Παρασκευή 29 Αυγούστου 2025

Μια τρομερή ΑΕΚ από τα παλιά ισοπέδωσε την Άντερλεχτ με 2-0 και έβαλε πλώρη για τ' αστέρια

 

Μια ονειρική βραδιά από τα παλιά ζήσαμε απόψε στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η ΑΕΚάρα του Μάρκο Νίκολιτς θύμισε για τα καλά την τρομερή ΑΕΚ των μεγάλων ευρωπαϊκών επιτυχιών που όλη η Ευρώπη είχε θαυμάσει!

Η ΑΕΚ κατάφερε για πρώτη φορά στην ιστορία της να πάρει τρεις προκρίσεις στα ευρωπαϊκά προκριματικά και θα βρίσκεται στο League Phase του Conference League. Για να το καταφέρει αυτό, απέκλεισε την Χάποελ Μπερ Σεβά, τον Άρη Λεμεσού και με το αποψινό 2-0 την Άντερλεχτ. Η βελγική ομάδα είχε βρεθεί άλλες τρεις φορές στο δρόμο της ΑΕΚ και τα αποτελέσματα ήταν τρεις νίκες των Βέλγων και τρεις ισοπαλίες. Απόψε η ΑΕΚ πέτυχε την πρώτη νίκη και την πρώτη πρόκριση επί της Άντερλεχτ! Μια Άντερλεχτ που μπήκε στο κολαστήριο της κατάμεστης Νέας Φιλαδέλφειας και έπαθε ολική καθίζηση! Ο Νίκολιτς παρέδωσε σεμινάριο προπονητικής και κατάφερε να κλειδώσει όλα τα ατού του Χάσι, αναγκάζοντάς τον να παρακολουθεί την ομάδα του σε όλο το ματς να παίζει ρόλο κομπάρσου και να στέκεται μαρμαρωμένη απέναντι στο ανελέητο σφυροκόπημα της ΑΕΚ. Μιας ΑΕΚ η οποία είχε πολλές και σοβαρές απουσίες βασικότατων ποδοσφαιριστών της όπως, του Γκατσίνοβιτς, του Ζίνι, του Περέιρα και του Μαρσιάλ, λόγω τραυματισμών και του Μάνταλου λόγω τιμωρίας, ενώ και ο Γιόβιτς χρησιμοποιήθηκε για 20 λεπτά μόνο, επειδή προερχόταν και αυτός από τραυματισμό.

Δεν υπάρχει παίκτης που να υστέρησε στο χτεσινό παιχνίδι της ΑΕΚ. Ακόμα και αυτός ο Πιερό, που έχασε και πάλι αρκετές ευκαιρίες να πετύχει ένα γκολ και να σπάσει τη γκαντεμιά που τον κυνηγάει, έπαιξε με τέτοιο πάθος που ανάγκασε τον κόσμο αρκετές φορές να τον χειροκροτήσει. Τι να πρωτοπεί κανείς για τον φοβερό και τρομερό Μαρίν, τον καταπληκτικό Ρότα, τον απροσπέλαστο Μουκουντί, τον εξαιρετικό Ρέλβας, τον καταπληκτικό Πήλιο, τον δαιμόνιο Πινέδα, τον αεράτο Κοϊτά, τον πυραυλοκίνητο Κουτέσα, τον δεξιοτέχνη Ελίασον και τον σταθερότατο και ήρεμο Στρακόσα; Αλλά και αυτοί που ήρθαν από τον πάγκο έβαλαν το δικό τους λιθαράκι γι' αυτή την πολύ μεγάλη επιτυχία. Ο Λιούμπισιτς, ο Γιόβιτς, ο Πενράις και ο Βίντα.

Ο Μάρκο Νίκολιτς αποφάσισε να ξεκινήσει τον αποψινό αγώνα με την Άντερλεχτ με τον Στρακόσα κάτω από τα δοκάρια, τον Ρότα δεξί μπακ, τον Πήλιο αριστερό μπακ, τον Ρέλβας με τον Μουκουντί στα στόπερ, τον Πινέδα με τον Μαρίν στα χαφ, τον Ελίασον δεξιά στην επίθεση, τον Κουτέσα αριστερά και τον Κοϊτά πίσω από τον Πιερό σε σύστημα που έμοιαζε περισσότερο με 4-4-2.

Η Άντερλεχτ παρατάχθηκε σε διάταξη 4-3-3. Κόζεμανς στην εστία, με τους Οζκάν, Χέι, Κανά και Μάαμαρ μπροστά του. Γιανσάνα, Ουέρτα, Ντε Κατ στα χαφ και Ανγκούλο, Αζάρ, Ντόλμπεργκ η γραμμή κρούσης.

Το ματς ξεκίνησε με φοβερή ατμόσφαιρα και πάθος από τον κόσμο της ΑΕΚ που γέμισε τη Νέα Φιλαδέλφεια και την Ένωση να επιτίθεται συνέχεια κερδίζοντας πολλά στημένα.

Στο 5' ο Κοϊτά βρήκε λίγο χώρο, εκτέλεσε δυνατά με την μπάλα ψηλά άουτ.

Στο 11' μακρινό σουτ του Ουέρτα, έπεσε και μπλόκαρε χωρίς πρόβλημα ο Στρακόσα και αμέσως μετά, σε σέντρα του Ελίασον, ο Πιερό πήρε την κεφαλιά που έφυγε άουτ.

Στο 21' ωραία συνεργασία από αριστερά, αλλά ο Κουτέσια βιάστηκε να σουτάρει και έστειλε την μπάλα άουτ.

Η ΑΕΚ κυριαρχούσε στο ματς, είχε συνοχή στις γραμμές, δεν έδινε δικαιώματα, είχε ισορροπία στο παιχνίδι της και στο 36' δικαιώθηκε! Ο Ρότα έκοψε τον Ανγκούλο, ο Ελίασον πέρασε την μπάλα στον Κοϊτά, ο οποίος με δυνατό σουτ τίναξε τα δίχτυα της Άντερλεχτ για το 1-0! Ένα γκολ που δικαίωσε την ΑΕΚ για τον τρόπο προσέγγισης στο ματς και έβαλε φωτιά στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Μέχρι το τέλος του ημιχρόνου η ομάδα του Μάρκο Νίκολιτς με άψογη τακτική προσέγγιση και ισορροπία στις γραμμές της, απειλούσε όποτε μπορούσε, αλλά δεν απειλούνταν η ίδια. Και έκλεισε το ημίχρονο με το 1-0 υπέρ της.

Το β' ημίχρονο ξεκίνησε με αλλαγές για την Άντερλεχτ. Μπερτατσίνι, Βεσχάρεν και Αουγκούστινσον πέρασαν στο ματς αντί των Χουέρτα, Οζκάν και Ντε Κατ, με τον Χάσι να κάνει ότι μπορεί για να αλλάξει τα δεδομένα του ματς. Όμως δεν πρόλαβε. Ο Κουτέσα, στο 48', από αριστερά με ατομική ενέργεια, εξαπέλυσε ένα κεραυνό και έκανε το 2-0 μέσα σε πανζουρλισμό στη Νέα Φιλαδέλφεια!

Στο 50' σέντρα του Ανγκούλο, κεφαλιά του Ντόλμπεργκ, μπλόκαρε σταθερά ο Στρακόσα με την ΑΕΚ να μένει όρθια.

Στο 52' Πιερό και Πινέδα έκαναν το 1-2, ο Μεξικανός νικήθηκε σε τετ α τετ.

Εν συνεχεία η ΑΕΚ έδωσε πολύ χώρο στην Άντερλεχτ και με μαρκαρίσματα παντού και αλληλοκαλύψεις έδινε ασφάλεια στην άμυνα της.

Στο 55' ο Πιερό δοκίμασε το πόδι του από μακριά, μπλόκαρε ο Κούζεμανς.

Στο 58' σουτ του Μπερτατσίνι, η μπάλα στα σώματα και από εκεί στα χέρια του Στρακόσα.

Στο 65' ο Κοϊτά πάτησε περιοχή, δοκίμασε διαγώνιο συρτό σουτ και δε βρήκε εστία.

Ένα λεπτό μετά, στο 66', ο Στρακόσα μπλόκαρε εύκολα το μακρινό σουτ του Γιανσάνα.

Στο 71' καλή φάση για την Άντερλεχτ, με σέντρα του Αουγκούστινσον και άστοχη κεφαλιά του Ντόλμπεργκ.

Ο Χάσι έκανε αλλαγές για να δώσει στην ομάδα του κάτι διαφορετικό μήπως και μπει στο ματς, ενώ ο Νίκολιτς ετοίμασε τον Γιόβιτς και τον Λιούμπιτσιτς που μπήκαν στο 73’ αντί των Πιερό και Ελίασον. Ο Κοϊτά πήγε δεξιά, ο Λιούμπιτσιτς στο 10 και ο Γιόβιτς φορ.

Στο 75' είχαμε μεγάλη ευκαιρία για την ΑΕΚ! Ο Μαρίν εκτέλεσε κόρνερ, καρφωτή κεφαλιά του Ρέλβας, η μπάλα πέρασε λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι!

O Nίκολιτς στο 78' έβαλε αντί του Κουτέσα τον Πενράις και έπαιξε με δύο μπακ στην αριστερή πλευρά για να κλειδώσει την επιθετικότητα της Άντερλεχτ.

