Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Λύθηκε η συνεργασία της ΑΕΚ με τον Ντε Μπαρτόλο

Λύθηκε η συνεργασία της ΑΕΚ με τον Αλεχάντρο Ντε Μπαρτόλο. Ο υπεύθυνος scouting αποχωρεί από την ομάδα που ανακοίνωσε το διαζύγιο.

Η ανακοίνωση της ΑΕΚ:

"Η ΠΑΕ ΑΕΚ ανακοινώνει την αποχώρηση του υπεύθυνου scouting Αλεχάντρο Ντε Μπαρτόλο, τον ευχαριστεί για τον ένα χρόνο συνεργασίας τους και του εύχεται καλή συνέχεια στην επαγγελματική του σταδιοδρομία".

Στην ΑΕΚ για 3,5 χρόνια ο Βινίσιους

Παίκτης της ΑΕΚ και επίσημα είναι πλέον ο Βινίσιους Φρέιτας. Η ΑΕΚ ανακοίνωσε την απόκτηση του Βραζιλιάνου αριστερού μπακ για 3,5 χρόνια (2,5 συν 1 χρόνο με δικαίωμα ανανέωσης από την ΑΕΚ).

H ανακοίνωση αναφέρει: 

"Η ΠΑΕ ΑΕΚ ανακοινώνει την απόκτηση του Βραζιλιάνου αμυντικού Βινίσιους Ντε Φρέιτας με συμβόλαιο δυόμιση ετών και με δικαίωμα ανανέωσης από πλευράς της ΑΕΚ για έναν ακόμα χρόνο.

O Vinícius de Freitas Ribeiro είναι γεννημένος στις 7 Μαρτίου του 1993 στο Ρίο Ντε Τζανέιρο. Αγωνίστηκε στα τμήματα υποδομών της Φλουμινένσε και της Κρουζέιρο, από την οποία η Λάτσιο τον απέκτησε το 2013.


Ο σύλλογος της Ρώμης τον παραχώρησε ως δανεικό τον Ιανουάριο του 2014 στην Πάντοβα και τη σεζόν 2014-15 στην Περούτζια, ενώ το 2015-16 αγωνίστηκε, και πάλι ως δανεικός, σε 24 επίσημα ματς με τη Ζυρίχη. Μαζί της πανηγύρισε το Κύπελλο Ελβετίας 2016 και στη συνέχεια επέστρεψε στη Λάτσιο.

Ο Βινίσιους έχει 4 συμμετοχές με την Εθνική Βραζιλίας U21.

Ο Βραζιλιάνος αμυντικός θα φοράει τη φανέλα με το 17".

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Δυο θέματα

Δυο θεματάκια τώρα, πριν γίνω μετά Χριστόν προφήτης. Το πρώτο έχει να κάνει με τον Αραούχο. Διακινδυνεύω μια πρόβλεψη. Ο παίκτης αυτός θα συνεχίσει την μακρά παράδοση που έχει η ΑΕΚ να περνάνε απ' αυτήν ποδοσφαιριστές που πρόκειται να αφήσουν εποχή. Και πάω ακόμα ένα βήμα πιο μακριά την πρόβλεψή μου λέγοντας ότι ο Αραούχο δεν πρόκειται να πάει πουθενά για τα επόμενα δυόμιση τουλάχιστον χρόνια. Θα γράψει την δικιά του ιστορία στην ΑΕΚ και μετά θα ανοίξει φτερά για πιο ψηλά.

Το άλλο θέμα έχει να κάνει με την ηθική μας. Υπάρχει μια μέρα στη ζωή των ανθρώπων που όσο ψηλά κι αν στέκονται, όσο δυνατοί και άτρωτοι κι αν μοιάζουν, μπορεί κι αυτοί να βρεθούν σε δύσκολη θέση και να χρειαστούν στήριξη. Καλό θα είναι κάτι τέτοιες στιγμές αντί να τους μεμφόμαστε για μικρά κι απλά θέματα της καθημερινότητας και να τους την πέφτουμε ζητώντας τους εξηγήσεις για ορισμένα κενά στον τρόπο λειτουργίας τους, να τους συμπαραστεκόμαστε και να τους στηρίζουμε, έστω και δια της διακριτικής σιωπής μας. Και αυτό το θέμα την ΑΕΚ αφορά...

Βόλεϊ ανδρών: ΑΕΚ-Μαρκόπουλο 3-2 Ποδόσφαιρο: Ξάνθη Κ20-ΑΕΚ Κ20 0-2

ΑΕΚ-Μαρκόπουλο 3-2 Βόλεϊ ανδρών
Η ΑΕΚ της καρδιάς, έστω και δύσκολα, νίκησε το Μαρκόπουλο με 3-2 σετ. Αν και προηγήθηκε με 2-0 σετ, στη συνέχεια χαλάρωσε αδικαιολόγητα και στο τέλος έφτασε να πάρει τη νίκη στο τάι μπρέικ.

Ξάνθη Κ20-ΑΕΚ Κ20 0-2
Με νίκη 0-2 πέρασε από την Ξάνθη η ΑΕΚ Κ20 σε αγώνα για την 18η αγωνιστική του Πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκα. Η ομάδα του Νίκου Παναγιωτάρα κυριάρχησε στον αγώνα και με γκολ των Βλαχομήτρου και Αντωνίου στο δεύτερο ημίχρονο συνέχισε το θετικό της σερί.

ΑΕΚ Κ20 (Παναγιωτάρας): Παπδόπουλος, Ασπρογιάννης, Μπογκντάνι, Μπούσης, Γιαννούτσος, Γεωργαμλής, Λίτσι, Λημνιός, Γιούσης, Αντωνίου, Βλαχομήτρος.

Αγωνίστηκαν και οι: Σπηλιώτης, Ψάνης και Τάμπας.

Η ΑΕΚ ατσάλινη πάλεψε με Ξάνθη και αναποδιές και πήρε το 0-0

Ακόμα κι αν είχε συμμαχήσει με τον διάβολο η Ξάνθη δεν θα μπορούσαν να συμβούν όλα αυτά που συνέβησαν στην ΑΕΚ από χτες μέχρι σήμερα. Εκτός από τις γνωστές απουσίες των Ντίας, Τσιγκρίνσκι και Αλμέιδα, η ΑΕΚ είδε χτες τον Βάργκας να νιώθει ενοχλήσεις και να μένει στην Αθήνα, ενώ σήμερα νωρίς το απόγευμα τέσσερις παίκτες που βρίσκονταν στην αποστολή σήκωσαν πυρετό! Αυτοί είναι οι Γιόχανσον, Μπακασέτας, Μεληκιώτης και Πέκχαρτ, από τους οποίους ο Σουηδός έμεινε στο ξενοδοχείο και αποκλείστηκε από την αποστολή και μόνον ο Πέκχαρτ μπήκε στην εντεκάδα, ενώ και ο Μπακασέτας χρησιμοποιήθηκε σαν αλλαγή για 20' περίπου. Ο Χιμένεθ για να καλύψει την 18άδα επιστράτευσε τον Τσέλιο που κάθισε στον πάγκο.

Και με το που ξεκίνησε ο αγώνας, μόλις στο 6', ο Γκάλο ανέτρεψε τον Λουσέρο που βρισκόταν σε προφανή θέση για γκολ και ο διαιτητής απέβαλε τον παίκτη της ΑΕΚ αφήνοντάς την με 10 παίκτες σχεδόν για ολόκληρο το παιχνίδι! Αναγκαστικά ο προπονητής της ΑΕΚ και πολύ σωστά, πέρασε στο παιχνίδι τον Μπακάκη για να παίξει σαν δεξιό μπακ και απέσυρε τον Πατίτο αποδυναμώνοντας την επίθεση της ομάδας. Δυστυχώς όμως δεν είχε άλλη λύση. Όταν σου πηγαίνουν όλα τόσο ανάποδα το να κυνηγήσεις την ισοπαλία που δίνει έστω τον ένα βαθμό είναι η μόνη σου επιλογή από το να χάσεις και να μη πάρεις κανέναν. Και αυτό έκανε ο Μανόλο Χιμένεθ.

Πάντως, μέσα από την ΑΕΚ κάτι πρέπει να κάνουν και γρήγορα ώστε να εντοπίσουν τον κατσικοπόδαρο που προκαλεί όλες αυτές τι αναποδιές, που υπήρχαν από το ξεκίνημα της σεζόν με τον Κετσπάγια, συνεχίστηκαν και κορυφώθηκαν με τον άτυχο Μοράις και πάνω που πιστέψαμε ότι μας εγκατέλειψαν με τον ερχομό του Μανόλο να τώρα που επανήλθαν δριμύτερες. Στη Λιβαδειά η ΑΕΚ έχασε από το 19' τον Ντίας λόγω τραυματισμού και σήμερα τον Γκάλο που αποβλήθηκε στο 6'. Παρόμοιες περιπτώσεις είχαμε αρκετές φέτος με αποβολές παικτών, όπως του Βράνιες, του Αραβίδη, του Χριστοδουλόπουλου, που άφησαν την ομάδα ξεκρέμαστη σε κομβικά σημεία των αγώνων.

Το συμπέρασμα που προκύπτει από το σημερινό ματς είναι ότι ο Χιμένεθ έδεσε χειροπόδαρα τον Λουτσέσκου και αφού κατάφερε να κρατήσει μέχρι το 58' με παίκτη λιγότερο το 0-0, από εκεί και πέρα που αποκαταστάθηκε η αριθμητική ισορροπία στις δύο ομάδες με την αποβολή του Τριάδη με δεύτερη κίτρινη κάρτα, ήταν φανερό πως θα γίνει πιο εύκολο να κλειδώσει τουλάχιστον την ισοπαλία.

Ο διαιτητής ήταν αρκετά προκλητικός στις αποφάσεις του και έμοιαζε να μην μπορεί να κρατήσει τον έλεγχο του ματς, σε ένα παιχνίδι που δεν είχε πια και τόσο δύσκολες φάσεις για να τον δυσκολέψει τόσο. Απλά ο Παπαδόπουλος ήταν ανεπαρκής και λίγο έλειψε να τινάξει τον αγώνα στον αέρα. Κιτρίνισε τη μισή ΑΕΚ και πιο συγκεκριμένα τους: Σιμόες, Βράνιες, Μάνταλο, Πέκχαρτ, Γαλανόπουλο και φυσικά Γκάλο δύο φορές που έγιναν κόκκινη και αποβολή.

Σημαντική παρατήρηση πρέπει να κάνουμε για την άμυνα της ΑΕΚ, η οποία πριν έρθει ο Χιμένεθ αποτελούσε την αχίλλειο πτέρνα της και τώρα βρίσκεται για τρίτο συνεχόμενο ματς να κρατάει την εστία του δικεφάλου ανέπαφη. Κι όπως ξέρουμε από την άμυνα και το 0 παθητικό ξεκινάει οτιδήποτε καλό για μια ομάδα.

Εξαιρετικός ήταν σήμερα ο Λαμπρόπουλος που μοιάζει αναγεννημένος και πολύ κοντά του σε απόδοση και ο Βράνιες που δεν έχανε φάση. Πολύ καλή και η υπόλοιπη αμυντική γραμμή, που αν και βρέθηκε ενώπιον της κακιάς συγκυρίας της αποβολής του Γκάλο κατάφερε να βγάλει το ματς χωρίς να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα. Πολύ καλός και ο Μπάρκας όποτε χρειάστηκε να επέμβει. Ο Σιμόες για άλλη μια φορά ήταν σοβαρός και απροσπέλαστος, ενώ και ο Αϊντάρεβιτς στάθηκε πολύ καλά. Καλός ήταν και ο Χριστοδουλόπουλος που πάλευε μόνος του στην επίθεση μήπως καταφέρει το κάτι παραπάνω.

Ο κόσμος της ΑΕΚ πήρε τα εύσημα αφού 1.000 περίπου ΑΕΚτζήδες στις εξέδρες έδωσαν βροντερό παρόν και έκαναν τους παίκτες να νιώθουν ότι έπαιζαν στην έδρα τους, γι'αυτό άλλωστε μετά το τέλος του ματς πήγαν και τους χαιρέτησαν με υπόκλιση και χειροκρότημα. 

