Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Πώς θα είναι η ΑΕΚ που θα αναλάβει να χτίσει το καλοκαίρι ο Χιμένεθ

Το να βρεθεί σε άσχημη μέρα ένας ποδοσφαιριστής και να μη καταφέρει να αποδώσει τα αναμενόμενα δεν είναι και για θάνατο. Συμβαίνουν αυτά στο ποδόσφαιρο ακόμα κι από ποδοσφαιριστές εγνωσμένης αξίας. Το να εμπιστεύεται έναν ποδοσφαιριστή ή και περισσότερους ένας προπονητής σε ένα κομβικό για την ομάδα τους ματς, που στην τελική θα αποτελέσει και τεστ για τη συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ τους, έχει μια ιδιαίτερη βαρύτητα και πρέπει να εκτιμάται αναλόγως.

Αναφέρομαι σε ποδοσφαιριστές που εμπιστεύτηκε ο Χιμένεθ στα Γιάννινα προσδοκώντας ότι αφού ανήκουν στο ρόστερ της ΑΕΚ θα είναι ικανοί να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους που δεν ήταν άλλη από τη νίκη. Κι όμως, εκείνοι φρόντισαν να τον διαψεύσουν παταγωδώς απογοητεύοντας τον ίδιο, τους ανθρώπους που τους εμπιστεύτηκαν και τους έφεραν στην ΑΕΚ, τους οπαδούς της ομάδας που τους έκανε την τιμή να τους εντάξει στο δυναμικό της και τέλος αδικώντας τους ίδιους τους εαυτούς τους, εμφανίζοντας μια εικόνα ποδοσφαιριστών χωρίς φιλοδοξίες και χωρίς τις ιδιαίτερες ικανότητες που απαιτούνται για να δικαιούται κάποιος παίκτης να φοράει την τιμημένη φανέλα με τον δικέφαλο αετό στο στήθος.

Η ΑΕΚ βρίσκεται στο τέλος μιας σεζόν που ακόμα δεν μπορεί κανείς να την πει επιτυχημένη, αφού η επιτυχία της θα κριθεί από το αν θα καταφέρει να κατακτήσει το κύπελλο στον τελικό της 6ης Μαΐου απέναντι στον ΠΑΟΚ, αλλά ταυτόχρονα βρίσκεται και στην αρχή μιας καινούριας σεζόν για την οποία ο κόσμος έχει ιδιαίτερα αυξημένες απαιτήσεις και προσδοκάει να επιστρέψει η ομάδα στο δρόμο της δόξας και των επιτυχιών. Και οι επιτυχίες με τη δόξα όλοι ξέρουμε πως είναι άρρηκτα συνδεδεμένες κυρίως με την κατάκτηση του πρωταθλήματος και με μια καλή παρουσία στην Ευρώπη που θα αποκαταστήσει το τρωθέν κύρος της ΑΕΚ από τη μακροχρόνια απουσία ή την κακή παρουσία της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Μένοντας στο ξεκίνημα της νέας σεζόν και ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της φετινής παρουσίας της ΑΕΚ σε πρωτάθλημα, κύπελλο και Ευρώπη, εμφανίζεται μπροστά μας η εικόνα μιας ομάδας που παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που έχουν γίνει να ενταχθούν στο δυναμικό της οι πιο ελπιδοφόροι τερματοφύλακες που αγωνίστηκαν τα δύο τελευταία χρόνια στο ελληνικό πρωτάθλημα και παρά την παρουσία πέρυσι ξένου γκολκίπερ όπως ο Μπαρόχα, η ομάδα βρίσκεται χωρίς σοβαρό και απολύτως αξιόπιστο τερματοφύλακα στις τάξεις της. Όλες οι ελπίδες μας έχουν εναποτεθεί στον ερχομό του Τσιντώτα τον Ιούλιο από τον Λεβαδειακό, όμως όλοι πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι πρόκειται για έναν τερματοφύλακα που ούτε ο ίδιος πρέπει να θυμάται από πότε έχει να αγωνιστεί αφού είχε υποπέσει στη δυσαρέσκεια του βλαχοπρόεδρου Κομπότη επειδή έκανε την αβλεψία να υπογράψει στην ΑΕΚ. Τι κάνουμε σ' αυτή την περίπτωση; Επιμένουμε στους γκαφατζήδες Ανέστη και Μπάρκα πλαισιωμένους από τον Τσιντώτα και τον φέρελπι Παπαδόπουλο η μήπως πρέπει να κοιτάξουμε πιο σοβαρά την περίπτωση ενίσχυσης της ομάδας με έναν τερματοφύλακα γκαραντί κάτω από τα δοκάρια μας, προφανώς ξένο και έμπειρο; Μη ξεχνάμε την αρχή πως ομάδα πρωταθλητισμού που ευελπιστεί να κερδίσει τίτλους και διακρίσεις ξεκινάει από τον τερματοφύλακά της.

