Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Η ΑΕΚ κέρδισε με 1-2 τον Πανιώνιο και κατέκτησε πανάξια την πρώτη θέση των πλέι οφ

Τέσσερις σούπερ παίκτες, δύο γκολ και η ΑΕΚ βρέθηκε στα ουράνια έπειτα από μια περίοδο έντονης αμφισβήτησης, σφοδρής κριτικής και απίστευτης γκρίνιας, για μια σειρά αποτελεσμάτων που στενοχώρησαν αφάνταστα τον κόσμο της. Τέλος καλό όλα καλά όμως κι από χτες το βράδυ έχουν αρχίσει οι χοροί και τα τραγούδια σε όλη την Ελλάδα.

Φυσικά έχουμε πάρα πολλά να πούμε και θα ήταν άδικο να μην αρχίσουμε από τους πρωταγωνιστές αυτής της προσπάθειας που οδήγησε στη μεγάλη χτεσινή νίκη και στην τεράστια επιτυχία της κατάληψης της πρώτης θέσης των πλέι οφ, κάτι που δεν είχε καταφέρει ποτέ η ΑΕΚ από τότε που καθιερώθηκε ο θεσμός αυτού του μίνι πρωταθλήματος! Και βέβαια δεν υπάρχει περίπτωση, ακόμα και τώρα, να αλλάξει η άποψή μας ότι πρόκειται για έναν εντελώς άχρηστο θεσμό που δεν προσφέρει τίποτα ουσιαστικό στο ελληνικό ποδόσφαιρο, πέρα από το ότι καταπονούνται οι ποδοσφαιριστές και ότι αδικούνται οι ομάδες που στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος είχαν καταλάβει με το σπαθί τους καλύτερη θέση. Κι ακόμα πιο άδικη είναι η απόφαση να μη συμμετέχει ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας της κανονικής διάρκειας στα πλέι οφ αλλά να ανακηρύσσεται απ' ευθείας πρωταθλητής, απόφαση που από την πρώτη μέρα εφαρμογής των πλέι οφ, εντελώς συμπτωματικά ευνοεί μία συγκεκριμένη ομάδα!

Αρχίζοντας την αναφορά στους παίκτες μας δεν γίνεται να μην εκθειάσουμε τους πρωταγωνιστές του χτεσινού ματς. Ο Αραούχο, που δυστυχώς από σήμερα επιστρέφει στην Ισπανία και την Λας Πάλμας, αφού έληξε ο δανεισμός του, ήταν ο ένας εκ των κορυφαίων της ΑΕΚ και μάλιστα πέτυχε και το νικητήριο γκολ που της χάρισε την πρώτη θέση στα πλέι οφ. Ο Αργεντινός έκανε χτες ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του με τη φανέλα της ΑΕΚ, αν όχι το καλύτερο. Όλοι ελπίζουμε ο Δημήτρης Μελισσανίδης να ξεπεράσει τον εαυτό του και να καταφέρει να τον φέρει πίσω, αν και μια τέτοια εξέλιξη μοιάζει από τρομερά δύσκολη έως ακατόρθωτη, δεδομένης της αξίας του παίκτη και των προτάσεων που θα δεχτεί η ομάδα στην οποία ανήκει αλλά και ο ίδιος. Πρόκειται για ποδοσφαιριστή που το μέλλον του ανήκει και δεν θα πρέπει να μας εκπλήξει η πιθανότητα να τον δούμε σύντομα να φοράει κάποια από τις πιο "βαριές" φανέλες στο ευρωπαϊκό στερέωμα.

Στους κορυφαίους σε απόδοση συγκαταλέγεται και ο Πέτρος Μάνταλος ο οποίος έκανε κι αυτός ένα από τα καλύτερά του παιχνίδια από τότε που πρωτοφόρεσε τη φανέλα με τον δικέφαλο στο στήθος, ενώ πέτυχε και το πρώτο γκολ της μεγάλης νίκης. Η συνεργασία του με τον Αραούχο υπήρξε υποδειγματική και ήταν αυτό το κάτι που έλειπε από την ομάδα για να πάρει μπροστά και να αρχίσει να ξεκλειδώνει ακόμα και τις πιο συμπαγείς αντίπαλες άμυνες. Αυτόν τον Μάνταλο θέλουμε να βλέπουμε και ελπίζουμε από τη νέα σεζόν να καταλάβει την αξία του και να αποκτήσει διάρκεια στην απόδοσή του για να μπορεί δικαιωματικά να κατέχει τον τίτλο του ηγέτη στην εντεκάδα της ΑΕΚ.

Ο τρίτος εκ των κορυφαίων της χτεσινής ΑΕΚ είναι το ασταμάτητο πολυεργαλείο της, ο Πορτογάλος παικταράς Αντρέ Σιμόες, που αν κάποιος μετρήσει τα χιλιόμετρα που καταπίνει σε κάθε ματς θα διαπιστώσει ότι από αγώνα σε αγώνα πηγαινοέρχεται την διαδρομή Ελλάδα-Πορτογαλία χωρίς να παίρνει ανάσα. Έτσι και χτες υπήρξε συγκλονιστικός και χωρίς κανέναν ενδοιασμό κερδίζει τον τίτλο του παίκτη που αποτελεί τα πνευμόνια της ΑΕΚ και που μπορεί με άνεση σε ολόκληρο το ματς να ανεβοκατεβαίνει από τη μία περιοχή στην άλλη, πότε κουβαλώντας τη μπάλα και πότε μοιράζοντάς την με επιτυχία στους συμπαίκτες του.

Ένας ακόμα παίκτης, αυτή τη φορά ένας ελπιδοφόρος νεαρός που δείχνει να κερδίζει με το σπαθί του θέση βασικού στην εντεκάδα, ο Κώστας Γαλανόπουλος, έδειξε πως όταν κάποιος νεαρός ποδοσφαιριστής βάλει κάτω το κεφάλι και δουλέψει και αν φυσικά διαθέτει τα απαραίτητα προσόντα, στην ΑΕΚ μπορεί να εξελιχθεί και να σταδιοδρομήσει, τη στιγμή που στις άλλες μεγάλες ομάδες αυτό γίνεται εξαιρετικά δύσκολο. Ο Γαλανόπουλος έχει τη στόφα του μεγάλου αμυντικού χαφ που βλέπει γήπεδο, κινείται με ευχέρεια στον άξονα, διαθέτει πολύ σωστή μεταβίβαση και εξαιρετικά ευθύβολο σουτ.

Πίσω από αυτή την μαγική τετράδα έρχεται η σειρά των υπόλοιπων της εντεκάδας, αρχής γενομένης από τον Ανέστη που παρά τη δύσκολη συγκυρία της έδρας μιας ομάδας από την οποία ξεκίνησε την καριέρα του και την αντιμετώπιση της έκδηλης πικρίας των οπαδών της για την απόφασή του νε μεταγραφεί στην ΑΕΚ, εκείνος στάθηκε στο ύψος της περίστασης, ήταν ψύχραιμος και αποφασιστικός αποφεύγοντας τα λάθη και οι επεμβάσεις του υπήρξαν σταθερές και καθοριστικές, χωρίς να φέρει την παραμικρή ευθύνη στο γκολ που δέχτηκε.

Ο Γκάλο έκανε ένα καλό παιχνίδι, τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά και βοήθησε στο κατέβασμα της μπάλας προς την περιοχή του Πανιωνίου δημιουργώντας προϋποθέσεις για να βγουν επικίνδυνες φάσεις από τους συμπαίκτες του.

Ο Ντίντακ επίσης ήταν εξαιρετικός αμυντικά και επιθετικά και μάλιστα καλό θα ήταν να ληφθεί υπόψη ότι δεν έχασε κανένα παιχνίδι των πλέι οφ και έπαιξε όλα τα ματς ασταμάτητα.