Στο 83' πολύ άστοχο μακρινό σουτ του Μπερτατσίνι, με την ΑΕΚ να διαχειρίζεται άψογα τα τελευταία λεπτά του αγώνα.

Στο 88' ο Βίντα πέρασε στο ματς αντί του Κοϊτά για να βοηθήσει στην άμυνα στα τελευταία λεπτά.

Στο 90' ο Πενράις σούταρε δυνατά, αλλά απέκρουσε σε κόρνερ ο γκολκίπερ της Αντερλεχτ!

Και δύο λεπτά μετά, στο 92', έχασε ο Σκωτσέζος νέα μεγάλη ευκαιρία απέναντι στον Κούσεμανς με τον Βέλγο να αποκρούει.

Και το ματς κάπου εκεί τελείωσε με την ΑΕΚ να κερδίζει 2-0 την Άντερλεχτ και να παίρνει την πολύ σημαντική πρόκριση!

ΑΕΚ (Νίκολιτς): Στρακόσα, Ρότα, Πήλιος, Ρέλβας, Μουκουντί, Πινέδα, Μαρίν, Ελίασον (73' Λιούμπιτσιτς), Κουτέσα (78' Πενράις), Κοϊτά (88' Βίντα), Πιερό (73' Γιόβιτς)

Άντερλεχτ (Χάσι): Κούσεμανς, Μααμάρ (69' Ντε Γκρεφ), Οζτζάν (46' Αουγκούστινσον), Χέι, Κανά, Χουέρτα (46' Μπερτατσίνι), Λανσάνα, Ντε Κατ (46' Βερσάερεν), Αζάρ (69' Στρόικενς), Ανγκούλο, Ντόλμπεργκ

UEFA Conference League - Play Off

ΑΕΚ - Άντερλεχτ 2-0 

Γήπεδο: Αγιά Σοφιά - ΟΠΑΠ Arena

Γκολ: 36' Κοϊτά σουτ 1-0, 48' Κουτέσα σουτ 2-0

Κίτρινες κάρτες: Ρότα (58') - Ουέρτα (19'), Ντόλμπεργκ (22'), Ανγκούλο (85'), Αουγκούστινσον (96')

Κόκκινες κάρτες: -

ΜVP: Μαρίν

Κριτική

Στρακόσα 9: Σταθερότατος σε όλες τις επεμβάσεις του, με εξαιρετικές μεταβιβάσεις, ενέπνεε σιγουριά στην άμυνά του και συντέλεσε να κρατηθεί το μηδέν παθητικό για την ΑΕΚ.

Ρότα 10: Όταν είναι σοβαρός δεν έχει ανταγωνιστή στη θέση του, τόσο στην ΑΕΚ, όσο και στην Εθνική. Έκανε ένα από καλύτερα παιχνίδια του με τη φανέλα της ΑΕΚ, αν όχι το καλύτερο. Κατάπιε πολλά χιλιόμετρα και ήταν αλάνθαστος στην άμυνα, με χωρίς ούτε ένα λάθος, ενώ βοήθησε σημαντικά και στον επιθετικό τομέα με τις επελάσεις του.

Πήλιος 9: Εκπληκτικό παιχνίδι από τον Πήλιο που έβαλε στοπ στις επιθετικές ενέργειες των Βέλγων από την πλευρά του, αλλά είχε και εξαιρετικά ανεβάσματα και καλή συνεργασία με τον Κουτέσα.

Μουκουντί 10: Η κολώνα της άμυνας. Σωστός βράχος ο θηριώδης αμυντικός κατεύθυνε όλη την αμυντική γραμμή και ήταν πανταχού παρών σε κάθε επικίνδυνη στιγμή που πήγαινε να δημιουργηθεί μέσα στην περιοχή της ΑΕΚ.

Ρέλβας 10: Σπουδαίος ο Πορτογάλος, αποδεικνύεται λίρα εκατό για την Ένωση. Κυρίαρχος σε αέρα και έδαφος, μάζεψε πολλές ταυτότητες αντιπάλων του στο χτεσινό ματς. Για λίγα εκατοστά λάθος υπολογισμό θα είχε χριστεί σκόρερ με κεφαλιά.

Μαρίν 10: Ο κορυφαίος των κορυφαίων. Και τι δεν έκανε μέσα στο γήπεδο. Κατ' αρχάς διαθέτει σιδερένια πνευμόνια. Έκοβε, μοίραζε, οργάνωνε, με δυο λόγια έκανε τα πάντα στο χώρο του κέντρου και όχι μόνο. Είχε άψογη συνεργασία με τον Πινέδα και γι' αυτό η ΑΕΚ κυριάρχησε στον χώρο του κέντρου.

Πινέδα 9: Ο παλιός καλός Πινέδα, επιτέλους είναι εδώ. Το όργωσε το γήπεδο και αν δεν έκανε δυο-τρία επικίνδυνα λάθη όπου πούλησε τη μπάλα σε αντιπάλους και δημιουργήθηκαν επικίνδυνες φάσεις στην περιοχή της ΑΕΚ, σίγουρα θα συγκαταλεγόταν κι αυτός ανάμεσα στους κορυφαίους των κορυφαίων, αν και είπαμε ότι στο χτεσινό ματς της μεγάλης πρόκρισης δεν υστέρησε κανένας.

Κοϊτά 9: Κομβικός παίκτης. Ξέρει να κρατάει τη μπάλα και να την μεταφέρει στην αντίπαλη περιοχή. Πέτυχε ένα φοβερό γκολ ενώ είχε και δύο ακόμα ενέργειες που θα μπορούσαν να έχουν πιο αίσια κατάληξη. Έφαγε πολύ ξύλο και δύο φορές τραυματίστηκε αλλά ευτυχώς δεν ήταν τίποτα σοβαρό. Αντικαταστάθηκε στο 88' από τον Βίντα.

Ελίασον 10: Κανονικός σβούρας. Όποτε ήθελε ανακάτωνε την άμυνα των Βέλγων. Σημάδεψε αρκετές φορές το κεφάλι του Πιερό αλλά η παρατεταμένη αφλογιστία του τελευταίου δεν φαίνεται να έχει τέλος. Πάντως ο Ελίασον πάλεψε με όλες του τις δυνάμεις γυρίζοντας και βοηθώντας ακόμα και στην άμυνα, όπως πρέπει να κάνει κάθε σύγχρονος επιθετικός. Αντικαταστάθηκε στο 73' από τον Λιούμπισιτς.

Κουτέσα 10: Τι άλλο να περιμένει κανείς από έναν επιθετικό με τα δικά του χαρακτηριστικά. Αυτό το μπάσιμο από αριστερά με την ανάλογη προσποίηση και το ξερό σουτ δίπλα στο δοκάρι το έκανε για δεύτερη φορά. Μετά το γκολ που πέτυχε στην παράταση με τον Άρη Λεμεσού όπου είχε γράψει το 2-1, κατάφερε να σκοράρει και χτες με τον ίδιο τρόπο. Γενικά όταν επιτίθεται από αριστερά είναι κίνδυνος-θάνατος. Αντικαταστάθηκε στο 78' από τον Πενράις.

Πιερό 7: Μαχητής ο γίγαντας αλλά πολύ γκαντέμης. Πάλεψε με όλους τους τρόπους και προσπάθησε όσο τίποτα για να σκοράρει. Αλλά άμα δεν σε θέλει πώς να πας κόντρα στη μοίρα σου; Αντικαταστάθηκε στο 73' από τον Γιόβιτς.

Λιούμπισιτς 8: Αντικατέστησε τον Ελίασον στο 73'. Μπήκε αλλαγμένος σε σχέση με προηγούμενες εμφανίσεις του. Βοήθησε να ξεκολλήσει η ΑΕΚ από την άμυνα που είχε κλειστεί και συνέβαλε κατά πολύ να κρατηθεί η μπάλα σε κιτρινόμαυρα πόδια στα τελευταία καυτά λεπτά, με κερδισμένα φάουλ και κόρνερ. Ήταν εξαιρετικός. Αυτόν τον Λιούμπισιτς θέλουμε να βλέπουμε.

Γιόβιτς 8: Πήρε τη θέση του Πιερό στο 73'. Αρχοντικός παίκτης. Στην πρώτη του επαφή με τη μπάλα παραλίγο να σκοράρει, όταν του έβγαλε εξαιρετική μπαλιά ο Κουτέσα από πλάγια. Είναι όμως επιδραστικός και έξω από την περιοχή του αντιπάλου, αφού κερδίζει όλες τις εναέριες μονομαχίες στον χώρο του κέντρου αλλά διαθέτει και φοβερό εκτόπισμα, τόσο εντός, όσο και εκτός περιοχής του αντιπάλου.

Πενράις 8: Μπήκε στη θέση του Κουτέσα στο 78'. Έπαιξε τόσο λίγο κι όμως έδειξε τόσα πολλά. Ουσιαστικά κινήθηκε σαν αριστερό εξτρέμ αλλά λόγω θέσης δεν ξεχνούσε να βοηθάει και τον Πήλιο στην άμυνα. Παραλίγο να χριστεί σκόρερ στα τελευταία λεπτά του αγώνα, όταν έπιασε ένα όμορφο και ευθύβολο σουτ αλλά ο Κούσεμανς απέκρουσε εντυπωσιακά σε κόρνερ.

