Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Λίγοι

Τώρα που η ΑΕΚ βρίσκεται σε τραγική θέση, τώρα είναι που χρειάζεται εκείνοι που έχουν το τιμόνι της στα χέρια τους να κάνουν γνωστό προς κάθε κατεύθυνση ότι η ΑΕΚ μπορεί να περνάει κρίση αλλά δεν θα πάψει ποτέ να είναι η ΑΕΚ. Κάποιοι ποδοσφαιριστές του συρμού που είχαν την τύχη να παίξουν σε μεγάλες ομάδες αλλά λόγω της ανεπάρκειάς τους πέρασαν και δεν ακούμπησαν, δεν είναι δυνατόν να εμφανίζονται τώρα σαν οι σούπερ παιχταράδες που θα έδιναν λύσεις αλλά προτίμησαν την κάθε Μπακού, Βερόνα, Γιάννινα, ΟΦΗ ή δεν ξέρω κι εγώ ποια άλλη ποδοσφαιρική… υπερδύναμη του πλανήτη. Ενδεικτικό των φιλοδοξιών τους είναι ότι προτίμησαν να παίξουν σ' αυτές τις ομάδες παρά να δοκιμάσουν να επανέλθουν σε υψηλό επίπεδο έστω και μέσα από τη φετινή αποδεκατισμένη και απαξιωμένη ΑΕΚ. Σκίζουν τα ρούχα τους ότι δεν είναι οικονομικό το θέμα και πως  ενοχλήθηκαν γιατί δεν τους έπαιρναν κάθε μέρα τηλέφωνο να τους παρακαλάνε ώστε η υψηλότητά τους να προτιμήσει την ΑΕΚ. Αυτή είναι η φτηνή δικαιολογία τους.

Τι λέτε ρε κακομοίρηδες; Εσείς έπρεπε να παίρνετε δέκα φορές τη μέρα και να παρακαλάτε να σας πάρουν στην ΑΕΚ. Καλά τα είπε ο Βαγγέλης Βλάχος και καλά έκανε ο Βασίλης Τσάρτας και δεν σας παρακάλεσε. Η ΑΕΚ δεν παρακαλάει κανέναν, ειδικά κάποιους ατάλαντους που τους προσέφερε την τελευταία ευκαιρία της ζωής τους να κάνουν μια αξιοπρεπή καριέρα, τη στιγμή που οι προηγούμενες ομάδες τους, τους είχαν δώσει τα παπούτσια στο χέρι και τους είχαν δείξει την πόρτα της εξόδου αφήνοντάς τους ελεύθερους και χωρίς να διεκδικήσουν ούτε μία δραχμή από την αποχώρησή τους. Κι αντί να συνεκτιμήσουν την τραγικότητα της κατάστασής τους και την… υπεραξία τους στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο, εκείνοι το έπαιξαν και αδιάλλακτοι και προτίμησαν τον ποδοσφαιρικό ενταφιασμό τους. Ε, αυτό τους άξιζε και αυτό βρήκαν. Ονόματα που τα ακούς και σου σηκώνεται η τρίχα ένα μέτρο από την απελπισία και που σε άλλες εποχές δεν θα προσλαμβάνονταν ούτε για να σκουπίζουν τους πάγκους των κανονικών ποδοσφαιριστών στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Σταύρος Τσουκαλάς: Πέρασε από την Τούμπα και δεν ακούμπησε και ο ΠΑΟΚ τον έστειλε από εκεί που ήρθε. Προτίμησε τα Γιάννινα επειδή από την ΑΕΚ δεν τον πήραν πολλές φορές στο τηλέφωνο να τον παρακαλέσουν! Η οικονομική διαφορά μεταξύ των δύο προτάσεων ήταν 10.000 ευρώ!
Γιώργος Ιωαννίδης: Από τον Παναθηναϊκό, όπου αγωνίστηκε λιγότερο κι από κάποιους ερασιτέχνες, βρέθηκε στα αζήτητα και η ΑΕΚ του έκανε τη μεγάλη τιμή να του ανοίξει την πόρτα της. Δεν τον παρακάλεσε όμως όσο θα ήθελε ο ίδιος κι έτσι προτίμησε τον ΟΦΗ! Η οικονομική διαφορά μεταξύ των δύο προτάσεων ήταν, όπως και με τον Τσουκαλά, 10.000 ευρώ!
Βαγγέλης Μόρας: Διωγμένος στην κυριολεξία από την ΑΕΚ λόγω περιορισμένων δυνατοτήτων, βρέθηκε στη Serie Β' Ιταλίας και στη Μπολόνια. Έπαιξε και μια χρονιά με την ίδια ομάδα στην Serie Α' όπου είχε καταφέρει να ανέβει. Αυτό ήταν και το ταβάνι του. Πήγε για ένα εξάμηνο στην Ουαλλική Σουόνσι Σίτυ, μετά για άλλο ένα εξάμηνο στην Τσεζένα και... τέλος. Φέτος, μετά από την τιμητική πρόταση που του έκανε η ΑΕΚ να τον φέρει πάλι κοντά της, εκείνος προτίμησε ξανά την Serie Β' Ιταλίας και τη Βερόνα. Στο μεταξύ οι… μυθικές προτάσεις που περίμενε από τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τους πρίγκιπες του Παναθηναϊκού, ακόμα έρχονται. Ακόμα έρχεται και η πρόταση του ΠΑΟΚ για να αντικαταστήσει τον Μπρούνο Τσιρίλο. Τα χρήματα που θα πάρει στην Ιταλία είναι κατά 50.000 ευρώ περισσότερα από εκείνα που του έδινε η ΑΕΚ, στην οποία όμως θα γινόταν ηγέτης τής άμυνας και θα επέστρεφε στην Εθνική ομάδα. Αλλά όταν δεν έχει αγωνιστικές φιλοδοξίες ένας παίκτης κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτα γι' αυτόν.
Βαγγέλης Μάντζιος: Διωγμένος από τον Παναθηναϊκό με ταπεινωτικό τρόπο, βρέθηκε για έξι μήνες στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης απ' όπου έφυγε κακήν-κακώς και βρέθηκε δανεικός για ένα χρόνο στην Ανόρθωση της Κύπρου, απ' όπου και πάλι δανεικός πήγε για άλλους έξι μήνες στην πορτογαλική Μαριτίμο, για να καταλήξει στον ΟΦΗ με ελάχιστα χρήματα και ξαφνικά του παρουσιάζεται η ευκαιρία να παίξει στην ΑΕΚ και να κάνει ένα θριαμβευτικό καμ μπακ. Μπα, ο λίγος, λίγος θα μείνει πάντα. Είναι ζήτημα φιλοδοξιών τελικά. Στη… Μπακού του Αζερμπαϊτζάν πήγε να τις βρει τις φιλοδοξίες ο Βαγγελάκης. Με μια διαφορά στις ετήσιες απολαβές του 50.000 ευρώ παραπάνω από εκείνα που του έδινε η ΑΕΚ για να τον κάνει βασικό σέντερ φορ της.
Ας μη παραλείψουμε όμως και τα ήδη δικά της παιδιά που μέχρι πρότινος έσκιζαν τα ρούχα τους και θεωρούσαν εαυτούς τυχερούς που έπαιζαν με την κιτρινόμαυρη φανέλα, δήλωναν δε ότι ακόμα και τζάμπα θα μπορούσαν να έπαιζαν στην ΑΕΚ.
Δημήτρης Σιαλμάς: Ήρθε στην ΑΕΚ από τα Γιάννινα και δεν μπορούσε να το πιστέψει. Έδινε όρκους αφοσίωσης στην κιτρινόμαυρη φανέλα. Έκανε μια χρονιά σχεδόν ως ανύπαρκτος και ξαφνικά φέτος θέλει να ανοίξει φτερά κι αυτός για τη… Μπακού του Αζερμπαϊτζάν για να κάνει διεθνή καριέρα!
Αλλά και ο Γρηγόρης Μάκος πήγε με χαρά στη Μόναχο 1860 της Β' κατηγορίας της Γερμανίας, χάρισε μάλιστα και ένα μεγάλο ποσό στην ΑΕΚ που του τα χρωστούσε προκειμένου να φύγει, εκεί που κατέληξε και ο Ίσμαελ Μπλάνκο που είχε διεκδικήσει συμβόλαιο 600.000 ευρώ από την ΑΕΚ, για να καταλήξει στην Σαν Λουίς του Μεξικό όπου παίζοντας κοντά ένα χρόνο σε κλαουσούρα και απερτούρα κατάφερε να πετύχει μόλις 2 γκολ (!), για να βρεθεί μετά στην Πολωνία απ' όπου θα περάσει σαν αόρατος από τη Λέγκια Βαρσοβίας, μέχρι να καταλήξει στους Γερμανούς για κάτι λιγότερο από 200.000 συμβόλαιο.
Είναι μακρύς ο κατάλογος των μέτριων που είτε έφυγαν από την ΑΕΚ για να πάνε σε καλύτερη -κατά την άποψή τους- ομάδα, είτε έκλεισαν την πόρτα της ΑΕΚ επιλέγοντας να πάνε σε ομάδες που οι ίδιοι θεώρησαν πιο υγιείς. Καθένας κάνει τις επιλογές του και αναλόγως δικαιώνεται ή όχι. Μέχρι τώρα πάντως η ιστορία μάς έχει διδάξει ότι δεν είναι πολλοί εκείνοι που κατάφεραν να δικαιωθούν από την επιλογή τους να κλείσουν την πόρτα στον δικέφαλο αετό.

3 σχόλια:

BALADEUR είπε...

Δεν ξέρω αν οι προαναφερθέντες ήταν "λίγοι", ξέρω ότι στην παρούσα φάση η ΑΕΚ είναι είναι "λίγη" γι αυτούς. Κι αυτό με λυπεί περισσότερο...

BALADEUR είπε...

Καλορίζικο το favicon!

ΑΕΚΟΡΑΜΑ είπε...

@ BALADEUR

Η ΑΕΚ εμφανίζεται λίγη απέναντι σε όλους και σε όλα. Όχι όμως η ιδέα ΑΕΚ αλλά αυτό το πτωχευμένο εμπορικό κατασκεύασμα των συγκεκριμένων αποτυχημένων ανθρώπων που την έφτασαν σ' αυτό το χάλι. Και μπορεί σαν εταιρεία να μην εμπνέει πολλούς να την εμπιστευτούν, όμως αυτό που συμβολίζει δεν είναι κάτι που μπορεί να πτωχεύσει ή να απαξιωθεί από κανέναν και με κανένα τρόπο. Ο δικέφαλος σύντομα θα ανοίξει πάλι τις πεσμένες του φτερούγες και θα πετάξει ψηλά (κι ας ακούγονται ρομαντικά όλα αυτά) και όσοι θα έχουν την τύχη να βρίσκονται κάτω από αυτές τις φτερούγες θα πετάξουν μαζί του στα ουράνια. Οι υπόλοιποι ας μείνουν στο βούρκο τους.

Ευχαριστώ για το favicon...