Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

ΑΕΚάρα για μεγάλα πράγματα άλωσε την Τούμπα κερδίζοντας με 0-1 τον ΠΑΟΚ

Μια εντυπωσιακή ΑΕΚ, κυρίως στα πρώτα 30', έλιωσε τον ΠΑΟΚ και κάνοντας συντήρηση δυνάμεων στο υπόλοιπο του αγώνα νίκησε με 0-1 και πήρε το πολύτιμο διπλό μέσα στην Τούμπα, πραγματοποιώντας ιδανική πρεμιέρα και μπαίνοντας επικεφαλής της βαθμολογίας των πλέι-οφ από την πρώτη αγωνιστική. Η ΑΕΚ αυτή τη φορά δεν βρήκε απέναντί της Καλφόγλου αλλά έναν εξαιρετικό Καλογερόπουλο ο οποίος διαιτήτευσε ακριβοδίκαια (πράγμα που παραδέχτηκαν και από τον ΠΑΟΚ και του έδωσαν συγχαρητήρια μετά το τέλος του ματς) και έτσι, χωρίς έξωθεν επιρροές και χάρη στο γκολ του Ντίντακ έφτασε στον θρίαμβο, αν και θα μπορούσε στο πρώτο ημίχρονο να έχει πετύχει τουλάχιστον άλλα τρία γκολ, αλλά ατύχησε να βρει απέναντί της σε μεγάλη βραδιά τον Γλύκο να πιάνει ακόμα και ό,τι δεν πιανόταν!

Στο δεύτερο ημίχρονο ο ΠΑΟΚ ισορρόπησε κάπως την κατάσταση, αλλά και πάλι αδυνατούσε να σταθεί με αξιώσεις απέναντι στην ΑΕΚ που έδινε ρεσιτάλ τακτικής και ορθής εφαρμογής του συστήματος που είχε επιλέξει ο Μανόλο Χιμένεθ. Έτσι, οι Θεσσαλονικείς εκνευρίστηκαν και άρχισαν να ενεργούν σαν σπουδαστές του ΙΕΚ… Μακροβουτίων Πειραιωτών Βουτηχτών που τόσα χρόνια δίδαξε γενιές και γενιές πώς γίνεται το σωστό μπλονζόν εντός περιοχής ώστε να πιαστεί κώτσος ακόμα και ο πιο γάτος διαιτητής. Δυστυχώς γι' αυτούς απεδείχθησαν ανεπίδεκτοι μαθήσεως -τουλάχιστον μέχρι στιγμής- αφού ένας άξιος όσο και αντικειμενικός διαιτητής δεν είναι δυνατόν να μασήσει σε παρόμοια τερτίπια. Ας μην απογοητεύονται όμως. Με ένα πιο εντατικό πρόγραμμα εκμάθησης είναι σίγουρο ότι στο μέλλον θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα. Στο κάτω-κάτω ας καλέσουν και μερικούς εξπέρ του είδους να τους παραδώσουν ιδιαίτερα μαθήματα, όπως τον Πέντραγκ Τζόρτζεβιτς, τον Στέλιο Γιαννακόπουλο, τον Αλέκο Αλεξανδρή ή τον Κώστα Φορτούνη. Το μόνο που τους έμεινε λοιπόν εκεί στην Τούμπα, είναι η πικρία που μοίρασαν για μία ακόμα φορά στους οπαδούς του, οι οποίοι διαπίστωσαν και πάλι ότι οι… και καλά μπαλαδόροι της ομάδας τους δεν είναι τίποτα περισσότερο από κακοί θεατρίνοι που προσπαθούν να εκβιάσουν τους διαιτητές για να μπορέσουν να πάρουν νίκες παρόμοιες με των αντιπάλων τους από τον Πειραιά που μέχρι σήμερα καταδίκαζαν και λοιδορούσαν, επιβεβαιώνοντας τον υποτιμητικό χαρακτηρισμό που τους έχει αποδοθεί σαν γαύροι του Βορρά!

