμε είδαμε κι εδώ μυστήρια πράγματα. Την προηγούμενη χρονιά είχαμε το καλύτερο δίδυμο αμυντικών χαφ, Γιόχανσον και Σιμόες, που όμως φέτος μοιάζει να βρίσκονται έξω από τα νερά τους. Συνυπολογίζουμε τις περίεργες καθιζήσεις στην αγωνιστική απόδοση παικτών όπως οι: Κολοβέτσιος, Μάνταλος, Μπακάκης, Ντίντακ (καλά, δεν ήταν και ποτέ… Αστραπόγιαννος αλλά πέρυσι υπήρξε αξιοπρεπής ενώ φέτος δεν βλέπεται), Πατίτο, όπως και το μυστηριώδες θέμα των γκολκίπερ της ΑΕΚ που έκαναν φανταστικά αλλά και τραγικά παιχνίδια (περισσότερο ο Ανέστης και λιγότερο ο Μπάρκας). Δεν χρεώνεται κανένας άλλος τόσα ντεφορμαρίσματα όσο οι προπονητές που είχαν την ευθύνη της εξέλιξης αυτών των παικτών.

Εδώ πρέπει να εξετάσουμε και τι διαθέτουν οι κύριοι ανταγωνιστές μας σε σχέση με το δικό μας έμψυχο υλικό. Ο γαύρος με Μποτία και Βιάνα στη θέση των κεντρικών αμυντικών και ο βάζελος με Κουτρουμπή, Τελάντερ τι να μας πουν μπροστά σε Τσιγκρίνσκι και Βράνιες; Σάμπως ο Καρντόσο είναι καλύτερος από τον Αλμέιδα; Θυμάται άραγε από πότε έχει να βάλει γκολ; Πάντως ο Πέκχαρτ έχει πετύχει περισσότερα. Αναρωτιέμαι αν παίκτες όπως οι: Κουτρουμπής, Μέστο, Στιλ, Οδ. Βαχοδήμος, Π. Βλαχοδήμος, Γουακάξο, Ιμπάρμπο, Βιγιαφάνιες θα είχαν καμία ελπίδα έστω και σαν αναπληρωματικοί αν βρίσκονταν στην ΑΕΚ. Στις μεταγραφές του περσινού καλοκαιριού ανάμεσα στα κορυφαία ονόματα βρισκόταν αυτό του Μπακασέτα και τελικά ήρθε στην ΑΕΚ. Οι πιο εξελίξιμοι Έλληνες τερματοφύλακες ήταν ο Μπάρκας και ο Τσιντώτας. Ο πρώτος αποκτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι από την ΑΕΚ και ο δεύτερος τώρα τον Γενάρη και θα ενταχθεί στην ομάδα από τον προσεχή Ιούλιο. Το πιο δυνατό όνομα στη θέση του σέντερ φορ ήταν ο Γιακουμάκης και αποκτήθηκε κι αυτός τώρα τον Γενάρη με προοπτική να ενσωματωθεί στην ΑΕΚ τον Ιούλιο. Το καλοκαίρι απέκτησε η ΑΕΚ τον Τσιγκρίνσκι, ένα από τα πιο δυνατά ονόματα στη θέση του κεντρικού αμυντικού αλλά και τον Λέσκοτ, ακόμα πιο βαρύ όνομα που όμως είχε την ατυχία να τραυματιστεί και να αντικατασταθεί από τον Βράνιες, τον κεντρικό οπισθοφύλακα της Εθνικής Βοσνίας. Να μη ξεχνάμε επίσης ότι ο Πατίτο, που αποκτήθηκε από την ΑΕΚ για τις πτέρυγες τις επίθεσης, πριν δυο χρόνια έπαιζε δίδυμο με τον Νεϊμάρ στη Σάντος! Τώρα τον Γενάρη αποκτήθηκε επίσης ο Μεληκιώτης, ένας από τους πιο ελπιδοφόρους πλάγιους επιθετικούς του ελληνικού ποδοσφαίρου. Επίσης η ΑΕΚ προώθησε στην πρώτη ομάδα έναν παίκτη που μέχρι στιγμής έχει βγει λίρα εκατό και δεν είναι άλλος από τον Γαλανόπουλο.