Ξάνθη: Ζίβκοβιτς, Καρασαλίδης, Μπαξεβανίδης, Ντε Λούκας, Τριάδης, Λουσέρο, Βασιλακάκης (78' Ράνος), Ουάλας, Λάζιτς (90' Φλίσκας), Λισγάρας, Καμαρά (55' Σολτάνι). 

ΑΕΚ: Μπάρκας, Γκάλο, Ντίντακ, Βράνιες, Λαμπρόπουλος, Σιμόες, Αϊντάρεβιτς, Χριστοδουλόπουλος (74' Μπακασέτας), Μάνταλος (84' Γαλανόπουλος), Πατίτο (11' Μπακάκης), Πέκχαρτ.

Διά πυρός και σιδήρου πέρασε η ΑΕΚ από το Λαύριο κερδίζοντας με 84-87

Η Βασίλισσα δυσκολεύτηκε πολύ στο Λαύριο αλλά κατάφερε να πετύχει μία επαγγελματική νίκη επί της τοπικής ομάδας με 84-87 που την κρατάει σε άμεση επαφή με την κορυφή. Η ΑΕΚ βρέθηκε απέναντι σε έναν αντίπαλο που πάλευε με νύχια και με δόντια να αποδείξει την αξία του και αντιπαραθέτοντας το τσαγανό της και τον τσαμπουκά της κατάφερε να είναι εκείνη που έφυγε με το ροζ φύλλο του αγώνα στις αποσκευές της. Παρά τις κομβικές απουσίες της η Ένωση (Βασιλειάδης, Μιλόσεβιτς, Μαυροειδής), δεν σταμάτησε στιγμή να παλεύει και έχοντας κορυφαίους τους Ντίξον και Λαρεντζάκη, αλλά και τον μαχητή Σάκοτα που παρά τους πόνους του έδωσε το παρόν και μάλιστα εκτέλεσε βολές στο τέλος όταν και φαινόταν να μην αντέχει άλλο, πέρασε μέσα από μία πολύ δύσκολη και καυτή έδρα.

Προσπαθούμε να αποφεύγουμε τις αναφορές στη διαιτησία αφού η ΑΕΚ είναι μεγάλη ομάδα και δεν χρειάζεται δικαιολογίες, όμως σήμερα οι άνθρωποι με τα γκρίζα μπορούμε να πούμε ότι το παράκαναν. Φτάνει να αναφέρουμε μόνο ότι το Λαύριο εκτέλεσε 40 βολές (!) ενώ φόρτωσαν την ΑΕΚ με 5 τεχνικά φάουλ-ποινές, κρατώντας το Λαύριο κοντά στο σκορ κάθε φορά που η Ένωση επιχειρούσε να ξεφύγει. Επίσης χρέωσαν φάουλ του Λαρεντζάκη στον Νίξον πάνω σε προσπάθεια για τρίποντο στα τελευταία δευτερόλεπτα και ενώ ο παίκτης της ΑΕΚ ήταν πιο ακίνητος κι από… άγαλμα. Για καλή τύχη της ΑΕΚ ο Νίξον έχασε την πρώτη βολή, έβαλε τις άλλες δύο, η ΑΕΚ απάντησε με βολές του ΜακΓκραθ και πάλι ο Ντίξον αστόχησε σε τρίποντο στο τελευταίο σουτ του αγώνα που αν έμπαινε θα έστελνε το παιχνίδι στην παράταση.

Τα δεκάλεπτα: 25-25, 35-41, 64-47, 84-87

Λαύριο (Σερέλης): Νίξον 19, Χάμιλτον 11 (2), Πάντερ 28 (3), Έβανς 7, Γκρέι 9 (1), Στεφανίδης 3 (1), Αθανασούλας, Περράκης, Γιαννακόπουλος, Κακλαμανάκης 1, Μπολντς 6 (2).

ΑΕΚ (Ζντοβτς): Ούκιτς 16 (1), ΜακΓκράθ 5 (1), Ελόνου 4, Σάκοτα 13 (1), Χαριτόπουλος 2, Ντίξον 17 (2), Λαρεντζάκης 19 (4), Σκουλίδας, Ουίλιαμς 9 (1), Τσαλμπούρης 2.

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Επίσημα ο Αραούχο στην ΑΕΚ

Παίκτης της ΑΕΚ και επίσημα είναι από το μεσημέρι ο Σέρχιο Αραούχο. Η ΠΑΕ ανακοίνωσε την απόκτησή του από τη Λας Πάλμας. 

Η ανακοίνωση της ΑΕΚ για τον Αραούχο αναφέρει: 

"Η ΠΑΕ ΑΕΚ ανακοινώνει τη συμφωνία της με τον Σέρχιο Αραούχο ο οποίος αποκτήθηκε με τη μορφή εξάμηνου δανεισμού από τη Λας Πάλμας και με δικαίωμα επέκτασης του δανεισμού του ποδοσφαιριστή για ακόμα ένα χρόνο.

Ο Sergio Ezequiel Miquel Dela Vera's Araujo γεννήθηκε στις 28 Ιανουαρίου του 1992 στην πόλη Νεουκέν της Αργεντινής. Εντάχθηκε από πολύ μικρή ηλικία στα τμήματα υποδομής της Μπόκα Τζούνιορς και έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα τη σεζόν 2009-10, στα 18 του χρόνια. Αγωνίστηκε συνολικά σε 22 αγώνες (1 γκολ) και πανηγύρισε το πρωτάθλημα Απερτούρα 2011.

Το 2012 δόθηκε δανεικός στην Μπαρτσελόνα Β', με την οποία αγωνίστηκε σε 34 αγώνες και πέτυχε 7 γκολ τη σεζόν 2012-13. Ακολούθησαν οι δανεισμοί του στην Τίγκρε της Αργεντινής τη σεζόν 2013-14 (12 αγώνες - 2 γκολ) και στην Λας Πάλμας τη σεζόν 2014-15, με την οποία σκόραρε 25 φορές σε 43 αγώνες της Σεγούντα Ντιβισιόν!

Η ισπανική ομάδα επέστρεψε το 2015 στην Πριμέρα Ντιβισιόν με τη βοήθεια του "Ελ Τσίνο" (Ο Κινέζος) ο οποίος αγωνίστηκε σε 43 αγώνες και πέτυχε 7 γκολ με τον σύλλογο των Καναρίων Νησιών στη μεγάλη κατηγορία του ισπανικού ποδοσφαίρου σε μιάμιση σεζόν (Αύγουστος 2015-Δεκέμβριος 2016). Έχει αγωνιστεί συνολικά σε 168 επίσημα ματς σε συλλογικό επίπεδο και έχει σημειώσει 45 γκολ, ενώ έχει μοιράσει και 23 ασίστ.

Ο Σέρχιο Αραούχο έχει αγωνιστεί στις Εθνικές Ομάδες της Αργεντινής U17, U20, U22 και U23. Με την U20 έφτασε στον τελικό των Παναμερικανικών Αγώνων του 2011, αλλά η ομάδα του ηττήθηκε από το Μεξικό. Με τις Εθνικές έχει 8 γκολ σε 16 αγώνες.

Στην ΑΕΚ ο Σέρχιο Αραούχο θα φοράει τη φανέλα με το Νο 11".

Με Γιουβέντους και αν περάσει με Μονακό θα συνεχίσει η Βασίλισσα στο Τσάμπιονς Λιγκ

Την Γιουβέντους της Λιθουανίας θα βρει στο δρόμο της η Βασίλισσα στην προσπάθειά της να προκριθεί στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Θα την αντιμετωπίσει σε διπλά παιχνίδια, το πρώτο εκ των οποίων θα διεξαχθεί στις 7 ή 8 Φεβρουαρίου, με τη ρεβάνς να γίνεται στην Αθήνα στις 21 ή 22 του ίδιου μήνα. Η Γιουβέντους ήταν η ομάδα από την οποία η ΑΕΚ περίμενε να κερδίσει την Αβελίνο ώστε η ίδια να περάσει άνευ προκριματικού αγώνα στους 16 της διοργάνωσης. Αν η ΑΕΚ τα καταφέρει να την αποκλείσει θα τεθεί αντίπαλος της Γαλλικής Μονακό σε επίσης διπλά παιχνίδια βάζοντας πλώρη για τους 8.

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Η γκαντεμιά, η κουταμάρα, οι τραυματίες, οι ασεβείς και ο επιμένων

- Αμάν αυτή η γκαντεμιά με τους τραυματισμούς στη Βασίλισσα. Δεν της έφταναν οι Βασιλειάδης, Μαυροειδής και Σάκοτα, ήρθε να προστεθεί και ο Μιλόσεβιτς που έπαθε θλάση στο χτεσινό παιχνίδι με την Ζιελόνα Γκόρα και θα μείνει εκτός παρκέ για 20 μέρες. Επειγόντως αγιασμό…

- Δεν το πιστεύω ότι μπορεί να είναι τόσο κουτός ένας παίκτης που αγωνίζεται στην ΑΕΚ και να υποπέσει σε τέτοια γκάφα έχοντας μάλιστα υπόψη του το προηγούμενο του Χρήστου Αραβίδη στον οποίο στοίχισε ακριβά η δημόσια διαμαρτυρία του για τον κατά φαντασία παραγκωνισμό του από την ομάδα. Ο Μιχάλης Μπακάκης μου είχε δώσει την εικόνα σοβαρού παιδιού που ξέρει να μάχεται και να κερδίζει ό,τι πρόσκαιρα μπορεί να μοιάζει χαμένο…

- Τελικά το ιστορικό τραυματισμού κάποιων ποδοσφαιριστών που ήρθαν το περασμένο καλοκαίρι στην ΑΕΚ δεν πρέπει να λήφθηκε και πολύ σοβαρά υπόψη από το ιατρικό team της ομάδας. Ή κάποιοι τους πρόκριναν αγνοώντας τις προειδοποιήσεις του. Διαλέγετε και παίρνετε. Δεν εξηγείται διαφορετικά η κωμωδία που παρακολουθούμε με τις περιπτώσεις των Ντίας (ανέκδοτο κοντεύει να γίνει η περίπτωσή του), Τσιγκρίνσκι και Αλμέιδα…

- "Η πρόκριση είναι ανοιχτή και για τις δύο ομάδες". Τάδε έφη Γιάννης Χριστόπουλος, προπονητής του Λεβαδειακού και δεδηλωμένος ΑΕΚτζής! Για να φτάσουν να κάνουν τέτοιες δηλώσεις ασέβειας πρώτα κάποιος τους το επέτρεψε με τις αβλεψίες του που κατάντησαν την ΑΕΚ αμελητέα ποσότητα στα μάτια διάφορων ασήμαντων. Κατάλαβες τι είναι εκείνο που πρέπει να φροντίσεις να διορθώσεις πρώτο αγαπητέ μου Δημήτρη Μελισσανίδη, που ξέρω ότι φρικάρεις περισσότερο από όλους μας όταν ακούς ή διαβάζεις τόσο εξόφθαλμες μαλακίες;

- Και μια και μίλησα πιο πάνω για τον Χρήστο Αραβίδη, ο παίκτης όπως όλοι ξέρουμε έχει ειδοποιηθεί από την ΑΕΚ να βρει ομάδα επειδή δεν υπολογίζεται. Ο ίδιος όμως δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένος να κάνει καμία ενέργεια, υπολογίζοντας ότι αν μείνει ως το καλοκαίρι που λήγει το συμβόλαιό του ίσως καταφέρει να αλλάξει τις σκέψεις των ιθυνόντων και κυρίως του Δημήτρη Μελισσανίδη που τα έχει πάρει άγρια μαζί του, με σκοπό να παραμείνει στην ΑΕΚ και να συνεχίσει να προσφέρει. Χλωμό το βλέπω αλλά του το εύχομαι. Στην ΑΕΚ δεν ξέρω αν πρέπει να το εύχομαι...