Στο πρώτο ημίχρονο, λοιπόν, υπήρχε μόνο η ΑΕΚ στον αγωνιστικό χώρο, η οποία ήταν στημένη άριστα από τον Χιμένεθ και εφαρμόζοντας σωστά το 4-3-3 είχε κλείσει τον ΠΑΟΚ στην περιοχή του και τον σφυροκοπούσε ανελέητα. Διαθέτοντας φανερή υπεροπλία στη μεσαία γραμμή ο Δικέφαλος του Νότου, με τους Σιμόες, Αϊντάρεβιτς και Γαλανόπουλο να καταπίνουν ασταμάτητα χιλιόμετρα και αντιπάλους και να οργανώνουν το παιχνίδι της Ένωσης, ο ΠΑΟΚ ήταν αναμενόμενο να αδυνατεί να αντιδράσει και σε ολόκληρο το πρώτο μέρος να καταγραφούν υπέρ του μόνο μία ευκαιρία από κεφαλιά του Πέλκα και δυο μακροβούτια για πέναλτι των Μπίσεσβαρ και Πρίγιοβιτς που φυσικά ο Καλογερόπουλος έγραψε στις τάπες των υποδημάτων του. Η ΑΕΚ, πιέζοντας ψηλά, δημιουργούσε συνεχώς ρήγματα στην άμυνα των γηπεδούχων, πότε από τον άξονα και πότε από τα άκρα. Έτσι, στο 6' χάθηκε η πρώτη μεγάλη ευκαιρία με τον Χριστοδουλόπουλο που επιχείρησε να κρεμάσει τον Γλύκο βλέποντάς τον εκτός περιοχής, ενώ η υπεροχή της καρποφόρησε με την συμπλήρωση του πρώτου δεκαλέπτου, όταν ο Μάνταλος βρήκε με έξοχη κάθετη πάσα τον Ντίντακ και εκείνος τρύπωσε στην περιοχή του ΠΑΟΚ και με εύστοχο διαγώνιο πλασέ έγραψε το 0-1 για την ΑΕΚ. Η Ένωση συνέχισε να κυριαρχεί απέναντι στον ΠΑΟΚ που παρέπαιε και να χάνει την μια ευκαιρία μετά την άλλη. Στο 14' ο Μάνταλος σε τετ-α-τετ είδε τον Γλύκο να του αρνείται σίγουρο γκολ, ενώ στο 16' ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ πραγματοποίησε μια τρομερή επέμβαση σε εξ επαφής προσπάθεια του Αραούχο να σκοράρει με το στήθος από μισό μέτρο. Στο 17' ο ΠΑΟΚ έχασε τη μοναδική του ευκαιρία στο πρώτο ημίχρονο με τον Πέλκα κι αυτό επειδή η ΑΕΚ για ένα μικρό διάστημα του παραχώρησε αδικαιολόγητα χώρο. Το τελικό συμπέρασμα που προέκυψε με το σφύριγμα της λήξης του πρώτου μέρους ήταν ότι το 0-1 αδικούσε πέρα για πέρα την ΑΕΚ.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο ΠΑΟΚ άρχισε να παίρνει κάποια μέτρα στο γήπεδο τα οποία του τα έδωσε η ΑΕΚ. Έχοντας το σκορ υπέρ της επέλεξε να κλείσει τους χώρους, διακρίνοντας ότι απέναντί της υπήρχε ένας αντίπαλος ανίκανος να ξεκλειδώσει την εξαιρετική αμυντική λειτουργία της. Οι Θεσσαλονικείς απείλησαν στο 59' με σουτ του Πρίγιοβιτς όταν η μπάλα κόντραρε και έφυγε κόρνερ και στο 76' από άστοχη έξοδο του Ανέστη και κεφαλιά άουτ του Κίτσιου, φάση η οποία ξεκίνησε από φάουλ για μακροβούτι του Ενρίκε. Ο ίδιος παίκτης λίγο αργότερα ξαναβούτηξε μέσα στην περιοχή, προφανώς μπερδεύοντάς την με πισίνα. Ο Καλογερόπουλος όμως είχε τα μάτια του ορθάνοιχτα, αφού εκτός από τη διάθεσή του να κόψει το καρπούζι στα δύο είχε πάρει χαμπάρι και την αγωνιώδη προσπάθεια των κολυμβητών του ΣΜΠΑΟΓΚ να κλέψουν σώνει και καλά και σ' αυτό το παιχνίδι κανένα πόντο με μπαγαποντιά, εφόσον έβλεπαν ότι λόγω αγωνιστικής ικανότητας κάτι τέτοιο γι' αυτούς ήταν αδύνατον. Έτσι, είχε έρθει η ώρα να δείξει στον… βουτηχτή της Τούμπας και την κίτρινη κάρτα για θέατρο στην προσπάθειά του να τον ξεγελάσει και να του εκμαιεύσει με το έτσι θέλω την εσχάτη των ποινών. Και κάπου εκεί ο ΠΑΟΚ μας τελείωσε κι ας έδειξε να κυριαρχεί στα τελευταία 20' αφού ο εκνευρισμός είχε κυριεύσει τους παίκτες του που δεν έβρισκαν τρόπο να αντιδράσουν στην πολύ σωστή και στιβαρή άμυνα της ΑΕΚ.

