Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Ισόπαλη 1-1 αναδείχτηκε με τον αδιάφορο ΠΑΣ Γιάννινα η σημερινή... "περίεργη" ΑΕΚ

Έχουμε ακόμα μια μέρα μπροστά μας καθώς και την αποψινή βραδιά για να ολοκληρωθεί αυτό το όμορφο και χαλαρωτικό τριήμερο και δεν σκοπεύω να χαλάσω τη διάθεσή μου με όσα συνέβησαν στα Γιάννινα. Η ΑΕΚ αναδείχτηκε ισόπαλη 1-1 με τον ΠΑΣ έχοντας για μία ακόμα φορά την τύχη με το μέρος της αφού ο ΠΑΣ είχε δοκάρι στα τελευταία λεπτά και φυσικά ήταν καλύτερος από την ΑΕΚ ψάχνοντας με περισσότερο πάθος τη νίκη.

Ευθύνες γι' αυτό το άτονο συνονθύλευμα που ανέλαβε να φέρει σε πέρας την αποστολή να πάρει τους 3 βαθμούς στους Ζωσιμάδες ώστε η ομάδα να πλασαριστεί με καλύτερη βαθμολογία στα πλέι οφ λογικά θα πρέπει να καταλογιστούν και στον Χιμένεθ. Γιατί, ναι μεν ο Ισπανός θεωρεί όλους τους παίκτες του ετοιμοπόλεμους και πιστεύει ότι αφού ανήκουν στο ρόστερ του δικεφάλου μπορούν να ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε αποστολή τους αναθέσει ανά πάσα στιγμή, όμως κατά βάθος γνωρίζει πια μέχρι πού φτάνουν οι δυνατότητες του καθενός αφού πλέον τους έχει τσεκάρει περισσότερες από μία φορές και έχει σχηματίσει προσωπική γνώμη για τον καθένα. Και είναι γνωστό σε όλους ότι υπάρχουν παίκτες που δεν έχουν πείσει ότι δικαιούνται να βρίσκονται στο έμψυχο υλικό της ΑΕΚ αφού τις περισσότερες φορές που κλήθηκαν να συνεισφέρουν δεν τα κατάφεραν.

Σημασία έχει ότι η βαθμολογία των πλέι οφ διαμορφώθηκε με τον ΠΑΟΚ να ξεκινάει με 2 βαθμούς, τον Παναθηναϊκό με 1 βαθμό και την ΑΕΚ με τον Πανιώνιο χωρίς κανένα βαθμό.

Η ΑΕΚ σήμερα μπορούμε να πούμε ότι στάθηκε τυχερή που δεν έχασε. Κι αν απέφυγε την ήττα το οφείλει στην έμπνευση του Πατίτο να κάνει την κίνηση που έκανε και να πιάσει αυτό το έντεχνο σουτ που απέφερε το 1-1. Επίσης, η συγκεκριμένη έμπνευση, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η παρουσία του Αργεντινού στην εντεκάδα μάλλον ήταν πιο επιβεβλημένη από εκείνη του Βάργκας, ο οποίος δεν έμεινε ικανοποιημένος με τα 600 χιλιάρικα που του πρόσφερε η ΑΕΚ για διετές συμβόλαιο. Μπορεί και να έχει δίκιο ο παίκτης και αν περιμένει λίγο ακόμα να κάνει κίνηση η Ρεάλ για να τον αποκτήσει με καλύτερο συμβόλαιο.

Επίσης, η επιλογή του κάθε άλλο παρά συνηθισμένου 4-4-2 με τον Αλμέιδα και τον Πέκχαρτ μπροστά δεν απέδωσε και ίσως η παρουσία του Πέκχαρτ μόνου του σε ένα 4-2-3-1 να αποδεικνυόταν πιο αποδοτική. Όσο για τη χρησιμοποίηση του Μπακασέτα δεξιά για άλλη μια φορά αποδείχτηκε λανθασμένη. Αναρωτιέμαι εκείνος ο Μεληκιώτης γιατί έπαψε έτσι ξαφνικά να δικαιούται τις ευκαιρίες του, τη στιγμή που όταν είχε χρησιμοποιηθεί δεν τα είχε πάει άσχημα. Αναφέρομαι σ' αυτόν παίρνοντας ως δεδομένο ότι έπρεπε να ανακατευτεί η τράπουλα και να ξεκουραστούν κάποιοι παίκτες.

Ήταν όμως και η επιλογή του Αϊντάρεβιτς που δεν δικαίωσε τον προπονητή του. Επηρεασμένος από την σχετικά μακρόχρονη αποχή του λόγω του γνωστού του τραυματισμού ήταν σαν μην υπήρχε μέσα στο γήπεδο. Την ίδια ώρα ο Γαλανόπουλος παρέμενε πεισματικά στον πάγκο όπως και ο Μάνταλος. Και οι δύο χρησιμοποιήθηκαν αργά και δεν μπόρεσαν να αλλάξουν την ροή του ματς. Τέλος, όταν μια ομάδα πρωταθλητισμού όπως η ΑΕΚ πληρώνει τόσο συχνά τα εγκληματικά ή παιδαριώδη σφάλματα των γκολκίπερ της δεν μπορεί να έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις. Η σημερινή γκάφα του Μπάρκα στο γκολ του Λίλα είναι για σεμινάριο όπως και πολλές άλλες στο φετινό πρωτάθλημα και στο κύπελλο, πότε από τον Μπάρκα και πότε από τον Ανέστη. Βέβαια ο Χιμένεθ είναι ο προπονητής, αυτός βλέπει τους παίκτες του στις προπονήσεις και αυτός είναι που αποφασίζει ποιοι είναι σε θέση να αγωνιστούν και να προσφέρουν.

Ακόμα, θα μπορούσε κανείς να ψέξει τον Χιμένεθ για την απόφασή του να διαχειριστεί το συγκεκριμένο ματς τοποθετώντας το χαμηλότερα σε σειρά σπουδαιότητας σε σχέση με τον τελικό. Αν και μοιάζει λογική αυτή η επιλογή έρχεται να επιβεβαιώσει ότι όλο το βάρος έχει πέσει στο κύπελλο που αποτελεί τον κυρίαρχο στόχο της ΑΕΚ. Όμως, αν στραβώσει κάτι στον τελικό και δεν έρθουν τα πράγματα όπως τα περιμένουμε θα έχει αποδυναμωθεί σε μεγάλο βαθμό η θέση μας σε σχέση με τις άλλες ομάδες και κυρίως με τον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό. Σωστά έχουμε θέσει ως πρώτη επιλογή το κύπελλο αλλά μη ξεχνάμε ότι για τον Σαββίδη και τον ΠΑΟΚ αυτό το παιχνίδι ισοδυναμεί με τον λόγο ύπαρξής τους και πιστεύω ότι θα επιστρατεύσουν τα πάντα για να σηκώσουν την κούπα και όταν λέω τα "πάντα" εννοώ τα "πάντα".

Προσωπικά θεωρώ ότι μια ομάδα του επιπέδου της ΑΕΚ τη δεδομένη χρονική στιγμή που έχει μπροστά της ανοιχτούς δύο στόχους πρέπει να τους χτυπάει και τους δύο με την ίδια ένταση, το ίδιο πάθος και με όλα της τα όπλα σε πλήρη παράταξη, όποιους κινδύνους κι αν εγκυμονεί η συγκεκριμένη επιλογή. Δηλαδή αν η ΑΕΚ σηκώσει το κύπελλο θα χαλαρώσει στα πλέι οφ και θα αδιαφορήσει για την πρώτη θέση; Ή αντίθετα, αν χάσει το κύπελλο, θα φορτσάρει περισσότερο έχοντας πλέον σαν μοναδικό της στόχο την πρώτη θέση των πλέι οφ; Και τότε, με την ψυχολογία της στο ναδίρ, θα τα καταφέρει να διαχειριστεί το βαθμολογικό της μειονέκτημα;

Καταλήγοντας θέλω να πω ότι η ΑΕΚ δεν μπορεί να κάνει τέτοιες βαθιές τομές στην εντεκάδα της σε ματς κρίσιμα που και ο ένας βαθμός θα παίξει στο τέλος τον δικό του ρόλο. Στο κάτω-κάτω δεν έχουμε να κάνουμε με υπέργηρες κυρίες που χρειάζονται να κάνουν την κουρά τους για να μπορέσουν να αγωνιστούν σε δύο ή και περισσότερα διαδοχικά ματς αλλά σε αθλητές προπονημένους κατάλληλα για να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις μιας ομάδας που πρέπει να διεκδικεί από την αρχή της σεζόν μέχρι το τέλος όλους τους τίτλους. Για να μην πούμε ότι μέχρι τις 6 Μαΐου που θα διεξαχθεί ο τελικός όχι μόνο να ξεκουραστούν προλάβαιναν όσοι θα αγωνίζονταν σήμερα αλλά να κάνουν και μερικά εμβόλιμα μπανάκια στις παραλίες. Πόσο μάλλον όταν είχαν να αντιμετωπίσουν μια ομάδα χωρίς κανένα βαθμολογικό ενδιαφέρον όπως ο ΠΑΣ Γιάννινα και με τόσες ελλείψεις βασικών της ποδοσφαιριστών, η οποία μάλιστα δεν μπήκε καν στον κόπο να κάνει ούτε την τρίτη αλλαγή ποδοσφαιριστή που δικαιούνταν.

ΠΑΣ Γιάννινα: Πασχαλάκης, Μιχαήλ, Ζάιρο, Νικολιάς, Ναδάλες (52' Κούτρης), Λίλα (88' Κοζορώνης), Μαυροπάνος, Γαρουφαλιάς, Καρανίκας, Μαμπουλού, Ακόστα.

ΑΕΚ: Μπάρκας, Μπακάκης, Κολοβέτσιος, Τσιγκρίνσκι, Βινίσιους, Σιμόες (74' Γαλανόπουλος), Αϊντάρεβιτς, Βάργκας (59' Πατίτο), Μπακασέτας, Αλμέιδα (67' Μάνταλος), Πέκχαρτ.