Βίντα 8: Πέρασε στο ματς στο 88' στη θέση του Κοϊτά. Έπαιξε λίγο αλλά ήταν αρκετό για να κερδίσει το χειροκρότημα του κοινού για τις εντυπωσιακές και παρακινδυνευμένες επεμβάσεις του.

Νίκολιτς 10: Κατάφερε το ακατόρθωτο. Οδήγησε την ομάδα στη League Phase του Conference League πετυχαίνοντας τρεις διαδοχικές προκρίσεις, με τρεις εντός έδρας νίκες και τρεις εκτός έδρας ισοπαλίες, επίτευγμα που πρώτη φορά πετυχαίνει η ΑΕΚ στην ιστορία της! Επίσης είναι αήττητος για 8 συνεχείς αγώνες! ΑΕΚ-Ομόνοια 1-0 (φιλικό), Χάποελ Μπερ Σεβά-ΑΕΚ 0-0 (Europa League - διεξήχθη στην Ουγγαρία), ΑΕΚ-Χάποελ Μπερ Σεβά 1-0 (Europa League), Άρης Λεμεσού-ΑΕΚ 2-2 (Europa League), ΑΕΚ-Άρης Λεμεσού 1-1 (3-1 στην παράταση - Europa League), Άντερλεχτ-ΑΕΚ 1-1 (Europa League), ΑΕΚ-Πανσερραϊκός 2-0 (1η αγωνιστική πρωταθλήματος), ΑΕΚ-Άντερλεχτ 2-0 (Europa League). Τα γκολ συνολικά είναι 12-4. Αν δεν είναι αυτό ένα μικρό θαύμα τότε ποιο είναι; Άλλωστε ο κόσμος αναγνώρισε τη δουλειά του Σέρβου τεχνικού και για πρώτη φορά χτες άκουσε το όνομά του από τις εξέδρες. Ο Νίκολιτς προετοιμάζει το ματς και στήνει τους παίκτες όπως ακριβώς στήνει και η αράχνη τον ιστό της. Εκεί πάνε και παγιδεύονται οι αντίπαλοί της ΑΕΚ και ο κόουτς-αράχνη τους κολατσίζει μετά με την ησυχία του. Έδωσε άλλο ένα ρεσιτάλ απέναντι στους Βέλγους, έχοντας να αντιμετωπίσει μια ομάδα με πολλές περγαμηνές στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, η οποία από τους περισσότερους χαρακτηριζόταν φαβορί στις αναμετρήσεις της με την ΑΕΚ. Κι όμως, έδεσε χειροπόδαρα τον προπονητή της και κατέβασε μια ομάδα η οποία έπεισε όσους την επιβουλεύονται πως, από εδώ και μπρος, καλά θα κάνουν να αρχίσουν να την φοβούνται. Άριστα παίρνει ο Μάρκο Νίκολιτς και στην προετοιμασία των παικτών του στον ψυχολογικό τομέα, αφού δεν υπήρχε παίκτης που αγωνίστηκε που να μη γυάλιζε το μάτι του (ναι, ακόμα κι αυτά τα… γλαρά ματάκια του Πιερό γυάλιζαν).

Προπονητής αντιπάλου - Μπέσνικ Χάσι (Αλβανία - Κόσοβο) 7: Προσπάθησε ο καημένος, είναι και συμπαθητικούλης, αλλά δεν… Έπεσε πάνω στην αλεπού των πάγκων και ηττήθηκε κατά κράτος. Δεν πειράζει. Μια άλλη φορά. Με μια πιο εύκολη αντίπαλο από την ΑΕΚ.  

Διαιτητής -  Ρόχιτ Σάγκι (Νορβηγία) 8: Καλός ήταν, χωρίς να αποφύγει τα μικρολαθάκια. Κάτι ανάποδα κόρνερ, κάτι φάουλ που έβγαζαν μάτια αλλά δεν τα σφύριξε ποτέ.

Κόσμος 10: Φανταστικός. Ατμόσφαιρα που έλιωνε και σίδερα. Οι λιγοστοί Βέλγοι που βρέθηκαν στις εξέδρες απλά κοίταζαν και… απολάμβαναν. Απολάμβαναν την ομαδάρα με τα κιτρινόμαυρα μέσα στο γήπεδο και τον εκπληκτικό κόσμο της στις εξέδρες. Κυριολεκτικά η μισή πρόκριση ανήκει σ' αυτόν τον υπέροχο κόσμο.

Αντίπαλοι: Η Ελλάδα γνωρίζει μεγάλες δόξες. Μετά την ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚούλης συνέτριψε την Ριέκα με 5-0 και προκρίθηκε (ο Γιακουμάκης πέτυχε το πρώτο του γκολ με τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Καλορίζικος), αλλά και ο Παναθηναϊκούλης έφυγε με το 0-0 από την Τουρκιά και προκρίθηκε χάρη στη νίκη του με 2-1 στον πρώτο αγώνα. Σειρά παίρνει στις αρχές του Σεπτέμβρη η Εθνική Ελλάδος. Άντε να ανεβαίνουμε λίγο στη βαθμολογία.

Συμπέρασμα

Και τώρα διάλειμμα ν' αγαπηθούμε (που λέει και το τραγούδι). Από εδώ και πέρα θα δούμε σημαντικές εξελίξεις στην ομάδα. Ναι, ο Μάριος Ηλιόπουλος άλλαξε πολλά. Όχι όλα αλλά πολλά. Η ομάδα χρειάζεται μερικές ακόμα πινελιές για να απογειωθεί. Αποδείχτηκε ότι η ΑΕΚ διαθέτει φοβερό υλικό. Παρουσιάζει τρομερή υπεροπλία στον μεσοεπιθετικό τομέα αλλά και 6 αμυντικούς με τρομερές ικανότητες. Έναν δεξιό μπακ, δύο αριστερούς, και τρία στόπερ. Από σήμερα θα αλλάξουν πολλά. Παρόλο ότι απομένουν ελάχιστες μέρες για να κλείσουν οι μεταγραφές, υπάρχουν υποθέσεις που έχουν δουλευτεί και είναι έτοιμες. Απλά μεταξύ τους είναι και μερικοί αμφισβητίες που περίμεναν να δουν αν η ΑΕΚ θα εξασφαλίσει την συνέχιση της ευρωπαϊκής της παρουσίας για να αποφασίσουν να κάνουν το επόμενο βήμα. Βέβαια, μετά την τρομερή χτεσινή εμφάνιση, θα υπάρξουν και αρκετές προτάσεις για παίκτες της ΑΕΚ από ευρωπαϊκές ομάδες. Ας ελπίσουμε να μην υπάρξουν αποχωρήσεις κομβικών παικτών γιατί θα είναι δύσκολο να αντικατασταθούν στην παρούσα φάση. Η ΑΕΚ χρειάζεται οπωσδήποτε ένα αμυντικό χαφ μεγάλης κλάσης, ώστε να μη χαραμίζεται σε αυτή τη θέση αυτός ο υπερπαίκτης, ο Μαρίν, ο οποίος ήρθε για να γράψει τη δική του ιστορία στην ΑΕΚ. Επίσης πρέπει να αποκτηθεί ένας σέντερ φορ ώστε να μην πέσει όλο το βάρος στον ανέτοιμο Γιόβιτς, αλλά ούτε και στον ματιασμένο Πιερό. Ιδανικά θα πρέπει να αποκτηθεί και ένας ακόμα στόπερ γιατί με τρεις μόνο δεν βγαίνουν τόσες αγωνιστικές υποχρεώσεις. Και μην ακούσω ότι υπάρχει και ο Χρυσόπουλος για τέταρτος. Ο Χρυσόπουλος έπρεπε να έχει δοθεί ήδη δανεικός. Επίσης ένας δεξιός μπακ, έστω και για πίσω από τον Ρότα, αν όχι για βασικός. Αυτά για φέτος είναι αρκετά. Του χρόνου πραγματοποιούνται και οι υπόλοιπες αλλαγές αφού το καλοκαίρι του 2026 λήγουν και αρκετά συμβόλαια παικτών της ΑΕΚ. Το μεγάλο όπλο όμως της ΑΕΚ, ακούει στο όνομα Μάρκο Νίκολιτς. Από εκεί ξεκινάνε όλα. Και όπως το είχε πει και ο ίδιος, το δύσκολο κομμάτι ήταν αυτό το καλοκαίρι με τις απαιτήσεις του. Από Οκτώβρη δεν τον φοβίζει τίποτα. Και αυτό το καλοκαίρι φεύγει με τον καλύτερο τρόπο για την ΑΕΚ. Ες αύριον τα σπουδαία…

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2025

Άνετη και ωραία η ΑΕΚ έκανε πρεμιέρα με νίκη 2-0 επί του Πανσερραϊκού

Η ΑΕΚ, σε αγώνα… ενός ημιχρόνου, έκανε αυτό που έπρεπε κερδίζοντας τον Πανσερραϊκό με 2-0 από το πρώτο ημίχρονο. Δεύτερο ημίχρονο δεν υπήρξε, αφού η ΑΕΚ έσβησε τις μηχανές μετά το 65' και έκανε συντήρηση δυνάμεων για το μεγάλο παιχνίδι της Πέμπτης απέναντι στην Άντερλεχτ. Η ΑΕΚ δεν ρισκάρισε σε κανένα σημείο του αγώνα παίζοντας εκ του αφαλούς, αλλά κατάφερε να ικανοποιήσει τους 15.000 περίπου οπαδούς της αφού σε ορισμένα σημεία του αγώνα απέδωσε όμορφο ποδόσφαιρο. Τηρουμένων των ειδικών συνθηκών η ομάδα άφησε ικανοποιημένους τους πάντες, πραγματοποιώντας μια εξαιρετική πρεμιέρα στο καινούριο πρωτάθλημα που μόλις άρχισε. Μόνο μελανό σημείο ο τραυματισμός του Ζίνι που μένει να φανεί πόσο σοβαρός είναι και αν θα στερηθεί τις υπηρεσίες του στο ματς της Πέμπτης και αν θα προστεθεί στη μακρά λίστα με τους απόντες από αυτή τη μεγάλη αναμέτρηση. Θυμίζουμε ότι θα απουσιάσουν λόγω τραυματισμών οι Περέιρα, Γκατσίνοβιτς, Γιόβιτς, Μαρσιάλ και λόγω τιμωρίας ο Μάνταλος.

