Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Πλήρης ανάλυση του ρόστερ της ΑΕΚ από την επάνοδό της στη Super League μέχρι σήμερα

Η ΑΕΚ, μέχρι αυτή τη στιγμή που γράφεται η συγκεκριμένη ανάρτηση και σε σχέση με τις μεταγραφές του καλοκαιριού και με τους παίκτες που απέκτησε ή παραχώρησε ή άφησε ελεύθερους τότε, έχει προβεί στις ακόλουθες μεταγραφικές κινήσεις ή ανακατατάξεις του ρόστερ της:

Για τη θέση του τερματοφύλακα:

Για το δεύτερο μισό του πρωταθλήματος, από τον Ιανουάριο του 2017, η ΑΕΚ θα διαθέτει 4 ενεργούς τερματοφύλακες: Τον Βασίλη Μπάρκα, τον Γιάννη Ανέστη, τον Ηλία Βούρα και τον 18χρονο Γιάννη Παπαδόπουλο που προέρχεται από την ΑΕΚ Κ20. Έχει ήδη αποκτήσει τον Παναγιώτη Τσιντώτα με τριετές συμβόλαιο, που αγωνιζόταν στον Λεβαδειακό, ο οποίος θα ενσωματωθεί στην ομάδα από τον Ιούλιο του 2017, ενώ έχει παραχωρήσει δανεικό μέχρι τον Ιούνιο του 2017 στην Καλλιθέα τον Παναγιώτη Ντούνη, προερχόμενο επίσης από την ΑΕΚ Κ20. Τον Ιούνιο του 2017 επίσης, λήγει το συμβόλαιο του Ηλία Βούρα ο οποίος θα αφεθεί ελεύθερος. Τον Ιούνιο του 2016 είχε λήξει ο μονοετής δανεισμός του Βενεζουελάνου Αλέν Μπαρόχα τον οποίο η ΑΕΚ δεν ανανέωσε ενώ είχε λήξει και το συμβόλαιο του Φώτη Καραγκιολίδη τον οποίο η ΑΕΚ άφησε ελεύθερο.

Για τη θέση του δεξιού αμυντικού:

Η ΑΕΚ θα πάει στο υπόλοιπο μισό του πρωταθλήματος με τον Βραζιλιάνο Ροντρίγκο Γκάλο Μπρίτο και τον Μιχάλη Μπακάκη, ενώ έχει παραχωρήσει δανεικό μέχρι τον Ιούνιο του 2017 στη Βέροια τον Σταύρο Βασιλαντωνόπουλο. Κάθε αξιόλογη περίπτωση στη συγκεκριμένη θέση εξετάζεται.

Για τη θέση του αριστερού αμυντικού:

Η ΑΕΚ θα συνεχίσει στο πρωτάθλημα με τον Ισπανό Βίλα Ντίντακ Ροσέγιο και τον πιτσιρικά από την ΑΕΚ Κ20 Γιώργο Γιαννούτσο, ενώ ψάχνει μέχρι το τέλος Ιανουαρίου να εντάξει στο ρόστερ της έναν ακόμα έμπειρο σε αυτή τη θέση ποδοσφαιριστή, με το όνομα του Γιώργου Τζαβέλα να ακούγεται έντονα χωρίς όμως να είναι και η μοναδική περίπτωση που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η ΑΕΚ προσπαθεί να βρει τρόπο να διακόψει το συμβόλαιο του Ουρουγουανού Χουάν Μανουέλ Ντίας και να τον αφήσει ελεύθερο. Επίσης ψάχνεται για να παραχωρήσει δανεικό μέχρι τον Ιούνιο του 2017 τον Κώστα Μανωλά, με πιο πιθανό προορισμό τον Λεβαδειακό. Τον Ιούνιο του 2016 έληξε το συμβόλαιο του Αριστείδη Σοϊλέδη και η ΑΕΚ τον άφησε ελεύθερο.

Για τις θέσεις των κεντρικών αμυντικών:

Το νευραλγικό αυτό χώρο η ΑΕΚ τον κάλυψε πλήρως και θα πορευτεί μέχρι τη λήξη του πρωταθλήματος με τον Ουκρανό Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι, τον Βόσνιο Ογκνιέν Βράνιες, τον Δημήτρη Κολοβέτσιο και τον Βασίλη Λαμπρόπουλο. Η ΑΕΚ έχει ήδη αποδεσμεύσει λόγω τραυματισμού τον Άγγλο Τζολεόν Λέσκοτ που είχε αποκτήσει μόλις τον περασμένο Ιούλιο, ενώ ψάχνεται να δώσει δανεικό τον Άνταμ Τζανετόπουλο (πιθανότατα στον Ηρακλή) μέχρι τον Ιούνιο του 2017. Τον περασμένο Ιούνιο η ΑΕΚ είχε παραχωρήσει τον Ισπανό Θέσαρ Άρθρο στην Καϊράν Αλμάτι από το Καζακστάν. Επίσης η ΑΕΚ τον Ιούνιο του 2016 άφησε ελεύθερο τον ταλαντούχο Στράτο Σβάρνα που υπέγραψε στην Ξάνθη αλλά με ειδική συμφωνία να επιστρέψει στην ΑΕΚ όποτε εκείνη το επιθυμεί.

