Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

Τραυματισμοί και τιμωρίες αποδυνάμωσαν την ΑΕΚ που όμως διαθέτει το υλικό για να αντεπεξέλθει

Σοβαρότατο θέμα για την ΑΕΚ -που δεν είναι μόνο φετινό- οι συχνοί τραυματισμοί των ποδοσφαιριστών της αλλά και οι αρκετές τιμωρίες τους που προήλθαν από αλόγιστα παραπτώματά τους. Η εξήγηση για τους τραυματισμούς είναι το πάθος των παικτών να διακριθούν και να οδηγήσουν την ομάδα σε νίκες και σε τίτλους. Ναι, είναι ομάδα πάθους η ΑΕΚ και ίσως στον υπερθετικό βαθμό. Ίσως είναι η μοναδική ελληνική ομάδα που στηρίζεται περισσότερο στο πάθος και στη δύναμη παρά στο μυαλό και στην τακτική. Πάνω-κάτω στους ίδιους λόγους, στο πάθος δηλαδή, οφείλονται και οι τιμωρίες. Σε άλλους λόγους, όπως η προετοιμασία και η φυσική κατάσταση, δεν μπορούμε να αποδώσουμε τους τραυματισμούς αφού δεν είμαστε σε θέση να εντρυφήσουμε στα ενδότερα των αποδυτηρίων και να εκφέρουμε αξιόπιστη γνώμη.

Πολλοί θα ισχυριστούν ότι έχει ευθύνες η διοίκηση που δεν φρόντισε να ενισχύσει το έμψυχο δυναμικό της ομάδα. Ώπα παιδιά. 31 ποδοσφαιριστές διαθέτει το ποδοσφαιρικό τμήμα. Σίγουρα υπάρχουν επί μέρους θέματα, σε ό,τι αφορά την εντεκάδα, που θα έπρεπε να έχουν τύχει διαφορετικής αντιμετώπισης αλλά μην είμαστε και υπερβολικοί.

Στα αμυντικά χαφ ας πούμε, ήταν κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα έσκαγε ο Σιμόες και πολύ άντεξε εδώ που τα λέμε. Επίσης ο Γαλανόπουλος, που μυοσκελετικά δεν είναι ακόμα τόσο καλά δομημένος ο κορμός του για να αντεπεξέρχεται στα τόσα συνεχόμενα πιεστικά ματς, μοιραία θα αντιμετώπιζε προβλήματα τραυματισμών κι αυτό φαινόταν από τον τρόπο που πατούσε στο γήπεδο μετά το 60' με 70' του κάθε αγώνα, ειδικά των ντέρμπι και των ευρωπαϊκών παιχνιδιών. Η ατυχία χτύπησε και με τον τραυματισμό του Άλεφ που θα μπορούσε να αντικαταστήσει εναλλακτικά πότε τον Σιμόες και πότε τον Γαλανόπουλο. Σ' αυτή τη θέση θα έπρεπε να έχει υπάρξει ενίσχυση αφού ήταν γνωστό ότι τόσο ο Αϊντάρεβιτς όσο και ο Μοράν, δεν τύγχαναν όσο οι Σιμόες και Γαλανόπουλος της εμπιστοσύνης του προπονητή τους. Δεν πήραν παίκτη όμως επειδή βασίστηκαν και στην παρουσία του Τσόσιτς που μπορεί να παίξει στη συγκεκριμένη θέση. Έλα όμως που προέκυψε πρόβλημα στα σέντερ μπακ οπότε ο Τσόσιτς δεν περίσσευε για να μετακινηθεί στον χώρο του κέντρου. Έτσι, στράφηκαν στην επαναδραστηριοποίηση του Μοράν, σκεπτόμενοι ότι ίσως έτσι αναβαθμιστεί ο παίκτης και βρεθεί ομάδα που να ενδιαφερθεί γι' αυτόν τον ερχόμενο Γενάρη. Για τον Αϊντάρεβιτς δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι διαφορετικό αφού ο παίκτης αποφάσισε να εξαντλήσει το συμβόλαιό του και να παραμείνει στην ομάδα, οπότε και αυτός πάει για τον Γενάρη για να μείνει ελεύθερος. Μέχρι τότε ίσως κληθεί να βοηθήσει σε κάποια ματς σαν αλλαγή.

Στο κέντρο της άμυνας υπάρχουν τα εξής δεδομένα: Ο Τσιγκρίσνκι είναι αυτός που ξέρουμε. Επιρρεπής στους τραυματισμούς αλλά ταυτόχρονα με μια ποιότητα που δεν συναντάμε εύκολα σε αμυντικό που αγωνίζεται στο ελληνικό πρωτάθλημα. Πρέπει να προστατεύεται από τα συνεχόμενα ματς δίνοντάς του συχνές ανάσες. Παράλληλα υπάρχει η γνώση από όλους μας ότι μιλάμε για έναν βαρύ αμυντικό, που δεν διαθέτει την ευκινησία νεότερών του και στις προσωπικές μονομαχίες κάποιες φορές βγαίνει χαμένος. Άποψή μου είναι ότι θα πρέπει να πλαισιωθεί από έναν πιο ευκίνητο παρτενέρ, όπως πιστεύω ότι είναι ο Τσόσις ή αν θέλετε όπως ήταν ο Βράνιες. Για μένα το ιδανικό δίδυμο θα ήταν οι Τσιγκρίνσκι-Βράνιες αλλά αφού έφυγε ο παλαβός θα πρέπει να αρκεστούμε στο Τσιγκρίνσκι-Τσόσιτς. Οικονόμου και Λαμπρόπουλος είναι δυο αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις, ειδικά ο πρώτος για τις φορές που πρέπει να ξεκουραστεί ο Τσιγκρίνσκι και ο δεύτερος αν χρειαστεί να αντικατασταθεί ο Τσόσιτς. Να μη ξεχνάμε την ύπαρξη και του Στράτου Σβάρνα που ξαναποκτήθηκε φέτος από την Ξάνθη αλλά μέχρι στιγμής δεν τον έχουμε αντικρίσει ούτε σε αποστολή της ΑΕΚ.

Αυτά είναι τα πιο νευραλγικά σημεία στην εντεκάδα της ΑΕΚ όπου πιστεύω ότι η ομάδα θα χρειαστεί να βρει λύσεις τον Γενάρη. Υπάρχουν όμως και ζητήματα που προέκυψαν στην πορεία όπως αυτό του αριστερού μπακ. Ο τραυματισμός του Λόπες αφήνει την ΑΕΚ μόνο με τον Χουλτ στη συγκεκριμένη θέση, τουλάχιστον μέχρι την έναρξη του επόμενου πρωταθλήματος. Στον Σουηδό δεν τρέφω μεγάλη εμπιστοσύνη και το έχω ομολογήσει αρκετές φορές. Θεωρώ ότι ο Λόπες είναι άλλη πάστα πλάγιου αμυντικού και σίγουρα τον προτιμώ. Παρά ταύτα ο Χουλτ στο ματς με τη Μπενφίκα αλλά και με τον Ολυμπιακό βάλθηκε να με διαψεύσει κάνοντας δύο εξαιρετικά παιχνίδια. Όμως θα πρέπει να βγει ολόκληρη χρονιά με τον συγκεκριμένο παίκτη και δεν ξέρω αν αυτό είναι εφικτό ή αν θα πρέπει και σε αυτή τη θέση τον Γενάρη η ΑΕΚ να σπεύσει να ενισχυθεί. Υπάρχει πάντα και η λύση του Μπακάκη που ο Χιμένεθ τον έβαζε συχνά να καλύπτει τη θέση του αριστερού μπακ και αυτός το έκανε με μεγάλη επιτυχία. Όμως ο Ισπανός εμπιστευόταν πολύ το 3-5-2 και δεν υπήρχε τόσο επιτακτική ανάγκη για να καλυφθεί η θέση του δεξιού αμυντικού και γι' αυτό μετέθετε τον Μπακάκη από την άλλη πλευρά. Σε περίπτωση πάντως που επιστρατευθεί ο Μπακάκης τη θέση του στο δεξιό άκρο θα καταλάβει ο Γκάλο.

Στους επιτελικούς χαφ ο Μάνταλος διέρχεται περίοδο κρίσης, αντίθετα με τον Μπακασέτα που έχει ανοίξει τα φτερά του και εξελίσσεται σε υπερπολύτιμο εργαλείο για την ΑΕΚ. Παίζει σαν οργανωτής, σαν ακραίος χαφ και σαν επιθετικός με έφεση μάλιστα στο σκοράρισμα όπου ήδη έχει σημειώσει 4 γκολ φέτος σε σχέση με τα 8 που είχε πετύχει συνολικά την περασμένη σεζόν. Στα πλάγια χαφ ο Μπογέ έμεινε εκτός αγωνιστικής δράσης σχεδόν ενάμιση μήνα και τώρα κάνει δειλά-δειλά την επανεμφάνισή του, ενώ ο Αλμπάνης πάει να συμπληρώσει δίμηνο εκτός αγωνιστικής δράσης. Ο Κλωναρίδης είναι ήδη ο πρώτος σκόρερ μέχρι στιγμής της ΑΕΚ φέτος με 6 γκολ εκ των οποίων τα 4 σε ευρωπαϊκά ματς ενώ έγινε και ο πρώτος παίκτης της ΑΕΚ που σημείωσε 2 γκολ σε αγώνα του Champions League στο ματς εναντίον της Μπενφίκα. Ο Γιαννιώτας δεν έχει καταφέρει να δείξει ακόμα τις δυνατότητές του. Στην επίθεση ο Λιβάγια έχει τιμωρηθεί με 4 αγωνιστικές στο Champions League για το παράπτωμα να χτυπήσει αντίπαλο στο ματς με τη Βίντι και μάλιστα μετά το τέλος του αγώνα! Την ίδια ποινή έφαγε και ο Λόπες στο ίδιο παιχνίδι και για τον ίδιο λόγο! Ο Πόνσε είχε κι αυτός τον τραυματισμό του και πάνω που άρχισε να βρίσκει ρυθμό έπαθε και θλάση που θα τον κρατήσει έξω για ένα δεκαήμερο. Υπάρχει τελικά πρόβλημα με τους μεσοεπιθετικούς κι αν ναι θα χρειαστεί και εδώ ενίσχυση η ΑΕΚ; Είπαμε να μην είμαστε υπερβολικοί. Εντάξει, ένας καλός παίκτης πάντα θα χωράει σε μια ομάδα πρωταθλητισμού. Αλλά μόνο αν μιλάμε για έναν παίκτη ικανό να κάνει τη διαφορά και να φέρει κάτι καινούριο στην ομάδα. Διαφορετικά, αν ξεπεραστούν τα προβλήματα τραυματισμών και επιστρέψουν όλοι οι ποδοσφαιριστές υγιείς, η ΑΕΚ έχει μεγάλη υπεροπλία στο κέντρο, στα άκρα και στην επίθεση. Το καλοκαίρι ίσως θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στην απόκτηση ενός πολύ μεγάλου παίκτη που θα μπορέσει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην ομάδα…

Δεν υπάρχουν σχόλια: