Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Η ΑΕΚ κέρδισε πολύ εύκολα τον Ολυμπιακό με 1-0

Ήταν τόσο καλή η ΑΕΚ απόψε που κέρδισε τόσο εύκολα τον Ολυμπιακό; Ήταν απλά συμπαγής και αρκετά καλύτερη από τον αντίπαλό της. Ο Ολυμπιακός δεν την απείλησε σχεδόν καθόλου και ίσως να ήταν η πιο ακίνδυνη ομάδα που πέρασε φέτος από το ΟΑΚΑ. Δεν μου καίγεται καρφάκι ακόμα κι αν διαλυθεί αύριο το πρωί η βρώμικη ομάδα του λιμανιού αλλά δεν μπορώ να μη σχολιάσω ότι πέρα από το ανιαρό και απωθητικό ποδόσφαιρο που παίζει, έχει αρχίσει να προκαλεί, σε άλλους το γέλιο, σε άλλους τον εκνευρισμό και στους περισσότερους οπαδούς της την αδιαφορία, για το κατάντημα που την έφεραν συγκεκριμένοι γελωτοποιοί όπως ο Σάββας Θεοδωρίδης και ο πολύς Καραπαπάς, οι οποίοι ψάχνουν φαντάσματα στον αχυρώνα αντί να καθίσουν και να ασχοληθούν σοβαρά με τα μαύρα χάλια της ομάδας τους.

Αρκετά όμως με τις ψαροκασέλες και ας ασχοληθούμε με την δική μας ομάδα που για τρίτο συνεχόμενο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό μέσα στο ΟΑΚΑ, αφαιρεί από τους παίκτες, τους προπονητές και την διοίκησή του γαύρου, τις ταυτότητες, τα διπλώματα και τα διαβατήρια. Έτσι απλά, χωρίς φανφάρες, δίχως κραυγές και ψιθύρους και κυρίως χωρίς τις πλάτες των διαιτητών χάρη στις οποίες κέρδιζε τους αντιπάλους του ο βοθροέφηβος τα προηγούμενα χρόνια.

Η ΑΕΚ είχε πάθος, ήταν σωστά στημένη από τον Χιμένεθ και πολύ καλά προετοιμασμένη ψυχολογικά. Το 1-0 θα μπορούσε να είναι και 2-0 αλλά λίγη σημασία έχει το σκορ αυτή την ώρα που η Ένωση αποκτά διαρκώς ψυχολογικό αβαντάζ έναντι των λιμανίσιων σιχαμάτων. Ο γαύρος αντιπαράθεσε ένα σκληρό και σε αρκετές περιπτώσεις αντιαθλητικό παιχνίδι, που του στοίχισε άλλωστε και την αποβολή του Μποτία στο 75', ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να έχει τελειώσει με αρκετά λιγότερους παίκτες το παιχνίδι αν ο διαιτητής Μάνταλος δεν επηρεαζόταν από τις κλάψες και τις απειλές του μπάρμπα Σάββα που βρισκόταν σε έξαλλη κατάσταση, με αποτέλεσμα να αποβληθεί τελικά και αυτός προκειμένου να μη διαταραχθούν περαιτέρω οι αγωνιστικές ισορροπίες για την ομάδα του συστήματος.  

Το γκολ που έκρινε το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό το πέτυχε ο Αϊντάρεβιτς στο 34' με απευθείας εκτέλεση φάουλ και αφού η μπάλα κοντράρισε στον Μποτία και άλλαξε κατεύθυνση, ενώ η ΑΕΚ έχασε τουλάχιστον δύο τεράστιες ευκαιρίες με τον Αραούχο, για να πάρει μια ακόμα πιο άνετη νίκη κόντρα στον χάρτινο πρωταθλητή του ελληνικού πρωταθλήματος.

Ο Βράνιες έκανε εξαιρετικό παιχνίδι σαν δεξί μπακ καλύπτοντας με επιτυχία την απουσία του Γκάλο και περιορίζοντας τον Ιντέγε σε θεατή του αγώνα, σχεδόν στα ίδια ποσοστά που υπήρξε θεατής και ο Μπάρκας! Ο πηδηχτούλης Φορτούνης πέρασε και δεν ακούμπησε από το ματς, με αποτέλεσμα να αντικατασταθεί κακήν-κακώς στο 77' από τον προπονητή του.

Η ΑΕΚ ήταν καλύτερη σε όλο το πρώτο ημίχρονο στο ξεκίνημα του οποίου πίεσε ασφυκτικά τον Ολυμπιακό και τον έκλεισε στην περιοχή του. Είχε δύο καλές φάσεις, εκτός από το γκολ, ενώ δεν μάσησε καθόλου στο αντιαθλητικό παιχνίδι των γαύρων, οι οποίοι πρέπει να είναι πολύ ευχαριστημένοι που έβγαλαν το πρώτο μέρος χωρίς απώλεια κάποιου παίκτη τους, τη στιγμή που δέχτηκαν 4 κίτρινες κάρτες με τις τρεις από αυτές να είναι για αντιαθλητικά χτυπήματα!

