Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Η θετική αύρα που πνέει θα μας παρασύρει στο ευρωπαϊκό μέλλον μας - Με την ΤΣΣΚΑ ήρθε η μεγάλη ώρα της επιστροφής

Είναι γνωστό ότι το ΑΕΚΟΡΑΜΑ δεν ασχολείται ποτέ με τα παιχνίδια προετοιμασίας (και όχι φιλικά όπως αναφέρονται) και συνεπώς δεν τα παρουσιάζει αφού δεν έχει καμία ουσιαστική αξία το αποτέλεσμα καθώς και το σκορ που θα φέρει η ομάδα. Τον μόνο που ενδιαφέρουν αυτά τα παιχνίδια είναι ο εκάστοτε προπονητής ο οποίος δοκιμάζει σχήματα και συστήματα και βγάζει τα συμπεράσματά του για τον κάθε παίκτη του ξεχωριστά. Όλοι εμείς που διακατεχόμαστε από το μικρόβιο του προπονητή της εξέδρας, συζητάμε, σχολιάζουμε, κρίνουμε και κατακρίνουμε αλλά τις περισσότερες φορές ανακαλύπτουμε γρήγορα πόσο μεγάλο λάθος είχαμε κάνει. Κι αυτό γιατί το κυριότερο προσόν για να μπορέσεις να εξάγεις ασφαλή συμπεράσματα από μία ομάδα που χτίζεται εξ αρχής είναι η εμπιστοσύνη που θα επιδείξεις στον χρόνο και η υπομονή σου.

Εν τούτοις και για να μην αφήσουμε ανικανοποίητο το… μικρόβιό μας, μπορούμε να πούμε ότι η ΑΕΚ έδειξε καλά στοιχεία στα παιχνίδια προετοιμασίας που έδωσε και χωρίς να στεκόμαστε στα αποτελέσματα, αλλά απλά κάνοντας μία αναφορά σε αυτά, πέτυχε δύο νίκες και μία ισοπαλία. Απομένει ένα ακόμα παιχνίδι που θα διεξαχθεί σήμερα και μετά ακολουθεί το πρώτο φιλικό του καλοκαιριού με την Γάνδη στο ΟΑΚΑ. Οι νέοι παίκτες που ήρθαν στην ΑΕΚ έχουν ήδη δώσει δείγματα γραφής και δεν υπάρχει κάποιος που να μας προβληματίζει. Το ίδιο διατείνεται και ο Μανόλο Χιμένεθ που τους ζει από κοντά και τους ξέρει καλύτερα. Οι δικές μας παρατηρήσεις σε γενικές γραμμές είναι οι εξής:

Οι τρεις τερματοφύλακες έχουν ξεκινήσει θετικά και τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν να προορίζεται για βασικός ο Μπάρκας με πρώτο επιλαχόντα τον Ανέστη και δεύτερο τον Τσιντώτα.

Ο Μπακάκης ξαφνιάζει ευχάριστα σε βαθμό που χτυπάει στα ίσια από τον Γκάλο τη θέση του βασικού για το δεξιό άκρο της άμυνας. Ο Γκάλο εξακολουθεί να παραμένει ήρεμη και σταθερή δύναμη.

Αριστερά στην άμυνα ο Λόπες φαίνεται να λύνεται και το σπουδαιότερο να τακιμιάζει αγωνιστικά με τον Μάνταλο κάνοντας κτήμα τους ολόκληρη την αριστερή πλευρά. Ο Βινίσιους εμφανίζεται εξαιρετικά βελτιωμένος από πέρυσι και πολύ καλός αποδεικνύεται ο νεαρός Γιαννούτσος.