Στο δεξί άκρο της άμυνάς μας έχουμε τον Γκάλο που είναι καλός και τον Μπακάκη που μετά τον τραυματισμό του δεν επανήλθε ξανά στα γνωστά αγωνιστικά του στάτους για τα οποία και αποκτήθηκε αν και παρόλα αυτά πριν λίγες μέρες του ανανεώθηκε το συμβόλαιο μέχρι το 2020. Εκκρεμεί επίσης η απόφαση της επιστροφής ή όχι από δανεισμό του Βασιλαντωνόπουλου στην Κέρκυρα ενώ ακούγεται πως η ΑΕΚ ενδιαφέρεται για το δεξί μπακ του Ατρομήτου Κυριάκο Κιβρακίδη. Πάντως, επειδή στην περίπτωση του Γκάλο εχθρός του καλού ξέρουμε ότι είναι το καλύτερο, αν παρουσιαστεί καμία τρελή ευκαιρία από το εξωτερικό δεν θα κάναμε άσχημα να επαγρυπνούμε.

Στο αριστερό άκρο της άμυνας ο Ντίντακ ακούγεται ότι μπορεί να φύγει για Ισπανία. Ο Βινίσιους δεν είναι έτοιμος να σηκώσει μόνος του το βάρος της θέσης. Ο Γιαννούτσος κατά την άποψή μου χρειάζεται έναν μονοετή δανεισμό για να ψηθεί και ο Μανωλάς μου μοιάζει για… υπεράριθμος. Οι… φωνές μιλάνε για τον Γάλλο έγχρωμο αριστερό μπακ της Ναντ Γουίλφερντ Μουαμπέ για τον οποίο έχουν γίνει ήδη οι προκαταρτικές επαφές για να φορέσει τα κιτρινόμαυρα.

Στο κέντρο της άμυνας έχει ανανεώσει ήδη μέχρι το 2020 ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, αναμένεται να υπογράψει εντός των ημερών και ο Δημήτρης Κολοβέτσιος, καθώς και ο Τσιγκρίνσκι, ενώ παραμένει και ο Βράνιες. Δεν θεωρώ καθόλου πιθανό να επιστρέψει από τον δανεισμό του στον Ηρακλή ο Άνταμ Τζανετόπουλος, ούτε πιστεύω πως θα γίνει κίνηση να επανενταχτεί ο Σβάρνας από την Ξάνθη. Σίγουρα όμως θα αποκτηθεί ένας ξένος στόπερ για να μπορεί να εναλλάσσεται με τους Τσιγκρίνσκι και Βράνιες που συχνά μένουν εκτός λόγω τραυματισμών ο πρώτος και τιμωριών ο δεύτερος.

Στα αμυντικά χαφ η ΑΕΚ θεωρείται υπερπλήρης, όμως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πουληθεί αυτό το καλοκαίρι ένας εκ των Σιμόες ή Γιόχανσον, πράγμα που θα οδηγήσει την ΑΕΚ στην απόκτηση ενός ακόμα ξένου αμυντικού χαφ που θα πλαισιώσει εκείνον που θα μείνει από τους δύο και τον Γαλανόπουλο που κατά πάσα πιθανότατα προορίζεται για βασικός στην επόμενη σεζόν και που υπέγραψε προχτές την ανανέωση του συμβολαίου του μέχρι το 2021.