Η πρώτη καλή στιγμή της ΑΕΚ ήταν με τον Πατίτο στο 14', όταν ο Αργεντινός έκανε τρομερή προσωπική ενέργεια στην περιοχή του Ολυμπιακού, αλλά το σουτ που επιχείρησε μπλόκαρε σταθερά στην κλειστή γωνία του ο Λεάλι. Η πολύ μεγάλη ευκαιρία της ΑΕΚ έγινε στο 30', όταν ο Αραούχο έφυγε στην πλάτη της άμυνας του Ολυμπιακού και βγαίνοντας στο τετ α τετ με τον Λεάλι πλάσαρε άουτ πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

Στο δεύτερο ημίχρονο η ΑΕΚ δεν μπήκε τόσο καλά και φάνηκε να οπισθοχωρεί δίνοντας γήπεδο στον αντίπαλό της, αλλά εκείνος δεν κατάφερε να απειλήσει καθόλου την εστία του Μπάρκα. Ο Χιμένεθ αντέδρασε αμέσως ρίχνοντας στο 55' τον Γιόχανσον στο παιχνίδι στη θέση του Πατίτο, ο οποίος αποχώρησε με φορείο από τον αγωνιστικό χώρο και με δάκρυα στα μάτια λόγω τραυματισμού. Η ΑΕΚ με τη συγκεκριμένη κίνηση ξαναπήρε το κέντρο, ισορρόπησε το παιχνίδι και κυριάρχησε πάλι βγαίνοντας ξανά στην επίθεση. Το πρόβλημα η ΑΕΚ το είχε μόνο στην τελική πάσα, κάτι που της στέρησε τη δημιουργία περισσότερων ευκαιριών για την επίτευξη ενός ακόμα γκολ που θα κλείδωνε το παιχνίδι.

Η μεγάλη ευκαιρία πάντως του δευτέρου ημιχρόνου, δημιουργήθηκε στο 65' με την εκπληκτική ενέργεια του Αραούχο που πέταξε τη μπάλα μπροστά του, έπιασε το διαγώνιο σουτ, αλλά ο Λεάλι έκανε την απόκρουση του αγώνα, βγάζοντας τη μπάλα σε κόρνερ. Ένα λεπτό μετά, στο 66', ο Χιμένεθ πρόσθεσε ακόμα περισσότερη ταχύτητα στο ματς, βάζοντας τον Χριστοδουλόπουλο στη θέση του Μπακασέτα. Η ΑΕΚ άρχισε να αποκτάει υπεροπλία έναντι του Ολυμπιακού και από τη δεξιά πλευρά, με αποτέλεσμα στο 75' ο Χριστοδουλόπουλος να κερδίσει την αποβολή του Μποτία, όταν τον άδειασε σαν άδειο τσουβάλι από πατάτες και ο Ισπανός αναγκάστηκε να τον κλαδέψει εν ψυχρώ για να μπορέσει να τον ανακόψει, αντικρίζοντας δίκαια την δεύτερη κίτρινη κάρτα του διαιτητή.

Στο τελευταίο 20λεπτο η ΑΕΚ είχε πάρει για τα καλά τα ηνία του ματς, με τον Ολυμπιακό να περιορίζεται σε κάποιες γιόμες, περνώντας στην επίθεση ακόμα και τον Ντα Κόστα, τη στιγμή που η ΑΕΚ έψαχνε με οργανωμένες επιθέσεις να πετύχει ένα δεύτερο γκολ. Την αποστολή αυτή είχαν αναλάβει ο Χριστοδουλόπουλος με τον μαχητικό Αραούχο, που κυνηγούσε τη μπάλα σε κάθε άκρη του γηπέδου, με αποτέλεσμα ο Δικέφαλος να πιέζει την εστία του Λεάλι, αλλά οι τελικές πάσες να μην είναι εκείνες που χρειάζονταν οι επιθετικοί για να σκοράρουν. Έτσι το σκορ παρέμεινε στο 1-0 μέχρι τέλους. Στο 84' ο Χιμένεθ πέρασε στο γήπεδο και τον Βινίσιους στη θέση του Μάνταλου, βάζοντάς τον σε θέση αριστερού εξτρέμ.

Ο κόσμος της ΑΕΚ έδωσε πραγματικό ρεσιτάλ. Κόπηκαν 28.046 εισιτήρια και εισπράχθηκαν 367.740 ευρώ, όμως στο γήπεδο βρέθηκαν περίπου 40.000 οπαδοί της ΑΕΚ.

ΑΕΚ: Μπάρκας, Βράνιες, Λαμπρόπουλος, Ντίντακ, Σιμόες, Αϊντάρεβιτς, Μπακασέτας (66' Χριστοδουλόπουλος), Μάνταλος (84' Βινίσιους), Πατίτο (55' Γιόχανσον), Αραούχο.

Ολυμπιακός: Λεάλι, Φιγκέιρας, Ντα Κόστα, Ντε Λα Μπέγια, Ρομαό (63' Ανδρούτσος), Μάρτινς, Φορτούνης (77' Ρέτσος), Ελιουνούσι (73' Μανθάτης), Σεμπά, Ιντέγε.