Για τη θέση του αμυντικού μέσου:

Με τα γνωστά βαριά χαρτιά της θα συνεχίσει μέχρι τον Ιούνιο του 2017 η ΑΕΚ. Τον Σουηδό Γιάκομπ Γιόχανσον και τον Πορτογάλο Αντρέ Σιμόες, συνεπικουρούμενους από τον προερχόμενο από την ΑΕΚ Κ20 Κώστα Γαλανόπουλο. Ακόμα, αποκτήθηκε από την ΑΕΚ ο επίσης Σουηδός Αστρίτ Αϊντάρεβιτς, ο οποίος μπορεί να παίξει και σε πιο προωθημένη θέση του κέντρου. Τέλος, εξετάζεται μία ακόμα προσθήκη ενός ποιοτικού αμυντικού μέσου, συζητείται ο Αργεντινός με κοινοτικό διαβατήριο Φεντερίκο Μπράβο που ανήκει στη Μπόκα Τζούνιορς και έπαιζε δανεικός στην Αμερικανική Νέα Υόρκη, ο οποίος μπορεί να καλύψει τη θέση του Αντρέ Σιμόες, αν εκείνος πάρει μεταγραφή τον Ιούνιο του 2017. Τον Ιούνιο του 2016 έληξαν τα συμβόλαια του Κυριάκου Ανδρεόπουλου και του Σενεγαλέζου Αμπλαγέ Φαγέ, τους οποίους η ΑΕΚ άφησε ελεύθερους, αφού είχαν επιστρέψει από τους δανεισμούς τους σε Κέρκυρα και Τρίκαλα αντίστοιχα, όπου ξαναγύρισαν και συνεχίζουν να αγωνίζονται μέχρι σήμερα. Επίσης, έληξε ο εξάμηνος δανεισμός του Αργεντινού Μπρούνο Ζουκουλίνι από την Μάντσεστερ Σίτυ ο οποίος και δεν ανανεώθηκε. Τέλος, με πρωτοβουλία της ΑΕΚ διακόπηκε το συμβόλαιο του Ισπανού Μιγκέλ Άνχελ Κορδέρο ο οποίος αποδεσμεύτηκε από την ομάδα.

Για τη θέση του κεντρικού επιτελικού χαφ:

Η ΑΕΚ θα πορευτεί στο υπόλοιπο μισό του πρωταθλήματος, μέχρι τον Ιούνιο του 2017, με τον Πέτρο Μάνταλο, τον Βενεζουελάνο Ρόναλντ Βάργκας, ο οποίος αγωνίζεται και στα άκρα της επίθεσης αλλά και σαν δεύτερος φορ, τον Τάσο Μπακασέτα, που επίσης είναι πολυσύνθετος και μπορεί να παίξει και στην επίθεση και τον μικρό από την ΑΕΚ Κ20 Ηλία Τσέλιο. Ήδη βρέθηκε η χρυσή τομή και διακόπηκε το συμβόλαιο του Μαυροβούνιου Ντάρκο Ζόριτς, τον οποίο η ΑΕΚ άφησε ελεύθερο στη μεταγραφική περίοδο Ιανουαρίου 2017. Τον Ιούνιο του 2016 η ΑΕΚ είχε διακόψει το συμβόλαιο του Αργεντινού Ντιέγκο Μπουονανότε, τον οποίο και άφησε ελεύθερο, ενώ οριστικά ελεύθερο άφησε και τον Δημήτρη Ανάκογλου, μετά τη λήξη του συμβολαίου του και αφού είχε προηγηθεί μονοετής δανεισμός του στη Βέροια, ενώ τώρα αγωνίζεται στον Άρη.

Για τη θέση του δεξιού μεσοεπιθετικού:

Η ΑΕΚ ανανεώθηκε στη συγκεκριμένη θέση αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα ψάξει περεταίρω ενίσχυση μέσα στον Ιανουάριο. Τον Ιούλιο του 2016 είχε αποκτήσει σαν ελεύθερο τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο ο οποίος συνεχίζει, ενώ στις τωρινές μεταγραφές του Ιανουαρίου 2017 απέκτησε και τον 20χρονο Δημήτρη Μεληκιώτη που αφέθηκε ελεύθερος από τη Βέροια καθώς έληξε εκεί το συμβόλαιό του και υπέγραψε με την ΑΕΚ συμβόλαιο 4,5 χρόνων. Στη θέση μπορεί να παίξει και ο Βενεζουελάνος Ρόναλντ Βάργκας αλλά και ο Τάσος Μπακασέτας, με λιγότερη ομολογουμένως επιτυχία. Επίσης μπορεί να παίξει και σ' αυτή την πλευρά ο Αργεντινός Πατρίσιο Ροντρίγκεζ (Πατίτο). Κοινή συναινέσει διακόπηκε 6 μήνες νωρίτερα το συμβόλαιο της ΑΕΚ με τον Βαγγέλη Πλατέλλα και ο παίκτης αφέθηκε ελεύθερος από τον Ιανουάριο του 2017 και συνεχίζει ήδη την καριέρα του στον Ατρόμητο.