Στο κέντρο της άμυνας ο υγιής Τσιγκρίνσκι και ο υγιής Βράνιες δεν κουνιούνται με τίποτα. Πρώτος επιλαχών ο Τσόσιτς σε περίπτωση που κάποιος από τους δύο προαναφερόμενους τραυματιστεί ή τιμωρηθεί. Από εκεί και πέρα ελπίζουμε στην ταχεία αποθεραπεία του Λαμπρόπουλου ή στην ενίσχυση της τελευταίας στιγμής με κάποιον ακόμα κεντρικό αμυντικό. Ο Τζανετόπουλος φαίνεται ότι θέλει πολλή δουλειά ακόμα. Το… παράδοξο της ιστορίας είναι ότι υπάρχει κάποια επιμονή να λογίζεται κεντρικός αμυντικός και να παραμένει στο ρόστερ ο Κώστας Μανωλάς, στηριζόμενος σε μια προοπτική που κανείς δεν μπορεί να καταλάβει. Και επειδή ο συγκεκριμένος παίκτης αποκτήθηκε σαν αριστερό μπακ, σε μια ομάδα που διαθέτει, Λόπες, Βινίσους και Γιαννούτσο δεν τολμώ να φανταστώ ότι θα καταφέρει ποτέ να βρει θέση στην ΑΕΚ.

Στα αμυντικά χαφ τα νέα είναι επίσης πολύ ευχάριστα αφού ο Σιμόες και ο Γιόχανσον παραμένουν τα δύο σταθερά έμβολα της εντεκάδας αναλαμβάνοντας όποια αποστολή τους αναθέσει ο προπονητής τους, ενώ και ο τραυματισμός του Σιμόες αποδείχτηκε επιπόλαιος. Επίσης ο Γιόχανσον δεν δείχνει καμία διάθεση να φύγει από την ΑΕΚ, ειδικά για να πάει στην Τουρκία απ' όπου έχει προτάσεις. Ο Γαλανόπουλος κάνοντας ολόκληρη την φετινή προετοιμασία έχει βάλει σοβαρή υποψηφιότητα για την εντεκάδα και αν τελικά ο Γιόχανσον αποχωρήσει -σε περίπτωση που έρθει σοβαρή πρόταση- τότε θα πάρει τη θέση του με κλειστά τα μάτια. Ακόμα, ο Αϊντάρεβιτς έχει βελτιώσει σημαντικά την φυσική του κατάσταση συμμετέχοντας από την αρχή στην προετοιμασία και είναι έτοιμος να προσφέρει πολλά στη φετινή πυραυλοκίνητη ΑΕΚ.

Στα χαφ γίνεται ένας χαμός αφού οι διακριτές θέσεις αποτελούν παρελθόν στο σύγχρονο ποδόσφαιρο και κάποιος παίκτης που στο ένα παιχνίδι μπορεί να κληθεί να καλύψει τη θέση του κεντρικού χαφ, στο άλλο ίσως να του αναθέσει ο προπονητής του να παίξει στα άκρα. Έτσι, ο Μάνταλος φέτος μάλλον προορίζεται για την αριστερή πλευρά, πότε κινούμενος στη γραμμή και πότε συγκλίνοντας προς την περιοχή και πάντα σε συνεργασία με τον αριστερό αμυντικό που θα προωθείται και που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ο Λόπες. Τρομερή δουλειά πίσω από τον κεντρικό επιθετικό αναμένεται να κάνει ο Κλωναρίδης, ο οποίος εννοείται ότι μπορεί να παίξει και στα δύο άκρα με την ίδια ευκολία όπως και ο Μάνταλος μπορεί άνετα να παίξει πίσω από τον κεντρικό επιθετικό. Κυρίως στο δεξιό άκρο αλλά αν χρειαστεί και στο αριστερό αναμένεται να παίξουν είτε σαν βασικοί είτε σαν αλλαγές τόσο ο Χριστοδουλόπουλος όσο και ο Πατίτο (αν δεν έχουμε καμία έκπληξη της τελευταίας στιγμής με πιθανή αποχώρηση του τελευταίου). Ο Μπακασέτας επίσης θα καραδοκεί να βοηθήσει σε όποια από τις θέσεις του κέντρου ή της επίθεσης δημιουργηθεί πρόβλημα.