Το ίδιο ισχύει και για τον Τσιγκρίνσκι που κάλυψε καλά τη θέση του με εξαίρεση στο γκολ του Πανιωνίου όπου έχασε τον αντίπαλό του όταν εκείνος έπαιξε το ένα-δύο με τον συμπαίκτη του. Η περίπτωση του Ουκρανού είναι ιδιαίτερη αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε τους συχνούς τραυματισμούς του που μας είχαν αναγκάσει πρόσφατα να μιλήσουμε ακόμα και για αντικατάστασή του φέτος το καλοκαίρι. Τελικά, όταν έχουμε να κάνουμε με παίκτες τέτοιας αξίας, η υπομονή στις κρίσεις του καθενός από εμάς είναι το μεγαλύτερο προσόν που μπορεί να επιδείξει.

Ο Βράνιες, κάθε φορά που απουσιάζει από την εντεκάδα, γίνεται ακόμα πιο φανερό πόσο απαραίτητος είναι στα μετόπισθεν της ΑΕΚ. Έτσι και χτες αποτέλεσε τον βράχο που πάνω του τσακίζονταν οι περισσότερες επιθετικές ενέργειες των αντιπάλων. Πολυτιμότατη μονάδα για την άμυνα και πρέπει να γίνεται τέτοια διαχείριση ώστε να μην απουσιάζει από κανένα κομβικό παιχνίδι της ομάδας.

Ο Χριστοδουλόπουλος, που απέδειξε φέτος πόσο πολύτιμος μπορεί να είναι για το κέντρο και την επίθεση, υπέπεσε σε ολέθριο λάθος το οποίο θα μπορούσε να έχει στοιχίσει πολύ ακριβά στην ομάδα. Σοβαρός παίκτης είναι, επαγγελματίας 100%, οπότε μοιάζει αδιανόητο να απαντήσει στον κάφρο από την εξέδρα που τον έβρισε και να θέσει σε κίνδυνο την ομάδα του.

Ο Αλμέιδα έπαθε για πολλοστή φορά θλάση και μάλιστα πριν καλά-καλά συμπληρωθεί το πρώτο 20λεπτο, με αποτέλεσμα να αντικατασταθεί από τον Μπακασέτα. Δυστυχώς ο Πορτογάλος δεν μπορεί πια να αγωνιστεί σε τόσο υψηλό επίπεδο που οι απαιτήσεις είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Ο Μπακασέτας, που πήρε τη θέση του Αλμέιδα, σαφώς και πρόσφερε στην ομάδα, τόσο με το κράτημα της μπάλας στο οποίο τα πήγε αρκετά καλά, όσο και με τη δημιουργία επιθέσεων και ρηγμάτων στην άμυνα των Νεοσμυρνιωτών.

Βοήθειες στο κράτημα της μπάλας έδωσε και ο Αϊντάρεβιτς ηρεμώντας το παιχνίδι της ΑΕΚ και δίνοντας την ευκαιρία στους συμπαίκτες του να παίρνουν ανάσες και να αναδιοργανώνονται.

Τέλος, ο Βινίσιους, αν και μπήκε στο παιχνίδι στα τελευταία λεπτά, έχασε μια μοναδική διπλή ευκαιρία να σκοράρει μετά από εκπληκτική ενέργεια του Αραούχο από τα πλάγια και γύρισμα στο κέντρο της μικρής περιοχής του Πανιωνίου.

Ο Χιμένεθ, αν και ήρθε σε μια δύσκολη χρονικά στιγμή για την ΑΕΚ και υπήρξε ο τρίτος προπονητής που καθόταν στον πάγκο της τη φετινή σεζόν, κατάφερε πολλά πράγματα σε μικρό χρονικό διάστημα. Έφερε την ηρεμία, μπόλιασε τους παίκτες του με τη νοοτροπία του νικητή που τους είχε λείψει, δημιούργησε σερί επιτυχημένων αποτελεσμάτων, οδήγησε την ΑΕΚ στον τελικό όπου έχασε το κύπελλο από έναν επόπτη ο οποίος βρισκόταν σε διατεταγμένη υπηρεσία την οποία εκτέλεσε με επιτυχία και στη συνέχεια παραιτήθηκε και τέλος έφερε την ΑΕΚ πρώτη στα πλέι οφ δίνοντάς της την ευκαιρία να διεκδικήσει την πρόκρισή της στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ έπειτα από 10 ολόκληρα χρόνια δίνοντας βέβαια προκριματικούς αγώνες. Να σημειωθεί ότι η ΑΕΚ τερματίζει για πρώτη φορά στα επτά χρόνια που διεξάγονται τα πλέι οφ στην πρώτη θέση. Στις προηγούμενες έξι συμμετοχές της δεν είχε καταφέρει ποτέ να βγει πρώτη.

