Σάββατο 19 Μαΐου 2018

Ανασκόπηση της σεζόν που έκλεισε


Ποδόσφαιρο

Πρωταθλήτρια μετά από 24 χρόνια η ΑΕΚ κι αυτό τα λέει όλα. Όλα; Ίσως και όχι. Είναι όμως τόσο τεράστια η χαρά όλων των φίλων της ομάδας που έπειτα από τόσα χρόνια ο Δικέφαλος πέταξε στον θρόνο του, που οι όποιες πικρίες μένουν στην άκρη και έτσι άλλωστε πρέπει να γίνει. Το δικαιούνται όλοι όσοι έδωσαν και την ψυχή τους για να κατακτηθεί αυτός ο τίτλος.
Η ΑΕΚ βέβαια έχει αποκτήσει τη φήμη της ομάδας που καταφέρνει πάντα να κλωτσήσει την καρδάρα και να χύσει το γάλα αφήνοντας τους φιλάθλους της με μισή χαρά και στραβό χαμόγελο ζωγραφισμένο στα χείλη. Αυτή τη σεζόν ο κόσμος της ΑΕΚ δοκιμάστηκε για τα καλά από πολλούς δαίμονες και είναι αξιέπαινος που κατάφερε να κρατήσει την ψυχραιμία του. Και φυσικά οι δαίμονες έχουν ονόματα. Άρης Βασιλόπουλος, Ιβάν Σαββίδης, Γιώργος Σαββίδης, Ραζβάν Λουτσέσκου, Βαγγέλης Μαρινάκης, Σάββας Θεοδωρίδης, Κώστας Καραπαππάς, Αλέξης Κούγιας και μερικοί ακόμα μικρότερης εμβέλειας που η φωνή τους δεν φτάνει εκεί ψηλά που στέκεται ο Δικέφαλος Αετός ώστε να γίνει ενοχλητική για τα αυτιά του.
 
Κάνοντας μια αναδρομή στη σεζόν που έφυγε θα δούμε πόσο πιο εύκολα θα ήταν για την ΑΕΚ τα πράγματα και πώς θα μπορούσε να έχει βουλώσει τα στόματα των καλοθελητών που μπήκαν στη διαδικασία να αμφισβητήσουν τον πεντακάθαρο και πανάξιο τίτλο της πρωταθλήτριας που κατέκτησε μέσα στα γήπεδα, αν: Δεν είχε χάσει εντελώς χαζά μέσα στην έδρα της από τον Ατρόμητο και δεν είχε παραχωρήσει ισοπαλία στον Απόλλωνα, αν κατάφερνε να κερδίσει, έστω σε μερικές έδρες όπως τα Γιάννινα, η Τρίπολη, η Ξάνθη, η Λάρισα, το Περιστέρι και η Κέρκυρα και τέλος αν κρατούσε την ισοπαλία μέσα στην Τούμπα χωρίς να επιτρέψει να κινδυνέψει η εστία της στα τελευταία λεπτά του αγώνα, σε μια φάση από την οποία προήλθε ο κακός χαμός που επακολούθησε δίνοντας την αφορμή στους ανάξιους να αφήνουν υπονοούμενα για την καθαρότητα του τίτλου. Τέλος, είχε την ευκαιρία η ΑΕΚ να τους βουλώσει τα στόματα στον τελικό του κυπέλλου που διεξήχθη μέσα στο σπίτι της και να αποδείξει στο πανελλήνιο την χαώδη διαφορά που την χωρίζει από τους κάφρους Σαββιδιστές, όμως τη συγκεκριμένη μέρα οι παίκτες της μάλλον μπερδεύτηκαν και αντί να ανέβουν στο ΟΑΚΑ για να δώσουν τη μάχη των μαχών, εκείνοι έβαλαν τις σαγιονάρες τους και κατηφόρισαν στις παραλίες.
 