Είναι προφανές ότι ομάδες όπως η Ξάνθη, ο Πανιώνιος, τα Γιάννινα, που βρίσκονται από πάνω μας στη βαθμολογία, ακόμα και ο Παναθηναϊκός και φυσικά ο ΠΑΟΚ, διαθέτουν υποδεέστερο ρόστερ από αυτό της ΑΕΚ. Εκείνο που χρειάζεται η ΑΕΚ είναι τον σωστό άνθρωπο που θα βρει τη χημεία μεταξύ των παικτών και θα μπορέσει να τους πάρει το 100% των δυνατοτήτων τους. Και μόλις γίνει αυτό, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, η Ένωση μπορεί να βρεθεί πάνω από όλες αυτές τις ομάδες και φυσικά στα πλέι οφ μπορεί να τις εκτοπίσει με άνεση. Το ερώτημα είναι αν θα τα καταφέρει ο Χιμένεθ να γίνει ο άνθρωπος που αυτή τη στιγμή η ΑΕΚ χρειάζεται όπως το οξυγόνο που αναπνέει για να κρατηθεί στη ζωή.

Πάντως μη νομίζετε ότι και οι άλλοι έχουν κάνει καλύτερη επιλογή στους προπονητές. Ο Μπέντο βρίσκεται υπό έντονη αμφισβήτηση στο λιμάνι και αν δεν του κάθονταν κάποια αποτελέσματα ίσως να επέστρεφε στην Πορτογαλία με το ίδιο αεροπλάνο που θα ταξιδέψει και ο Μοράις. Αφήστε που είναι ο τρίτος προπονητής που έφερε ο Ολυμπιακός από το περασμένο καλοκαίρι. Να πούμε για τον Στραματσόνι που έδεσε φιόγκο τον Παναθηναϊκό και ακόμα παλεύει να λυθεί; Ή για τον Ουζουνίδη που έχει αναλάβει αυτό το λύσιμο; Στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό. Ή μήπως τρελαίνεται κανείς για τον Ίβιτς του ΠΑΟΚ; Ο μόνος που βρίσκεται στο πίσω μέρος του μυαλού του Μελισσανίδη είναι ο Λουτσέσκου της Ξάνθης και πιθανολογώ ότι επειδή δεσμευόταν με συμβόλαιο και δεν μπορούσε να φύγει από τώρα ίσως να είναι αυτός που θα φέρει στην ΑΕΚ τον Ιούνιο, αν φυσικά δεν τα έχει καταφέρει μέχρι τότε ο Χιμένεθ. Ας μη παθαίνουμε παράκρουση με τα μεγάλα ονόματα της προπονητικής γιατί παλαβοί δεν υπάρχουν σ' αυτόν τον χώρο. Ποιος πετυχημένος μεγάλος προπονητής θα ερχόταν στην Ελλάδα και για ποια λεφτά; Υπάρχει ποσό που να του δίνουν οι Έλληνες παράγοντες και να μη μπορεί να το βρει σε πολύ καλύτερα και πιο αξιόπιστα πρωταθλήματα; Δεν είμαστε δα ούτε Κίνα ούτε Κατάρ. Το ίδιο συμβαίνει και με τα μεγάλα ονόματα από τους ποδοσφαιριστές. Γιατί να παίξει ο άλλος στην Ελλάδα όταν αυτά που του προσφέρουν εδώ μπορεί να τα βρει με ευκολία σε καλύτερες ποδοσφαιρικές αγορές;