Κι αφού τελειώσαμε με τα αγωνιστικά, τους παίκτες και τους προπονητές, ας περάσουμε σε πιο… φιλολογικά θέματα. Ρε τι σου είναι το ποδόσφαιρο. Μόλις δυο μήνες νωρίτερα οι μισοί ΑΕΚτζήδες (καλά οι αντίπαλοί μας το έκαναν όλοι) στοιχημάτιζαν ότι η ΑΕΚ δεν θα έμπαινε καν στην πεντάδα και ότι τη θέση θα της την έκλεβε η… Ξάνθη!

Επίσης πρέπει να υπερτονιστεί πως η ΑΕΚ πήρε την πρώτη θέση πανάξια, χωρίς να χρειαστεί να έχει βγει η απόφαση για τα επεισόδια του τελικού και χωρίς αυτά να επηρεάσουν την τελική βαθμολογία. Καθαρά και ξάστερα μέσα στα γήπεδα η ΑΕΚ τερμάτισε πρώτη. Η αφαίρεση των 6 βαθμών από τον ΠΑΟΚ αποφασίστηκε μετά το τέλος των πλέι οφ όπου η ΑΕΚ είχε τερματίσει πρώτη με καθαρά αγωνιστικά κριτήρια. Όσο για την αφαίρεση των 3 βαθμών από τον Παναθηναϊκό είναι πέρα για πέρα δίκαιη και την ευθύνη οι πράσινοι πρέπει να την αναζητήσουν από τον ανεγκέφαλο οπαδό τους που πέταξε στο κεφάλι του Ίβιτς το κουτάκι με τη μπίρα στο ματς εναντίον του ΠΑΟΚ.

Η ΑΕΚ στα πλέι οφ κέρδισε εκτός έδρας τον ΠΑΟΚ με 0-1 και τον Πανιώνιο με 1-2 και εντός έδρας κέρδισε τον ΠΑΟΚ με 1-0 και τον Παναθηναϊκό με 1-0, ενώ έχασε στο ΟΑΚΑ με 0-1 από τον Πανιώνιο και στη Λεωφόρο με 1-0 από τον Παναθηναϊκό.

Στο μεταξύ, δύο χρόνια έχουν περάσει από τότε που η ΑΕΚ έκανε την τελευταία ανατροπή της στο πρωτάθλημα! Η Ένωση ανέτρεψε το 1-0 του Πανιωνίου στη Νέα Σμύρνη και παίρνοντας το σπουδαίο διπλό κατέκτησε την πρωτιά στα πλέι-οφ που την στέλνουν στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Πέρασε όμως πολύς καιρός από την τελευταία φορά που οι ''κιτρινόμαυροι'' είχαν καταφέρει να γυρίσουν ματς που είχαν βρεθεί πίσω στο σκορ. Συγκεκριμένα ήταν Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου του 2015, όταν η ΑΕΚ, η οποία είχε μόλις επιστρέψει μετά από δύο σεζόν στην Super League και είχε ακόμα στην τεχνική ηγεσία της τον Τραϊανό Δέλλα, βρέθηκε πίσω στο σκορ στην έδρα της Βέροιας από ένα τέρμα του Ντάρσι Νέτο στο 32', αλλά κατάφερε να ισοφαρίσει με τον Ντιέγκο Μπουονανότε στο 59' και να πάρει τελικά τη νίκη χάρη σε μια απευθείας εκτέλεση φάουλ του Έλντερ Μπαρμπόσα στις καθυστερήσεις. Από τότε, πέρασαν πάνω από 20 μήνες, με την ΑΕΚ να επιστρέφει στις ανατροπές στη Νέα Σμύρνη και με το τελικό 1-2 απέναντι στον Πανιώνιο με τα γκολ των Μάνταλου-Αραούχο να παίρνει το "εισιτήριο" για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ!