Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Η Βασίλισσα πάτησε τον Παναθηναϊκό με 73-69 και πέρασε στον τελικό του κυπέλλου για να εκτοξευτεί ξανά στον θρόνο της

Μια βασίλισσα κατευθείαν βγαλμένη από τα παραμύθια όμως τόσο αληθινή, σε μια εποχή που έδειχνε ότι ψάχνει να βρει τον εαυτό της, θυμήθηκε στην πιο κατάλληλη στιγμή τις καταβολές της, ξύπνησε από τον βαθύ της λήθαργο και άρχισε να βαδίζει όπως παλιά στη λεωφόρο της δόξας.

Ο Παναθηναϊκός αποδείχτηκε πολύ λίγος για να σταματήσει τον Δικέφαλο από το ραντεβού με την ιστορία του. Απόψε ήταν η μεγάλη βραδιά της επιστροφής κι αυτό κανείς δεν θα μπορούσε να το αλλάξει. Η ΑΕΚ είναι στον τελικό του κυπέλλου, όπου θα αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό και θα διεκδικήσει μετά από χρόνια και καιρούς να πάρει πίσω τον χαμένο θρόνο της.

Και ήταν επίσης η μεγάλη συγκυρία της επιστροφής του τρομερού λαού της ΑΕΚ στις επάλξεις, αφού 10.000 εκστασιασμένοι Ενωσίτες βρέθηκαν απόψε στο ΟΑΚΑ και μέθυσαν με το νέκταρ του θριάμβου που τους κέρασε η αφυπνισμένη Βασίλισσα του ελληνικού μπάσκετ.

Και πώς να ξεχωρίσει κανείς διακριθέντες από μια ομάδα που ο καθένας που συμμετείχε ξεπέρασε τον εαυτό του. Ο Ελόνου, ο Γκριν και ο Χάρις ήταν ίσως τα πιο θανάσιμα βέλη για τον Παναθηναϊκό μέσα στη φαρέτρα της Ένωσης.

Δεν απέκλεισε κάποια τυχαία ομάδα η ΑΕΚ απόψε. Ο Παναθηναϊκός, εκτός από τους ευρωπαϊκούς του τίτλους και εκτός από τα εγχώρια πρωταθλήματα, υπήρξε ο κάτοχος του κυπέλλου τα τελευταία 6 χρόνια!

Η ΑΕΚ, έπειτα από τις διακυμάνσεις της πρώτης περιόδου στο σκορ όπου στη λήξη της βρέθηκε να χάνει με 17-18, κατάφερε να πάει προηγούμενη στα αποδυτήρια με τη λήξη του ημιχρόνου με μια διαφορά τεσσάρων πόντων και σκορ 32-28.  Η άμυνα είχε εκτελέσει άψογα την αποστολή της που δεν ήταν άλλη από το να κρατήσει τον Παναθηναϊκό όσο πιο χαμηλά μπορούσε στο σκορ. Όσα προβλήματα αντιμετώπισε απόψε η Βασίλισσα εντοπίζονται στην επιθετική της λειτουργία. Παρόλα αυτά στο δεύτερο ημίχρονο μπήκε πιο δυναμικά ο Παναθηναϊκός και κατάφερε να πάρει πάλι κεφάλι στο σκορ και να κλείσει την τρίτη περίοδο προηγούμενος με 42-44. Μεγάλο ντέρμπι παίχτηκε και στην τέταρτη περίοδο όπου εκεί η ΑΕΚ έβγαλε όλη την αποφασιστικότητά της και κάπου αιφνιδίασε τον Παναθηναϊκό που μάλλον την περίμενε να κουράζεται και να καταρρέει με την πάροδο του χρόνου.

Και παρόλο που η διαιτησία κατέβαλε τη δική της φιλότιμη προσπάθεια να σπρώξει το τριφύλλι όταν φάνηκαν τα δύσκολα, δίνοντας ανύπαρκτο φάουλ στον Λαρεντζάκη και φορτώνοντας με 5 φάουλ την ΑΕΚ, όταν στον Παναθηναϊκό είχε σφυρίξει μόλις ένα αντιαθλητικό και ταυτόχρονα σφυρίζοντας και τεχνική ποινή στον πάγκο της Ένωσης, με αποτέλεσμα όλων αυτών ο Παναθηναϊκός να πάρει κεφάλι στο σκορ με 57-59 στο 35', η ΑΕΚ τους φύλαγε τα καλύτερα για το τέλος. Ελόνου, Γκριν και Χάρις, άρχισαν να οργιάζουν απαντώντας και στους διαιτητές που συνέχιζαν τα προκλητικά τους σφυρίγματα, φέρνοντας την ΑΕΚ από το 59-59 και το 62-62, στο 68-63 και στο 69-65 και παρόλο που στα 14" ο Ρίβερς με τρίποντη βόμβα μείωσε στον πόντο, οι κιτρινόμαυροι μάγοι με τα δώρα δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη. Ο Γκριν με 2 στις 2 βολές έκανε το 71-68, ο Παππάς με 1 βολή μείωσε σε 71-69 και με 2 εύστοχες βολές του Σάκοτα γράφτηκε το τελικό 73-69 του θριάμβου!

ΑΕΚ: Τζέιμς 5 (1), Γκριν 17 (1 τρίποντο, 5 ριμπάουντ, 5 ασίστ), Χάρις 20 (7/17 σουτ, 1 τρίποντο, 6 ριμπάουντ), Λαρεντζάκης 4 (0/5 τρίποντα), Μαυροειδής 2, Ελόνου 12 (14 ριμπάουντ), Ξανθόπουλος (0/4 σουτ), Σάκοτα 9 (1), Μπάρλοου 4 (5 ριμπάουντ), Μωραΐτης, Σι.

Παναθηναϊκός: Ντένμον 5 (1), Γκιστ 6 (5 ριμπάουντ), Βουγιούκας 9 (12 ριμπάουντ), Λοτζέσκι 11 (1), Καλάθης 10 (2/6 δίποντα, 1/6 τρίποντα, 9 ασίστ), Σίνγκλετον 5 (1/4 σουτ, 11 ριμπάουντ), Ρίβερς 9 (1/6 τρίποντα), Παππάς 14 (1), Λεκαβίτσιους (0/6 σουτ), Αντετοκούνμπο.