Ο Μελισσανίδης είναι σίγουρο ότι έχει επενδύσει πολύ λιγότερα λεφτά και από τον Αλαφούζο και από τον Σαββίδη. Για τον Μαρινάκη δεν γίνεται λόγος. Και λοιπόν; Στην πράξη δεν το έχει καταλάβει κανένας. Ο Παναθηναϊκός είναι η χαρά του κάθε πικραμένου -όπως και εμείς μέχρι τώρα άλλωστε- και ο ΠΑΟΚ βρίσκεται πίσω μας στη βαθμολογία, τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή. Ακόμα και ο Ολυμπιακός που βρίσκεται πολύ πιο μπροστά από όλους, τόσο βαθμολογικά όσο και σε οργανωτικό επίπεδο και σε οικονομικό, δεν μπορεί να πει κανείς ότι μαγεύει με την απόδοσή του και με τα αποτελέσματα που παίρνει. Και όλα αυτά ενώ οι τρεις ανταγωνιστές μας είχαν και την συμμετοχή τους στην Ευρώπη που τους έδωσε κάποια έσοδα, σε άλλους λιγότερα και σε άλλους περισσότερα. Εμείς μείναμε νωρίς εκτός και ούτε που είδαμε το χρώμα του χρήματος. Όλα λοιπόν είναι υποκειμενικά και εξαρτώνται από την σωστή οργάνωση και την ύπαρξη ρεαλιστικού πλάνου που θα υποστηριχτεί από τους σωστούς ανθρώπους οι οποίοι θα το εφαρμόσουν πιστά και ευλαβικά.

Κλείνοντας θέλω να επισημάνω ότι αν η ΑΕΚ σταθεί τυχερή και ο Χιμένεθ έχει παρακινηθεί από τον επαγγελματικό του εγωισμό, αφού και γι' αυτόν θα είναι η τελευταία του ευκαιρία να κάνει καριέρα στην προπονητική, αν ο Μελισσανίδης περιορίσει σε κάποια τιμητικά διοικητικά καθήκοντα τον Μπάγεβιτς αφαιρώντας του τον λόγο από τις κρίσιμες για την ομάδα αποφάσεις, αν απομακρυνθεί από σκάουτερ με πεδίο δράσης την Λατινική Αμερική ο Ντι Μπαρτόλο παραχωρώντας τη θέση του στον Μπαρμπαλιά, αν αποκτηθούν οι παίκτες που έχει ανάγκη η ΑΕΚ (σέντερ φορ, αριστερό μπακ, δεξί εξτρέμ) και αν αλλάξει λιγάκι προς το καλύτερο η τύχη της ομάδας, πολλά μπορούμε να δούμε να ανατρέπονται θετικά μέχρι το τέλος αυτού του πρωταθλήματος. Μη ξεχνάμε ότι η ΑΕΚ έχει όλα τα ντέρμπι μέσα στην έδρα της στον δεύτερο γύρο, σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό που έχει να αντιμετωπίσει εκτός έδρας τους: ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Ξάνθη, Γιάννενα και Αστέρα Τρίπολης.

Όσο για τους απογοητευμένους φίλους που στρέφονται με ευκολία κατά του Μελισσανίδη βάζοντάς τα συχνά-πυκνά με τα καβούρια στις τσέπες του, ας καθίσουν και ας διαβάσουν προσεκτικά όλα αυτά και μετά ας εξηγήσουν και σε μας, όταν τον προτρέπουν στο περιβόητο "πούλα, φύγε" τι ακριβώς έχουν στο νου τους; Πού νομίζουν ότι μπορεί να βρει να πουλήσει και να φύγει ο Μελισσανίδης; Όχι, γιατί αν έχουν κάτι στο μυαλό τους καλά θα κάνουν να βγουν και να μας το πουν. Είδαμε και τον Βαρδινογιάννη που του τα έπρηξαν με το "πούλα, φύγε" και "πούλησε, έφυγε" πώς τραβάνε τώρα όλοι μαζί τις τρίχες του ποπού τους…