Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Α,ρε Μασούντ! Ο πιο άδικος αποκλεισμός! Η ΑΕΚ έφυγε με το κεφάλι ψηλά και αήττητη φέρνοντας 0-0 με τη Ντιναμό στο παγωμένο Κίεβο


Europa League - φάση των "32" (επαναληπτικός)
Ντιναμό Κιέβου-ΑΕΚ 0-0
Γήπεδο: Ολιμπίνσκι
Διαιτητής: Ματέι Γιουγκ (Σλοβενία)

Απόψε ζήσαμε τον πιο άδικο αποκλεισμό ελληνικής ομάδας σε όλες τις διοργανώσεις! Η ΑΕΚ ήταν σαφώς καλύτερη από την αντίπαλό της και είχε τις ευκαιρίες να πετύχει το πολυπόθητο γκολ που θα την έστελνε στην επόμενη φάση, όμως δεν γίνεται πάντα να έρχονται τα πράγματα όπως τα θέλουμε. Και μόνο το γεγονός πως η ΑΕΚΑΡΑ αποκλείστηκε χωρίς να έχει χάσει τα λέει όλα. Και στα δύο ματς η ΑΕΚ ήταν η ομάδα που δημιούργησε τις περισσότερες ευκαιρίες για να σκοράρει! Κι όμως, με δύο ισοπαλίες αποκλείστηκε εξ αιτίας εκείνου του γκολ που δέχτηκε στο ΟΑΚΑ από ένα λάθος του Μιχάλη Μπακάκη.

Κανείς ίσως δεν περίμενε ότι η ΑΕΚ απόψε στο παγωμένο Κίεβο θα κατέβαινε με τέτοια αποφασιστικότητα και θα καθήλωνε την αντίπαλό της που μπροστά της φάνταζε σαν ομάδα που αγωνιζόταν προσπαθώντας να αποφύγει το μοιραίο. Η μεγάλη και πολυδιαφημισμένη Ντιναμό Κιέβου απέναντι στην ΑΕΚ έμοιαζε απίστευτα μικρή. Οι μέθοδοι που επιστράτευσαν οι παίκτες της, όπως το αντιαθλητικό ποδόσφαιρο και οι εκνευριστικές καθυστερήσεις, μόνο από μικρές ομάδες χρησιμοποιούνται για να μπορέσουν να πάρουν αποτέλεσμα από έναν πραγματικά μεγάλο αντίπαλο όπως ήταν γι' αυτούς η αποψινή ΑΕΚ.

Ο Μανόλο Χιμένεθ κατέβασε την ΑΕΚ για να νικήσει. Τίποτα λιγότερο. Και οι παίκτες του Δικεφάλου πίστευαν σ' αυτή τη νίκη. Μια νίκη που δεν ήρθε ποτέ επειδή συμμάχησαν τα πάντα για να μείνει εκτός διοργάνωσης η ΑΕΚ. Το σφυροκόπημα που έκανε η ΑΕΚ στην εστία της Δυναμό ήταν άνευ προηγουμένου αλλά δυστυχώς ο Μασούντ -κατά κύριο λόγο- πρέπει να ήταν ματιασμένος! Αν σ' αυτό το παιχνίδι έπαιζε ο Λιβάγια και δεν είχε δεχτεί την κίτρινη κάρτα του απαράδεκτου Ισπανού διαιτητή στον πρώτο αγώνα, η ΑΕΚ δεν υπήρχε περίπτωση να μη είχε φύγει νικήτρια.

Και απόψε η ΑΕΚ ατύχησε να πέσει σε έναν ακόμα διαιτητή που κουβαλούσε τα ίδια κόμπλεξ με τον Ισπανό. Ο Σλοβένος Ματέι Γιουγκ έκανε φανερή με όλους τους τρόπους την αντιπάθειά του προς την ΑΕΚ, ενδεχομένως και προς κάθε τι ελληνικό. Μη ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στην εποχή της απροκάλυπτης επίθεσης των νεοβαρβάρων εναντίον της πατρίδας μας. Γεγονότα που ενισχύουν την πιο πάνω άποψη βιώνουμε καθημερινά και σε όλα τα επίπεδα, γιατί να εξαιρεθεί ο αθλητισμός;

Α, ρε Μασούντ, μόνος σου βρε αγόρι μου, χωρίς αντίπαλο να σε πιέζει, μόλις μισό μέτρο από το τέρμα και να πλασάρεις άουτ; Ό,τι και να πούμε τώρα δεν έχει κανένα νόημα. Η εντυπωσιακή φετινή πορεία της ΑΕΚ τελείωσε απόψε στο Κίεβο. Του χρόνου πάλι. Όμως κάθε Ενωσίτης θα πρέπει να αισθάνεται περηφάνια για τα κατορθώματα της ομάδας του. Τα καλύτερα είναι μπροστά μας. Τα φετινά ήταν απλά μια πρόγευση για όσα πρόκειται να επακολουθήσουν.

