Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Τα μαγαζιά-γωνία θέλουν και την ανάλογη χλιδή

Ο νέος τραυματισμός του Τσιγκρίνσκι έρχεται να επιβεβαιώσει τη θέση εκείνων που ισχυρίζονται ότι η ΑΕΚ το καλοκαίρι επένδυσε σε κουτσά άλογα! Λέσκοτ, Αλμέιδα, Χριστοδουλόπουλος, Τσιγκρίνσκι, Ντίας αλλά και ο Βάργκας που είναι κατά ένα χρόνο παλιότερος, ταλαιπωρούνται από συνεχείς τραυματισμούς που σαν αποτέλεσμα έχουν να βρίσκονται περισσότερο καιρό εκτός αγωνιστικής δράσης παρά να δικαιώνουν τον λόγο για τον οποίο αποκτήθηκαν. Ο Λέσκοτ μάλιστα αποτελεί ήδη παρελθόν εξ αιτίας ακριβώς του τελευταίου του τραυματισμού ο οποίος μάλιστα προέκυψε εκτός των αγωνιστικών χώρων. Στην ουσία δηλαδή η ΑΕΚ απέκτησε ποδοσφαιριστές που έκαναν γκελ με το όνομά τους επιφέροντας ενθουσιασμό κατά την διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου, ο οποίος όμως κάθε άλλο παρά δικαιολογημένος αποδείχτηκε κατά τη διάρκεια των αγωνιστικών υποχρεώσεων της ομάδας.

Αυτή η τακτική όμως ποιον ωφέλησε τελικά; Την ΑΕΚ πάντως σίγουρα όχι. Μήπως τον Μελισσανίδη; Δε τολμώ να φανταστώ ότι μπορεί να σκεφτόταν με τόση αφέλεια ένας παράγοντας της δικής του εμπειρίας αλλά και της οικονομικής του επιφάνειας. Στην παρούσα φάση επιχειρηματίες παρόμοιου βεληνεκούς βάζουν πιο ψηλά απ' όλα τον επιχειρηματικό τους εγωισμό και το πρεστίζ τους για να οδηγήσουν την ομάδα τους στην επιτυχία που δικαιωματικά κατά το μεγαλύτερο μέρος της θα τους ανήκει. Τότε τι έγινε; Μήπως ο… "αφανής" ηγέτης της ΑΕΚ έπεσε θύμα κακών συμβούλων ή και δολιοφθοράς ακόμα, παρασυρμένος από νουθεσίες ανθρώπων που σκοπό τους είχαν να τον σπρώξουν σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες επικοινωνιακές ήττες; Υπάρχει έστω και ένας που να μπορεί να ταυτιστεί με αυτή την άποψη η οποία υποτιμά το επιχειρηματικό δαιμόνιο του Πόντιου μεγαλοεπιχειρηματία;

Πιο πιθανό μοιάζει ο Δημήτρης Μελισσανίδης να αισθανόταν ασφαλής και ήρεμος έχοντας αναθέσει αρμοδιότητες σε πρόσωπα που εμπιστευόταν με κλειστά τα μάτια κι εκείνα με τη σειρά τους εμπιστεύτηκαν κάποια άλλα πρόσωπα, σε πιο χαμηλές βαθμίδες, με αποτέλεσμα στην πρώτη στραβή που προήλθε από τα χαμηλά να καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος όλο το οικοδόμημα. Άρα σαφώς και υπάρχει σφάλμα και από την πλευρά του ίδιου του μεγαλοπαράγοντα που δεν παρακολουθούσε από πολύ κοντά τις εξελίξεις, όμως και οι άνθρωποι που επέλεξε αποδείχτηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. Άλλωστε είναι γνωστό ότι δεν κάνουν όλοι οι άνθρωποι για όλες τις θέσεις. Ακόμα και κάποιοι που διέπρεψαν σε συγκεκριμένους τομείς σε κάποιους άλλους είναι πολύ πιθανόν να τα κάνουν μαντάρα. Δεν θα παραλείψουμε να λάβουμε στα υπόψη μας και την πιθανότητα να πίεσε ο Μελισσανίδης να τηρηθούν αυστηροί οικονομικοί περιορισμοί για να μη ξεφύγει η κατάσταση και οδηγηθεί η ΑΕΚ σε νέα μελλοντικά αδιέξοδα. Είδαμε ότι παρά την αυστηρότητα που ακολουθήθηκε στο μπάτζετ της ομάδας εκείνη στον ισολογισμό της παρουσίασε ήδη ένα έλλειμμα της τάξης των 4 εκατομμυρίων ευρώ.

Όμως, αν δεν παρακολουθεί κανείς τα σημάδια, αν δεν διαβλέπει τις εξελίξεις ιχνηλατώντας τα παλιά περάσματα, αν δεν οσμίζεται τη μυρουδιά του καμένου, δεν έχει πολλές πιθανότητες να πετύχει. Η τακτική των πολλών και φθηνών μεταγραφών με την προσδοκία μέσα από αυτούς να ξεπεταχτούν μερικά διαμάντια που θα αποφέρουν καρπούς, δοκιμάστηκε και επί Ντέμη Νικολαΐδη και απέτυχε παταγωδώς. Ντουζίνες νεαρών ποδοσφαιριστών παρέλασαν από τους Θρακομακεδόνες μέχρι τα Σπάτα και των περισσοτέρων η τύχη σήμερα αγνοείται. Από την άλλη όταν θέλεις να συναγωνιστείς το απέναντι πολυκατάστημα δεν πας εσύ να ανοίξεις ψιλικατζίδικο αλλά επενδύεις επί ίσοις όροις και διεκδικείς το δικό σου κομμάτι από την πίτα. Ας μη στραφούμε τώρα στους εξωγενείς παράγοντες που δεν σε αφήνουν να προκόψεις, όπως οι εγκληματικές οργανώσεις και τα ρέστα, που πραγματικά παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στο παιχνίδι ώστε να χαρακτηρίζεται στημένο, όμως δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι ακόμα και ο πιο χαμένος από χέρι χαρτοπαίκτης εξακολουθεί πάντα να κρατάει την τύχη του στα χέρια του και πάντα θα διατηρεί το δικαίωμα να ρεφάρει, έστω κι αν βρίσκεται ανάμεσα στους μεγαλύτερους χαρτοκλέφτες που πάντα θα έχουν έτοιμη τη δική τους δικαιολογία: "Η πρώτη είναι του ατζαμή".


Κοντολογίς ο… "μεγάλος", αντί για τους πολλούς φθηνούς ΝτιντακοΝτιαςοΛεσκοτοΤσιγκρινσκοΒρανιεσοΒαργκαδοΜπουονανοτοΜπαρμποσοΠεκχαρτοΑλμειδοΚρισαντοΜπαροχοΑρθοΚορδεροΖουκουλινοΦαγεδοΖοριτσοΤζιμπούρηδες (18 τον αριθμό και μόνο οι μέτριοι ή σακάτηδες ξένοι) θα μπορούσε να έχει φέρει τους μισούς (σχεδόν δύο σε κάθε θέση) και πολύ καλύτερους που θα έκαναν τη διαφορά. Και ας πλήρωνε και καμία ομάδα και ας έδινε και κανένα μεγαλύτερο συμβόλαιο. Αυτοί θα χρειάζονταν και έναν μαέστρο της προκοπής που να μπορεί να τους βάζει εκεί που πρέπει ώστε να αποδίδουν αρμονικά και ο κόσμος να βλέπει και να ακούει όμορφο θέαμα χωρίς φάλτσα και δίχως να τον πιάνει βαρεμάρα. Και ειδικά ο μαέστρος απαιτείτο να είναι από το πάνω ράφι. Δεν μιλάμε να είναι της τάξης του Φον Κάραγιαν αλλά σε τέτοιο μαγαζί γωνία σαν το κιτρινόμαυρο δεν θα φέρεις και τον Ζαχαρία Τσίχλα. Ό,τι δίνεις παίρνεις. Το ξέρουν και τα μωρά ακόμα. Για να ανταγωνιστείς τον απέναντι και τους άλλους απέναντι που έρχονται πρέπει να έχεις καλύτερη ποιότητα, καλύτερο περιβάλλον, καλύτερο ντεκόρ, καλύτερο θέαμα, καλύτερες τιμές, καλύτερο σέρβις, καλύτερες συνθήκες και τελικά καλύτερο αποτέλεσμα. Εν ολίγοις τα μαγαζιά-γωνία θέλουν το κατιτίς παραπάνω και φυσικά την ανάλογη χλιδή. Νομίζω;