Η ομάδα του Μάρκο Νίκολιτς, εγκαταλείποντας το 4-4-2 σε ρόμβο και παίζοντας με 4-3-1-2 και απλώνοντας το παιχνίδι από τα άκρα, είχε πολύ ωραίες συνεργασίες, καλή κυκλοφορία και αρκετές φάσεις, πριν κατεβάσει ταχύτητα στο ματς και έδειξε ότι μπορεί με τα άκρα της να παίξει ωραίο παιχνίδι.

Η ΑΕΚ είχε σε μεγάλη βραδιά τον Ζίνι, ο οποίος κέρδισε το πέναλτι στο 23' και ο Μάνταλος το εκτέλεσε εύστοχα για το 1-0, ενώ τέσσερα λεπτά μετά, στο 27', ο ίδιος ο Αγκολέζος επιθετικός έκανε το 2-0 με εξαιρετικό πλασέ από κοντά. Εκτός του Ζίνι, πολύ καλή εμφάνιση έκαναν οι Ελίασον, Πενράις, Ρότα, Βίντα, Μουκουντί, Στρακόσα, Μαρίν και Μάνταλος.

Για ακόμη ένα ματς ο Μάρκο Νίκολιτς προετοίμασε και διαχειρίστηκε πολύ σωστά την ομάδα του, χωρίς αλλοπρόσαλλες και πολλές αλλαγές και σφράγισε τη νίκη από το πρώτο ημίχρονο με οικονομία δυνάμεων μετά.

Ο Μάρκο Νίκολιτς αποφάσισε να ξεκινήσει με τον Στρακόσα κάτω από τα δοκάρια, τον Ρότα δεξί μπακ, τον Πενράις αριστερό μπακ, τον Βίντα με τον Μουκουντί στα στόπερ, τον Πινέδα με τον Μάνταλο στον άξονα, τον Ελίασον δεξιά στην επίθεση, αριστερά τον Κοϊτά, και τον Ζίνι πίσω από τον Πιερό.

Το ματς άρχισε με ρυθμό, με την ΑΕΚ να ψάχνει εξ' αρχής το γκολ, αλλά τον Πανσερραϊκό να πλησιάζει πρώτος σε αυτό. Βαθιά μπαλιά λοιπόν στο 5', ο Ιβάν πήρε την κεφαλιά, ο Γκριν βγήκε τετ α τετ, αφού δεν μπορούσε να ακολουθήσει ο Βίντα, όμως τον νίκησε ο Στρακόσα και μπλόκαρε τη μπάλα.

Στο 10', τρομερή σέντρα του Ελίασον, στο δεύτερο δοκάρι ο Μάνταλος από εξαιρετική θέση έστειλε τη μπάλα άουτ με κεφαλιά.

Δύο λεπτά μετά, στο 12', άγγιξε το γκολ ξανά η ΑΕΚ με τον Ζίνι να παίρνει με πλάτη την μπάλα, να κάνει έξυπνα το τακουνάκι, αλλά απέκρουσε ενστικτωδώς ο Τιναλίνι.

Η ΑΕΚ είχε καλή κυκλοφορία της μπάλας, ωραίες συνεργασίες, έδινε μεγάλο βάρος στις επιθέσεις από δεξιά με τον Ελίασον να απλώνει το γήπεδο και να σεντράρει γλυκά, ενώ ο Κοϊτά από αριστερά στήριζε συνεχώς Ζίνι και Πιερό στην περιοχή.

Στο 22' η ΑΕΚ έκανε έξοχη επίθεση με κάθετη του Πινέδα στον Ρότα, αυτός μπήκε στην περιοχή, πάσαρε στον Ζίνι, ο οποίος σούταρε και την ίδια ώρα τον χτύπησε με τάκλιν ο Γκελασβίλι και ο διαιτητής αμέσως έδωσε το πέναλτι. Ο Μάνταλος πήρε την ευθύνη, εκτέλεσε εύστοχα και έκανε το 1-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια, λύνοντας τον γόρδιο δεσμό.

Η ΑΕΚ δεν έμεινε εκεί όμως. Στην επόμενη φάση χτύπησε ξανά! Στο 27' ο εξαιρετικός Πένραϊς γύρισε τη μπάλα, από κόντρα σε προβολή του Πιερό η μπάλα έφτασε στον Ζϊνι, ο οποίος με πλασέ έκανε άνετα το 2-0.

Έτσι, στη μισή ώρα αγώνα η ομάδα του Μάρκο Νίκολιτς πολύ έξυπνα και με πολύ ωραία εικόνα στο χορτάρι, είχε μπει μπροστά στο σκορ με δύο γκολ και διαχειριζόταν πιο άνετα πια την εικόνα της.

Στο 34', ωραίο μακρινό σουτ του Κοϊτά, έπεσε στη γωνία του και έβγαλε σε κόρνερ ο Τιναλίνι.

Στο 35' ο Ζίνι έδειχνε να μη μπορεί να συνεχίσει στο ματς, με τον Μαρίν να μπαίνει στην θέση του άμεσα.

Και το ημίχρονο τελείωσε με το 2-0 και την πολύ καλή εικόνα της ΑΕΚ που απλώθηκε στο γήπεδο με Ελίασον, έναν εξαιρετικό Ζίνι, ένα κινητικό Κοϊτά και μία μηχανή που δούλευε συνεχώς έχοντας σημαντικά γρανάζια Πινέδα και Πενράις.

Το β' ημίχρονο άρχισε δίχως αλλαγές για τους δύο προπονητές και αμέσως στο 47' ο Πιερό είχε ένα σουτ που κόντραρε και έφυγε άουτ.

Αμέσως μετά, στο 48', η ΑΕΚ έχασε τα άχαστα. Ο Βίντα δύο φορές άγγιξε το γκολ, αλλά ο Τιναλίνι έκανε τρομερές επεμβάσεις. Η ΑΕΚ συνέχισε να πιέζει από τα κόρνερ με κεφαλιά του Πιερό να βγαίνει ξανά εκτός.

Και αμέσως μετά με νέο κόρνερ, απίθανο ζογκλερικό κοντρόλ του Ελίασον, ο Σουηδός έβγαλε γλυκιά σέντρα και ο Μουκουντί αστόχησε με κεφαλιά από τη μικρή περιοχή! Στο VAR τσέκαραν την φάση του Μουκουντί για πέναλτι, υπήρχε παράβαση, αλλά τελικά ήταν οφσάιντ ο ο Ελίασον στην αρχή της φάσης.

Στο 60' με κεφαλιά ψαράκι ο Πιερό σκόραρε, αλλά το γκολ δεν μέτρησε σωστά ως οφσάιντ.

Στο 63' ο Γκριν γύρισε την μπάλα, ο Πινέδα έκανε "τσαφ" στην περιοχή και ο Ιβάν αστόχησε από θέση βολής.

Η ΑΕΚ έπαιζε με άνεση στο γήπεδο και δίχως άγχος, με διαχείριση δυνάμεων.

Στο 65' ο Κοϊτά έστρωσε την μπάλα στον Πινέδα, ο οποίος σούταρε άουτ.

Ο Νίκολιτς στο 70' έβαλε τον Κουτέσα αντί του Κοϊτά, για να δώσει χρόνο και στον Ελβετό ενόψει της Πέμπτης. Έτσι πήρε τη θέση του αριστερά στην επίθεση.

Στο 78' άγγιξε το γκολ η Ένωση με τον Πινέδα να σουτάρει από το ύψος του πέναλτι, η μπάλα να περνά ελάχιστα άουτ.

Μετά το 80' ο Νίκολιτς έβαλε στο παιχνίδι και τους Οντουμπάτζο και Λιούμπιτσιτς για να δώσει ανάσες σε Ρότα και Ελίασον.

Έτσι, στο τέλος του ματς ο Λιούμπιτσιτς πήγε δεξιά, με τον Μάνταλο κοντά στον Πιερό και στα χαφ Μαρίν-Πινέδα.

Και κάπου εκεί τελείωσε το ματς με την ΑΕΚ να παίρνει άνετα τη νίκη με 2-0 στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος.

ΑΕΚ: Στρακόσια, Ρότα (83' Οντουμπάτζο), Βίντα, Μουκουντί, Πενράις, Πινέδα, Μάνταλος, Ελίασον (83' Λιούμπισιτς), Κοϊτά (71' Κουτέσα), Πιερό, Ζίνι (36' λ.τρ. Μαρίν). 