Τα χρονικά περιθώρια ενίσχυσης στενεύουν

Δυστυχώς η υπόθεση Τσιγκρίνσκι τραβάει σε μάκρος και η ΑΕΚ θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά την πιθανότητα ενίσχυσής της και σε αυτή τη θέση αφού τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα. Ο τραυματισμός του Ουκρανού κάθε άλλο παρά επιπόλαιος αποδεικνύεται και η ομάδα στην ουσία έχει μείνει με Βράνιες, Κολοβέτσιο και Λαμπρόπουλο στη νευραλγική θέση των κεντρικών αμυντικών. Αυτή τη στιγμή και μετά την ολοκλήρωση της μεταγραφής του Σέρχιο Αραούχο, το βάρος των υπευθύνων έχει πέσει στην απόκτηση αριστερού αμυντικού, θέση που καίει την Ένωση και ήταν δεύτερη σε βαρύτητα μετά από εκείνη του επιθετικού.

Επίσης, για τη θέση του ακραίου μεσοεπιθετικού, φαίνεται να κερδίζει έδαφος η επιστροφή του Πορτογάλου Έλντερ Μπαρμπόσα που συγκεντρώνει πολλά πλεονεκτήματα. Δεν χρειάζεται χρόνο προσαρμογής, ξέρει τους συμπαίκτες του, είναι εξαιρετικός χαρακτήρας, ενώ και για τις ικανότητές του όλοι γνωρίζουν ότι πρόκειται για έναν τίμιο παίκτη με σταθερή απόδοση γύρω στο 6 που κανείς δεν ελπίζει ότι μπορεί να γίνει 10 αλλά ούτε και φοβάται ότι μπορεί να κατέβει στο 1. Έχει καλό σουτ, σέντρα ακριβείας, είναι λίγο προβλέψιμος στις κινήσεις του που εξαντλούνται σε τρέξιμο, απότομα σταμάτημα, ντρίπλα και σέντρα, κάτι που έχουν μάθε καλά οι αντίπαλοι αμυντικοί και τον αντιμετωπίζουν ανάλογα. Είναι υποχρεωμένος στην ΑΕΚ για την αντιμετώπιση που του επιφύλαξε και που δεν του έκοψε τον δρόμο να παίξει στα Εμιράτα, είναι σχετικά φτηνός σε σχέση με κάποια άλλη πιο παρακινδυνευμένη λύση, ενώ πρέπει να ληφθεί στα υπόψη ότι τέτοια εποχή οι καλοί ξένοι σπανίζουν και κυρίως οι επιθετικοί…

Νίκησε και την Ζιελόνα Γκόρα με 71-64 η ΑΕΚ και τερμάτισε 2η

Η ΑΕΚ έκανε αυτό που έπρεπε χτες το βράδυ απέναντι στην πολωνική Ζιελόνα Γκόρα την οποία νίκησε με 71-64 και κατέλαβε την 2η θέση στη βαθμολογία του ομίλου της στο Τσάμπιονς Λιγκ. Από την άλλη η Γιουβέντους δεν της έκανε τη χάρη, αφού έχασε έστω και δύσκολα από την Αβελίνο με 74-64 και συνεπώς η ΑΕΚ δεν γλιτώνει τα πρώτα νοκ άουτ παιχνίδια της διοργάνωσης. Η κλήρωση θα γίνει την Παρασκευή και αντίπαλος της ΑΕΚ θα τεθεί μία από τις ακόλουθες ομάδες: Φράπορτ Σκαϊλάινερς (Γερμανία), Άβτοντορ Σαράτοφ (Ρωσία), Μακάμπι Ρισόν (Ισραήλ), Γιουβέντους Ουτένα (Λιθουανία) και Βέντσπιλς (Λετονία).

Η ΑΕΚ χτες έπαιξε καλό μπάσκετ στα ¾ του παιχνιδιού. Πρώτος σκόρερ αναδείχτηκε ο Ντίξον με 21 πόντους, ενώ εξαιρετικοί ήταν οι Τσαλμπούρης και Σκουλίδας.

Δεκάλεπτα: 19-17, 35-24, 55-38, 71-64.

ΑΕΚ (Ζντοβτς): Ούκιτς 6 (3 ασίστ), ΜακΓκραθ 8, Ελονού 5 (6 ριμπ.), Μιλόσεβιτς, Χαριτόπουλος 2, Ντίξον 21, Λαρεντζάκης 6 (5 ριμπ.), Μωραΐτης, Σκουλίδας 7, Γουίλιαμς 10 (3 ριμπ., 3 ασίστ), Τσαλμπούρης 6 (3 ριμπ.).

Ζιέλονα Γκόρα (Γκρόνεκ): Φλόρενς 3 (5 ασίστ), Βον 6, Μουρ 8 (4 ριμπ.), Κελάτι 14, Γκρουζέτσκι 5, Χρίτσανιουκ 19 (10 ριμπ.), Ζαμοΐσκι 7, Τζούρισιτς, Κοζάρεκ 2.

Έτρωγε σίδερα η ΑΕΚ στη Λιβαδειά και πέρασε με 0-1 βάζοντας θεμέλια για πρόκριση στους 8

Το πιο σπουδαίο γεγονός της χτεσινής μέρας είναι ότι επιτέλους η ΑΕΚ χάρισε μαζεμένα χαμόγελα στον κόσμο της που τα είχε ανάγκη. Σοβαρή στο ποδόσφαιρο και με παίκτες καλά προετοιμασμένους και δασκαλεμένους από τον Μανόλο Χιμένεθ για να αντέξουν στην λασπομαχία της Λιβαδειάς, κέρδισε με 0-1 και έβαλε τα θεμέλια της πρόκρισης στους 8 του κυπέλλου και επίσης σοβαρή και προσηλωμένη στον στόχο της η Βασίλισσα κέρδισε στο ΟΑΚΑ την πολωνική Ζιελόνα Γκόρα με 71-64 και τερμάτισε δεύτερη στον όμιλό της περνώντας ταυτόχρονα στους 24 του Τσάμπιονς Λιγκ. Και δεν έφταναν αυτές οι δύο επιτυχίες, η ΑΕΚ ολοκλήρωσε μία μεγάλη μεταγραφή με την απόκτηση του Σέρχιο Αραούχο από την ισπανική Λας Πάλμας με την μορφή δανεισμού για τον επόμενο 1,5 χρόνο.

Στον αγώνα της Λιβαδειάς η ΑΕΚ αποκόμισε πολλαπλά οφέλη. Πρώτα-πρώτα έμαθε να παίζει στην κόψη του ξυραφιού, με ελλιπή εντεκάδα και με ένα σύστημα που δεν συνήθιζαν να εμπιστεύονται οι προηγούμενοι προπονητές της. Μιλάω για το 3-5-2 που είναι αρκετά παρακινδυνευμένο, ειδικά αν δεν έχουν μάθει οι παίκτες να το υποστηρίζουν. Έπειτα η ΑΕΚ βρέθηκε αντιμέτωπη με μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπως αυτή του τραυματισμού του Ντίας στο 19', τη θέση του οποίου πήρε ο Μάνταλος που πέρασε στο αριστερό άκρο της επίθεσης με ταυτόχρονη μετακίνηση του Γκάλο στη θέση του αριστερού μπακ και του Βράνιες στη θέση του Γκάλο, δηλαδή του δεξιού μπακ. Όλο το σύστημα άλλαξε τότε και μετατράπηκε σε 4-2-3-1 για να επανέλθει στο αρχικό 3-5-2 στο τελευταίο δεκάλεπτο του αγώνα που η ΑΕΚ έριξε το βάρος της στην διατήρηση του αποτελέσματος. Για όσους θυμούνται τον Χιμένεθ στο προηγούμενο πέρασμά του το 3-5-2 υπήρξε αγαπημένο του σύστημα και με το συγκεκριμένο είχε πάρει πολλά αποτελέσματα εκτός έδρας, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που γύριζε σ' αυτό την ομάδα όταν είχε καταφέρει να προηγηθεί και ήθελε να κρατήσει το υπέρ της αποτέλεσμα.

Το δεύτερο όφελος που αποκόμισε η ΑΕΚ και που είναι καθαρά έργο Χιμένεθ είναι ο τρόπος αντιμετώπισης του παιχνιδιού, κάτι που βλέπουμε για δεύτερο συνεχόμενο αγώνα. Μιλάω για το πάθος των παικτών, τη σοβαρότητα που τους διέκρινε και την πίστη στον εαυτό τους ότι θα τα καταφέρουν, κάτι που γινόταν αντιληπτό με ευκολία στα μάτια τους. Χτες ήταν απλά πιο αισθητό από το προηγούμενο παιχνίδι, τόσο επειδή το γήπεδο έμοιαζε με βούρκο στον οποίο μόνο πραγματικοί μαχητές που ξέρουν να στέκονται καλά στα πόδια τους μπορούσαν να πατήσουν, όσο και επειδή οι αντίπαλοι ήταν κι αυτοί εξαιρετικά παθιασμένοι και αποφασισμένοι να… κλαδέψουν κορμιά παρά να τα αφήσουν να βάλουν την ομάδα τους σε μπελάδες. Ο Μοράις ήταν καλός να διδάξει ένα σύστημα, καλός να εφαρμόσει συγκεκριμένες ασκήσεις αλλά αδυνατούσε να τα καταφέρει σε δύο τομείς. Ο ένας ήταν η σωστή επιλογή θέσεων των παικτών και ο άλλος η εμψύχωσή τους και η τόνωση της αυτοπεποίθησής τους ώστε να μπαίνουν στο παιχνίδι και να τρώνε σίδερα. Είναι κι αυτός ένας συγκεκριμένος τομέας στον οποίο πρέπει να διαθέτει ιδιαίτερες ικανότητες ένας προπονητής.

Τρίτο κέρδος για την ΑΕΚ ήταν ο… Μεληκιώτης. Ένας πιτσιρικάς με τσαγανό που βροντοφώναξε με την παρουσία του ότι έρχεται για να μείνει και γιατί όχι και για να γράψει το δικό του κεφάλαιο στην πλούσια από μεγαλειώδεις στιγμές και λαμπερά ονόματα ιστορία της ΑΕΚ. Φινετσάτος παίκτης αλλά και με εκτόπισμα που μόνο απαρατήρητο δεν περνάει, αν και μπήκε αλλαγή στο 65' πρόλαβε να δώσει το στίγμα του, κυρίως στη φάση του γκολ όπου συνεργάζεται άψογα με τον σκόρερ Μπακασέτα. Μακάρι να κρατήσει τα μυαλά του μέσα στο κεφάλι του και να πηγαίνει διαρκώς από το καλό στο καλύτερο.

Το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι ότι η ΑΕΚ βρίσκεται με τον ένα πόδι στην επόμενη φάση του κυπέλλου, φτάνει να αντιμετωπίσει και τη ρεβάνς με την ίδια σοβαρότητα που επέδειξε και στο χτεσινό παιχνίδι.

Λεβαδειακός: Μοσχονάς, Τριποτσέρης, Μάγκας, Βούρος, Καραχάλιος, Μαχαίρας, Τοπί (69' Καλτσάς), Μεντί, Σένκα (54' Μιλιάζες), Σουμπίνιο (58' Γιουσούφ), Βασιλείου.

ΑΕΚ: Ανέστης, Γκάλο, Λαμπρόπουλος, Βράνιες, Κολοβέτσιος, Ντίας (19' Μάνταλος), Γαλανόπουλος, Σιμόες, Αϊντάρεβιτς (85' Μπακάκης), Βάργκας (65' Μεληκιώτης), Μπακασέτας.

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Μια κανονική ΑΕΚ κέρδισε με άνεση τον Αστέρα Τρίπολης με 2-0

Επιτέλους, η ΑΕΚ νίκησε! Η ΑΕΚ έβαλε δύο γκολ και δεν δέχτηκε την ισοφάριση, ούτε καν τη μείωση του σκορ. Τι άλλαξε; Τίποτα! Η ίδια ομάδα ήταν, με τους ίδιους παίκτες, το ίδιο σύστημα, το ίδιο γήπεδο, τους ίδιους φιλάθλους. Όλα ίδια κι απαράλλαχτα. Μόνο ο προπονητής ήταν άλλος. Και φυσικά μέσα σε τρεις μέρες τι να πρόλαβε να αλλάξει ο προπονητής; Κι όμως, σήμερα έβλεπες στους παίκτες να γυαλίζει το μάτι τους. Ήταν αυτό ακριβώς που τους ζήτησε προχτές ο ισχυρός άνδρας της Ένωσης, ο Δημήτρης Μελισσανίδης. Απάτσι όνομα και πράγμα! Κάτι, λοιπόν, οι παραινέσεις του τίγρη, κάτι το ανέβασμα της ψυχολογίας από τον Χιμένεθ, οι παίκτες της ΑΕΚ έτρωγαν σίδερα και κέρδισαν με άνεση τον Αστέρα Τρίπολης με 2-0.

Η διαφορετικότητα στον τρόπο παιχνιδιού της ΑΕΚ ήταν ότι κατάφερνε να κρατάει τους αντιπάλους της μακριά από την εστία της, σε αντίθεση με άλλα παιχνίδια που τους άφηνε να κάνουν παιχνίδι με ευκολία και να μπαίνουν όποτε ήθελαν στη μικρή περιοχή της. Σήμερα μόνο μια φορά το κατάφεραν αυτό, στο 61' και το σουτ του Καλτσά το εξουδετέρωσε δύσκολα ο Μπάρκας.

Ο Χιμένεθ βασίστηκε σε μια νορμάλ εντεκάδα πραγματοποιώντας μικρές διορθωτικές κινήσεις ως προς την σύνθεσή της οι οποίες εστιάστηκαν στα εξής: Προτίμησε να βάλει σαν παρτενέρ του Βράνιες τον Λαμπρόπουλο αντί του Κολοβέτσιου, κίνηση που εμπεριείχε μεγάλο ρίσκο αφού είχαν ξαναπαίξει μαζί στο ματς της Τρίπολης που η ΑΕΚ δέχτηκε τρία γκολ και ο Λαμπρόπουλος είχε ευθύνη και στα τρία. Από την άλλη και ο Κολοβέτσιος τα έκανε μαντάρα στο προηγούμενο ματς στο Αγρίνιο που επίσης η ΑΕΚ δέχτηκε τρία γκολ και ο ίδιος είχε μεγάλες ευθύνες. Επίσης, άφησε έξω τον Αϊντάρεβιτς που είχε καθιερώσει ο Μοράις και εμπιστεύτηκε το δίδυμο Γιόχανσον-Σιμόες στα αμυντικά χαφ, με τον Μάνταλο στο κέντρο και τους Χριστοδουλόπουλο και Πατίτο στα άκρα και με κορυφή τον Πέκχαρτ. Η ΑΕΚ δεν μάγεψε αλλά αν μη τι άλλο επανέκτησε κάτι από την σοβαρότητά της.

Τα γκολ πέτυχαν οι Πέκχαρτ στο 24' με σκαστή κεφαλιά και Μάνταλος στο 47' με δυνατό σουτ έξω από τη μεγάλη περιοχή. Στο 65' ο Πατίτο παραχώρησε τη θέση του στον Αϊντάρεβιτς που έπαιξε σαν δεκάρι στέλνοντας τον Μάνταλο στη θέση του αριστερού εξτρέμ και στο 87' ο Βάργκας πήρε τη θέση του Χριστοδουλόπουλου μη προλαβαίνοντας να κάνει πολλά πράγματα. Ο Γαλανόπουλος, που είχε επιλεγεί από τον Χιμένεθ για να αποτελέσει την τρίτη αλλαγή στο τελευταίο λεπτό του αγώνα, παρέμεινε στη γραμμή του πλάγιου άουτ επί τέσσερα λεπτά αλλά η μπάλα δεν βγήκε καθόλου έξω και έτσι δεν πρόλαβε να μπει στο παιχνίδι. Εξαιρετική δουλειά έκαναν και οι δύο πλάγιοι μπακ Γκάλο και Ντίντακ, με τον δεύτερο να έχει συμμετοχή και στα δύο γκολ της ομάδας.

ΑΕΚ: Μπάρκας, Γκάλο, Ντίντακ, Βράνιες, Λαμπρόπουλος, Σιμόες, Γιόχανσον, Χριστοδουλόπουλος (87' Βάργκας), Μάνταλος, Πατίτο (65' Αϊντάρεβιτς), Πέκχαρτ.

Αστέρας Τρίπολης: Ντοναρούμα, Χαμντανί (71' Κώτσιρας), Γιαννούλης, Μπέρτος, Σελίν, Τσουκαλάς, Φαρίνια, Στανισλάβλιεβιτς (46' Τσιλιανίδης), Δημούτσος, Καλτσάς, Μανιάς (59' Γκοντό).

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Και ο Απόλλωνας υποκλίθηκε στη Βασίλισσα που τον κέρδισε στο ΟΑΚΑ με 88-69

Για άλλη μια φορά η ΑΕΚ ήταν εξαιρετική και νίκησε τον Απόλλωνα Πάτρας με 88-69.

Η ΑΕΚ είχε κορυφαίο παίκτη και σκόρερ τον Ούκιτς που σημείωσε 18 πόντους ενώ ξεχώρισε και πάλι ο Γιώργος Τσαλμπούρης που πέτυχε 15 πόντους, ο οποίος έχει βάλει πλώρη για να φτάσει πολύ ψηλά. Ακολούθησαν σε απόδοση οι Ντίξον με 13 πόντους και Λαρεντζάκης με 12.

Να σημειωθεί ότι η ΑΕΚ είχε τρεις από τους βασικούς της παίκτες απόντες λόγω τραυματισμού. Τους Σάκοτα, Βασιλειάδη και Μαυροειδή.

Δεκάλεπτα: 30-14, 50-33, 69-50, 88-69.

ΑΕΚ (Ζντοβτς): Ούκιτς 18 (5 ασίστ), ΜακΓκραθ 4, Ελονού 9 (10 ριμπ.), Μιλόσεβιτς 5 (4 ριμπ., 4 ασίστ), Χαριτόπουλος, Ντίξον 13, Λαρεντζάκης12 (4 ασίστ), Σκουλίδας 3, Γουίλιαμς 9 (3 ασίστ), Τσαλμπούρης 15.

Απόλλων Π. (Σκουρτόπουλος): Κόμπινς 9 (5 ριμπ.), Χίκι 4, Νιφόρας, Βεργίνης 15, Ντούβνιακ, Σλαφτσάκης, Ράσελ 10, Μαστρογιαννόπουλος 7 (5 ριμπ.), Κουζέλογλου 7 (4 ριμπ.), Μπαζίνας 2, Τσιάρας 3, Καλινόσκι 12
.

Η ποιότητα του Πέρση, ο ξενιτεμός του Τζαβέλλα, οι τρελές εισπράξεις των ΠΑΕ, η κωμωδία των γαύρων και τα κιτρινόμαυρα παπαγαλάκια

- Πω, πω άδειασμα που τους έριξε ο Μπέντο για την επιλογή του Ανσαριφάντ. "Κάποιοι από την ομάδα διέκριναν ότι ο Ανσαριφάρντ διαθέτει ποιοτικά στοιχεία και αποφάσισαν να αποκτηθεί", είπε ο Πορτογάλος, σε μια δήλωση που σε άλλες εποχές θα συνιστούσε αιτία απομάκρυνσής του από το λιμάνι…

- Λίγο περίεργη δεν σας φαίνεται η ξαφνική υπαναχώρηση ΑΕΚ, Παναθηναϊκού αλλά και ΑΠΟΕΛ από την υπόθεση απόκτησης του Γιώργου Τζαβέλλα που έμεινε ελεύθερος από τον ΠΑΟΚ; Βέβαια, κατά τον ίδιο, οι προτάσεις που δέχτηκε δεν ικανοποιούσαν τις απαιτήσεις του. Τελικά ο παίκτης κατέληξε στην τουρκική Αλάνιασπορ όπου θα συνεχίσει την καριέρα του…

- Η Ξάνθη, που βρίσκεται μόνη στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας, στον τελευταίο αγώνα του πρωταθλήματος στην έδρα της, έπαιξε μπροστά σε 512 θεατές. Σκεφτείτε να πάλευε και για τη σωτηρία της. Ολόκληρος Ολυμπιακός, που παίρνει με υπουργική απόφαση κάθε χρόνο τα πρωταθλήματα και αδυνατεί να μαζέψει 10.000 γαύρους στο τηγάνι. Τέρμα τα δίφραγκα. Το ποδόσφαιρο το κατέστρεψαν οι συμμορίες που το λυμαίνονται τα τελευταία 30 χρόνια και περίπτωση σωτηρίας του δεν υπάρχει πια. Τα αφεντικά της εγκληματικής οργάνωσης δεν έδιναν μία για τις εισπράξεις αφού τα κονομούσαν μαύρα από αλλού. Γιατί να ζοριστούν; Όλοι οι άλλοι μαλάκες που τα έβλεπαν και παρόλα αυτά δέχτηκαν να παίξουν το παιχνίδι τους για να γλείψουν κανένα κοκαλάκι ας το βουλώσουν τώρα και ας κλάψουν τη μοίρα τους…

- Ακόμα και ο γαύρος ο Παπαδημούλης έκανε λόγο για πέτσινα πρωταθλήματα. Τι άλλο να πει κανείς; Και καταντάει κωμική η ενορχηστρωμένη προσπάθεια του "Γαύρου", με επικεφαλής τον θλιβερό Γαβαθιώτη και με την συμπαράσταση του παππού Σάββα Θεοδωρίδη και του διασκεδαστή Κώστα Καραπαπά να εμφανίσουν αδικημένη την ομάδα του βοθρολίμανου…

- Για να λέμε και τα δικά μας, ο Ντίας, με προσφυγή κατά της Τζαχόρ, κατέληξε στην μεξικανική Λεόν, ο Μπαχούι πήγε δανεικός στην τουρκική Γκαζιάντεσπορ και όλοι εμείς αναρωτιόμαστε πότε θα βγάλουν τον σκασμό όλα αυτά τα κιτρινόμαυρα παπαγαλάκια με την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση κατευθείαν από την πηγή, που μας προαναγγέλλουν μεταγραφές ποδοσφαιριστών στην ΑΕΚ και μάλιστα χαρακτηρίζοντάς τες τόσο τελειωμένες που μόνο τα νούμερα που διάλεξαν στις φανέλες τους δεν μας ανακοίνωσαν…

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Ζητείται ρέντα αλλά συν Αθηνά και χείρα κίνει

Ε, ρε και να ήρθε με καμιά ρέντα ίσαμε 500 καντάρια ο Μανόλο και να πλακώσει κανένα σερί από μεθαύριο η αρρώστια μας και να το πάει μέχρι εκεί που θα αρχίσουμε να τρελαινόμαστε όλοι!

Διότι, όπως και να το κάνουμε, μπάλα είναι αυτή κι αν το αποφασίσει να σε τρελάνει τίποτα δεν την σταματάει. Πόρνη δεν την είπε ο Όσιμ; Κάτι παραπάνω πρέπει να ήξερε.

Πάντως η γκαντεμιά συνεχίζεται με Αλμέιδα και Τσιγκρίνσκι να μη λένε να συνέλθουν λες και τρακάρανε με παγόβουνο. Τώρα καλείται ο Χιμένεθ να ανακατέψει την τράπουλα, να κουνήσει τα ζάρια, να χτυπήσει το ραβδί του, ό,τι θέλει να κάνει τέλος πάντων φτάνει να πεταχτεί μέσα από το καπέλο του κανένας λαγός μπας και αλλάξει το κακό το ριζικό μας.

Και φυσικά να κουνηθεί και η διοίκηση να φέρει κανέναν παίκτη γιατί χωρίς ενίσχυση, όση ρέντα κι αν φέρει ο Χιμένεθ και όσους λαγούς κι αν κρύβει στο ημίψηλό του θα τα βρούμε ζόρικα στην πορεία.  

Το πρόγραμμα είναι σχετικά ευνοϊκό και αν μας σκάσει κανένα χαμογελάκι η κουφάλα η τύχη σε συνδυασμό με το χεράκι μας που πρέπει κι εμείς να το κουνήσουμε δεν θέλει και πολύ για να ρεφάρουμε. Στο κάτω-κάτω αν κοιτάξουμε γύρω μας ένα τσούρμο από πεθαμένους μας περιστοιχίζει. Δεν υπάρχει κάποιος που θα μας έκανε να τρομάξουμε…

Ντίξον μέχρι το 2019 για τη Βασίλισσα

Στην ΑΕΚ μέχρι το 2019 θα αγωνίζεται ο Μάικλ Ντίξον. Η ΚΑΕ ΑΕΚ ανακοίνωσε σήμερα την ανανέωση της συνεργασίας της με τον παίκτη, το συμβόλαιο του οποίου τελείωνε το καλοκαίρι. Η ανακοίνωση αναφέρει: 

"H διοίκηση της ΑΕΚ B.C. βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει, ότι ο Μάικλ Ντίξον παραμένει στη "Βασίλισσα" έως το καλοκαίρι του 2019.

Ο Αμερικανογεωργιανός γκαρντ υπέγραψε σήμερα (20/01) επέκταση του συμβολαίου του για ακόμη δύο αγωνιστικές περιόδους. Υπενθυμίζεται, ότι το συμβόλαιο του παίκτη έληγε με το τέλος της τρέχουσας περιόδου".

ΑΕΚ "High Chaparral"

Ο Απάτσι Αλμέιδα πήρε το όπλο του... 
Αν και πονάει λίγο η μέση του...
Ο Απάτσι Τσιγκρίνσκι πριν τη σημερινή προπόνηση...
Αν και τον έχει πεθάνει η τενοντίτιδα...
Ο ερυθρόδερμος Ντίντακ Βίλλα...
Καλά, αυτός είναι... Σιού...
Και ο γνήσιος Απάτσι που ετοιμάζεται να φέρει ο τίγρης στην ΑΕΚ...

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Ο Μανόλο Χιμένεθ νέος προπονητής της ΑΕΚ μέχρι το καλοκαίρι

Ο Μανόλο Χιμένεθ είναι και επίσημα προπονητής της ΑΕΚ. Ο Ισπανός τεχνικός πήγε στα γραφεία και υπέγραψε συμβόλαιο με το οποίο σφραγίστηκε η επιστροφή του στην Ένωση μετά από έξι χρόνια. 

H ανακοίνωση της ΑΕΚ:

Η ΠΑΕ ΑΕΚ ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με τον Μανόλο Χιμένεθ. Ο Ισπανός προπονητής αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία της ομάδας μας μέχρι το τέλος της σεζόν, ενώ παράλληλα η ΑΕΚ διατηρεί δικαίωμα ανανέωσης για ένα χρόνο.

Ο Μανόλο Χιμένεθ επιστρέφει στην ΑΕΚ μετά από πέντε χρόνια. Ήταν στον πάγκο της ομάδας μας από τον Οκτώβριο του 2010 έως τον Οκτώβριο του 2011, οδηγώντας την στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας τη σεζόν 2010-11.

Είναι γεννημένος στις 26 Ιανουαρίου 1964 στην πόλη Αραάλ της Ανδαλουσίας και έκανε μεγάλη ποδοσφαιρική καριέρα ως αριστερός οπισθοφύλακας στην ομάδα της Σεβίλλης (1984-97) αλλά και στην Εθνική Ισπανίας με 15 συμμετοχές τη διετία 1988-90 (με δύο αγώνες στο Μουντιάλ του '90).

Ως προπονητής εργάστηκε αρχικά για μια επταετία (2000-07) στη δεύτερη ομάδα της Σεβίλλης (Sevilla Atletico) και τον Οκτώβριο του 2007 ανέλαβε την πρώτη ομάδα στη θέση του Χουάντε Ράμος. Την οδήγησε στη φάση των 16 του Τσάμπιονς Λιγκ 2009-10 αλλά τον Μάρτιο του 2010 η συνεργασία των δύο πλευρών ολοκληρώθηκε.

Ακολούθησε η θητεία του στην ΑΕΚ για σχεδόν ένα χρόνο, ενώ μετά την Ελλάδα επέστρεψε στην Πριμέρα Ντιβισιόν με τη Ρεάλ Σαραγόσα για ενάμιση χρόνο και στη συνέχεια εργάστηκε στην Αλ Ραγιάν του Κατάρ.

Πούλα, φύγε και... ποπότριχες

Τι έγινε ρε παιδιά (Νο2); Ο Μπάρκας από υπερηχητικό κι από τερματοφύλακας για πολλά χρόνια έγινε ξαφνικά τροχονόμος; Ο Μπακάκης, το μεγάλο αστέρι που θα γινόταν το δεξί μπακ της Εθνικής για τα επόμενα 10 τουλάχιστον χρόνια, πως μετά από τον τραυματισμό του μετατράπηκε σε αποδιοπομπαίος τράγος και τον θεωρούν όλοι με το ένα πόδι στην έξοδο από την ΑΕΚ; Ο Κολοβέτσιος από το επόμενο σέντερ μπακ της Εθνικής πώς μεταλλάχτηκε σε τσουρουκάς με πολύ υψηλό βαθμό επικινδυνότητας για την ομάδα της οποίας την αμυντική γραμμή υπερασπίζεται; Το δίδυμο Γιόχανσον-Σιμόες πώς από κορυφαίο δίδυμο αμυντικών χαφ στο ελληνικό πρωτάθλημα πέρυσι βρέθηκε φέτος σε τρικυμία που τους κάνει αλλού να πατάνε και αλλού να βρίσκονται; Ο Μάνταλος από ηγέτης της ΑΕΚ πώς μεταμορφώθηκε σε έναν παίκτη που φτάνει μέσα στην αντίπαλη περιοχή και δεν ξέρει τι να κάνει τη μπάλα; Ο Πατίτο με την κοφτή του ντρίπλα και τις περίτεχνες ενέργειες πώς γίνεται στα τελευταία παιχνίδια να μπερδεύει τα μπούτια του και να πέφτει;

Μπα, τίποτα μεταφυσικό δεν φταίει για όλα αυτά τα στραβά και τα ανάποδα. Η ΑΕΚ έπεσε θύμα των επιλογών της διοίκησής της για τη θέση του προπονητή. Λάθος άνθρωποι έκαναν λάθος επιλογές και ο τελικός κριτής, που δεν είναι άλλος από τον ισχυρό άντρα της Ένωσης Δημήτρη Μελισσανίδη, τους εμπιστεύτηκε και αποφάσισε να ακολουθήσει τις συμβουλές τους και να κάνει πράξη τις προτάσεις τους. Το αποτέλεσμα το βλέπουμε. Δύο προπονητές με μηδενική προσφορά, έξι μήνες χαμένοι, μια ολοκληρωτική καταστροφή! Ούτε ένας ποδοσφαιριστής δεν εξελίχθηκε! Ούτε ένα σύστημα της προκοπής δεν έμαθαν να εφαρμόζουν οι παίκτες. Η ομάδα έμεινε χωρίς χαρακτήρα και χωρίς ταυτότητα. Ούτε για έναν παίκτη με χρόνιο πρόβλημα τραυματισμού δεν έγινε σωστή διαχείριση ώστε η ομάδα να πάρει από εκείνον τη δυνατόν μεγαλύτερη αγωνιστική προσφορά. Ούτε ένα παιχνίδι που εξελισσόταν άσχημα για την ΑΕΚ δεν κατάφεραν οι συγκεκριμένοι προπονητές να το γυρίσουν υπέρ της ομάδας τους, με εξαίρεση το διπλό στη Λάρισα όπου οι γηπεδούχοι είχαν προηγηθεί. Τα περισσότερα παιχνίδια στα οποία η ΑΕΚ πήρε το προβάδισμα δεν μπόρεσε να τα κερδίσει αφοί οι αντίπαλοί της ή θα κατάφερναν να ισοφαρίσουν ή και να πετύχουν την ολική ανατροπή και να κερδίσουν.

Αφουγκράζομαι τις αντίθετες με τη δικιά μου απόψεις και προσπαθώ να δω πού έχουν δίκιο και πού άδικο. Σε τηλεφωνική επαφή που είχα λίγο νωρίτερα με καλό φίλο και αναγνώστη του blog, με αφορμή την προηγούμενη ανάρτηση για τον Χιμένεθ, η άποψή του ήταν ότι δεν μπορούσε να γίνει καλύτερη επιλογή τη δεδομένη στιγμή για τον πάγκο της ομάδας από τον Ισπανό. Μου αράδιασε τα θετικά στοιχεία αυτής της συνεργασίας, που σε γενικές γραμμές είναι ότι ο Χιμένεθ είναι γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας, ότι είναι Ισπανός και άρα έχει δουλέψει σε ένα από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ότι η ομάδα δεν ρισκάρει αφού τον έκλεισε μέχρι τον Ιούνιο και μπορεί μετά να φέρει όποιον προπονητή θέλει και τέλος ότι ήταν η πιο ενδεδειγμένη λύση για υπηρεσιακός προπονητής -αφού σαν τέτοιος έρχεται- αντί του οποιουδήποτε Έλληνα χωρίς περγαμηνές και γνώσεις που θα μπορούσε να προσληφθεί για να παίξει τον ίδιο προσωρινό ρόλο. Μου επισήμανε δε ότι ξένος που να είναι και γνωστό όνομα στην παρούσα φάση και υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες δεν υπήρχε περίπτωση να ερχόταν.

Σωστό το τελευταίο αν και η δική μου ένσταση εστιάζεται σε τρία σημεία: 1ον) ότι θα προτιμούσα να συμφωνούσε η διοίκηση από τώρα με έναν προπονητή εγνωσμένης αξίας και μακράς πνοής που θα χρησιμοποιούσε το εναπομείναν εξάμηνο μέχρι τη λήξη του πρωταθλήματος για να μάθει την ομάδα, να επιλέξει σύστημα, να περάσει στους παίκτες τη νοοτροπία του και τον τρόπο που θέλει να δουλεύουν, να εισηγηθεί τις προσθαφαιρέσεις ποδοσφαιριστών που θα έκρινε εκείνος και να αναλάμβανε την προετοιμασία το ερχόμενο καλοκαίρι από την αρχή. 2ον) ότι σύμφωνα με τις δικές μου αρχές, προπονητής που με αυτόν στο τιμόνι η ομάδα έχει χάσει με 6-0 από τον Ολυμπιακό και με 0-4 στο γήπεδό της από τον Ολυμπιακό Βόλου του Αχιλλέα Μπέου, με αποτέλεσμα να μας λοιδορεί ο χοντρός μέσα στο σπίτι μας απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το πώς είδε το ματς, λέγοντας ότι δεν ασχολείται με… τσόντες, πολύ απλά δεν τον ξαναφέρνεις ποτέ και με τίποτα στην ομάδα. Και 3ον) και τελευταίο, θεωρώ τις περισσότερες κινήσεις της διοίκησης, τουλάχιστον αυτά τα δύο τελευταία χρόνια που η ομάδα επέστρεψε στη Σούπερ Λίγκα, εγκληματικά λαθεμένες εξ αμελείας! Θεωρώ ότι έκανε λάθος στις επιλογές προσώπων, τόσο συνεργατών όσο και αθλητών. Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να έχει αφαιρέσει αρμοδιότητες από τον Ντούσαν Μπάγεβιτς και να τον έχει τοποθετήσει σε μία πιο τιμητική όσο και άνευ εξουσιών θέση, ίσως σαν μέλος του Δ.Σ. της διοίκησης. Τον αγαπώ, τον θαυμάζω, θεωρώ ότι του χρωστάμε πολλά, όμως ο χρόνος είναι αδυσώπητος και ο Σερβοέλληνας είναι πλέον παρωχημένος για να συμμετέχει στη λήψη σημαντικών αποφάσεων, όπως η επιλογή προπονητή ή παικτών. Επίσης, ο Ντι Μπαρτόλο, μετά από το φιάσκο Ντίας και Μπράβο -κυρίως του πρώτου- θα έπρεπε ήδη να έχει απομακρυνθεί. Άλλωστε για την αγορά της Λατινικής Αμερικής υποτίθεται ότι προσελήφθη σαν σκάουτερ ο Μπαρμπαλιάς. Άνθρωποι που μειώνουν την ΑΕΚ και εξ αιτίας τους το όνομά της γίνεται αντικείμενο χλευασμού στα χείλη των αντιπάλων της, έστω κι αν αυτό δεν προκύπτει από κακή πρόθεση αλλά από έλλειψη ικανότητας, πρέπει να απομακρύνονται από το πρώτο λεπτό της όποιας αστοχίας τους.

Έχω την άποψη ότι το έμψυχο υλικό της ΑΕΚ δεν είναι κορυφαίο αλλά δεν είναι και για πέταμα. Υπάρχουν ποδοσφαιριστές που θα τους ζήλευαν πολλές ομάδες. Απλά στις μεταγραφές του καλοκαιριού που κυριάρχησε η επιθυμία να φέρουμε καλούς και φθηνούς… ελεύθερους, υπήρξαν πολλές αστοχίες αλλά και ατυχίες. Ο Αλμέιδα λόγου χάρη στο πρώτο ματς με την Ξάνθη έβγαλε μάτια πετυχαίνοντας δύο γκολ εκ των οποίων το ένα κανείς ποτέ δεν πρόκειται να το ξεχάσει. Στο ίδιο ματς όμως χτυπήθηκε από αντίπαλο στη μέση και ακολούθησε η λάθος διαχείριση από πλευράς Κετσπάγια που επέλεξε στο επόμενο ματς, στη Βέροια, να τον χρησιμοποιήσει παρόλο που δεν ήταν έτοιμος 100% με αποτέλεσμα να αντικατασταθεί από νωρίς κακήν-κακώς και να μείνει εκτός εντεκάδας για πολύ καιρό και η ΑΕΚ να μην διαθέτει αξιόπιστο σέντερ φορ για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Κάτι παρόμοιο έγινε και με τον Τσιγκρίνσκι πρόσφατα όταν κακώς ο Μοράις σε υποτροπή τραυματισμού του βιάστηκε να τον χρησιμοποιήσει ενώ και τη στιγμή του τραυματισμού καθυστέρησε να τον κάνει αλλαγή. Ο παίκτης είναι ήδη ενάμιση μήνα εκτός αγωνιστικών χώρων. Το ίδιο είχε γίνει και με τον Χριστοδουλόπουλο ενώ είναι γνωστή η περίπτωση του Λέσκοτ που δεν πρόλαβε να παίξει με τη φανέλα της ΑΕΚ επειδή τραυματίστηκε στο… μπάνιο του και η Ένωση διέκοψε το συμβόλαιό του. Είπαμε, παίκτες επιπέδου ενός Αλμέιδα, ενός Λέσκοτ, ενός Τσιγκρίνσκι, δεν υπήρχε περίπτωση να έρθουν στην ΑΕΚ ή σε οποιαδήποτε άλλη ελληνική ομάδα αν βρισκόντουσαν σε καλύτερη ηλικία ή αν δεν κουβαλούσαν στην πλάτη τους παλιούς σοβαρούς τραυματισμούς. Η διαχείριση που έπρεπε να γίνει σε αυτούς τους παίκτες δεν έγινε και τα αποτελέσματα τα είδαμε όλοι. Ίσως εδώ να υπάρχουν ευθύνες και του ιατρικού τμήματος και ίσως και εδώ θα έπρεπε να υπάρξουν αλλαγές. Τραυματισμό που κράτησε για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός εντεκάδας τον παίκτη είχαμε όμως και στην περίπτωση του Μπακασέτα αλλά και σε εκείνον του Βάργκας. Γι' αυτό έκανα λόγο και για ατυχίες και για αστοχίες αλλά και για κακή διαχείριση.

Αφήνουμε τους τραυματισμούς για να πάμε στα περίεργα, που όπως προείπαμε είδαμε κι εδώ μυστήρια πράγματα. Την προηγούμενη χρονιά είχαμε το καλύτερο δίδυμο αμυντικών χαφ, Γιόχανσον και Σιμόες, που όμως φέτος μοιάζει να βρίσκονται έξω από τα νερά τους. Συνυπολογίζουμε τις περίεργες καθιζήσεις στην αγωνιστική απόδοση παικτών όπως οι: Κολοβέτσιος, Μάνταλος, Μπακάκης, Ντίντακ (καλά, δεν ήταν και ποτέ… Αστραπόγιαννος αλλά πέρυσι υπήρξε αξιοπρεπής ενώ φέτος δεν βλέπεται), Πατίτο, όπως και το μυστηριώδες θέμα των γκολκίπερ της ΑΕΚ που έκαναν φανταστικά αλλά και τραγικά παιχνίδια (περισσότερο ο Ανέστης και λιγότερο ο Μπάρκας). Δεν χρεώνεται κανένας άλλος τόσα ντεφορμαρίσματα όσο οι προπονητές που είχαν την ευθύνη της εξέλιξης αυτών των παικτών.

Εδώ πρέπει να εξετάσουμε και τι διαθέτουν οι κύριοι ανταγωνιστές μας σε σχέση με το δικό μας έμψυχο υλικό. Ο γαύρος με Μποτία και Βιάνα στη θέση των κεντρικών αμυντικών και ο βάζελος με Κουτρουμπή, Τελάντερ τι να μας πουν μπροστά σε Τσιγκρίνσκι και Βράνιες; Σάμπως ο Καρντόσο είναι καλύτερος από τον Αλμέιδα; Θυμάται άραγε από πότε έχει να βάλει γκολ; Πάντως ο Πέκχαρτ έχει πετύχει περισσότερα. Αναρωτιέμαι αν παίκτες όπως οι: Κουτρουμπής, Μέστο, Στιλ, Οδ. Βαχοδήμος, Π. Βλαχοδήμος, Γουακάξο, Ιμπάρμπο, Βιγιαφάνιες θα είχαν καμία ελπίδα έστω και σαν αναπληρωματικοί αν βρίσκονταν στην ΑΕΚ. Στις μεταγραφές του περσινού καλοκαιριού ανάμεσα στα κορυφαία ονόματα βρισκόταν αυτό του Μπακασέτα και τελικά ήρθε στην ΑΕΚ. Οι πιο εξελίξιμοι Έλληνες τερματοφύλακες ήταν ο Μπάρκας και ο Τσιντώτας. Ο πρώτος αποκτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι από την ΑΕΚ και ο δεύτερος τώρα τον Γενάρη και θα ενταχθεί στην ομάδα από τον προσεχή Ιούλιο. Το πιο δυνατό όνομα στη θέση του σέντερ φορ ήταν ο Γιακουμάκης και αποκτήθηκε κι αυτός τώρα τον Γενάρη με προοπτική να ενσωματωθεί στην ΑΕΚ τον Ιούλιο. Το καλοκαίρι απέκτησε η ΑΕΚ τον Τσιγκρίνσκι, ένα από τα πιο δυνατά ονόματα στη θέση του κεντρικού αμυντικού αλλά και τον Λέσκοτ, ακόμα πιο βαρύ όνομα που όμως είχε την ατυχία να τραυματιστεί και να αντικατασταθεί από τον Βράνιες, τον κεντρικό οπισθοφύλακα της Εθνικής Βοσνίας. Να μη ξεχνάμε επίσης ότι ο Πατίτο, που αποκτήθηκε από την ΑΕΚ για τις πτέρυγες τις επίθεσης, πριν δυο χρόνια έπαιζε δίδυμο με τον Νεϊμάρ στη Σάντος! Τώρα τον Γενάρη αποκτήθηκε επίσης ο Μεληκιώτης, ένας από τους πιο ελπιδοφόρους πλάγιους επιθετικούς του ελληνικού ποδοσφαίρου. Επίσης η ΑΕΚ προώθησε στην πρώτη ομάδα έναν παίκτη που μέχρι στιγμής έχει βγει λίρα εκατό και δεν είναι άλλος από τον Γαλανόπουλο.

Είναι προφανές ότι ομάδες όπως η Ξάνθη, ο Πανιώνιος, τα Γιάννινα, που βρίσκονται από πάνω μας στη βαθμολογία, ακόμα και ο Παναθηναϊκός και φυσικά ο ΠΑΟΚ, διαθέτουν υποδεέστερο ρόστερ από αυτό της ΑΕΚ. Εκείνο που χρειάζεται η ΑΕΚ είναι τον σωστό άνθρωπο που θα βρει τη χημεία μεταξύ των παικτών και θα μπορέσει να τους πάρει το 100% των δυνατοτήτων τους. Και μόλις γίνει αυτό, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, η Ένωση μπορεί να βρεθεί πάνω από όλες αυτές τις ομάδες και φυσικά στα πλέι οφ μπορεί να τις εκτοπίσει με άνεση. Το ερώτημα είναι αν θα τα καταφέρει ο Χιμένεθ να γίνει ο άνθρωπος που αυτή τη στιγμή η ΑΕΚ χρειάζεται όπως το οξυγόνο που αναπνέει για να κρατηθεί στη ζωή.

Πάντως μη νομίζετε ότι και οι άλλοι έχουν κάνει καλύτερη επιλογή στους προπονητές. Ο Μπέντο βρίσκεται υπό έντονη αμφισβήτηση στο λιμάνι και αν δεν του κάθονταν κάποια αποτελέσματα ίσως να επέστρεφε στην Πορτογαλία με το ίδιο αεροπλάνο που θα ταξιδέψει και ο Μοράις. Αφήστε που είναι ο τρίτος προπονητής που έφερε ο Ολυμπιακός από το περασμένο καλοκαίρι. Να πούμε για τον Στραματσόνι που έδεσε φιόγκο τον Παναθηναϊκό και ακόμα παλεύει να λυθεί; Ή για τον Ουζουνίδη που έχει αναλάβει αυτό το λύσιμο; Στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό. Ή μήπως τρελαίνεται κανείς για τον Ίβιτς του ΠΑΟΚ; Ο μόνος που βρίσκεται στο πίσω μέρος του μυαλού του Μελισσανίδη είναι ο Λουτσέσκου της Ξάνθης και πιθανολογώ ότι επειδή δεσμευόταν με συμβόλαιο και δεν μπορούσε να φύγει από τώρα ίσως να είναι αυτός που θα φέρει στην ΑΕΚ τον Ιούνιο, αν φυσικά δεν τα έχει καταφέρει μέχρι τότε ο Χιμένεθ. Ας μη παθαίνουμε παράκρουση με τα μεγάλα ονόματα της προπονητικής γιατί παλαβοί δεν υπάρχουν σ' αυτόν τον χώρο. Ποιος πετυχημένος μεγάλος προπονητής θα ερχόταν στην Ελλάδα και για ποια λεφτά; Υπάρχει ποσό που να του δίνουν οι Έλληνες παράγοντες και να μη μπορεί να το βρει σε πολύ καλύτερα και πιο αξιόπιστα πρωταθλήματα; Δεν είμαστε δα ούτε Κίνα ούτε Κατάρ. Το ίδιο συμβαίνει και με τα μεγάλα ονόματα από τους ποδοσφαιριστές. Γιατί να παίξει ο άλλος στην Ελλάδα όταν αυτά που του προσφέρουν εδώ μπορεί να τα βρει με ευκολία σε καλύτερες ποδοσφαιρικές αγορές;

Ο Μελισσανίδης είναι σίγουρο ότι έχει επενδύσει πολύ λιγότερα λεφτά και από τον Αλαφούζο και από τον Σαββίδη. Για τον Μαρινάκη δεν γίνεται λόγος. Και λοιπόν; Στην πράξη δεν το έχει καταλάβει κανένας. Ο Παναθηναϊκός είναι η χαρά του κάθε πικραμένου -όπως και εμείς μέχρι τώρα άλλωστε- και ο ΠΑΟΚ βρίσκεται πίσω μας στη βαθμολογία, τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή. Ακόμα και ο Ολυμπιακός που βρίσκεται πολύ πιο μπροστά από όλους, τόσο βαθμολογικά όσο και σε οργανωτικό επίπεδο και σε οικονομικό, δεν μπορεί να πει κανείς ότι μαγεύει με την απόδοσή του και με τα αποτελέσματα που παίρνει. Και όλα αυτά ενώ οι τρεις ανταγωνιστές μας είχαν και την συμμετοχή τους στην Ευρώπη που τους έδωσε κάποια έσοδα, σε άλλους λιγότερα και σε άλλους περισσότερα. Εμείς μείναμε νωρίς εκτός και ούτε που είδαμε το χρώμα του χρήματος. Όλα λοιπόν είναι υποκειμενικά και εξαρτώνται από την σωστή οργάνωση και την ύπαρξη ρεαλιστικού πλάνου που θα υποστηριχτεί από τους σωστούς ανθρώπους οι οποίοι θα το εφαρμόσουν πιστά και ευλαβικά.

Κλείνοντας θέλω να επισημάνω ότι αν η ΑΕΚ σταθεί τυχερή και ο Χιμένεθ έχει παρακινηθεί από τον επαγγελματικό του εγωισμό, αφού και γι' αυτόν θα είναι η τελευταία του ευκαιρία να κάνει καριέρα στην προπονητική, αν ο Μελισσανίδης περιορίσει σε κάποια τιμητικά διοικητικά καθήκοντα τον Μπάγεβιτς αφαιρώντας του τον λόγο από τις κρίσιμες για την ομάδα αποφάσεις, αν απομακρυνθεί από σκάουτερ με πεδίο δράσης την Λατινική Αμερική ο Ντι Μπαρτόλο παραχωρώντας τη θέση του στον Μπαρμπαλιά, αν αποκτηθούν οι παίκτες που έχει ανάγκη η ΑΕΚ (σέντερ φορ, αριστερό μπακ, δεξί εξτρέμ) και αν αλλάξει λιγάκι προς το καλύτερο η τύχη της ομάδας, πολλά μπορούμε να δούμε να ανατρέπονται θετικά μέχρι το τέλος αυτού του πρωταθλήματος. Μη ξεχνάμε ότι η ΑΕΚ έχει όλα τα ντέρμπι μέσα στην έδρα της στον δεύτερο γύρο, σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό που έχει να αντιμετωπίσει εκτός έδρας τους: ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Ξάνθη, Γιάννενα και Αστέρα Τρίπολης.

Όσο για τους απογοητευμένους φίλους που στρέφονται με ευκολία κατά του Μελισσανίδη βάζοντάς τα συχνά-πυκνά με τα καβούρια στις τσέπες του, ας καθίσουν και ας διαβάσουν προσεκτικά όλα αυτά και μετά ας εξηγήσουν και σε μας, όταν τον προτρέπουν στο περιβόητο "πούλα, φύγε" τι ακριβώς έχουν στο νου τους; Πού νομίζουν ότι μπορεί να βρει να πουλήσει και να φύγει ο Μελισσανίδης; Όχι, γιατί αν έχουν κάτι στο μυαλό τους καλά θα κάνουν να βγουν και να μας το πουν. Είδαμε και τον Βαρδινογιάννη που του τα έπρηξαν με το "πούλα, φύγε" και "πούλησε, έφυγε" πώς τραβάνε τώρα όλοι μαζί τις τρίχες του ποπού τους…

Ο θεός μαζί μας

Τι έγινε ρε παιδιά; Έχει συνέλθει κανείς από τις απανωτές σφαλιάρες για να μπορέσουμε να κάνουμε κουβέντα με ήρεμο το μυαλό μας; Ας πούμε πως είμαστε λιγάκι πιο ήρεμοι σήμερα. Για να δούμε.

Και πρώτα-πρώτα να συγχαρούμε την Βασίλισσα για την εκπληκτική νίκη της μέσα στο Βελιγράδι επί της πρωτοπόρου Παρτιζάν που την οδηγεί -με νίκη στο τελευταίο εντός έδρας ματς επί της προτελευταίας Ζιελόνα Γκόρα- στην κατάληψη της δεύτερης θέσης του ομίλου.

Και πάμε στα πιο μαύρα τώρα. Άλλη μια ξεγυρισμένη σφαλιάρα μας περίμενε στο Αγρίνιο, σε ένα παιχνίδι που προσφερόταν να το κερδίσουν μόνο πραγματικοί άντρες. Λασπομαχία που απαιτούσε περισσότερο δύναμη και μυαλό και λιγότερο τεχνική και ταχύτητα. Δυστυχώς η ΑΕΚ δεν διέθετε κανένα από τα δύο και κατάφερε να πείσει ακόμα και τον πιο αισιόδοξο οπαδό της ότι φέτος διανύει την χειρότερη χρονιά, πιθανόν όλης της ιστορίας της. Θα μου αντιτείνει κανείς ότι η υπάρχει και η αποφράδα χρονιά του υποβιβασμού, τη σεζόν 2012-13. Θα απαντήσω ξεκάθαρα ότι εκείνη τη χρονιά το υλικό αλλά και η διοίκηση που διέθετε η ΑΕΚ, ήταν πολύ κατώτερα των σημερινών και τηρουμένων των αναλογιών η φετινή χρονιά, που ξεκίνησε με τόσες ελπίδες, κρίνεται από εμένα πολύ περισσότερο αποτυχημένη κι ας μη συνοδεύεται από έναν ακόμα επώδυνο υποβιβασμό. Τουλάχιστον έτσι θέλω να ελπίζω!

Τα αντανακλαστικά της διοίκησης ή αν θέλετε προσωπικά του Δημήτρη Μελισσανίδη, δεν θυμίζουν σε τίποτα εκείνον τον στιβαρό ηγέτη που έκανε τους αντιπάλους του να χάνουν τον ύπνο τους. Και πρώτα απ' όλα η παρουσία του και η διαχείριση από τον ίδιο της κατάστασης, θυμίζει ποντιακό ανέκδοτο. Ο τίγρης διοικεί εξ αποστάσεως έχοντας τοποθετήσει ανθρώπους που εμπιστεύεται στις θέσεις κλειδιά της ομάδας και ουσιαστικά περιμένει να κυλήσει πάνω στις ράγες το κιτρινόμαυρο τρένο και να φτάσει στον προορισμό του με τον αυτόματο πιλότο.

Οι επιλογές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα σε προπονητές, συνεργάτες και έμψυχο δυναμικό, στο μεγαλύτερο βαθμό τους είναι αποτυχημένες. Και ο λόγος είναι προφανής. Ό,τι πληρώνεις παίρνεις. Και ναι μεν όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνεται στην ομάδα λελογισμένη χρήση των οικονομικών της για να μη ξαναβρεθούμε ποτέ ενώπιον εκπλήξεων σαν εκείνες του παρελθόντος, αλλά από την άλλη μιλάμε για την ΑΕΚ, όχι για καμιά μικρομεσαία ομάδα της κατηγορίας που πάει συντηρητικά να βγάλει την κάθε χρονιά και ό,τι της προκύψει.

Στα δεδομένα τώρα, αφού για τα λάθη δεν υπάρχει φάρμακο που να τα διορθώνει. Έρχεται ο Χιμένεθ για τον πάγκο. Ο πέμπτος κανονικός στη σειρά από την εποχή που ανέλαβε την ομάδα ο Μελισσανίδης -χωρίς να υπολογίζουμε και τους δύο υπηρεσιακούς (ο ένας με δύο θητείες!)- και τρίτος φετινός! Δέλλας, Μανωλάς (υπηρεσιακός), Πογέτ, Μανωλάς (υπηρεσιακός-ξανά), Παναγιωτάρας (υπηρεσιακός στα πλέι οφ), Κετσπάγια, Μοράις και τώρα Χιμένεθ. Μακάρι να τελείωνε κάπου εδώ το μαρτύριο της… κάμπιας των προπονητών που ακολουθούν ο ένας τον άλλο πιασμένοι από τη μέση, αλλά όλοι ξέρουμε ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.

Ο συμπαθής κατά τα άλλα Μανόλο φεύγοντας από την ΑΕΚ δεν κατάφερε να κάνει τίποτα τρομερό στην καριέρα του. Δούλεψε στην Σαραγόσα η οποία όλη τη χρονιά πάλευε να αποφύγει τον υποβιβασμό και στο τέλος δεν τα κατάφερε. Το 2013 πήγε στην Αλ Ραγιάλ των Εμιράτων όπου έμεινε προπονητής για 25 ματς μέχρι να απολυθεί και έκτοτε και για τα τελευταία 2,5 χρόνια είναι άνεργος! Συνυπολογίζοντας ότι ναι μεν με την ΑΕΚ πήρε ένα κύπελλο το 2011, όμως ο τρόπος που έφυγε δεν ήταν και ο καλύτερος δυνατός και προέκυψε μετά από την ήττα της Ένωσης από την Στουρμ Γκρατς με 1-2 μέσα στο ΟΑΚΑ, στις 29 Σεπτεμβρίου του 2011, πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε ταμείο.

 Όσοι τον συμπαθούν επικαλούνται ότι το υλικό που βρίσκει σήμερα στην ΑΕΚ είναι πολύ καλύτερο από την πρώτη του θητεία, όταν η ΑΕΚ διέθετε στις τάξεις της ποδοσφαιριστές όπως οι: Αραμπατζής, Γεωργέας, Καράμπελας, Ενσαλίβα, Ρίκκα, Κοντοές, Γκέντζογλου, Γκερέιρο, Μάκος, Λαγός, Μπερνς, Νασούτι, Γιάχιτς, Έντερ, Μπαχά, Φούντας, Κλωναρίδης, Μπουγαΐδης, Κάρλος, Μπέλεκ, Σιαλμάς, Νταντόμο, Κωνσταντόπουλος. Από την άλλη όμως παραγνωρίζουν ότι η ΑΕΚ διέθετε τότε και ποδοσφαιριστές της αξίας των: Λυμπερόπουλου, Λεονάρντο, Μανωλά, Δέλλα, Καφέ, Ντιοπ, Σάχα, Σκόκο, Μπλάνκο, Βάργκας, Καλά, Γκουντγιόνσεν. Η ΑΕΚ είχε και τότε παικταράδες. Σωστή διαχείριση δεν γινόταν, ενώ την ΑΕΚ εκείνο που την κατέστρεψε ήταν η παντελής απουσία σοβαρής διοίκησης.

Και τώρα που την έχει όμως τη σοβαρή διοίκηση τι βλέπουμε; Στο ίδιο έργο θεατές βρισκόμαστε. Μοιάζει με επανάληψη κάποιου εφιάλτη. Και φυσικά δεν ήταν αυτό που περιμέναμε ή για να ακριβολογούμε ούτε στα χειρότερα όνειρα του πιο απαισιόδοξου ΑΕΚτζή δεν φάνταζε πιθανή μια τέτοια εξέλιξη. Τον ερχομό του Χιμένεθ οι περισσότεροι οπαδοί της ΑΕΚ τον θεωρούν πισωγύρισμα ενώ αν γινόταν κάποιο γκάλοπ για το αν πιστεύουν ότι με τον συγκεκριμένο προπονητή η ΑΕΚ θα αλλάξει πρόσωπο, τα ποσοστά εκείνων που θα υποστηρίξουν αυτή την άποψη προβλέπεται να είναι από ιδιαίτερα χαμηλά έως ανύπαρκτα. Ο θεός μαζί μας συνάρρωστοι… 

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός από τον ευεργετηθέντα αχάριστο

Να πω από την αρχή ότι ήμουν υπέρ της λύσης Κετσπάγια για τον πάγκο της ΑΕΚ. Τον θεωρούσα αρκετά έμπειρο και εργατικό, με παραστάσεις από ευρωπαϊκές διοργανώσεις, τόσο σε συλλογικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο εθνικών ομάδων, αλλά και ήδη ταυτισμένο με τον πρωταθλητισμό από την θητεία του σαν προπονητής στο Κυπριακό πρωτάθλημα. Δυστυχώς έπεσα έξω. Ο χαρακτήρας που ξεδίπλωσε, τόσο κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο τιμόνι της ΑΕΚ, όσο και μετά την απομάκρυνσή του από τον πάγκο της, παραπέμπει σε ένα άτομο υπερφίαλο και εγωιστικό, με μηδαμινά στοιχεία σεμνότητας και ταπεινοφροσύνης, αλλά και με τάσεις εκδικητικότητας και μετατόπισης των ευθυνών του σε τρίτα πρόσωπα, συμπεριφορά που σε κάθε τι άλλο παρά σε γενναιότητα παραπέμπει. Λυπάμαι διπλά για τον άνθρωπο Τιμούρ Κετσπάγια γιατί υπήρξε ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ και χάρη στις εμφανίσεις του με τη φανέλα της γνώρισε την καταξίωση και έκανε το μεγάλο βήμα στην καριέρα του περνώντας το κατώφλι των βρετανικών γηπέδων. Τι να κάνουμε όμως, πρέπει να συμβιβαστούμε με τα γεγονότα και να εμπεδώσουμε ότι το ανθρώπινο είδος διαθέτει στα μέλη του και τη συγκεκριμένη συνομοταξία που απαρτίζεται από αγνώμονες και αχάριστους ανθρώπους που τα μεγαλύτερα προσόντα που διαθέτουν είναι μια μακριά γλώσσα και μια ασθενική μνήμη και πέραν τούτων ουδέν…

