Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Διέλυσε τον ΠΑΟΚ με 3-0 η ΑΕΚ που έχασε και ένα τσουβάλι ευκαιρίες για αστρονομικό σκορ

Όταν ακούτε Αραούχο θα σέβεστε. Κι αυτό πολύ απλά επειδή τέτοιος παίκτης στην Ελλάδα δεν υπάρχει άλλος. Όταν φίλοι και εχθροί διαπιστώσουν για τι διαστημικό ποδοσφαιριστή μιλάμε ο Ινδιάνος θα τους έχει κάνει όλες τις ζημιές μαζεμένες. Το ζήτημα που προκύπτει βέβαια είναι πώς τον κρατάς στην Ελλάδα έναν τέτοιο παίκτη,  ο οποίος αν παραμείνει και του χρόνου στην ΑΕΚ θα μιλάμε για την πιο τεράστια μεταγραφική επιτυχία της ομάδας μας. Μετά, όσο και να μας στενοχωρεί αυτό, ο Αραούχο θα ανοίξει τα φτερά του και θα πετάξει για τις πιο απάτητες κορυφές του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Όσοι βρέθηκαν χτες στο ΟΑΚΑ θαύμασαν έναν επιθετικό που παίζει σε όποια θέση του ζητήσει ο προπονητής του, που μπορεί να γελοιοποιήσει οποιονδήποτε αμυντικό βρεθεί στο δρόμο του ακόμα και μέσα σε ένα τετραγωνικό μέτρο, που είναι σε θέση να σκοράρει με όποιον τρόπο θέλει από οποιοδήποτε σημείο του αγωνιστικού χώρου κι ακόμα συνηθίζει να κάνει κάτι που οι περισσότεροι επιθετικοί υψηλού επιπέδου απαξιώνουν να κάνουν. Μαρκάρει! Δεν εγκαταλείπει σχεδόν ποτέ τη μπάλα κι όταν ακόμα αυτή βρίσκεται στην κατοχή του αντιπάλου του, εκείνος θα πιέσει μέχρι να του την αποσπάσει και να οργανώσει αντεπίθεση για την ομάδα του!

Χτες, λοιπόν, οδήγησε την ΑΕΚ σε μια νίκη τόσο εύκολη που δεν θα την περίμενε ούτε και ο πιο αισιόδοξος οπαδός της. Με μαγικές ενέργειες και δύο γκολ ενδεικτικά της κλάσης του, έβαλε τη σφραγίδα του στον κιτρινόμαυρο θρίαμβο επί ενός φαφλατά ΠΑΟΚ και δικαίως αναδείχτηκε σε MVP του αγώνα. Ο ΠΑΟΚ στάθηκε τρομερά τυχερός που έφυγε με τρία μόνο γκολ στις αποσκευές του αφού το σκορ που θα αντικατόπτριζε την εικόνα του ματς θα ήταν ένα 6-0, ίσως και μεγαλύτερο. Κι αυτό το συμπέρασμα προκύπτει βάσει των ευκαιριών που είχε η ΑΕΚ να πετύχει τουλάχιστον άλλα τόσα τέρματα. Και είναι κρίμα να δηλώνει ο προπονητής του ΠΑΟΚ ότι έχασαν με τρία γκολ που έβαλαν οι… ίδιοι στον… εαυτό τους, ειδικά όταν τους έχει σφηνώσει τέτοιας εκπληκτικής ομορφιάς γκολάρες ο Αραούχο. Είναι έλλειψη σεβασμού προς τον νικητή αντίπαλο και εκδήλωση διαρκούς κόμπλεξ κατωτερότητας οι δηλώσεις του πολύ λίγου Ίβιτς. Είναι ενδεικτικό των μεγάλων ανδρών η παραδοχή της ανωτερότητας του αντιπάλου και η αναγνώριση του καλύτερου μέσα από μια δημόσια δήλωση. Όλα τα άλλα είναι απλά κακαρίσματα από αλανιάρες κότες σαν κι εκείνα που μας έχουν συνηθίσει χρόνια και χρόνια οι ΠΑΟΚτζήδες, οι οποίοι στα λόγια πάντα μας κάνουν χωνί μέχρι την παραμονή του κάθε ματς εναντίον τους και ανήμερα, μετά την διεξαγωγή του, πότε τους φταίει το κακό το κλίμα της Αθήνας, πότε το καυσαέριο της πρωτεύουσας και πότε ο Ερμής που είναι ανάδρομος. Μια ομάδα που έρχεται να παίξει… ντέρμπι και φεύγει με τρία γκολ στην πλάτη και με κορυφαίο της παίκτη τον τερματοφύλακά της δεν δικαιούται δια να ομιλεί.

