Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Κι αν έγινε ήδη η απονομή του φετινού τίτλου σε σκοτεινά υπόγεια η αδιαφορία και η τρέλα κάποιων παικτών δεν πρέπει να περάσει στην ΑΕΚ

Μαρίνο Ουζουνίδη, αν παραμείνεις στην ομάδα, φρόντισε να στείλεις δυνατά μηνύματα στους παίχτες σου. Αμέσως, όχι αργότερα. Και το πρώτο μήνυμα θα πρέπει να είναι προς Λιβάγια, Μάνταλο και Τσόσιτς. Τουλάχιστον μία (για να μη πω περισσότερες) αγωνιστικές πρέπει να μείνουν εκτός εντεκάδας για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Έτσι κι αλλιώς φρόντισαν, ο καθένας με τον τρόπο του, να αφήσουν την ΑΕΚ εκτός των στόχων της.

Ο Μάνταλος το χρειάζεται επειγόντως γιατί έχει φτάσει και ίσως έχει ξεπεράσει τα όρια και τις αντοχές του. Καλό θα του κάνει μία με δύο εβδομάδες στο περιθώριο. Ο Τσόσιτς σπάνια έβλεπε εντεκάδα και τώρα που μας έδειξε το κακό του πρόσωπο προκαλώντας τον τσαμπουκά με τον Χουλτ στο Μόναχο αν και ήξερε ότι έχει κάνει σοβαρό λάθος που έχει κρεμάσει την ομάδα, πρέπει να φάει κάμποσο πάγκο για να καταλάβει ότι καλές οι συγγνώμες αλλά δεν διορθώνουν τα πράγματα όταν τα έχεις κάνει ήδη σκατά.

Όσο για τον Λιβάγια, επειδή είναι τραγική περίπτωση, χρειάζεται και το μεγαλύτερο ταρακούνημα. Πρόκειται για μία από τις χειρότερες περιπτώσεις βεντετισμού που θυμάμαι στα χρόνια που ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο. Κάτι ήξεραν οι Ισπανοί που τον παραχώρησαν με τόση ευκολία και με τόσο "λογικό" σχετικά τίμημα, αφού πρώτα τον είχαν υποχρεώσει να βγάλει ρίζες στον πάγκο. Ο προπονητής του στην Εθνική, μετά την κλήση του και τη συμμετοχή του σε μερικά ματς σαν αλλαγή, δεν τον ξανακάλεσε. Την ΑΕΚ την έκαψε με την ανοησία που έκανε στο ματς των προκριματικών με την Βίντι, όταν έκανε τσαμπουκά με αντίπαλο μετά τη λήξη του ματς (!) με αποτέλεσμα να μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης στα 4 από τα 6 ματς της ΑΕΚ στο Τσάμπιονς Λιγκ. Με Άγιαξ εκτός, Μπενφίκα εντός και Μπάγερν εντός και εκτός! Και να σκεφτεί κανείς ότι ο λόγος που η ΑΕΚ έκανε την υπέρβαση και κατέβαλε τη ρήτρα των 1.800.000 για να τον αποκτήσει ήταν για να κάνει τη διαφορά στο Τσάμπιονς Λιγκ!

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, στα ματς που έπαιξε για το πρωτάθλημα, όντας ξεκούραστος από την αποχή του στα ευρωπαϊκά, αυτός σερνόταν προκλητικά! Με Παναθηναϊκό στο 0-0 δύο αγωνιστικές νωρίτερα και στην ήττα με 0-2 από τον Ατρόμητο ήταν σκιά του εαυτού του αλλά προκάλεσε και τους πάντες με την απαίτησή του να αντικατασταθεί επειδή, λέει, εκνευρίστηκε! Στο μεταξύ και τα δύο ματς διεξήχθησαν στο ΟΑΚΑ, άσχετα αν στο πρώτο ήταν γηπεδούχος ο Παναθηναϊκός. Σε γνωστά του λημέρια δηλαδή κι όχι σε κάποιο άλλο γήπεδο που δεν γνώριζε ή δεν είχε πατήσει. Όχι πως έχει σημασία αυτό αφού ο μεγάλος ποδοσφαιριστής προσαρμόζεται σε κάθε γήπεδο και σε όλες τις συνθήκες και έχει μάθει καλά να μην επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες.

Αλλά και στα προηγούμενα φετινά παιχνίδια ο Κροάτης δεν είχε βγάλει μάτια. Μόνο κάποιες εξαιρετικές μεμονωμένες ενέργειες είχε κάνει στις αρχές του πρωταθλήματος. Και πέρυσι πάλι είχε προκαλέσει προβλήματα με ανόητες συμπεριφορές και κάποια αχρείαστη αποβολή του. Νισάφι πια με τον συγκεκριμένο, ο οποίος βρίσκεται και στο απυρόβλητο -όπως και ο Μάνταλος- από τον προπονητή του λες και αποτελούν τις ιερές αγελάδες της ομάδας. Αλλαγή δεν γίνονται ποτέ ακόμα και όταν σέρνονται στον αγωνιστικό χώρο. Προτιμούνται οι Μπογέ, Πόνσε, Κλωναρίδης, Μπακασέτας και Άλεφ. Το ίδιο ισχύει και για τον Σιμόες που επίσης σέρνεται αλλά περίπτωση αντικατάστασής του δεν υπάρχει. Βγαίνει μόνιμα ή ο Γαλανόπουλος ή ο Άλεφ.

Εν ολίγοις η ΑΕΚ στο πιο κομβικό σημείο του πρωταθλήματος, με φουλ ευρωπαϊκές υποχρεώσεις απέναντι σε μεγαθήρια αλλά και με συμμετοχή στο κύπελλο Ελλάδας, είδε ξαφνικά να χάνει με τραυματισμούς αρκετούς βασικούς ποδοσφαιριστές της, όπως ο Μπακασέτας, ο Κλωναρίδης, ο Τσιγκρίνσκι, ο Οικονόμου, ο Λόπες, να της αφαιρούν εντελώς άδικα 3 βαθμούς που τους είχε κερδίσει με το σπαθί της μέσα στα γήπεδα, να της τιμωρούν την έδρα κλείνοντάς την για 2 αγωνιστικές και να εξαφανίζονται αγωνιστικά οι πιο πολύτιμες μονάδες της, όπως ο Σιμόες, ο Μάνταλος και ο Λιβάγια. Δεν θέλει και πολύ μια ομάδα για να καταρρεύσει.

Η μεγαλύτερη απώλεια όμως και η οποία για μένα ήταν και η πηγή κάθε κακού που επακολούθησε, υπήρξε η άδικη τιμωρία που υπέστη η ΑΕΚ και κυρίως ο τρόπος που της επιβλήθηκε, καθώς και η ευκολία που η διοίκηση την αποδέχτηκε χωρίς να σηκώσει καθόλου σκόνη. Αυτό προκάλεσε μια σύγχυση στους παίκτες -κυρίως τους ξένους- οι οποίοι πίστευαν ότι η ΑΕΚ διαθέτει έναν ηγέτη που όλοι τον σέβονταν και κανένας δεν θα τολμούσε να αδικήσει την ομάδα του επιδεικνύοντας τέτοια απαξίωση προς τον ίδιο. Όταν είδαν ότι ούτε καν ένσταση στο CAS δεν υπεβλήθη έχασαν μέρος της εμπιστοσύνης τους προς την διοίκηση, ένιωσαν να τους κλέβουν με τον χειρότερο τρόπο τον κόπο τους και κατάλαβαν ότι το φετινό πρωτάθλημα έχει ήδη απονεμηθεί στον Σαββίδη (και όχι στον ΠΑΟΚ) για προφανείς λόγους που αφορούν την κυβέρνηση και που έχουν να κάνουν με τις επερχόμενες εκλογές και την στήριξη στην οποία αποβλέπουν από τα μέσα ενημέρωσης που κατέχει ήδη ο Ρώσος πιστολέρο στη χώρα μας. Αυτό ήταν! Απογοητεύτηκαν και τα παράτησαν θεωρώντας ότι δεν έχει καμία αξία η αγωνιστική τους παρουσία, η καλή απόδοση και οι κερδισμένοι βαθμοί μέσα στο γήπεδο, αφού βρίσκονται στην Ελλάδα όπου τα πάντα καθορίζονται από αποφάσεις που παίρνονται ψιθυριστά σε σκοτεινά υπόγεια δωμάτια μεγάλων ξενοδοχείων της Βόρειας Ελλάδας, που συμπτωματικά ανήκουν στο ίδιο πρόσωπο που προαλείφουν για να σηκώσει τον ερχόμενο Μάιο την κούπα του πρωταθλητή γνωρίζοντας την αποθέωση…