Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Όνειρο ζω μη με ξυπνάτε

ΑΕΚ-Λεβαδειακός 6-0 (ΟΑΚΑ) Κύπελλο

Ένα καλό όνειρο με κάου μπόυς και Ινδιάνους, Απάτσι, Σιου, Τσερόκι και ό,τι άλλο θέλετε, με συννεφάκια καπνού που καταφθάνουν σαν μηνύματα στους αντιπάλους μας, με ξεθαμμένο -επιτέλους- το τσεκούρι του πολέμου, με μάτια που γυαλίζουν και με μια ΑΕΚ βγαλμένη από τα παλιά, τότε που όλοι προσκυνούσαν ευλαβικά όποτε ανέβαιναν στα άγια χώματα.

Είδαμε πολλά χτες μα κυρίως έφτασε η μέρα που ξαναφωνάξαμε ονόματα ποδοσφαιριστών μας που ήταν κάτι παραπάνω από καταπληκτικοί σε απόδοση. Εγώ τουλάχιστον δεν θυμάμαι από πότε έχουμε να το κάνουμε αυτό. Ίσως πέρυσι στα τρία νικηφόρα ντέρμπι αλλά μόνο για τον Βάργκας που είχε σημειώσει όλα τα γκολ.

Φέτος όμως υπήρχε και μια συγκυρία. Ήταν δίκαιο να αποκατασταθεί η υστεροφημία του Μανόλο Χιμένεθ, ο οποίος είχε την ατυχία να δουλέψει στην ΑΕΚ εκείνη την περίοδο την προ της καταστροφής. Είχε και τότε παιχταράδες (Σάχα, Σκόκο, Μπλάνκο), με τη διαφορά ότι βρίσκονταν υπ' ατμόν και δεν έβλεπαν την ώρα να φύγουν από την ομάδα, κάτι που επιθυμούσε και η τότε διοίκηση για να γλιτώσει τα συμβόλαιά τους. Τούτη τη φορά φαίνεται πως βρέθηκε η ιδανική χημεία και έγινε το πιο ταιριαστό πάντρεμα παικτών και προπονητή. Όταν έχει λάτιν παίκτες σε μια ομάδα είναι σημαντικό ο προπονητής να επικοινωνεί μαζί τους στη γλώσσα τους. Έχω την αίσθηση ότι ο Ισπανός με το συγκεκριμένο υλικό θα αναδειχθεί σε έναν τελείως διαφορετικό προπονητή από τότε που δούλεψε σε μια ΑΕΚ βουτηγμένη στα προβλήματα. Αφήστε που αυτή τη φορά έχει πίσω του μια διοίκηση στην οποία μπορεί να στηριχτεί και να του ικανοποιήσει κάθε επιθυμία, πράγμα που την πρώτη φορά δεν συνέβαινε.

Ρίχνω ονόματα στον κάδο της λύτρωσης και εσείς ταξινομείστε τα ανάλογα με την σπουδαιότητα που νομίζετε ότι τους αξίζει: Αραούχο (μέγας γκολεαδόρ και χαίρομαι που η διαίσθησή μου άρχισε να βγαίνει αληθινή από τόσο νωρίς), Βάργκας, Σιμόες, Γιόχανσον, Μπακασέτας, Γαλανόπουλος, Αϊντάρεβιτς, Κολοβέτσιος, Μπακάκης. Αυτούς θεωρώ εγώ κορυφαίους με τη σειρά που τους έγραψα.

Η ΑΕΚ πέρασε στους 8 του κυπέλλου και τώρα έχει να αντιμετωπίσει τον Πλατανιά, που σημαίνει ότι με τη δέουσα σοβαρότητα θα βρεθεί στους 4 της διοργάνωσης.

Πάμε σαν άλλοτε λοιπόν, αφού αρχίσαμε και πάλι να μετράμε σερί και να καταρρίπτουμε ρεκόρ. Τέταρτο σερί ματς χωρίς να έχουμε δεχτεί γκολ, τρεις νίκες και μία ισοπαλία σε αυτά τα τέσσερα ματς με συνολικό σκορ 9-0. Τελευταία φορά που η ΑΕΚ είχε κερδίσει με σκορ 6-0 ήταν πριν από 14 χρόνια, το μακρινό 2003! Όλα δείχνουν ότι τώρα χτίζεται πραγματικά μια άλλη ΑΕΚ. Εκείνη που όλοι ονειρευόμαστε. Και στο υπόλοιπο διάστημα αυτού του πρωταθλήματος θα την δούμε να γιγαντώνεται ώστε στο επόμενο να είναι έτοιμη να τα σαρώσει όλα.

Φάνηκε επίσης ότι το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετώπιζε ως τώρα η ΑΕΚ ήταν εκείνο της κακής ψυχολογίας και της πεσμένης αυτοπεποίθησης των παικτών. Μόλις η ομάδα άρχισε να παίρνει αποτελέσματα και αφού πλαισιώθηκε και από τρεις παικταράδες από το πάνω ράφι (Αραούχο, Βράνιες, Βινίσιους), έναν ποδοσφαιριστή πολυεργαλείο που η απόδοσή του θα ανεβαίνει διαρκώς όσο παίζει (Αϊντάρεβιτς) και έναν ελπιδοφόρο νεαρό που μας έδειξε ένα μέρος των δυνατοτήτων του στο πρώτο παιχνίδι του κυπέλλου στη Λιβαδειά (Μεληκιώτης), είδαμε πώς μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα και η ομάδα να διεκδικήσει μέχρι τέλους του πρωταθλήματος το δυνατόν καλύτερο από τους στόχους που της έχουν απομείνει (κύπελλο-1η θέση στα πλέι οφ). Και φυσικά αν σκεφτούμε ότι από το καλοκαίρι προστίθενται στο δυναμικό της οι Τσιντώτας και Γιακουμάκης και δεν ξέρουμε ποιοι άλλοι ακόμα, εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι η ΑΕΚ του χρόνου θα είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τον τίτλο.

Η ΑΕΚ εμφανίζει πλέον ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο στον αγωνιστικό χώρο. Οι παίκτες της μαρκάρουν και πιέζουν σε κάθε σημείο του γηπέδου πνίγοντας τον αντίπαλο και κλέβοντάς του τη μπάλα ακόμα και τις στιγμές που εκείνος προσπαθεί να οργανώσει επίθεση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο αντίπαλος να περιορίζεται μακριά από τα καρέ της ΑΕΚ και συνεπώς να μη βγαίνουν φάσεις εις βάρος της όπως γινόταν κατά κόρον παλαιότερα και ταυτόχρονα να δημιουργούνται συνεχώς επιθέσεις για την Ένωση, πότε οργανωμένες και πότε από κλεψίματα της μπάλας, έτσι ώστε το γκολ να γίνεται πιο εύκολη υπόθεση σε σχέση με το παρελθόν που η ομάδα δύσκολα δημιουργούσε ευκαιρίες στην αντίπαλη περιοχή. Επίσης η ΑΕΚ παίζει πλέον ωραίο ποδόσφαιρο. Είδαμε στο χτεσινό 6-0 με τον Λεβαδειακό τρελούς συνδυασμούς, τριγωνάκια, ένα-δύο, ντρίπλες και γενικά το διαβολικό τρίο Πατίτο, Αραούχο, Βάργκας, υπήρχαν στιγμές που στην κυριολεξία έκρυβε τη μπάλα.

Μερικά στοιχεία στα οποία αξίζει να σταθεί κανείς από το χτεσινό ματς είναι και τα εξής: Η σταθερή άνοδος του Μπακασέτα ο οποίος παίζοντας στη θέση του Μάνταλου (που είναι και η φυσική του θέση) οργίασε. Οι σκέψεις που εμπεριέχει το πρώτο στοιχείο φέρνουν μοιραία και το δεύτερο. Η ΑΕΚ χτες πραγματοποίησε την καλύτερη φετινή εμφάνισή της κι αυτό συνέβη χωρίς να βρίσκεται στην εντεκάδα της ο Μάνταλος. Ένα άλλο στοιχείο που αξίζει να σταθεί κανείς είναι η επιμονή και το πείσμα του Κολοβέτσιου να αποδείξει ότι δεν είναι τόσο μυρωδιάς όσο ξαφνικά βάλθηκαν μερικοί να τον παρουσιάσουν. Και το κατάφερε με τον καλύτερο τρόπο και μακάρι να συνεχίσει έτσι γιατί κατά την προσωπική μου άποψη αποτελεί πολύτιμη μονάδα της ομάδας. Κάτι ανάλογο συνέβη και με τον Μπακάκη, ο οποίος ανεβασμένος ψυχολογικά από την επιθυμία της διοίκησης να του ανανεώσει το συμβόλαιο άρχισε να βρίσκει ξανά τα πατήματά του. Και επισημαίνω ότι δεν είναι δυνατόν ένας παίκτης που πριν δυο χρόνια κατά γενική ομολογία ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ελληνικού ποδοσφαίρου ξαφνικά να έγινε τσουρουκάς. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Απλά το παιδί πέρασε μια μεγάλη περιπέτεια με τον τραυματισμό του και τώρα σιγά-σιγά ξαναβρίσκει τον εαυτό του. Ευτυχώς γιατί είχα αρχίσει να ανατριχιάζω με κάποια δημοσιεύματα που τον έφερναν σαν υποψήφιο στόχο του Παναθηναϊκού. Ας πάψουμε επιτέλους κάποτε να τους κάνουμε μάγκες χαρίζοντάς τους δικά μας παιδιά (βλέπε Καρούλιας κ.ά.).

