Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Αμετανόητα ανόητοι πέταξαν 2 βαθμούς φέρνοντας 2-2 με τον Ηρακλή

Και ναι, αυτή ήταν η κακή ΑΕΚ, η απωθητική, η προ Χιμένεθ, που μας είχε συνηθίσει να κλωτσάει και να χύνει την καρδάρα με το γάλα που με τόσο κόπο είχε μαζέψει. Τι φταίει που το ξαναείδαμε το φάντασμα μπροστά μας; Μα το γεγονός πως ποτέ στην ιστορία του ποδοσφαίρου -και όχι μόνο- δεν έγινε κάποιο θαύμα και μια ομάδα μεταλλάχτηκε μέσα σε λίγες εβδομάδες, απέβαλε όλες τις κακές της συνήθειες και μεταμορφώθηκε από σταχτοπούτα σε πριγκίπισσα. Να μη ξεχνάμε και ότι αρκετοί παίκτες της ΑΕΚ, κυρίως από εκείνους που προϋπήρχαν, δεν θεωρήθηκαν ποτέ από κανέναν μας σαν οι σούπερ σταρ που θα κατάφερναν να φέρουν τούμπα ένα ματς και να οδηγήσουν την ομάδα στην πλήρη ανατροπή ενός κακού αποτελέσματος.

Θα γίνω και πιο σαφής και πιο αναλυτικός και δεν θα μασήσω καθόλου τα λόγια μου. Αφού πρώτα όμως γράψω ότι θεωρώ βλακώδες να αποδώσουμε όλες τις ευθύνες για το αποψινό κακό αποτέλεσμα στο κοουτσάρισμα του Μανόλο Χιμένεθ και στις επιλογές του. Γιατί σαφώς και δεν φέραμε για προπονητή τον Μουρίνιο ή τον Σιμεόνε αλλά δεν γίνεται εκεί που τον αποθεώναμε στα τελευταία έξι παιχνίδια που η ομάδα δεν είχε δεχτεί ούτε γκολ, ξαφνικά να έγινε μυρωδιάς και να του φορτώσουμε την ευθύνη της ισοπαλίας με τον Ηρακλή. Ίσως κάποιοι πουν ότι δεν είναι και καμιά τρομερή αποτυχία το σημερινό αποτέλεσμα. Μια ισοπαλία με τον Ηρακλή και μάλιστα μέσα στο Καυτατζόγλειο δεν είναι και για θάνατο. Κι όμως, είναι! Με αυτόν τον Ηρακλή που τον έχει κερδίσει και η κουτσή Μαρία, που στην εντεκάδα του είχε δύο παίκτες οι οποίοι στην ΑΕΚ ποτέ δεν είχαν βγάλει μάτια και με τη συγκυρία το συγκεκριμένο παιχνίδι να γίνεται λίγες μόλις μέρες πριν από το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, ε, ναι, είναι για να βαράμε κουτουλιές το αποψινό αποτέλεσμα.

Στον Μανόλο, κατά τη γνώμη μου, αναλογεί μόνο ένας εφησυχασμός που παρατηρήθηκε παραμονές του σημερινού αγώνα, μια υποτίμηση του αντιπάλου θα έλεγα και μια υπερβολική προσπάθεια να διαφυλάξει παίκτες για να τους έχει φρέσκους στο ντέρμπι. Πόσους όμως να διαφυλάξει; Έπρεπε και κάποιοι να παίξουν απόψε. Και μάλιστα έπρεπε να επιλέξει παίκτες με περίσσευμα τσαγανού, ειδικούς για μια τόσο δύσκολη αποστολή όσο αυτή απέναντι στον ουραγό της βαθμολογίας Ηρακλή, όπως αποδείχτηκε από τους δύο πεταμένους βαθμούς που σπατάλησε η κακή αποψινή ΑΕΚ. Ο Χιμένεθ έριξε μια κλεφτή ματιά στον βαθμολογικό πίνακα, είδε στις τελευταίες θέσεις τον αντίπαλο της ομάδας του, ρώτησε και δυο-τρεις ανθρώπους και του είπαν ότι πρόκειται για ετοιμοθάνατο από τον οποίο έχει αρχίσει να ακούγεται ο επιθανάτιος ρόγχος και έτσι έπαψε να ανησυχεί όσο έπρεπε. Κι όταν παύεις να ανησυχείς το πληρώνεις.