Απόλυτη κυρίαρχος του ματς στο πρώτο ημίχρονο η ΑΕΚ, είχε τρεις μεγάλες ευκαιρίες για να ανοίξει το σκορ. Η πρώτη στο 3' όταν έκανε το γύρισμα ο Χριστοδουλόπουλος για τον Αραούχο αλλά τον πρόλαβε ο Κάνταρ λίγο πριν στείλει τη μπάλα στα δίχτυα στο κενό τέρμα. Η δεύτερη στο 6' όταν ο Αραούχο πλάσαρε εξ επαφής τον Μπόικο, αλλά ο αντίπαλος γκολκίπερ απέκρουσε. Και η τρίτη στο 25' όταν σε εκτέλεση φάουλ του Μπακασέτα και άστοχη έξοδο του Μπόικο, η μπάλα πήγαινε κατευθείαν στα δίχτυα και δευτερόλεπτα πριν την αγγίξει ο Μασούντ για να την προωθήσει στο τέρμα, ο Μορόζιουκ κατάφερε να την διώξει πάνω στη γραμμή.

Στο δεύτερο ημίχρονο η ΑΕΚ έχασε δυο μεγάλες ευκαιρίες με το ξεκίνημα. Την πρώτη στο 50' όταν ο Μπακάκης έπιασε ένα τεχνικό σουτ αλλά το εξουδετέρωσε ο Μπόικο και στο 51' χάθηκε η ευκαιρία της χρονιάς όταν ο Μασούντ δεν μπόρεσε να πλασάρει εξ επαφής από το άψογο γύρισμα που του είχε κάνει ο Χριστοδουλόπουλος. Κάπου εκεί έβγαλε αντίδραση η Δυναμό που είχε με τη σειρά της μια μεγάλη φάση για να σκοράρει στο 53' με τον Μοράες που επιχείρησε να πλασάρει τον Μπάρκα σε τετ α τετ αλλά ήρθε σαν από μηχανής θεός ο Μπακάκης και έδιωξε στην κυριολεξία πάνω στη γραμμή του τέρματος!

Πάντως η ΑΕΚ ξεπέρασε γρήγορα τη στιγμιαία αντίδραση της Ντιναμό και επέστρεψε στη φουλ επίθεση από το 60' και μέχρι το τέλος του ματς, σφυροκοπώντας ανελέητα και με κάθε τρόπο την εστία των γηπεδούχων. Ο Χιμένεθ φρεσκάρισε την εντεκάδα του ρίχνοντας στη φωτιά τους Κλωναρίδη στη θέση του Μπακασέτα στο 60', Γιακουμάκη στη θέση του Χριστοδουλόπουλου στο 74' και Αϊντάρεβιτς στη θέση του Γαλανόπουλου στο 81', όμως η Ντιναμό έχοντας κορυφαίο (όπως και στο πρώτο ματς άλλωστε) τον τερματοφύλακά της Μπόικο, κατάφερε να κρατήσει ανέπαφη την εστία της, να πάρει το 0-0 και να περάσει στην επόμενη φάση πέρα για πέρα άδικα αφού η ΑΕΚ ήταν η ομάδα που άξιζε να βρίσκεται στη θέση της.

Ο… περίεργος κύριος Γιουγκ δεν ξέρω αν έκανε λάθη ή καταλάβαινε πολύ καλά τι έκανε και τι εξυπηρετούσε με τις, τουλάχιστον περίεργες, αποφάσεις του. Το αποκορύφωμα πάντως ήρθε με την απόφασή του να κρατήσει μόνο τρία λεπτά καθυστερήσεις σε ένα ματς που αν ήταν στο χέρι τους, οι Ουκρανοί θα πετούσαν τη μπάλα εκτός γηπέδου και θα έδιναν εντολές στα ball boys να τρέξουν να την βρουν και να την… κρύψουν!

Κορυφαίοι για την ΑΕΚ οι Μπάρκας, Μπακάκης, Γκάλο, Τσιγκρίνσκι, Λαμπρόπουλος, Γαλανόπουλος, Σιμόες, Χριστοδουλόπουλος και Μπακασέτας.

Ντιναμό Κιέβου: Μπόικο, Μορόζιουκ, Κετζιόρα, Κάνταρ, Χατσερίντι, Σεπέλεφ (76' Μπεσέντιν), Μπουγιάλσκι, Χαρμάς, Ντερλίς Γκονζάλες, Τσιγκάνκοφ, Μοράες (92' Σαπαρένκο).

ΑΕΚ: Μπάρκας, Γκάλο, Λαμπρόπουλος, Τσιγκρίνσκι, Μπακάκης, Σιμόες, Γαλανόπουλος (81' Αϊντάρεβιτς), Μπακασέτας (70' Κλωναρίδης), Χριστοδουλόπουλος (74' Γιακουμάκης), Μασούντ, Αραούχο.