Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

ΑΕΚ-Αούστρια Βιέννης 2-2 και όλα βαίνουν καλώς

Ομάδα που κάνει 24 τελικές, τις 15 από τις οποίες σε ένα ημίχρονο, μη την φοβάσαι. Θα τον βρει σίγουρα τον δρόμο της και θα καλύψει στην πορεία και τις όποιες απώλειες της έχουν προκύψει.

Αν χτες δεν έβρισκε μπροστά της τον πιτσιρικά τερματοφύλακα της Αούστρια, που είναι μαθηματικά βέβαιο ότι δεν πρόκειται να ξανακάνει τέτοιο παιχνίδι στην καριέρα του, η ΑΕΚ θα είχε κερδίσει με 5-2 την αυστριακή ομάδα. Αλλά βλέπετε ο Πεντζ, τρίτος κατά σειρά τερματοφύλακας στο ρόστερ της Αούστρια, παρουσίασε χτες αιφνίδια ενενηκοντάλεπτη διάρρηξη του σφικτήρος (ούτως ειπείν του άνοιξε η σούφρα) και έπιανε τα άπιαστα. Συμβαίνει συχνά πυκνά με τους τερματοφύλακες των αντιπάλων μας αυτό και φυσικά έχει την εξήγησή του. Επειδή η ΑΕΚ είναι φύση και θέση επιθετική ομάδα και στριμώχνει τον αντίπαλο στα καρέ του, δίνει στον αντίπαλο τερματοφύλακα την ευκαιρία -αν έχει και λίγη ρέντα- να αναδειχθεί σε κορυφαίο της ομάδας του έπειτα από τις κατά κύματα επιθέσεις που εκδηλώνουν οι παίκτες του Δικεφάλου προς την εστία του.

Η ΑΕΚ αυτή τη στιγμή διαθέτει ένα μαγικό εξάγωνο που όταν βρίσκεται ταυτόχρονα στην ίδια εντεκάδα κανένας αντίπαλος δεν μπορεί να το σταματήσει. Αυτό αποτελείται από τους: Γιόχανσον, Σιμόες, Μάνταλο, Χριστοδουλόπουλο, Λιβάγια και Αραούχο. Καμία άλλη ελληνική ομάδα δεν διαθέτει τέτοια εξάδα πρώτης γραμμής αλλά ούτε και πολλές από τις ομάδες του βεληνεκούς ή ακόμα και μεγαλύτερου από αυτό της ΑΕΚ. Αν σ' αυτούς προσθέσουμε τα πλάγια μπακ Μπακάκη και Λόπες, τους κεντρικούς αμυντικούς Βράνιες, Τσόσιτς και Τσιγκρίνσκι, το μηχανάκι που ακούει στο όνομα Γαλανόπουλος και το πολυεργαλείο Κονέ που ετοιμάζεται στα πιτς για να κάνει την δική του εμφάνιση στην αρένα με τα θηρία, η ΑΕΚ παρουσιάζεται πάνοπλη σε όλες τις γραμμές της. Κάτω από τα γκολπόστ οι Ανέστης, Μπάρκας, Τσιντώτας και Ντούνης, τέσσερα ελληνόπουλα με όλο το μέλλον να τους ανήκει, εγγυώνται για το δυνατόν μικρότερο παθητικό σε βάρος της ομάδας, ενώ ο Γκάλο, ο Γιαννούτσος, ο Λαμπρόπουλος που αναρρώνει και βρίσκεται κοντά στην επάνοδό του στα γήπεδα, ο Τρίστασον, που ακόμα δεν έχουμε δει τι μέρος του λόγου είναι, ο Μπακασέτας, ο Γιακουμάκης που μετράει μέρες για την επάνοδό του στην αγωνιστική δράση, ο Κλωναρίδης που περιμένουμε με αγωνία να βρει γρήγορα τον γνωστό καλό εαυτό του, ο μικρός της παρέας, ο Βλαχομήτρος αλλά και οι υπόλοιποι πιτσιρικάδες που έχουν προωθηθεί στην πρώτη ομάδα (Μπάμπης, Γιούσης, Αντωνίου) καθώς και οι δανεικοί που θα δείξουν φέτος ότι δικαιούνται να επιστρέψουν και να διεκδικήσουν την ευκαιρία τους (Βασιλαντωνόπουλος, Παπαδόπουλος, Μελικιώτης, Τσέλιος), αποτελούν την καινούρια ΑΕΚ, την ΑΕΚ του παρόντος και του μέλλοντος.

Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι παίκτες που δεν έχουν πείσει ότι μπορούν να σηκώσουν το βάρος της κιτρινόμαυρης φανέλας με τον δικέφαλο στο στήθος, που μάλλον γι' αυτούς μοιάζει ασήκωτο. Αϊντάρεβιτς, Βινίσιους, Τζανετόπουλος, Πατίτο, πολύ δύσκολα θα σώσουν την παρτίδα και θα καταφέρουν να συνεχίσουν να κάνουν και μετά τον Δεκέμβριο το δρομολόγιο ΟΑΚΑ-Σπάτα και για το υπόλοιπο μισό της σεζόν.

Για να γυρίσουμε όμως στο χτεσινό ματς και τα δύο γκολ της ΑΕΚ πέτυχε ο Λιβάγια. Το πρώτο στο 29' με κόντρα έπειτα από σουτ του Αραούχο που απέκρουσε ο Πεντζ και το δεύτερο, το σωτήριο που έφερε και την ισοφάριση, στο 90' με κοντινό πλασέ, έπειτα από πάσα του Μάνταλου στον Αραούχο και γύρισμα του τελευταίου στον Κροάτη.

Όσο για το διά ταύτα η ΑΕΚ μπορεί να κλέψει βαθμό από τη Μίλαν και σίγουρα μπορεί να κερδίσει τη Ριέκα στο ΟΑΚΑ και την Αούστρια στη Βιέννη. Πιθανότητα να έχει ξαναφάει εκεί μέσα γλιστρίδα ο Πεντζ δεν υπάρχει. Από την άλλη υπάρχει και η πιο απλή περίπτωση και τα δύο ματς μεταξύ Ριέκα και Αούστρια να λήξουν ισόπαλα και φυσικά να χάσουν και οι δύο εντός και εκτός έδρας από τη Μίλαν οπότε η ΑΕΚ προκρίνεται στην επόμενη φάση ακόμα κι αν φέρει ισοπαλίες και με Ριέκα και με Αούστρια.  

ΑΕΚ: Ανέστης, Μπακάκης, Βράνιες, Τσόσιτς (23' λ.τρ. Τζανετόπουλος-80' Μπακασέτας), Γκάλο, Γιόχανσον, Αϊντάρεβιτς (53' Γαλανόπουλος), Μάνταλος, Χριστοδουλόπουλος, Αραούχο, Λιβάγια.

Αούστρια: Πεντζ, Μοχάμεντ (60' Πρόκομ), Σέρμπεστ, Κλάιν, Μαρτσίνκο, Χολτσχάουζερ, Ντε Πάουλα (91' Λι), Αλχασάν, Πιρές, Ταγιούρι, Μονσχέιν.