Ο Αραούχο άνοιξε το σκορ πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο λεπτό της αναμέτρησης. Στα 49", εκμεταλλευόμενος τις κόντρες έξω από την περιοχή του ΠΑΟΚ, κέρδισε τη μπάλα μέσα στην περιοχή και με διαγώνιο σουτ άφησε άναυδο τον Γλύκο γράφοντας το 1-0. Διπλασίασε τα τέρματά του με ένα σπάνιας έμπνευσης και ομορφιάς γκολ στο 86', όταν πήρε τη μπάλα αρκετά μέτρα έξω από την περιοχή και με ένα ασύλληπτο σουτ έστειλε τη μπάλα στο παράθυρο του Γλύκου για να γράψει το 2-0. Ακόμα, κέρδισε την αποβολή του Μαλεζά στο 53', όταν του έκανε μια απίστευτη ντρίπλα στο μισό μέτρο αναγκάζοντάς τον να πιάσει τη μπάλα με το χέρι και ενώ είχε ήδη μία κίτρινη κάρτα, έβγαλε την εκπληκτική ασίστ στον Μάνταλο βγάζοντάς τον φάτσα με το τέρμα, αντίκρισε την κίτρινη κάρτα για τάκλιν και ενώ είχε διασχίσει ολόκληρο το γήπεδο για να μαρκάρει στην κόντρα επίθεση του ΠΑΟΚ και γενικά έκανε το καλύτερό του παιχνίδι από τη μέρα που ήρθε στην ΑΕΚ, γνωρίζοντας την αποθέωση όταν προληπτικά ο Χιμένεθ τον έκανε αλλαγή.

Εκτός από τον καταπληκτικό Αραούχο εξαιρετική εμφάνιση πραγματοποίησε ο Σιμόες και πάρα πολύ καλοί ήταν οι Μπάρκας, Γκάλο, Ντίντακ, Βράνιες, Λαμπρόπουλος, Γιόχανσον, Αϊντάρεβιτς (στο πρώτο ημίχρονο), Βάργκας και Μάνταλος. Από τους παίκτες που μπήκαν σαν αλλαγή, ο μεν Μπακασέτας πρόσφερε αθόρυβα κάνοντας ουσιαστική δουλειά, ο Χριστοδουλόπουλος έδωσε φρεσκάδα στην επίθεση, παρά λίγο να σκοράρει με σουτ έξω από την περιοχή και γενικά ανέβασε πάλι την ΑΕΚ στην περιοχή του ΠΑΟΚ όταν η απόδοσή της είχε αρχίσει να κάνει κοιλιά και τέλος ο Αραβίδης που έπαιξε μετά από πολύ καιρό και για λίγα λεπτά, πρόλαβε να πετύχει το τρίτο γκολ και να φέρει στις μνήμες όλων μας μέρες δόξης λαμπρές, τότε που έσκιζε τα δίχτυα των αντιπάλων καταφέρνοντας να φτάσει μέχρι και την πόρτα της Εθνικής. Τέλος, ο Χιμένεθ έδωσε ρεσιτάλ προπονητικής, έχοντας προετοιμάσει άψογα τους παίκτες του, κατεβάζοντας το καλύτερο δυνατό σχήμα, άλλαξε το σύστημα όταν διέκρινε ότι η ομάδα χρειαζόταν βοήθεια από τον πάγκο και τέλος έκανε τις πρέπουσες αλλαγές για να φρεσκάρει την ομάδα όταν εκείνη έδειχνε εγκλωβισμένη.