Βέβαια, πόσες ευθύνες να φορτωθεί κι ο προπονητής της ΑΕΚ όταν ο τερματοφύλακάς της που διεκδικούσε -τουλάχιστον μέχρι απόψε- με αξιώσεις το καπάρωμα της θέσης του φύλακα άγγελου της εστίας του δικεφάλου, αποφάσισε να κάνει επίδειξη επιπολαιότητας και ανευθυνότητας ταυτόχρονα, ιδιότητες που απαγορεύεται να διαθέτει ο κάτοχος της πιο νευραλγικής θέσης μιας ομάδας που έχει στο dna της να κυνηγάει μόνιμα νίκες και πρωτιές; Πόσες και ποιες ευθύνες να αποδώσει κανείς στον Μανόλο Χιμένεθ όταν ο παίκτης που επιλέγει να αντικαταστήσει τον βασικό του δεξιό μπακ αποδεικνύεται τόσο ανόητος όσο ο Μπακάκης; Τι να φταίει τάχα μου κι ο Χιμένεθ όταν ο Βράνιες, εκεί που τον αποθεώναμε, ξαφνικά απέκτησε μια καραμπινάτη τρικυμία εν κρανίω που μέχρι και αυτογκόλ στην ομάδα παραλίγο να πετύχαινε απόψε στο 58' του αγώνα όταν επιχείρησε να γυρίσει λανθασμένα τη μπάλα στον Μπάρκα;

Είναι και τα λάθη του διαιτητή αλλά θεωρώ γελοίο για ΑΕΚτζήδες να επικαλούνται την κακή διαιτησία για να δικαιολογήσουν άλλη μια απαράδεκτη εμφάνιση της ομάδας τους. Ναι, έκανε τρομερά λάθη ο διαιτητής, όχι όμως ότι αν τα είχε αποφύγει εμείς θα είχαμε σκίσει στα δύο τα γατάκια του Καυτατζογλείου. Και στο κάτω-κάτω και οι δύο κίτρινες κάρτες του ανεγκέφαλου Μπακάκη ήταν πέρα για πέρα δικαιολογημένες. Και την ομάδα την άφησε με παίκτη λιγότερο για τα τελευταία 10 λεπτά. Θα μπορούσε να έχει δείξει κόκκινη και σε παίκτη του Ηρακλή και το ματς να τελείωνε πιο ισορροπημένα. Για την ακρίβεια, αν είχε αποβάλει τον Κούρο στο 61' για το εγκληματικό μαρκάρισμα που έκανε στον Αραούχο, η ΑΕΚ θα είχε αγωνιστεί εκείνη με παίκτη περισσότερο για σχεδόν 20 λεπτά. Ακόμα θα μπορούσε να έχει δείξει δεύτερη κίτρινη κάρτα στον Χουάντερσον όταν ο γκολκίπερ του Ηρακλή διαμαρτύρεται έντονα στον βοηθό, στη φάση της ισοφάρισης του Χριστοδουλόπουλου και δέχεται κάρτα, εκ νέου για διαμαρτυρία, λίγα λεπτά αργότερα. Όμως δεν τιμωρήθηκε την πρώτη φορά και έτσι παρέμεινε στο ματς μέχρι τη λήξη του, σε αντίθεση με τον παίκτη της ΑΕΚ. Φυσικά το αποτέλεσμα δεν κρίθηκε από τις διαιτητικές αποφάσεις, όσο κι αν θα μπορούσαν αυτές να είναι διαφορετικές.