Πανσερραϊκός: Τιναλίνι, Λύρατζης, Γκελασβίλι, Ντε Μάρκο, Τσαούσης, Ομεονγκά, Λιάσος (65' Μπανζάκι), Γκιγκιόμιε, Ουαγκέ (46' Φάλε), Γκριν, Ιβάν (84' Δοιρανλής).

Super League - 1η αγωνιστική

ΑΕΚ - Πανσερραϊκός 2-0 

Γήπεδο: Αγιά Σοφιά - ΟΠΑΠ Arena

Γκολ: 23' Μάνταλος πέναλτι 1-0, 27' Ζίνι σουτ 2-0

Κίτρινες κάρτες: Πινέδα (93') - Λιάσος (40')

Κόκκινες κάρτες: -

MVP: Ζίνι

Κριτική

Στρακόσα 9: Όταν χρειάστηκε βρέθηκε στη σωστή θέση και έσωσε την ΑΕΚ από βέβαιη παραβίαση. Σε όλο το υπόλοιπο ματς ήταν αλάνθαστος.

Ρότα 8: Έκανε καταπληκτικό παιχνίδι, τόσο αμυντικά αλλά κυρίως επιθετικά. Παίζει ασταμάτητα σε όλα τα παιχνίδια της ΑΕΚ και δίνει και την ψυχή του. Μπορεί να κάνει κάποιες επιπολαιότητες μερικές φορές αλλά είναι από τους πιο φιλότιμους παίκτες της ομάδας. Αντικαταστάθηκε στο 83' από τον Οντουμπάτζο.

Πενράις 9: Αποκάλυψη ο Σκωτσέζος στο χτεσινό ματς. Ήταν καταπληκτικός και ανεβοκατέβαινε την πλευρά του με εξαιρετική ταχύτητα και άνεση. Η παράλληλη πάσα που βγάζει στη φάση του γκολ του Ζίνι είναι επική σε έμπνευση και σε εκτέλεση. Το χρειαζόταν αυτό το ματς ο Πενράις.

Βίντα 8: Είχε να παίξει καιρό και φάνηκε κάπως βαρύς, ειδικά στις πρώτες φάσεις του παιχνιδιού. Μετά ζεσταίνεται και θυμίζει τον μεγάλο αρχοντικό Βίντα.

Μουκουντί 9: Αν και αλλάζει πλευρά και από δεξιός στόπερ όταν έπαιζε δίδυμο με τον Ρέλβας, αυτή τη φορά καλείται να επανέλθει στην παλιά του θέση ως αριστερός στόπερ, παραμένει το ίδιο επιβλητικός και αλάνθαστος αλλά και κατευθυντήριος νους της άμυνας.

Πινέδα 7: Δεν έκανε κακό παιχνίδι αλλά αυτή του η αδυναμία να πιάσει ένα σουτ της προκοπής που να κατευθυνθεί στην εστία και όχι στις… μπεκάτσες, προσωπικά με ξενερώνει αφάνταστα. Απέχει ακόμα πολύ από τον παλιό καλό Πινέδα.

Μάνταλος 8: Οργανωτικός και εγκεφαλικός παίκτης με ωραία χτυπήματα της μπάλας αλλά τρομερά αργός στο χώρο του κέντρου. Πολλές φορές καθυστερεί πολύ την ανάπτυξη της ομάδας. Επαγγελματική η εκτέλεση του πέναλτι με το οποίο ανοίγει το σκορ του αγώνα για την ΑΕΚ.

Ελίασον 9: Εξαιρετικός από δεξιά με δαιμονισμένη κίνηση και απίθανες εμπνεύσεις, έβγαλε άπειρες φορές γλυκές σέντρες για το κεφάλι του Πιερό, σύμφωνα και με τις οδηγίες του προπονητή του. Τη δουλειά που του είχε αναθέσει ο Νίκολιτς την έκανε και με το παραπάνω. Αντικαταστάθηκε στο 83' από τον Λιούμπισιτς.

Κοϊτά 7: Πολύ καλός παίκτης αλλά εξαιρετικά φλύαρος. Πήρε πολλές προσπάθειες αλλά δεν του βγήκε σχεδόν τίποτα. Αντικαταστάθηκε στο 71' από τον Κουτέσα.

Ζίνι 9: Μέχρι να τραυματιστεί ήταν ο κορυφαίος παίκτης της ΑΕΚ. Κέρδισε το πέναλτι με το οποίο προηγήθηκε η Ένωση ενώ πέτυχε ο ίδιος το δεύτερο γκολ της ομάδας με εξαιρετικό πλασέ δεινού σκόρερ. Μεγάλη απώλεια ο τραυματισμός του και μακάρι να μην είναι κάτι σοβαρό, αν και το κλάμα του τη στιγμή της αλλαγής του δεν μου άρεσε καθόλου. Αντικαταστάθηκε στο 36' από τον Μαρίν.

Πιερό 4: Παιχνίδι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του. Με ανάπτυξη από τα άκρα και ατελείωτες σέντρες από Ρότα, Πενράις, Ελίασον, Μάνταλο, Μαρίν. Kι όμως, ο γίγαντας δεν μπορούσε να βρει τη μπάλα ούτε με αίτηση. Εκτός αυτού βγήκε δύο φορές οφσάιντ παιδαριωδώς, σαν παίκτης ερασιτεχνικού πρωταθλήματος. Μία εξ αυτών είχε σαν αποτέλεσμα να του ακυρωθεί ένα πανέμορφο και παλικαρίσιο γκολ που πέτυχε. Δεν ξέρω αν θα υπάρξουν άλλα τεστ της αποτελεσματικότητάς του. Άλλωστε τον φλερτάρουν ομάδες από την Τουρκία και είναι πολύ πιθανό κάπου εδώ να χωρίσουν οι δρόμοι του με την ΑΕΚ.

Μαρίν 8: Αντικατέστησε στο 36' τον τραυματία Ζίνι. Η ΑΕΚ κάτι κέρδισε και κάτι έχασε από αυτή την κίνηση. Κέρδισε μια υπεροπλία στο κέντρο, αφού ο Ρουμάνος πρόσθεσε τεχνική και σοφία, μαζί με κράτημα της μπάλας και ωραίες μεταβιβάσεις, αλλά έχασε εντελώς στον επιθετικό τομέα, αφού έμεινε μόνο με τον Πιερό στην κορυφή της επίθεσης και ο συγκεκριμένος πάσχει από αφλογιστία διαρκείας. Ο Μαρίν πάντως, διαθέτει μια ιδιαίτερη στόφα και ο τρόπος που χειρίζεται τη μπάλα εκπέμπει σιγουριά και παραπέμπει σε ποδοσφαιριστή υψηλής κλάσης.

Κουτέσα 8: Μπήκε στο 71' στη θέση του φλύαρου Κοϊτά και μέσα σε 33 λεπτά που αγωνίστηκε πρόσφερε περισσότερα πράγματα από τον συμπαίκτη του που αντικατέστησε. Ειδικά στις πλαγιοκοπήσεις δεν έχει ανταγωνιστή από την αριστερή πλευρά.

Οντουμπάτζο 5: Μόλις 11 λεπτά αγωνίστηκε, αφού αντικατέστησε στο 83' τον Ρότα για να πάρει ανάσες από τα συνεχόμενα παιχνίδια. Δεν πρόλαβε να προσφέρει τίποτα και μάλλον έχει κριθεί ήδη από τον προπονητή του. Άλλωστε η ΑΕΚ ψάχνεται ήδη για δεξί μπακ.

Λιούμπισιτς 5: Πήρε τη θέση του Ελίασον, περισσότερο για να ξεκουραστεί ο Σουηδός, έστω και αυτά τα λίγα λεπτά. Πρόλαβε να πιάσει ένα σουτ για το οποίο φήμες λένε ότι αφού τη γλίτωσε στην τρίχα ένα εκπαιδευτικό αεροπλάνο που πετούσε πάνω από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, τελικά κατέρριψε έναν περαστικό πελεκάνο που κατευθυνόταν προς τα νότια.

Νίκολιτς 9: Ο γάτος επέμεινε να διεξαχθεί το χτεσινό παιχνίδι, αν και είχε το δικαίωμα να ζητήσει αναβολή. Με αυτή του την κίνηση οριοθέτησε τα εξής: Πρώτον ότι δεν θέλει η ομάδα να αφήνει εκκρεμότητες και ανοιχτά ζητήματα για το μέλλον. Δεύτερον ότι εμπιστεύεται όλους τους παίκτες του και ότι πιστεύει ότι η ομάδα μπορεί να ανταποκριθεί ακόμα κι αν χρειαστεί να εφαρμόσει ένα εκτεταμένο ροτέσιον. Και τρίτον ότι το ποδόσφαιρο πάντα θα εμπεριέχει μια γερή δόση ρίσκου και όποιος δεν ρισκάρει δεν γίνεται να ανήκει στους νικητές. Στην περίπτωσή του το ρίσκο είχε και το τίμημά του, αφού αν χάσει και τον Ζίνι τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται ασφυκτικά για τη ρεβάνς της ερχόμενης Πέμπτης με την Άντερλεχτ. Πάντως, οι παίκτες του τον δικαίωσαν και τον αντάμειψαν αποδεικνύοντας ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες και να πετυχαίνουν κάθε φορά τον στόχο τους με κάθε τρόπο, προχωρώντας ακάθεκτοι προς τον επόμενο.