Μεγάλες ευκαιρίες για να ανεβάσουν το αποτέλεσμα σε ιστορικά επίπεδα έχασαν: ο Γιόχανσον στο 6' με σουτ ελάχιστα άουτ, ο Αϊντάρεβιτς στο 27' ύστερα από πάσα του Βάργκας όταν πήγε να κρεμάσει τον Γλύκο κι εκείνος απέκρουσε, ο Σιμόες στο 28' με σουτ έξω από την περιοχή που έβγαλε ο Γλύκος, ο Μάνταλος στο 33' όταν από μπαλιά του Γκάλο έπιασε το σουτ που έφυγε άουτ, ο Μάνταλος στο 50' που πήρε εκπληκτική μπαλιά από τον Αραούχο αλλά πλάσαρε πάνω στον Γλύκο για να πάει η μπάλα στον Αραούχο που με τη σειρά του πλάσαρε άουτ. Ο Βάργκας που στο 75' βγήκε τετ α τετ με τον Γλύκο έπειτα από ωραία μπαλιά του Μάνταλου αλλά έχασε τον βηματισμό του. Πάλι ο Βάργκας στο 77' που έπιασε σουτ μέσα από την περιοχή στέλνοντας τη μπάλα άουτ. Ο Χριστοδουλόπουλος στο 84' όταν έπιασε σουτ έξω από την περιοχή και απέκρουσε εντυπωσιακά ο Γλύκος. Όλες οι ευκαιρίες ήταν μοναδικές, και επρόκειτο για τετ α τετ με τον Γλύκο ή ακόμα και με άδειο τέρμα! Στον αντίποδα ο ΠΑΟΚ μόνο στα δύο τελευταία λεπτά του πρώτου ημιχρόνου κατάφερε να απειλήσει την ΑΕΚ. Η πρώτη στο 45' όπου ο Κρέσπο βρέθηκε απέναντι από τον Μπάρκα, με τον Γκάλο να κάνει καθοριστικό τάκλιν και να διώχνει σε κόρνερ και ένα λεπτό αργότερα, από αυτό το κόρνερ ο Μάτος έπιασε την καρφωτή κεφαλιά από το σημείο του πέναλτι, με τον Μπάρκα να εκτινάσσεται και να κρατάει το μηδέν για την εστία του.

Με δύο έμβολα στα άκρα που δεν σταμάτησαν λεπτό να ανεβοκατεβαίνουν, τους Γκάλο και Ντίντακ και με άλλο ένα στον άξονα που έπαιζε τον ρόλο του πολιορκητικού κριού, τον Σιμόες, η ΑΕΚ βρισκόταν χτες όποτε ήθελε στην επίθεση και αν δεν έχανε τόσες ευκαιρίες το σκορ θα μπορούσε να έχει πάρει αστρονομικές διαστάσεις.

Η ΑΕΚ κυριάρχησε στο γήπεδο και ειδικά μετά το 53', όταν και απέκτησε αριθμητικό πλεονέκτημα, ήταν φανερό ότι η νίκη θα έγερνε εύκολα προς το μέρος της. Εν τούτοις η ΑΕΚ έδειξε να βραχυκυκλώνει όταν βρέθηκε με παίκτη παραπάνω, τουλάχιστον μέχρι το 63' όταν ο Χιμένεθ άλλαξε το σύστημα σε 4-2-3-1, φέρνοντας τον Μάνταλο ως επιτελικό μέσο και περνώντας στα άκρα τον Μπακασέτα αντί του Αϊντάρεβιτς. Σταδιακά η ΑΕΚ άρχισε να κερδίζει μέτρα στο γήπεδο και να γίνεται ξανά απειλητική. Στο 78' ο Μανόλο έριξε και τον Χριστοδουλόπουλο στη φωτιά στη θέση του κουρασμένου Βάργκας, ενώ στο 88' αντικατέστησε και τον Αραούχο που είχε έναν μικροτραυματισμό, με τον Αραβίδη.

Κόπηκαν 11.879 εισιτήρια και οι εισπράξεις ανήλθαν σε 96.445 €.

ΑΕΚ: Μπάρκας, Γκάλο, Βράνιες, Λαμπρόπουλος, Ντίντακ, Γιόχανσον, Σιμόες, Αϊντάρεβιτς (63' Μπακασέτας), Βάργκας (78' Χριστοδουλόπουλος), Μάνταλος, Αραούχο (88' Αραβίδης).

ΠΑΟΚ: Γλύκος, Μάτος, Μαλεζάς, Βαρέλα, Κρέσπο, Σάκχοφ, Τσίμιροτ, Κάμπος (15' Μπίσεσβαρ), Ουάρντα (55' Λέοβατς), Ενρίκε (87' Μυστακίδης), Πρίγιοβιτς.