Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

Η ΑΕΚ απέσπασε ισοπαλία 1-1 από την Ξάνθη των 9 παικτών

Η ποδοσφαιρική ΑΕΚ αποφασισμένη να συναγωνιστεί την μπασκετική αδερφή της σε μέγεθος ξεφτίλας, κατάφερε την τελευταία στιγμή να πάρει ισοπαλία με 1-1 από την Ξάνθη που αγωνίστηκε στα τελευταία είκοσι λεπτά με 9 παίκτες, ενώ για σαράντα λεπτά στο δεύτερο ημίχρονο αγωνίστηκε με 10 παίκτες!

Η ΑΕΚ έχοντας χειρότερο παίκτη της τον Αραούχο, σε κακή μέρα τον Σιμόες, χωρίς σημαντική προσφορά τον Χριστοδουλόπουλο και τρομερά αγχωμένο τον Γαλανόπουλο, έψαχνε μόνο με τον Λιβάγια και σε μικρότερο βαθμό με τον Μάνταλο να τρυπήσει την σκληροτράχηλη άμυνα της Ξάνθης, η οποία όμως αποδείχτηκε καλά διαβασμένη και όρθωσε τείχος μπροστά από την εστία του εξαιρετικού Ζίβκοβιτς.

Πολλοί θα υποστηρίξουν ότι η ΑΕΚ του Χιμένεθ έσωσε στο τέλος την παρτίδα και κρατήθηκε όρθια σε μία από τις χειρότερες αγωνιστικά μέρες της. Ας μου επιτραπεί να διαφωνήσω. Ομάδα που δεν κερδίζει εκτός έδρας (Γιάννινα, Τρίπολη, Ξάνθη μέχρι στιγμής) δεν μπορεί να έχει σοβαρές βλέψεις να φτάσει στον τίτλο. Ομάδα που δεν βρίσκει τρόπο να ανοίξει τις αντίπαλες άμυνες επίσης δεν πείθει ότι είναι για πολλά-πολλά. Ομάδα που δεν εκμεταλλεύεται τις συγκυρίες όταν ο αντίπαλος αγωνίζεται με παίκτη (ή και παίκτες) λιγότερο και αντίθετα εγκλωβίζεται χειρότερα δεν μπορεί να κυνηγήσει ψηλούς στόχους. Ομάδα που δεν μπορεί να αντέξει το βάρος της πρώτης θέσης και νιώθει τα πόδια της να τρέμουν δεν είναι άξια να διεκδικήσει τον τίτλο.

Έτσι, η ΑΕΚ υποχώρησε στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας βλέποντας την πλάτη του ΠΑΟΚ, ενώ και ο Ολυμπιακός βρίσκεται πια σε απόσταση μιας νίκης από πίσω της. Και τώρα μπαίνει και το άγχος για να κρατηθεί κοντά στην κορυφή τη στιγμή που μπροστά της ανοίγεται ένας αγωνιστικός Γολγοθάς που περιλαμβάνει την διπλή αναμέτρηση με τη Μίλαν εντός και εκτός, την επίσκεψη στη Νέα Σμύρνη όπου θα καίγεται το σύμπαν και θα ζητάνε αποκατάσταση της διαιτητικής αδικίας με τον Ολυμπιακό στην πλάτη της ΑΕΚ και φυσικά το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ. Σε τέτοιες συνθήκες μόνο ομάδες φτιαγμένες από ατσάλι επιβιώνουν και θα περιμένουμε να δούμε αν η ΑΕΚ στη σύνθεσή της περιέχει και σε ποιο βαθμό τέτοιο υλικό.

Ο Χιμένεθ πάντως σήμερα δεν μπορεί να κατηγορηθεί για τη σύνθεση που παρέταξε. Όλες οι επιλογές του ήταν λογικές και στην περίπτωση της μη χρησιμοποίησης του Λόπες από την αρχή ήταν για να τον προφυλάξει αφού μπροστά του έχει ένα πρόγραμμα βουνό και τον χρειάζεται 100% υγιή. Ίσως η απόφασή του να κρατήσει τον Γιόχανσον εκτός να ελέγχεται κάπως αλλά έγινε στα ίδια πλαίσια. Και στο κάτω-κάτω είναι ένας παίκτης που σύντομα πρόκειται να μας αποχαιρετήσει και όλοι λέμε ότι στο πρόσωπο του Γαλανόπουλου έχουμε βρει τον άξιο αντικαταστάτη του. Τον Αϊντάρεβιτς που έχει κριθεί για τα καλά και του τα χώσαμε όλοι που επέμενε να τον χρησιμοποιεί τον άφησε στην Αθήνα. Ένα άλλο θέμα προς συζήτηση είναι η χρησιμοποίηση του Μάνταλου στο αριστερό άκρο. Αλλά όταν δεν παίρνεις αυτά που προσδοκούσες από Κλωναρίδη, Τρίστασον και Πατίτο μοιραία καταλήγεις σε λύσεις τραβηγμένες από τα μαλλιά.

Από την άλλη, όταν ο τερματοφύλακάς σου δέχεται ένα και μοναδικό σουτ σε όλο τον αγώνα και σ' αυτό απλά παρακολουθεί με τα μάτια την τροχιά της μπάλας για να δει πού θα καταλήξει, έχεις ένα θέμα να αντιμετωπίσεις. Όταν μάλιστα το καλοκαίρι λήγει το συμβόλαιό του και ήδη άρχισε να δηλώνει ότι καλή η ΑΕΚ αλλά προτιμάει ομάδα του εξωτερικού, μήπως να φρόντιζες τώρα τον Γενάρη να τον διευκολύνεις βάζοντας και καμιά δεκαρούλα στο ταμείο σου;

Από Λαμπρόπουλο και Βράνιες δεν υπάρχει παράπονο, αφού έκαναν την δουλειά που τους είχε ανατεθεί και με το παραπάνω. Ο Βράνιες μάλιστα πέτυχε και το γκολ της ισοφάρισης στο 89'.

Ξάνθη: Zίβκοβιτς, Μπαξεβανίδης, Ντε Λούκας (63' Γέντρισεκ), Λουσέρο, Φλίσκας, Μεχία, Λισγάρας, Κασάδο, Μπρίτο (75' Σιλά), Ρότσε (59' Σβάρνας), Κίκε.

ΑΕΚ: Ανέστης, Γκάλο (65' Λόπες), Μπακάκης, Λαμπρόπουλος, Βράνιες, Σιμόες, Γαλανόπουλος (76' Μπακασέτας), Μάνταλος, Χριστοδουλόπουλος (69' Κλωναρίδης), Λιβάγια, Αραούχο.