Προπονητής αντιπάλου - Κριστιάνο Μπάτσι (Ιταλία) - (λόγω τιμωρίας τον αντικατέστησε ο βοηθός του Άγγελος Βεργώνης) 6: Ο συμπαθής Βεργώνης μίλησε για την ομάδα του και έδειξε ευχαριστημένος από το τελικό σκορ. Και πώς να μην ήταν αφού η ΑΕΚ αν συνέχιζε και στο δεύτερο ημίχρονο με την κεκτημένη ταχύτητα που είχε από το πρώτο, ο Πανσερραϊκός δεν θα έφευγε με κάτω από πέντε γκολ. Πάντως έδειξε ιδιαίτερα ασθενική ομάδα, το είχε δείξει και με τον αποκλεισμό του στο κύπελλο από την Καβάλα, και θα είναι ιδιαίτερα τυχερός αν καταφέρει φέτος να αποφύγει τον υποβιβασμό.

Διαιτητής - Φώτης Πολυχρόνης (Πιερία) 10: Με το δεξί ξεκίνησαν το πρωτάθλημα 2025-26 οι διαιτητές του αγώνα ΑΕΚ-Πανσερραϊκός. Ο Πολυχρόνης, παρά τα περί του αντιθέτου υποστηριζόμενα και τους φόβους που εκφράζονταν πριν τον αγώνα περί στησίματος της ΑΕΚ, έκανε μια άριστη διαιτησία, από αυτές που έχουμε χρόνια να δούμε από Έλληνες διαιτητές. Τόσο ο ίδιος, όσο οι επόπτες του αλλά και ο υπεύθυνος VAR, ήταν αλάνθαστοι. Δεν τους ξέφυγε ούτε ένα ανάποδο πλάγιο άουτ ή κόρνερ, δεν έδωσαν ούτε ένα λανθασμένο φάουλ και τελείωσαν το ματς δείχνοντας μόνο δύο κίτρινες κάρτες. Μία για κάθε ομάδα. Εξαιρετικοί σε όλα και μπράβο τους! 

Κόσμος: Σχετικά λίγος ο κόσμος για πρεμιέρα πρωταθλήματος σε ένα γήπεδο που είχαμε συνηθίσει να το βλέπουμε ασφυκτικά γεμάτο. Μόλις 15.000 ΑΕΚτζήδες βρέθηκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια για να παρακολουθήσουν την πρεμιέρα της ομάδας τους. Ίσως να έφταιξε και η συγκυρία ότι ακόμα λείπουν αρκετοί σε διακοπές ή κάποιοι άλλοι μόλις επέστρεψαν αλλά έχουν ξοδέψει και τις τελευταίες οικονομίες που είχαν. Ποιος ξέρει. Πάντως την Πέμπτη εναντίον της Άντερλεχτ αναμένεται να μην πέφτει καρφίτσα στο γήπεδο.

Αντίπαλοι: Ο ΟλυμπιαΚούλης νίκησε τον Αστέρα Τρίπολης, αυτό το… φιλόπτωχο σωματείο που κάθε χρόνο βρίσκει τον τρόπο να χάνει από τους λιμανίσιους, με δύο γκολ που πέτυχε στις καθυστερήσεις, οι οποίες μάλιστα διήρκεσαν 7 ολόκληρα λεπτά. Εντάξει, αν δεν πετύχαινε γκολ ο ΟλυμπιαΚούλης μπορεί να διαρκούσαν και 17 ή και 27 ολόκληρα λεπτά. Ο ΠΑΟΚούλης νίκησε τη Λάρισα με 1-0 χωρίς να μαγέψει με την απόδοσή του. Το παιχνίδι του ΠαναθηναϊΚούλη με τον ΟΦΗ αναβλήθηκε, αφού ο πρώτος έκανε χρήση του δικαιώματος αναβολής που δικαιούταν λόγω των ευρωπαϊκών του υποχρεώσεων. Δικαίωμα που δεν άσκησαν τόσο η ΑΕΚ, όσο και ο ΠΑΟΚ. Α, παρά λίγο να το ξεχάσω. Είναι και ο Αρούλης που σκότωσε το θηρίο από τον Βόλο του Μπέου με 2-0.

Συμπέρασμα

Η ΑΕΚ ξεκίνησε με το δεξί της υποχρεώσεις της, με πολλές απουσίες και με παίκτες που προστατεύτηκαν, όπως ο Πήλιος, ο Ρέλβας, ο Κουτέσα, ο Λιούμπισιτς, ο Γιόβιτς (αν δεν αποδειχτεί τραυματίας), ο Μαρσιάλ (το αυτό) και με διαφορετικό σύστημα από το καθιερωμένο 4-4-2 σε ρόμβο. Η αποστολή στέφθηκε από επιτυχία και όλα βαίνουν καλώς με την ΑΕΚ να παραμένει αήττητη για 6ο διαδοχικά παιχνίδι. Το μεγάλο στοίχημα όμως είναι την Πέμπτη το βράδυ και η ΑΕΚ πρέπει να το κερδίσει οπωσδήποτε με κάθε τρόπο. Εκεί θα μπορέσουμε να πούμε ότι, επιτέλους, κάτι αλλάζει σ' αυτή την ομάδα. Ότι αυτή η αλεπού των πάγκων, πραγματικά ξέρει να κλέβει τις ταυτότητες των αντιπάλων του. Από εκεί και πέρα όλα θα γίνουν πιο εύκολα. Η ΑΕΚ θα μπει στον αυτόματο πιλότο και θα κερδίζει από κεκτημένη ταχύτητα. Και ο δρόμος προς τα αστέρια θα αποδειχτεί ιδιαίτερα συναρπαστικός…

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2025

Με αίλουρο Στρακόσα πήρε το 1-1 η ΑΕΚ στο Βέλγιο απέναντι στην Άντερλεχτ

Η ΑΕΚ του Μάρκο Νίκολιτς πήρε θετικό αποτέλεσμα στις Βρυξέλλες με το 1-1 κόντρα στην Άντερλεχτ, όμως η ρεβάνς στη Νέα Φιλαδέλφεια σε μία εβδομάδα κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση θα είναι. Για να φτάσει στην πρόκριση στο League Phase του Conference League, πρέπει ο κάθε ένας μέσα στην ομάδα να υπερβάλλει εαυτόν! Τα προβλήματα που προέκυψαν μεγάλα και δύσκολα. Υπάρχει μεγάλο ζήτημα στα χαφ, μετά και την εντελώς ανόητη και αψυχολόγητη ενέργεια του Μάνταλου στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων, που στοίχησε στην ΑΕΚ την αποβολή του με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Ο τραυματισμός του Γκατσίνοβιτς είναι μυϊκός, πράγμα που σημαίνει ότι αποκλείεται να παίξει στη ρεβάνς και με δεδομένη και την απουσία του Περέιρα, η ΑΕΚ μένει με 4 μόνο καθαρούς χαφ! Λογικά θα επιστρατευτούν όλοι. Και αυτοί είναι οι Γιόνσον, Μαρίν, Λιούμπισιτς και Πινέδα. Και φυσικά όλοι θα εύχονται να μην τραυματιστεί κάποιος από αυτούς. Εκτός αν ο πανούργος Μάρκο Νίκολιτς καταφύγει σε τίποτα αλχημείες βαφτίζοντας το ψάρι σε κρέας, οπότε μπορεί να δούμε στα χαφ κάποιον από τους Κοϊτά και Κουτέσα ή ακόμα και τους δύο!  Πάντως, αν η ΑΕΚ καταφέρει να προκριθεί, καλά θα κάνουν εκεί στη διοίκηση να ανάψουν μια λαμπάδα στο μπόι του Νίκολιτς (εντάξει, δεν θα ξοδευτούν αφού δεν είναι και πρώτο μπόι), που τον άφησαν γυμνό, χωρίς τον αμυντικό χαφ που του είχαν υποσχεθεί, να φέρει σε πέρας τη δύσκολη αποστολή μέσα στο κατακαλόκαιρο να πετύχει με την ΑΕΚ τρεις διαδοχικές προκρίσεις, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει για την τρομερή εμφάνιση του Θωμά Στρακόσα, που κυριολεκτικά κράτησε την ομάδα όρθια με τις καταπληκτικές αποκρούσεις του. Ήταν η κορυφαία του εμφάνιση με τη φανέλα της ΑΕΚ. Επίσης, ιδιαίτερη μνεία απαιτείται και για τον σκόρερ του χρυσού γκολ της ισοφάρισης, τον Νίκλας Ελίασον, που με την εμφάνισή του έδωσε τις δικές του απαντήσεις σε όσους αμφισβητούν την αξία του. Ελπίζουμε μετά από αυτό το γκολ να μην ανοίξει νέος κύκλος στο σίριαλ φεύγει, δεν φεύγει, μένει δεν μένει στην ΑΕΚ. Άξια αναφοράς για μία ακόμα φορά η εμφάνιση του Μουκουντί, που αποτελεί πλέον τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη της άμυνας της ΑΕΚ. Φυσικά εγκωμιαστικά σχόλια αξίζουν για την εμφάνισή τους και ο Μαρίν, που ήταν ο άρχοντας του κέντρου, και ο Πήλιος για τη σοβαρότητά του και τις αστείρευτες δυνάμεις του, και ο Ρότα, που έδωσε ομηρικές μάχες με τους αντιπάλους από την πλευρά του, χωρίς βέβαια να αποφύγει και πάλι κάποια τραγικά λάθη, και ο Ρέλβας, που παρά τα ένα-δύο λάθη στα οποία υπέπεσε (μεταξύ των οποίων και ο χώρος που άφησε στον Ντόλμπεργκ για να σουτάρει ελεύθερα στη φάση του γκολ των Βέλγων), κατά τα άλλα ήταν αρχοντικός στις περισσότερες ενέργειές του, και ο φανταστικός υπερπαικταράς Ντέρεκ Κουτέσα που χάζεψε τον προσωπικό του αντίπαλο, τον πιτσιρικά Μααμάρ, αλλά και που έβγαλε πάσα έτοιμο γκολ στον Ζίνι αλλά εκείνος πήγε να το παίξει Φαν Νίστερλοϊ. Και τέλος, ειδική αναφορά στην αλεπού των πάγκων Μάρκο Νίκολιτς, που κατάφερε για άλλη μια φορά να βγάλει λαγούς και περιστέρια από το καπέλο του και να αφήσει άναυδους, μετά τους Ισραηλινούς και τους Κύπριους, τώρα και τους Βέλγους, με τον τρόπο που διαχειρίστηκε το ματς, τη στιγμή που όλοι λέγαμε στο πρώτο δεκάλεπτο του αγώνα ότι δύσκολα θα καθαρίσουμε από αυτό το γήπεδο με κάτω από τρία γκολ στις αποσκευές μας. Ο Σέρβος ταχυδακτυλουργός είχε άλλη άποψη για την τελική έκβαση του παιχνιδιού.

Στα αρνητικά του αγώνα η πέρα για πέρα ηλίθια αποβολή του Πέτρου Μάνταλου, που θα λείψει από τη ρεβάνς της Νέας Φιλαδέλφειας. Ούτε παίκτης των τσικό δεν θα έκανε μια τόσο απρόβλεπτη ηλιθιότητα. Επίσης, η κακή εμφάνιση του Λιούμπισιτς σε ένα ακόμα παιχνίδι, αλλά και ο αψυχολόγητος τρόπος που αγωνίστηκε ο Ζίνι. Δεν θέλω να πιστέψω ότι πήραν τα μυαλά του αέρα. Τέλος, αυτός ο Γκατσίνοβιτς, ίσως είναι ο μεγαλύτερος χασογκόλης που παίζει αυτή τη στιγμή στην ΑΕΚ (γιατί στο παρελθόν έχουμε δει και χειρότερους).

Ο Μάρκο Νίκολιτς άρχισε το ματς με τον Στρακόσα κάτω από τα δοκάρια, τον Πήλιο αριστερό μπακ, τον Ρότα δεξί μπακ, τον Μουκουντί με τον Ρέλβας στα στόπερ, τον Μαρίν με τον Λιούμπισιτς αμυντικά χαφ, τον Κοϊτά δεξί χαφ εξτρέμ, τον Κουτέσα αριστερά και στην επίθεση τον Γκατσίνοβιτς κοντά στον προωθημένο Ζίνι.

Το ματς άρχισε με λάθος για την ΑΕΚ, καθώς ο Στρακόσα έκανε κακή έξοδο, μπερδεύτηκε με τον Μουκουντί, η μπάλα κόντραρε και ευτυχώς κατέληξε σε κόρνερ με την Άντερλεχτ να μπαίνει πιεστικά στα πρώτα λεπτά με κεφαλιά του Χέι άουτ.

Στο 3' σούταρε επικίνδυνα ο Ουέρτα και ο Στρακόσα απέκρουσε με τους γηπεδούχους να συνεχίζουν πιεστικά.

Η Άντερλεχτ έριξε την ΑΕΚ στα σχοινιά στο 9', αλλά ο Στρακόσα την κράτησε όρθια. Ο Αλβανός γκολκίπερ σταμάτησε εντυπωσιακά το σουτ του Ανγκούλο και αμέσως μετά την προσπάθεια του Ντόλμπεργκ με το πόδι και στη συνέχεια έκλεισε την γωνία του για να διώξει σε κόρνερ ξανά σε νέο σουτ του Ντόλμπεργκ!

Στο 10' ψηλά άουτ το σουτ του Αουγκούστινσον, με την Άντερλεχτ να ψάχνει το γκολ και την ΑΕΚ να μην μπορεί να αντιδράσει.

Κεφαλιά του Ρέλβας στο 11' μετά από φάουλ του Μαρίν, μπλόκαρε εύκολα ο Κούσεμανς.

Στο 16' η ΑΕΚ άγγιξε το γκολ σε μία πολύ ωραία επίθεση από αριστερά. Ωραίο γύρισμα του Γκατσίνοβιτς που είχε πάρει την μπάλα από τον Κουτέσα, προς τον αμαρκάριστο Ζίνι αλλά το πλασέ του Ανγκολέζου δεν ήταν καλό, μπλόκαρε ο Κούσεμανς σε μία σπουδαία ευκαιρία για την Ένωση.

Στο 19', σε αντεπίθεση, ο Ζίνι έφυγε μόνος του, σούταρε υπό πίεση από το πλάι με την μπάλα να φεύγει άουτ.

Η ΑΕΚ απείλησε δις, όμως στο 21' δέχθηκε ένα φοβερό γκολ. Ο Ντόλμπεργκ πήρε την μπάλα στα όρια της περιοχής, χωρίς να αργήσει σούταρε δυνατά και την έστειλε στο γάμα όπου δεν μπορούσε να αντιδράσει ο Στρακόσα.

Μετά το γκολ ο ρυθμός έπεσε, η ΑΕΚ προσπάθησε να πάρει μέτρα, αλλά η Άντερλεχτ έπαιζε πιο προσεκτικά πια και έψαχνε αντεπιθέσεις όπου έβγαινε συνεχώς με 5 παίκτες της ταχύτητα και με σημείο αναφοράς τον Ντόλμπεργκ.

Στο 36', σέντρα του Ντε Κατ, κεφαλιά του Ντόλμπεργκ, άουτ η μπάλα, με την ΑΕΚ να προσπαθεί μάταια να βρει χώρους να επιτεθεί οργανωμένα με τον Λιούμπισιτς εκτός οργάνωσης και τον Μαρίν μόνο του να προσπαθεί.

Στο 38' η ΑΕΚ είχε μεγάλη ευκαιρία με τον Κουτέσα να κάνει ωραία ενέργεια από αριστερά, τον Ζίνι να παίρνει την μπάλα να στρώνει στον Γκατσίνοβιτς ο οποίος σούταρε άτσαλα πάνω στον τερματοφύλακα.

Στο 45', από πίεση της ΑΕΚ, ο Γκατσίνοβιτς πήρε τη μπάλα, σούταρε ξανά άτσαλα και δυνατά και την έστειλε ψηλά, ενώ είχε πρόβλημα στο πόδι. Μία φάση που τράβηξε περισσότερο τον οπίσθιο μηριαίο.

Στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων, από πολλές κόντρες, ο Ουέρτα βγήκε σε θέση βολής από διαγώνια θέση και αστόχησε με το ημίχρονο να τελειώνει με φάση για τους γηπεδούχος και την προβληματική ΑΕΚ να βρίσκεται πίσω στο σκορ.

Το β' ημίχρονο ξεκίνησε με τον Μάνταλο να παίρνει την θέση του τραυματία Γκατσίνοβιτς και τον Πινέδα αυτή του Λιούμπισιτς. Ο Έλληνας παίκτης έπαιξε κοντά στον Ζίνι, με τον Πινέδα κοντά στον Μαρίν.

Και με την έναρξη του ημιχρόνου η ΑΕΚ έφτιαξε ωραία φάση με τον Μαρίν, αλλά το σουτ του παγωμένου Πινέδα έφυγε ψηλά άουτ. Η Ένωση μπήκε πιο δραστήρια και με ενέργεια ψάχνοντας τις φάσεις της, με την Άντερλεχτ να μένει πίσω και να μην δείχνει το ίδιο επιθετική με το πρώτο ημίχρονο.

Στο 56', ο Ντε Κατ απέφυγε τον Πινέδα από τα δεξιά και ο Αζάρ αστόχησε από το ύψος του πέναλτι.

Στο 61' μια κεφαλιά του Ντόλμπεργκ έφτασε εύκολα στα χέρια του Στρακόσα και αμέσως μετά απείλησε με νέα κεφαλιά ο Ανγκούλο που έστειλε την μπάλα άουτ.

Στο 64' ο Ελίασον μπήκε για πρώτη φορά φέτος στην θέση του Ζίνι, με τον Κοϊτά να παίζει πλέον φορ. Ο Κουτέσα αμέσως είχε μία ωραία ενέργεια που δεν κατέληξε σε καλό σουτ και μπλόκαρε ο Κούσεμανς.

Ο Πιερό μπήκε στο 72' αντί του Κοϊτά και πήγε αμέσως στην κορυφή της επίθεσης.

Και στο 74' ήρθε η μεγάλη στιγμή για την ΑΕΚ! Ο Κουτέσα έδωσε για τον Πινέδα, ο Μεξικανός έκανε το σουτ, η μπάλα κόντραρε, ο Πιερό με κεφαλιά έστρωσε προς τον Ελίασον και αυτός εκτέλεσε με τη μια και την έστειλε στα δίχτυα για το 1-1!