Στα χαφ παραμένει ο Αϊντάρεβιτς, το ίδιο και ο Μάνταλος, αν φυσικά δεν έχουμε καμία έκπληξη με κάποια μεγάλη οικονομική προσφορά από το εξωτερικό, οπότε τον αμπαλάρουμε και τον στέλνουμε για διεθνή καριέρα, όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά για να μην αποτελέσουμε εμπόδιο στις φιλοδοξίες του παίκτη. Για τον Βάργκας προσωπικά δεν θα ανέβαινα ούτε μισό ευρώ πάνω από την αρχική προσφορά των 600 χιλιάδων για διετές συμβόλαιο. Αν ο παίκτης επιμείνει να ζητάει περισσότερα ίσως να τελειώσει τον ερχόμενο Ιούνιο η συνεργασία μαζί του κι ας υπάρχει η πιθανότητα να τον δούμε να φοράει τη φανέλα με το τριφύλλι του χρόνου. Εγώ δεν μασάω. Τη φανέλα με το τριφύλλι ενδέχεται να φοράει του χρόνου και ο Χρήστος Αραβίδης, όμως διαφαίνεται πως οι δρόμοι του ίδιου και της ΑΕΚ κάπου εδώ πρέπει να χωρίσουν. Ο Πατίτο λογικά θα παραμείνει και φυσικά θα παραμείνει και ο Χριστοδουλόπουλος. Λογικά θα πρέπει να προωθηθεί περισσότερο και ο νεαρός Μεληκιώτης που αποκτήθηκε από τη Βέροια τον Ιανουάριο αλλιώς θα πρέπει να δοθεί δανεικός. Στο χώρο του κέντρου ίσως δούμε και τις μεγαλύτερες ανακατατάξεις στην ΑΕΚ αυτό το καλοκαίρι. Τουλάχιστον ένας πλάγιος δεξιός χαφ και ένας αντίστοιχος αριστερός θα αποκτηθούν και ακόμα ένας κεντρικό χαφ με ηγετικές ικανότητες γιατί δυστυχώς ο Μάνταλος δεν τις διαθέτει. Ακόμα ο νεαρός Τσέλιος κατά πάσα πιθανότητα οδεύει προς μονοετή δανεισμό για να πάρει παιχνίδια στα πόδια του.

Στην επίθεση ο Πέκχαρτ υπογράφει νέο συμβόλαιο και παραμένει. Το μεγάλο ερωτηματικό βέβαια είναι ο Αραούχο. Αν επιτευχθεί η παράταση του δανεισμού του ή ακόμα καλύτερα η απόκτησή του λύσαμε το πρόβλημά μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αλλιώς η ΑΕΚ θα κινηθεί για την απόκτηση άλλου εγνωσμένης αξίας κεντρικού επιθετικού. Μη ξεχνάμε ότι από την 1η Ιουλίου εντάσσεται στο δυναμικό της ΑΕΚ και ο Γιακουμάκης. Για τον Μπακασέτα δεν έχω και πολύ καλό φίλινγκ. Τα ήθελε όμως και το κεφάλι του. Πήρε τις ευκαιρίες που του αναλογούσαν και δεν αξιοποίησε ούτε μία. Τέλος, ο Αλμέιδα το καλοκαίρι θα περάσει στη χρυσή ιστορία της ΑΕΚ σαν ένα κεφάλαιο με κάτι λίγα θαυμαστικά, πολλές άνω τελείες και σίγουρα πολλά αποσιωπητικά. Για τους μικρούληδες Βλαχομήτρο, Κυριαζή και όποιο ακόμα φιντανάκι με φιλοδοξίες περιμένει τη σειρά του, θα χρειαστεί να περιμένουν λίγο ακόμα, για να μην πω καλύτερα πως θα πρέπει να σκεφτούν την πιθανότητα του δανεισμού που σίγουρα θα τους ωφελήσει πολύ και θα αποτελέσει ένα, ίσως λίγο δυσάρεστο, αλλά απαραίτητο σκαλοπάτι στην καριέρα τους…