Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

Η Ευρωπαία ΑΕΚ είναι πάλι εδώ! Με άμυνα από γρανίτη πήρε 0-0 από τη Μίλαν μέσα στο Σαν Σίρο

Αν και με άμυνα ανάγκης, από την οποία απουσίαζαν οι Τσιγκρίνσκι και Τσόσιτς ενώ προφυλάχτηκε και ο Λαμπρόπουλος που δεν κρίθηκε έτοιμος ακόμα για τόσο γερό κρας τεστ, η ΑΕΚ όρθωσε τείχος στους επιθετικούς της Μίλαν και έχοντας τον Γιάννη Ανέστη σε μεγάλη βραδιά, κατάφερε να φύγει αλώβητη από το Σαν Σίρο παίρνοντας λευκή ισοπαλία από τους ροσονέρι. Αυτή η ισοπαλία ισοδυναμεί με μισή πρόκριση, αφού όλοι λέγαμε πως αν ο Δικέφαλος καταφέρει να πάρει ένα βαθμό, εντός ή εκτός, από τη Μίλαν, τότε έχει κάνει ένα τεράστιο βήμα για την πρόκρισή του στην επόμενη φάση του θεσμού.

Το 3-5-2 είναι ένα παρακινδυνευμένο σύστημα που μόνο αν διαθέτει ο προπονητής πολύ σπουδαίους αμυντικούς ρισκάρει να το εφαρμόσει. Το 3-5-2 του Χιμένεθ μοιάζει αλάνθαστο, αφού όποτε κατέβασε έτσι την εντεκάδα της ΑΕΚ η ομάδα έφτασε στο επιθυμητό αποτέλεσμα και τουλάχιστον δεν έχασε. Και καλά όταν το εφάρμοζε με Τσιγκρίνσκι, Βράνιες και Τσόσιτς αλλά απόψε το εφάρμοσε με Βράνιες, Μπακάκη και Τζανετόπουλο και παρόλα αυτά όλα πήγαν υπέροχα.

Από την άλλη ο Ανέστης, μετά τα όσα του έσυραν για το γκολ που δέχτηκε στην Ξάνθη, πείσμωσε και αποφάσισε να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας. Και το κατάφερε με τον καλύτερο τρόπο κάνοντας καταπληκτικές επεμβάσεις και κρατώντας ανέπαφη την εστία του, ειδικά στις στιγμές που η Μίλαν επιτίθετο κατά κύματα.

Κορυφαίος για απόψε θα τολμούσαν να πω ότι πρέπει να θεωρείται ο Χιμένεθ, τόσο για την έμπνευσή του να αντιμετωπίσει το 3-5-2 της Μίλαν παρατάσσοντας την ΑΕΚ με το ίδιο σύστημα, όσο για τις επιλογές των παικτών που έριξε στη φωτιά αλλά και για τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο είχε προετοιμάσει ψυχολογικά τους παίκτες του. Επίσης, ο Ισπανός, ευτύχησε να πάρει το 100%, τόσο από τις βασικές του επιλογές, όσο και από τους αναπληρωματικούς που χρησιμοποίησε.

Κάνοντας λόγο για πρόκριση και μάλιστα με μεγάλη βεβαιότητα, να επισημάνω ότι το αποτέλεσμα του άλλου αγώνα που ανέδειξε την Ριέκα νικήτρια μέσα στη Βιέννη επί της Αούστρια με 1-3, σαφώς και είναι θετικό για την ΑΕΚ από την άποψη ότι δεν κέρδισε η προτελευταία ομάδα της βαθμολογίας που είχε έναν βαθμό αλλά η τελευταία που δεν είχε κανέναν. Ίσως η ισοπαλία σε αυτό το παιχνίδι να ήταν προτιμότερη για την ΑΕΚ αλλά προσωπικά θεωρώ εξίσου καλό και το διπλό των Κροατών με δεδομένο ότι η Αούστρια είναι καλύτερη όταν αγωνίζεται μακριά από την έδρα της και υστερεί στο γήπεδό της όπου μετράει ήδη δύο ήττες από Μίλαν και Ριέκα δεχόμενη συνολικά 8 γκολ και πετυχαίνοντας μόνον ένα. Αν καταφέρει η ΑΕΚ να κάνει κι αυτή διπλό στη Βιέννη εκεί τελειώνουν όλα και ο Δικέφαλος θα έχει προκριθεί. Βέβαια υπάρχουν κι άλλες ευκαιρίες όπως να τσιμπήσει ακόμα ένα βαθμό με τη Μίλαν στο ματς του ΟΑΚΑ, όπως και να κερδίσει την Ριέκα επίσης στο ΟΑΚΑ. Η Μίλαν τώρα είναι πρώτη με 7 βαθμούς, η ΑΕΚ δεύτερη με 5, η Ριέκα τρίτη με 3 και η Αούστρια τέταρτη με μόλις 1 βαθμό.

Παίκτης που να υστέρησε στην αποψινή ΑΕΚ δεν υπάρχει. Κορυφαίος ήταν ο Ανέστης και τον ακολούθησε από κοντά ο Μπακάκης παρά τον δύσκολο ρόλο που είχε αναλάβει. Εξαιρετικός ήταν και ο Λόπες και σχεδόν αλάνθαστοι οι Γκάλο, Βράνιες και Τζανετόπουλος. Μπροστά από την τριάδα των κεντρικών αμυντικών και των πλάγιων μπακ που τους κάλυπταν όρθωσαν το δικό τους τείχος οι καταπληκτικοί Γιόχανσον και Σιμόες. Λίγο πιο μπροστά οι Μάνταλος, Χριστοδουλόπουλος και Λιβάγια πάσχιζαν να εκμεταλλευτούν κάποιο κενό στην άμυνα της Μίλαν για να κάνουν τη ζημιά για τους Ιταλούς μεγαλύτερη. Και σε δύο περιπτώσεις παραλίγο να τα κατάφερναν. Ο Αραούχο που αντικατέστησε στο 63' τον Χριστοδουλόπουλο, έτρεξε, πάλεψε και βοήθησε πολύ. Σημαντική δουλειά και 2 ωραία σουτ είχε και ο Μπακασέτας που αντικατέστησε στο 76' τον Λιβάγια. Ο Γαλανόπουλος που αντικατέστησε τον Μάνταλο στο 92' ήταν καθαρά μία αλλαγή σκοπιμότητας για να ροκανιστεί ο χρόνος και ως εκ τούτου δεν γίνεται να κριθεί.

Τι να πει κανείς γι' αυτούς τους 4.000 υπέροχους τρελούς Ενωσίτες που πλημμύρισαν το Μιλάνο ξεσηκώνοντας ντόπιους και τουρίστες και κερδίζοντας καθαρά μέσα στο γήπεδο τη μάχη της εξέδρας από 20.000 οπαδούς της Μίλαν.

Μίλαν: Ντοναρούμα, Ροντρίγκες, Μουσάτσιο, Μπονούτσι, Λοκατέλι, Καλάμπρια, Μποναβεντούρα (72' Κέσιε), Σούσο (83' Μπορίνι), Τσαλχάνογλου, Κουτρόνε, Αντρέ Σίλβα (63' Κάλινιτς).

ΑΕΚ: Ανέστης, Μπακάκης, Βράνιες, Τζανετόπουλος, Γκάλο, Λόπες, Σιμόες, Γιόχανσον, Μάνταλος (92' Γαλανόπουλος), Λάζαρος (63' Αραούχο), Λιβάγια (76' Μπακασέτας).