Κορυφαίοι για την ΑΕΚ οι Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Ντίντακ και Σιμόες και πολύ καλοί οι Γκάλο, Γαλανόπουλος, Αϊντάρεβιτς, Χριστοδουλόπουλος, Μάνταλος. Έπαιξαν καλά και πρόσφεραν οι Αραούχο, Αλμέιδα, Γιόχανσον, Μπακασέτας. Ο Ανέστης ήταν σταθερός και αποφασιστικός, όμως δεν απέφυγε το σοβαρό λάθος στη φάση της κεφαλιάς του Κίτσιου που παραλίγο να στοιχίσει την ισοφάριση στην ΑΕΚ. Με αυτό του το λάθος επανέφερε το θέμα της ανάγκης απόκτησης έμπειρου και σταθερού τερματοφύλακα από την ΑΕΚ γιατί δε νοείται ομάδα πρωταθλητισμού που να μη ξεκινάει από τον άσο της, ο οποίος πρέπει να προκαλεί αίσθημα σιγουριάς και ασφάλειας στους αμυντικούς του.

Ο Μανόλο Χιμένεθ με τις εμπνεύσεις του και την σωστή του καθοδήγηση άλωσε και την Τούμπα μετά από το Καραϊσκάκης, κάτι που έτεινε να γίνει βραχνάς για τους Ενωσίτες. Η ΑΕΚ πήρε άνετα το διπλό και βρέθηκε από την αρχή στην κορυφή της βαθμολογίας των play off. Όλο αυτό φέρει την υπογραφή του και οφείλουμε να του το αναγνωρίσουμε.

ΠΑΟΚ: Γλύκος, Μάτος (46' Κίτσιου), Κρέσπο, Βαρέλα (67' Μαλεζάς), Λέοβατς, Τσίμιροτ, Κάνιας, Κάμπος (58' Ενρίκε), Μπίσεσβαρ, Πέλκας, Πρίγιοβιτς.

ΑΕΚ: Ανέστης, Γκάλο, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Ντίντακ, Σιμόες, Αϊντάρεβιτς, Γαλανόπουλος (72' λ.τρ. Μπακασέτας), Μάνταλος (72' λ.τρ. Γιόχανσον), Χριστοδουλόπουλος, Αραούχο (62' Αλμέιδα).

Από τις 17 Μαΐου του 2009, δηλαδή, παρά τρεις ημέρες 8 χρόνια, είχε να επικρατήσει η ΑΕΚ σε εκτός έδρας αναμέτρηση για τα πλέι οφ.

Η ΑΕΚ είχε νικήσει τότε με γκολ του Ίσμαελ Μπλάνκο στο 40ο λεπτό, τον ΠΑΟΚ μέσα στην Τούμπα για την 3η αγωνιστική των πλέι οφ της περιόδου 2008-09.