Αγωνιστικά ο Μανόλο αποφάσισε να προφυλάξει τον Αϊντάρεβιτς και τον Αραούχο ενώ δεν χρησιμοποίησε καθόλου τον Μπακασέτα. Εξ αρχής είχε και τις απώλειες των Πατίτο, Αλμέιδα και Τσιγκρίνσκι που έμειναν στην Αθήνα λόγω τραυματισμών. Νωρίς-νωρίς έχασε και τον Γκάλο στο 32', που έγινε αναγκαστική αλλαγή με τον μοιραίο Μπακάκη καθώς τραυματίστηκε στο δάχτυλο του ποδιού του. Του κάθεται και η κάκιστη μέρα των Βράνιες και Μπάρκα και ήρθε και έδεσε το γλυκό σαρδέλα. Αναγκαστικά έριξε στο παιχνίδι και τον Αραούχο  στο 60' και τον Αϊντάρεβιτς στο 70', όμως η ζημιά είχε ήδη γίνει αφού ο Πέκχαρτ που ξεκίνησε βασικός φορ δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του αγώνα αλλά και το δίδυμο Σιμόες-Γιόχανσον δεν βρέθηκε σε τόσο καλή μέρα όσο αυτές που μας είχε συνηθίσει. Αν προσθέσουμε τις μετριότατες εμφανίσεις των Ντίντακ, Μάνταλου και Χριστοδουλόπουλου, απομένει μόνο ο εκπληκτικός Βάργκας που ήταν όλα τα λεφτά για την ΑΕΚ απόψε, όμως ο Μανόλο Χιμένεθ την πάτησε και τον απέσυρε από το παιχνίδι μόλις στο 60' αντικαθιστώντας τον με τον Αραούχο. Ίσως φοβήθηκε την κούρασή του και την πιθανότητα να υποστεί κάποιον τραυματισμό, οπότε θα τον έχανε από το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Πάντως η αποχώρησή του αποσυντόνισε τελείως την ΑΕΚ και της ανέκοψε τον όποιο ρυθμό είχε μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Η Ένωση μπήκε δυνατά στο ματς, πέτυχε γκολ με τον Βάργκας στο 19', όταν ο Μάνταλος έδωσε στον Βενεζουελάνο, που ντρίπλαρε τον αμυντικό και σουτάροντας με το αριστερό άνοιξε το σκορ, αλλά κοιμήθηκε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο του αγώνα και το πλήρωσε με την ισοφάριση που ήρθε από μια στατική φάση και από μια απίστευτα επιπόλαιη λειτουργία όλης της άμυνάς της. Ήταν στο 39' όταν ο Λεοζίνιο εκτέλεσε φάουλ έξω από την περιοχή, ο Περόνε έκανε την προβολή, ο Μπάρκας δεν κατάφερε να απομακρύνει τη μπάλα και έτσι διαμορφώθηκε το 1-1. Το 2-1 σημειώθηκε έπειτα από τραγικό και αδιανόητα εγκληματικό λάθος του Μπάρκα, ο οποίος προσπάθησε να κάνει επίδειξη σιγουριάς και χαλαρότητας και μοιραία αδίκησε την ομάδα του αλλά και τον εαυτό του, τη στιγμή που κόντευε να μας πείσει ότι δικαιούταν τη φανέλα του βασικού και πως αποτελούσε τη μεγάλη ελπίδα της ΑΕΚ για μια μόνιμη λύση κάτω από τα δοκάρια της αλλά και εκείνα της Εθνικής Ελλάδος που θα εύρισκε στο πρόσωπό του τον φύλακα άγγελό της. Όλα έγιναν στο 64', όταν ο Βράνιες γύρισε τη μπάλα στον Μπάρκα, αυτός πιέστηκε από τον Κούρο, δεν έδιωξε τη μπάλα μακριά, με τον Μοντέιρο να την κλέβει και σε κενή εστία να κάνει το 2-1.

Παρ' όλα αυτά τα απίστευτα η ΑΕΚ τα κατάφερε να φτάσει στην ισοφάριση με τον Χριστοδουλόπουλο στο 75' και τότε αποφάσισε να… δράσει ο Μπακάκης, ο οποίος με μια πέρα για πέρα ανόητη ενέργεια για επαγγελματία ποδοσφαιριστή, αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα για θέατρο, ζητώντας φάουλ έξω από την περιοχή, τη στιγμή μάλιστα που είχε δεχτεί την πρώτη κάρτα για διαμαρτυρία. Και στις δύο περιπτώσεις οι αποφάσεις του διαιτητή Φουκάκη ήταν απόλυτα δικαιολογημένες.

Ίσως, στην τελική, η ΑΕΚ θα πρέπει να είναι και ευχαριστημένη με το αποψινό αποτέλεσμα αφού στις καθυστερήσεις ο Λεοζίνιο από πλάγια θέση πρόλαβε την έξοδο του Μπάρκα, όμως το πλασέ του στην κίνηση έφυγε άουτ. Σαν τελικό συμπέρασμα και ίσως μοναδική νότα αισιοδοξίας, θα πρέπει να δούμε μήπως το αποψινό σοκ αφυπνίσει του παίκτες και αποφασίσουν να ξεδιπλώσουν τον ποδοσφαιρικό εγωισμό τους στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ. Για τη βαθμολογία δεν θα πρέπει να ανησυχούμε αφού κουτσά-στραβά την Ξάνθη θα καταφέρουμε να την ξεπεράσουμε και να τρυπώσουμε στην πεντάδα. Εκεί, στα πλέι οφ, οι βαθμολογικές διαφορές δεν θα είναι τόσο σημαντικές και ίσως καταφέρουμε να δούμε μια άλλη ΑΕΚ που ούτε κι εμείς οι ίδιοι δεν θα πιστεύουμε στα μάτια μας. Ας είμαστε αισιόδοξοι και πάμε πρώτα απ' όλα να πατήσουμε τον πούστη τον Ολυμπιακό…

Ηρακλής: Χουάντερσον, Δώνης (79' Πασάς), Στάμου, Κούρος (86' Γροντής), Αργυρόπουλος, Τζανετόπουλος, Ιντζόγλου, Σαραμαντάς, Μοντέιρο (84' Αγγελόπουλος), Λεοζίνιο, Περόνε.

ΑΕΚ: Μπάρκας, Γκάλο (32' Μπακάκης), Βράνιες, Λαμπρόπουλος, Ντίντακ, Σιμόες, Γιόχανσον (70' Αϊντάρεβιτς), Βάργκας (60' Αραούχο), Μάνταλος, Χριστοδουλόπουλος, Πέκχαρτ.