Στο κέντρο της επίθεσης αλλά και περιφερειακά υπάρχει επίσης πληρότητα αν και η προσωπική μου άποψη είναι ότι εκεί, προς τα τέλη του Αυγούστου, θα έρθει ένας ακόμα επιθετικός εγνωσμένης αξίας να προστεθεί στους ήδη υπάρχοντες και μάλιστα δεν θα μας χαλάσει καθόλου που δεν θα έχει κάνει προετοιμασία με τους υπόλοιπους συμπαίκτες του αφού θα τους γνωρίζει από πέρυσι. Κι αυτός, όπως καταλάβατε, θα είναι ο Αραούχο! Αν βγω αληθινός προβλέπεται να γίνεται χαμός στην επίθεση αφού ανάλογα με τον αντίπαλο ο Χιμένεθ θα επιλέγει τους πιο κατάλληλους και τους πιο ταιριαστούς για να ξεκλειδώνει το κάθε ματς. Προς το παρόν η ομάδα διαθέτει τον εξαιρετικό Λιβάια και τον οδοστρωτήρα Γιακουμάκη και ελπίζει σε μεγαλύτερη προσφορά από πέρυσι του Αλμέιδα. Αν έρθει και ο Αραούχο καλό θα είναι οι αντίπαλοι της ΑΕΚ να κατεβαίνουν στο ΟΑΚΑ με ξύλινα αριθμητήρια για να μη χάνουν τον λογαριασμό!

Μη ξεχνάμε ότι όλη αυτή την dream team θα την πλαισιώνει και μια σειρά από πιτσιρικάδες που δεν πρόκειται να σταματήσουν στιγμή να αναζητούν την δικιά τους ευκαιρία στο όνειρο. Παπαδόπουλος, Μπάμπης, Βλαχομήτρος, Γιούσης, Αντωνίου, Μεληκιώτης και όσοι ξεπεταχτούν ακόμα μέσα στη χρονιά. Κάποιοι ίσως δοθούν δανεικοί για να ψηθούν και να επιστρέψουν πιο έτοιμοι. Όπως και να έχει η ΑΕΚ θα τους περιμένει με ανοιχτή την αγκαλιά της γιατί σ' αυτούς βλέπει, εκτός από το δικό τους, και το δικό της μέλλον.

Και δυο λόγια για την κλήρωση του Champions League. Αντίπαλός μας για ακόμα μία φορά ομάδα από την Ρωσία. Αυτή τη φορά η ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Αν εξαιρέσουμε την Ζενίτ δεν τα έχουμε πάει και άσχημα με τις ρώσικες ομάδες. Η συγκεκριμένη βρίσκεται πρώτη φορά στο δρόμο μας. Κρίμα! Μεγάλη ατυχία για τους Ρώσους! Και πριν χαρακτηριστώ υπερφίαλος και οπαδός της ουτοπίας σπεύδω να εξηγηθώ. Φυσικά και πρόκειται για μία πολύ μεγάλη ομάδα. Δεν χωράνε καλαμπούρια σ' αυτό. Όμως, η ιστορία γράφεται κάθε φορά από εκείνους που έχουν βάλει σκοπό της ζωής τους να την αλλάξουν και να την εμπλουτίσουν. Αλλιώς θα έμενε σταθερά και πεισματικά η ίδια μέσα στους αιώνες. Φέτος η ΑΕΚ φτιάχνεται ακριβώς για να αλλάξει τη μοίρα της. Δυστυχώς είναι πολλά τα χρόνια που έλειψε από τα ευρωπαϊκά σαλόνια και άρχισε να γίνεται μια δοξασμένη ανάμνηση από το παρελθόν. Αυτό φέτος πρέπει να ανατραπεί. Πάνω σε αυτή την προοπτική χτίζουν στην ΑΕΚ και είναι όλοι αποφασισμένοι αυτή τη φορά να το πετύχουν. Από την άλλη η κραταιά ΤΣΣΚΑ βρίσκεται σε ένα στάδιο συγκρατημένης οικονομικής πολιτικής και μαζέματος των οικονομικών της, επενδύοντας σε νεαρούς -κυρίως Ρώσους- ποδοσφαιριστές, έχοντας κόψει τις σπατάλες σε αλόγιστα συμβόλαια και σε επενδύσεις ακριβών αστέρων του ποδοσφαίρου. Με πίστη και αποφασιστικότητα η ΑΕΚ μπορεί να τα καταφέρει και να περάσει…