Στο τελείωμα της μέρας αυτό που μένει και θα μείνει και στην ιστορία, είναι ότι η ΑΕΚ είναι πρωταθλήτρια Ελλάδος 2017-18 και φιναλίστ του κυπέλλου. Το τελευταίο για δεύτερη συνεχόμενη φορά. Την πρώτη της έκλεψαν το κύπελλο με ένα γκολ δύο μέτρα οφσάιντ και τη δεύτερη το χάρισε δίνοντας την εντύπωση ότι της αρκούσε το πρωτάθλημα. Βέβαια η ΑΕΚ βρέθηκε στον τελικό του κυπέλλου για τρίτη συνεχόμενη φορά αφού την πρώτη το κατάκτησε νικώντας στον τελικό τον Ολυμπιακό με 2-1.
 
Και πάμε τώρα στο έμψυχο υλικό όπως φαίνεται να διαμορφώνεται μέχρι στιγμής. Ο Μανόλο Χιμένεθ μένει στον πάγκο και για την επόμενη σεζόν. Στις 28 Ιουνίου είναι το πρώτο ραντεβού των παικτών και της τεχνικής ηγεσίας για το ξεκίνημα της προετοιμασίας. Από αυτή την προετοιμασία θα είναι αρκετοί εκείνοι που θα λείπουν. Δεν θα ξαναφορέσουν τα κιτρινόμαυρα οι: Αραούχο, που επιστρέφει στη Λας Πάλμας και καλά θα κάνουμε να τον ξεχάσουμε οριστικά, Χριστοδουλόπουλος, που επέλεξε να πάει στον Ολυμπιακό, κατά τη γνώμη μου αυτοκτονώντας ποδοσφαιρικά αλλά αυτό είναι προσωπικό του θέμα, Ντούνης που θα παραχωρηθεί δανεικός ή θα αφεθεί ελεύθερος αφού στη θέση του θα έρθει σαν τρίτος τερματοφύλακας ο Γιαννίκογλου του ΠΑΣ Γιάννινα, Τζανετόπουλος, που επίσης θα δοθεί και πάλι δανεικός ή θα αφεθεί ελεύθερος και τη θέση του στο ρόστερ σαν πέμπτο σέντερ μπακ θα καλύψει ο Γιαννούτσος, χωρίς να αποκλείεται η απόκτηση κάποιου πιο έμπειρου σέντερ μπακ με ταυτόχρονο δανεισμό και του Γιαννούτσου, Γιόχανσον, που μας χαιρέτησε τραβώντας για άλλες πολιτείες ψάχνοντας την τύχη του σε ένα ανώτερο πρωτάθλημα από το ελληνικό, Αϊντάρεβιτς, που κατά πάσα πιθανότητα θα μείνει ελεύθερος, Κλωναρίδης, που επίσης πρόκειται να μείνει ελεύθερος, Μασούντ, που θα μας χαιρετήσει επίσης, καθώς και οι μικροί Βλαχομήτρος, Μπάμπης, Γιούσης και Αντωνίου, που αναζητούνται ομάδες για να θα δοθούν δανεικοί.
Φυσικά στις 28 Ιουνίου θα είναι πολλά και τα καινούρια πρόσωπα. Δεν θα κάνουν την εμφάνισή τους όλα τα μεταγραφικά αποκτήματα της ΑΕΚ επειδή κάποιοι παίκτες ενδεχομένως θα αποκτηθούν αργότερα, ανάλογα με το πώς θα διαμορφώνονται και οι εξελίξεις στην ποδοσφαιρική αγορά. Η ΑΕΚ έχει αποκτήσει ήδη τον τερματοφύλακα Γιαννίκογλου από τα Γιάννινα και τον πλάγιο μεσοεπιθετικό Αλμπάνη από τον Απόλλωνα. Ονόματα που ακούγονται είναι αυτό του Κουρμπέλη για αμυντικό χαφ, του Κάιπερς για μεσοεπιθετικός από τον Εργοτέλη, του Χάιμε Ρομέρο για πλάγιος μεσοεπιθετικός από την Κόρντομπα της Ισπανίας, ενώ αναζητείται και κεντρικός επιθετικός που θα καλύψει το κενό που θα αφήσει ο Αραούχο. Επίσης υπάρχει μια σκέψη για επιστροφή του Βασιλαντωνόπουλου από τον δανεισμό του στη Λαμία, ο οποίος θα καλύψει μαζί με τον Μπακάκη τη θέση του δεξιού μπακ με ταυτόχρονη μετατόπιση του Γκάλο στα ακραία χαφ...