Για τη θέση του αριστερού μεσοεπιθετικού:

Και σε αυτή τη θέση η ΑΕΚ θα ψάξει κάθε καλή περίπτωση ενίσχυσης στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου 2017. Μέχρι στιγμής και για το δεύτερο μέρος του πρωταθλήματος που λήγει τον Ιούνιο του 2017 η ΑΕΚ θα πορευτεί με κύριο πρωταγωνιστή τον Αργεντινό Πατρίσιο Ροντρίγκεζ (Πατίτο). Φυσικά στη θέση μπορεί να παίξουν αρκετοί ακόμα παίκτες όπως ο Ρόναλντ Βάργκας, ο Δημήτρης Μεληκιώτης, ο Τάσος Μπακασέτας, ακόμα και ο Πέτρος Μάνταλος. Η ΑΕΚ πιθανότατα θα διακόψει τη συνεργασία της με τον Χρήστο Αραβίδη 6 μήνες νωρίτερα και απλά ψάχνει έναν τρόπο που να είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές ώστε να χωρίσουν σαν φίλοι. Τον Ιούνιο του 2016 η ΑΕΚ άφησε ελεύθερο πριν από τη λήξη του συμβολαίου του τον Πορτογάλο Έλντερ Μπαρμπόσα προκειμένου να τον βοηθήσει να μεταγραφεί στην Αλ Γουάσλ από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που τον ζήτησε επίμονα και από την οποία αποχώρησε ήδη τον Ιανουάριο του 2017.

Για τη θέση του κεντρικού επιθετικού:

Το πιο δύσκολο κομμάτι για την ολοκλήρωση του παζλ της ΑΕΚ του δεύτερου μισού αυτού του πρωταθλήματος που θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο του 2017. Η ΑΕΚ θα συνεχίσει με τον Πορτογάλο Ούγκο Αλμέιδα (αν δεν αποφασιστεί αιφνιδίως η αντικατάστασή του μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2017 και υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει βρεθεί ο κατάλληλος αντικαταστάτης) και τον Τσέχο Τόμας Πέκχαρτ, ενώ ετοιμάζεται να εντάξει στο δυναμικό της έναν επιθετικό άλλου τύπου από τους προηγούμενους δύο. Πιο περιφερειακό, που μπορεί να παίξει και στα άκρα αλλά και να τρυπώσει με μεγαλύτερη ευκολία μέσα στην περιοχή και να σκοράρει. Πρόκειται για τον Αργεντινό Χόρχε Περέιρα Ντίας που αγωνίζεται στην Τζοχόρ της Μαλαισίας και το συμβόλαιό του λήγει με αποτέλεσμα να μένει ελεύθερος. Ο Ντίας το 2014 αποφάσισε να πάει στη Μαλαισία αφού η Τζαχόρ πρότεινε 2.000.000 $ στη Λανούς και πάνω από 1.000.000 $ στον ίδιο για τριετές συμβόλαιο, ενώ το 2015 ο παίκτης επέστρεψε στην Αργεντινή όπου αγωνίστηκε δανεικός στην Ιντεπεντιέντε για 4 μήνες. Έπαιξε σε 7 αγώνες και σημείωσε 1 γκολ. Τον Φεβρουάριο του 2016 επέστρεψε στην Τζαχόρ. Σε 22 συμμετοχές μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα έχει πετύχει 18 γκολ, ενώ σε 5 ματς στο Ασιατικό Τσάμπιονς Λιγκ έχει σκοράρει 6 φορές. Επίσης έχει σκοράρει 8 φορές σε 7 ματς του Κυπέλλου Μαλαισίας. Συνολικά σε 68 συμμετοχές με την Τζαχόρ έχει σκοράρει 50 φορές! Η ΑΕΚ απέκτησε επίσης από τον Πλατανιά τον Γιώργο Γιακουμάκη που θα ενταχθεί στην ομάδα από τον Ιούλιο του 2017 ενώ υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο. Τον Ιούνιο του 2016 έληξαν τα συμβόλαια των Ραφίκ Τζιμπούρ, Μακόλεϊ Κρισάντους και Ιβάν Μπρέσεβιτς τους οποίους η ΑΕΚ αποδέσμευσε...