Και για τα τυπικά να πούμε ότι στο 18' ο Μπακασέτας με σουτ έξω από την περιοχή έγραψε το 1-0, στο 25' μετά από εκτέλεση φάουλ του Βάργκας μέσα στην περιοχή είδαμε επιτέλους ένα φορ που να ξέρει πού και πώς να πηδήξει για να πιάσει την καρφωτή κεφαλιά. Το έκανε ο Αραούχο και έγραψε το 2-0. Με αυτό το σκορ έκλεισε το ημίχρονο και ενώ η πρόκριση είχε κριθεί και όλοι περιμέναμε την ομάδα να μπει πιο χαλαρή και να κάνει συντήρηση δυνάμεων, εκείνη προτίμησε να ευχαριστήσει τον κόσμο και αποφάσισε να προσφέρει σόου κάνοντας παράλληλα και επίδειξη δύναμης. Έτσι, στο 61' και πάλι ο Βάργκας σημάδεψε με ακρίβεια το κεφάλι του Αραούχο και ο τελευταίος έδειξε για ποιο πράγμα πληρώνεται από μια ομάδα ένας σέντερ φορ και πάλι με κεφαλιά έγραψε το 3-0. Στο 68' ο Γιόχανσον έβγαλε πολύ όμορφη κάθετη μπαλιά στον Βάργκας και εκείνος με ένα έντεχνο πλασέ πάνω στην κίνηση ανέβασε τον δείκτη του σκορ στο 4-0. Στο 79' ο Αϊντάρεβιτς, που από το 66' είχε πάρει τη θέση του Πατίτο, έβγαλε κοφτή μπαλιά μέσα στην περιοχή για τον Αραούχο, εκείνος, αν και δεν τα κατάφερε να κάνει το κοντρόλ, πέτυχε να τροφοδοτήσει τον Κολοβέτσιο που βρισκόταν σε θέση φορ κι αυτός σε μια επίδειξη υψηλής τεχνικής ντρίπλαρε τον Μοσχονά και έγραψε μέσα σε αποθέωση το 5-0. Τέλος, στο 84' ο Γαλανόπουλος, που από το 69' είχε πάρει τη θέση του Γιόχανσον, έγραψε με περιπετειώδη τρόπο το τελικό 6-0 έπειτα από εξαιρετική γλυκιά μπαλιά του Βάργκας και ενώ αρχικά είχε επιχειρήσει να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα με τακουνάκι, στο διώξιμο που έκανε ο Μουλόπουλος πάνω στη γραμμή εκείνη βρήκε στο πόδι του Γαλανόπουλου και πήγε εκεί που αρχικά είχε αρνηθεί να πάει. Στο βάθος των δικτύων. Στο 80' ο Χιμένεθ αντικατέστησε τον Αραούχο σε μια κίνηση που σαν σκοπό είχε να γνωρίσει την αποθέωση και να πάρει μια ιδέα από τον κόσμο της ΑΕΚ. Ταυτόχρονα έδωσε την ευκαιρία να γράψει μία ακόμα συμμετοχή στον νεαρό Γιαννούτσο. Οι παίκτες της ΑΕΚ τελικά τα κατάφεραν να στενοχωρήσουν τον τερματοφύλακα του Λεβαδειακού Θοδωρή Μοσχονά που υπήρξε για ένα φεγγάρι τερματοφύλακας της ΑΕΚ Κ20, χωρίς να τα καταφέρει ποτέ να αγωνιστεί στην πρώτη ομάδα, ο οποίος έφυγε από το ΟΑΚΑ με το ιδιαίτερα βαρύ 6-0 στις αποσκευές του.

ΑΕΚ: Ανέστης, Μπακάκης, Κολοβέτσιος, Λαμπρόπουλος, Ντίντακ, Γιόχανσον (69' Γαλανόπουλος), Σιμόες, Βάργκας, Μπακασέτας, Πατίτο (66' Αϊντάρεβιτς), Αραούχο (80' Γιαννούτσος)

Λεβαδειακός: Μοσχονάς, Μουλόπουλος, Τριποτσέρης, Μάγκας (66' Μαχαίρας), Μιλιάζες, Κουλιμπαλί (55' Νιάσε), Ζεζίνιο, Λάτσι (61' Σίλβα), Γιουσούφ, Σουμπίνιο, Βασιλείου.