Από τότε μεσολάβησαν 13 εκτός έδρας αναμετρήσεις, με την Ένωση μάλιστα να μετρά 8 σερί ήττες στα ισάριθμα τελευταία παιχνίδια.

Τα ματς χωρίς νίκη εκτός έδρας στα πλέι οφ:

24-5-2009: Λάρισα-ΑΕΚ 0-0
2-5-2010: Ολυμπιακός-ΑΕΚ 2-1
12-5-2010: Άρης-ΑΕΚ 1-1
16-5-2010: ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 1-0
12-5-2011: Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 1-1
18-5-2011: ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 2-1
22-5-2011: Ολυμπιακός Βόλου-ΑΕΚ 1-0
2-5-2012: ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 1-0
13-5-2012: Ατρόμητος-ΑΕΚ 1-0
20-5-2012: Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 1-0
11-5-2016: ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 2-1
23-5-2016: Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 3-0
31-5-2016: Πανιώνιος-ΑΕΚ 1-0 

Ευτυχώς η διαιτησία του ματς της Τούμπας δεν ήταν ανάλογη του τελικού με τον Καλογερόπουλο και τους βοηθούς του να βγάζουν το παιχνίδι χωρίς το πολύ μεγάλο λάθος. Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά το τέλος του αγώνα τόσο ο τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ, Λούμπος Μίχελ όσο και υπεύθυνος ποδοσφαιρικού τμήματος της ΑΕΚ, Βασίλης Δημητριάδης συνεχάρησαν τον Καλογερόπουλο για την διαιτησία του.

Ο ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ Πέδρο Ενρίκε μίλησε στην κάμερα της ΕΡΤ και τόνισε αναλυτικά: "Χάσαμε στις λεπτομέρειες από μια ομάδα καλή με ποιότητα με την οποία παίξαμε μαζί της και στον τελικό κυπέλλου. Σε αυτό το επίπεδο τα ματς κρίνονται στις λεπτομέρειες και αυτές ήταν με την ΑΕΚ. Πράγματι δεν μπήκαμε καλά, ενώ οι αντίπαλοι μπήκαν καλύτερα και με μεγαλύτερη όρεξη". 

Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε με ήττα τα εφετινά πλέι οφ, χάνοντας 1-0 από την ΑΕΚ, η οποία έπαιξε ξεκάθαρα για τη νίκη, όπως υποστήριξε ο Παναγιώτης Γλύκος. Μιλώντας στο Novasports, ο διεθνής τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ τόνισε: "Ήταν τελείως διαφορετικό ματς από το Κύπελλο. Η ΑΕΚ έπαιξε ξεκάθαρα για τη νίκη, σε αντίθεση με εμάς που δεν μας βγήκαν κάποια πράγματα που θέλαμε. Δεν ήταν καλή μέρα για μας και θα κοιτάξουμε τα επόμενα πέντε παιχνίδια και τον στόχο της πρώτης θέσης, ο οποίος δεν θα είναι εύκολος. Έπρεπε να μπούμε πιο δυνατά στο ματς, όπως είχαμε κάνει και στον τελικό".

Την ανωτερότητα της ΑΕΚ παραδέχτηκε και ο Γιώργος Σαββίδης, με σχόλιο που έκανε λίγο μετά το τέλος του αγώνα στην Τούμπα.  Συγκεκριμένα, ο γιος του μεγαλομετόχου της "ασπρόμαυρης" ΠΑΕ, σχολίασε πως οι Θεσσαλονικείς δεν άξιζαν να πάρουν κάτι από το σημερινό ματς, ενώ έδωσε συγχαρητήρια στην Ένωση. Χαρακτηριστικά είπε: "Η ομάδα που ήθελε περισσότερο τη νίκη σήμερα, κέρδισε. Δεν μας άξιζε. Θα βγάλουμε τα συμπεράσματα μας και θα προχωρήσουμε. Τα συγχαρητήριά μου στην ΑΕΚ".