Δυο λόγια για τον Μπάρκα

Δυο λόγια για τον Μπάρκα. Έχει χρόνια να φανεί τερματοφύλακας που να βγαίνει τόσο έξω από την περιοχή του με τα χέρια σηκωμένα -σαν μπαμπούλας ένα πράγμα- και να κόβει τα ήπατα του επιθετικού αναγκάζοντάς τον να στείλει τη μπάλα στα πουλιά. Για να το πετύχει αυτό ο τερματζής χρειάζεται πρώτα και πάνω απ' όλα τρομερή αυτοπεποίθηση. Κι όταν ένας 23χρονος την διαθέτει σε τέτοιο βαθμό το μέλλον του είναι προδιαγεγραμμένο. Βέβαια εδώ θα χρειαστεί και λίγη τύχη όπως και αυξημένη επίδειξη προσοχής, επειδή κάνοντας τέτοιες κινήσεις ο τερματοφύλακας είναι πολύ εύκολο να πέσει και στη γκάφα και να εκτεθεί. Όταν θα του συμβεί αυτό θα πρέπει να στηριχτεί από όλους αλλά και ο ίδιος δεν πρέπει να μασήσει από την πρόσκαιρη ατυχία και να συνεχίσει προς την ίδια κατεύθυνση με μεγαλύτερο πάθος και αποφασιστικότητα…

Αυτά να μείνουν μεταξύ μας, μη τα πείτε πουθενά...

 - Ο Ντίας θα έρθει στην ΑΕΚ. Τελεία. Τα κολπάκια των μανατζαραίων θα ξεπεραστούν και ο Αργεντινός θα πατήσει στα Σπάτα εντός των ημερών. Το τι θα καταφέρει να πετύχει με την κιτρινόμαυρη φανέλα είναι άλλο θέμα που θα το εξετάσουμε εν καιρώ…

- Λέγεται ότι και ο Μπράβο είναι κλεισμένος αλλά για επικοινωνιακούς λόγους περιμένουν να προηγηθεί η ανακοίνωση του Ντίας…

- Επίσης και η θέση του αριστερού οπισθοφύλακα έχει καλυφθεί και απλά αναμένεται η ανακοίνωση του ονόματος, που μπορεί να είναι πολύ γνωστό σε όλους αλλά μπορεί και να μη τον ξέρει ούτε η μάνα του…

- Και μένει η απόκτηση ενός καθαρόαιμου εξτρέμ που υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να είναι ο Μπαχούι του Αμβούργου ή αλλιώς κάποιος λατίνος με καλό βιογραφικό…

- Για κερασάκι στην τούρτα μένει μόνο ο προπονητής, ο οποίος έχει βρεθεί και γίνονται συζητήσεις για τις λεπτομέρειες τις συνεργασίας των δύο πλευρών. Οι πιθανότητες να τα βρουν μαζί του είναι μοιρασμένες μιας και δεν πρόκειται και για τον ευκολότερο άνθρωπο επί της γης…

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 0-0

Κουλούρια όλα στο αποψινό ντέρμπι των λούζερς, στο οποίο αποδείχτηκε περίτρανα ότι και οι δύο ομάδες βρίσκονται σε βαθιά αγωνιστική κρίση και έχουν χάσει για τα καλά την αγωνιστική τους ταυτότητα. Ενδεικτικό της τραγικής θέσης στην οποία έχουν περιπέσει είναι η έκφραση ικανοποίησης και των δύο προπονητών για το αποτέλεσμα, αφού ίσχυσε το μη χείρον βέλτιστον και προσωρινά γλίτωσαν από μεγαλύτερους μπελάδες που θα τους έφερνε μια ενδεχόμενη ήττα της ομάδας τους. Το γεγονός ότι κανείς δεν εκμεταλλεύτηκε το αγωνιστικό στραβοπάτημα του Ολυμπιακού για να μειώσει έστω και κατ' ελάχιστο την διαφορά που τους χωρίζει από την κορυφή, δείχνει επίσης πόσο χαμηλά έχουν τοποθετήσει τον πήχη και πόσο έχουν μειωθεί οι αγωνιστικές τους φιλοδοξίες. Όλα αυτά τα έχει καταλάβει πρώτος και καλύτερος ο κόσμος και των δύο ομάδων που τις έφτυσε κανονικά παρουσιάζοντας το θλιβερό φαινόμενο στο μεγαλύτερο αθηναϊκό ντέρμπι, που κάποτε συγκέντρωνε το ενδιαφέρον όλων των Αθηναίων, να μην υπάρχουν ούτε 10.000 θεατές στις εξέδρες του γηπέδου Απόστολος Νικολαΐδης.

Η ΑΕΚ έχασε κάποιες ευκαιρίες, το ίδιο και ο Παναθηναϊκός. Το μόνο κέρδος για την Ένωση ίσως, είναι η καταπληκτική εμφάνιση του Μπάρκα που πιστοποιεί ότι κατά τα φαινόμενα η ΑΕΚ βρήκε τερματοφύλακα εμπιστοσύνης για πολλά-πολλά χρόνια.

Ο Μοράις αυτή τη φορά λογικεύτηκε και κατέβασε μια σχετικά σοβαρή εντεκάδα και με σύστημα 4-2-3-1, αντί του καταστροφικού 4-3-3 στο οποίο επέμενε μέχρι πρότινος, αν και πάλι θέλησε να εντυπωσιάσει αφήνοντας στον πάγκο τον Γιιόχανσον και βάζοντας στη θέση του τον Αϊντάρεβιτς. Τουλάχιστον επανέφερε τον Μάνταλο στη φυσική του θέση στο κέντρο και πίσω από το σέντερ φορ, ενώ και για τα άκρα εμπιστεύτηκε τους Πατίτο και Χριστοδουλόπουλο ταυτόχρονα στην εντεκάδα.  

Τα συμπεράσματα για την εικόνα όσων αγωνίστηκαν δείχνουν όπως προείπαμε ότι ο Μπάρκας κέρδισε τις εντυπώσεις κάτω από τα δοκάρια, ο Γκάλο ήταν αξιόμαχος αμυντικά και στον βαθμό που του επέτρεπε η κρισιμότητα του αγώνα τόλμησε και κάποιες επελάσεις από δεξιά, ο Ντίντακ απέδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι για τα μαύρα δράγκαλα και πρέπει να αντικατασταθεί επειγόντως, ο Κολοβέτσιος καταβάλει φιλότιμες προσπάθειες να μας πείσει ότι αποτελεί την δυσάρεστη έκπληξη για όλους τους ΑΕΚτζήδες, σε αντίθεση με τον Λαμπρόπουλο που στάθηκε καλύτερα και δεν έκανε τόσα λάθη όσα ο συμπαίκτης του, ο Αϊντάρεβιτς προσωπικά δεν με πείθει ότι είναι κάτι το ξεχωριστό αλλά σίγουρα δικαιούται μεγαλύτερη πίστωση χρόνου και ασφαλώς θα την έχει ειδικά σε μια εποχή που η ΑΕΚ έχει ρίξει λευκή πετσέτα στο πρωτάθλημα.

Το παράδοξο από εδώ και πέρα και μέχρι τη λήξη του πρωταθλήματος είναι ότι η ΑΕΚ στα παιχνίδια του πρωταθλήματος θα έχει την ευκαιρία να κάνει όσα πειράματα θέλει και αντίθετα θα πρέπει να παρουσιάζεται σοβαρή και με την δυνατή καλύτερη εντεκάδα της στα παιχνίδια του κυπέλλου αφού είναι πια ο μοναδικός τίτλος που διεκδικεί.

Ο Σιμόες ήταν εξαιρετικός και ίσως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο πιο θετικός σήμερα παίκτης της ΑΕΚ, ο Μάνταλος αναλώθηκε σε ανούσιο παιχνίδι και έχει αρχίσει να με απογοητεύει, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον ρόλο του ηγέτη που προσπάθησαν να μας πείσουν ότι δικαιούται, ο Χριστοδουλόπουλος έτρεξε, πάλεψε αλλά δεν αποτέλεσε τον παίκτη που θα έκανε το κάτι παραπάνω και σχεδόν το ίδιο ισχύει και για τον Πατίτο, από τον οποίο με ανησυχεί ότι κάποιες φορές κάνει περίτεχνες ενέργειες και δημιουργεί ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του αλλά πάντα σε ματς με αντιπάλους που αμύνονται απελπισμένα. Σε παιχνίδια που παίζονται και στις δύο πλευρές και η ΑΕΚ προσπαθεί να δημιουργήσει γρήγορα κάποια ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα δεν έχω διακρίνει να κάνει σπουδαία πράγματα. Μπορεί και να έτυχε. Ο Πέκχαρτ περίμενε απεγνωσμένα να φτάσει η μπάλα στα πόδια του από τα χαφ χωρίς να συμβαίνει κάτι τέτοιο, όμως πρέπει να βρεθεί και κάποιος να του πει ότι ο επιθετικός τύπου τανκ σε παρόμοιες περιπτώσεις οφείλει να διαθέτει την ικανότητα να παίρνει μόνος του τη μπάλα και να σμπαραλιάζει την αντίπαλη άμυνα, κυρίως όταν αυτή αποτελείται από άβγαλτα παιδάκια όπως η σημερινή αμυντική γραμμή του Παναθηναϊκού. Ο Αλμέιδα που πήρε τη θέση του εμένα με έπεισε ότι το μόνο που δικαιούται από την ΑΕΚ και μάλιστα σύντομα, είναι τα εισιτήρια της επιστροφής για την πατρίδα του. Δεν πιστεύω ότι αυτός ο παίκτης έχει κάτι ακόμα να δώσει στο ποδόσφαιρο. Ο Γιόχανσον, που επίσης μπήκε σαν αλλαγή στη θέση του Αϊντάρεβιτς, ήταν εξαιρετικός και ίσως ο παίκτης που έδεσε της γραμμές και βοήθησε ώστε να εξασφαλίσει η ομάδα το τελικό "0" στην άμυνα. Τέλος, ο Βάργκας, που πήρε τη θέση του Χριστοδουλόπουλου, έδωσε όντως μια πνοή στην επίθεση της ΑΕΚ φτιάχνοντας μια-δυο ευκαιρίες, όμως δεν τα κατάφερε ούτε αυτός να πετύχει το κάτι παραπάνω για την ΑΕΚ. Τελικό συμπέρασμα; Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα. Έναν Σιμόες και έναν Γιόχανσον με τον δεύτερο μάλιστα να αγωνίζεται μόνο για 20' στο παιχνίδι.

Παναθηναϊκός: Ο. Βλαχοδήμος, Ευαγγέλου, Τελάντερ, Μαρινάκης, Χουλτ, Κουρμπέλης, Λουντ, Βιγιαφάνες, Π. Βλαχοδήμος (73' Μπουμάλ), Λέτο, Μπεργκ. 

ΑΕΚ: Μπάρκας, Γκάλο, Κολοβέτσιος, Λαμπρόπουλος, Ντίντακ, Σιμόες, Αϊντάρεβιτς (75' Γιόχανσον), Χριστοδουλόπουλος (68' Βάργκας), Μάνταλος, Πατίτο, Πέκχαρτ (68' Αλμέιδα).