Στο 80', εκτός περιοχής σουτ του Ανγκούλο, ο Στρακόσα έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι και στην επαναφορά νίκησε και τον Αζάρ κρατώντας το 1-1!

Στο 94' αποβλήθηκε ο Μάνταλος με δεύτερη κίτρινη κάρτα, όταν ανόητα χτύπησε τη μπάλα με το χέρι και ενώ είχε ήδη μία κίτρινη κάρτα.

Η ΑΕΚ μέχρι το τέλος κράτησε το σκορ με νύχια και με δόντια, με σωστή τακτική και προσέγγιση και τώρα φέρνει το παιχνίδι της πρόκρισης να παιχτεί στη Νέα Φιλαδέλφεια σε μία εβδομάδα.

Άντερλεχτ (Χάσι): Κούσεμανς, Μααμάρ, Αουγκούστινσον, Χέι, Κανά, Ντε Κατ (78' Σαλιμπά), Λανσανά, Χουέρτα (78' Μπερτατσίνι), Αζάρ (90' Στρόικενς), Ανγκούλο (85' Νταό), Ντόλμπεργκ (85' Βάσκεθ).

ΑΕΚ (Νίκολιτς): Στρακόσα, Ρότα, Πήλιος, Ρέλβας, Μουκουντί, Λιούμπιτσιτς (46' Πινέδα), Μαρίν, Κοϊτά (72' Πιερό), Κουτέσα (88' Πενράις), Γκατσίνοβιτς (46' Μάνταλος), Ζίνι (65' Ελίασον).

UEFA Conference League 

Άντερλεχτ - ΑΕΚ 1-1 

Γήπεδο: Lotto Park 

Γκολ: 21' Ντόλμπεργκ σουτ 1-0, 74' Ελίασον σουτ 1-1

Κίτρινες κάρτες: Γιανσάνα (11'), Αουγκούστινσον (39') - Ρέλβας (9'), Μάνταλος (55')

Κόκκινες κάρτες: Μάνταλος (94')

MVP: Στρακόσα

Κριτική

Στρακόσα 10: Σούπερ εμφάνιση από τον σούπερ Θωμά! Κυριολεκτικά η ισοπαλία οφείλεται στον Αλβανό τερματοφύλακα που έπιασε τα άπιαστα. Ήταν η κορυφαία του εμφάνιση από τη μέρα που φόρεσε τα κιτρινόμαυρα και ίσως μία από τις καλύτερες εμφανίσεις στην καριέρα του.

Ρότα 7: Τρελό πάθος που αρκετές φορές τον παρασύρει στο λάθος. Ασταμάτητα τρεξίματα και μάχες σώμα με σώμα με τους αντιπάλους του. Από αυτή την πλευρά δικαιούται καλό βαθμό. Από την άλλη όμως τον χαντακώνουν τα παιδαριώδη λάθη του που ευτυχώς στο συγκεκριμένο παιχνίδι δεν κόστισαν.

Πήλιος 8: Μεγάλος μαχητής. Το παλεύει να καθιερωθεί. Μη ξεχνάμε ότι μέχρι πριν δυο μήνες όλοι θεωρούσαν ότι διένυε τις τελευταίες μέρες του στην ΑΕΚ. Έκανε πολύ καλό παιχνίδι και έχει μεγάλο μερίδιο στην πετυχημένη εκτός έδρας επιτυχία της ΑΕΚ. Έχει όμως και μερίδιο ευθύνης στο γκολ της Άντερλεχτ.

Μουκουντί 9: Αν εξαιρέσουμε το τραγικό λάθος του πρώτου λεπτού, που ευτυχώς δεν κόστισε, ήταν και πάλι ο άρχοντας της άμυνας. Ηγετική μορφή, κατευθύνει με τις φωνές του όλη την αμυντική γραμμή της ομάδας, ενώ δεν αφήνει κανέναν να περάσει χωρίς να τον… καταπιεί.

Ρέλβας 8: Σοβαρό το λάθος του να αφήσει ακάλυπτο τον Ντόλμπεργκ στη φάση του γκολ των Βέλγων, όπου ο επιθετικός της Άντερλεχτ σουτάρει χωρίς να τον παρεμποδίζει κανένας. Κατά τ' άλλα ήταν και πάλι αρχοντικός και μαζί με τον Μουκουντί δημιουργούν ένα απροσπέλαστο τείχος στην καρδιά της αμυντικής γραμμής της ΑΕΚ.

Μαρίν 8: Ο καλύτερος από τους τέσσερις του κέντρου. Έκοβε και έραβε σε όλη τη διάρκεια του ματς και μάλιστα έχοντας μηδενική βοήθεια από τον Λιούμπισιτς, του οποίου ο ρόλος έπρεπε να είναι υποστηρικτικός για να μπορεί ο Μαρίν να οργανώνει το παιχνίδι της ΑΕΚ. Στη φάση του γκολ των Βέλγων δεν κλείνει σωστά τον χώρο ώστε να μη φτάσει η μπάλα στον Ντόλμπεργ, όμως ο παίκτης δεν είναι καθαρό αμυντικό χαφ και έπαιξε κατ' ανάγκην σε αυτή τη θέση.

Λιούμπισιτς 3: Σε διαρκή ξέφρενη πτώση. Ακατανόητο αυτό. Λες και μεταμορφώθηκε προς το χειρότερο. Δεν έχει γεύση ούτε και άρωμα σαν παίκτης. Αφήνει αδιάφορο τον θεατή και ίσως πρέπει η επιμονή του προπονητή στο πρόσωπό του να επανεξεταστεί. Αντικαταστάθηκε στο 46' από τον Πινέδα.

Γκατσίνοβιτς 7: Είχε κάποιες ωραίες ενέργειες και ήταν ίσως ο παίκτης που συνεργάστηκε καλύτερα με τον Μαρίν. Όμως αυτά τα γκολ που χάνει θα μπορούσαν να έχουν στιγματίσει οποιονδήποτε ποδοσφαιριστή στον κόσμο. Θα μπορούσε να αποτελέσει υπόδειγμα χασογκόλη. Αντικαταστάθηκε στο 46' από τον Μάνταλο λόγω τραυματισμού.

Κοϊτά 7: Έχει φοβερή ντρίπλα και επινοεί διαρκώς τρόπους να ξεφεύγει από τον αντίπαλο. Θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πολύ μεγάλο παίκτη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το ελάττωμά του είναι ο ατομισμός που τον διακρίνει, αφού δύσκολα πασάρει σε συμπαίκτη και προσπαθεί να τα κάνει όλα μόνος του. Αντικαταστάθηκε στο 72' από τον Πιερό.

Κουτέσα 9: Επιθετικός από άλλον πλανήτη. Κάνει ό,τι θέλει τον προσωπικό του αντίπαλο. Τρυπώνει όποτε θέλει στην αντίπαλη περιοχή, χωρίς οι αμυντικοί να έχουν μυριστεί το παραμικρό. Είναι ταχύτατος, πανέξυπνος και πολύ δυνατός ενώ κόβει και το μυαλό του. Μπορεί με την ίδια ευκολία να σκοράρει ο ίδιος ή και να τροφοδοτήσει κάποιον συμπαίκτη του. Αντικαταστάθηκε στο 88' από τον Πενράις.

Ζίνι 5: Αγχωμένος πολύ. Προσπαθεί διαρκώς να κάνει το κάτι παραπάνω και δεν του βγαίνει με τίποτα. Αλλά στη φάση του χαμένου γκολ ή στην άλλη που επιχειρεί να σκοράρει μόνος του από πλάγια ενώ βρίσκονται συμπαίκτες του μέσα στη μικρή περιοχή, αδικεί και τον εαυτό του και τον προπονητή του που τον εμπιστεύεται. Γιατί, σε κάτι τέτοια παιχνίδια με μεγάλες ομάδες, δεν σου παρουσιάζονται πολλές ευκαιρίες για να σκοράρεις. Το αντίθετο. Ελάχιστες. Αν λοιπόν, τις σπαταλήσεις, το αρνητικό αποτέλεσμα το έχεις στο τσεπάκι σου. Ο μικρός πρέπει να το πάρει αλλιώς όσο ακόμα είναι καιρός. Αντικαταστάθηκε στο 65' από τον Ελίασον.

Μάνταλος 4: Αντικατέστησε τον τραυματία Γκατσίνοβιτς στο 46'. Ηρέμησε αρκετά το παιχνίδι της ΑΕΚ από τη μία, αλλά από την άλλη είχε και κάποια πουλήματα της μπάλας στον νευραλγικό χώρο λίγο έξω από τη μεγάλη περιοχή της ομάδας που παραλίγο να στοιχίσουν ακριβά. Στο τελευταίο λεπτό του αγώνα έκανε ένα εγκληματικό λάθος, αφού της στέρησε την παρουσία του στη ρεβάνς της Νέας Φιλαδέλφειας, προκαλώντας την αποβολή του με απρόσμενο όσο και γελοίο τρόπο.

Πινέδα 6: Αντικατέστησε τον ανύπαρκτο Λιούμπισιτς στο 46'. Καλή ευκαιρία για να ξεχωρίσει και να κάνει τη διαφορά. Φευ! Ειλικρινά δεν ξέρω τι έχει πάθει αυτό το παιδί. Από ηγέτης της μεσοεπιθετικής γραμμής της ΑΕΚ, μπαίνει αλλαγή και πάλι δεν εντυπωσιάζει. Πρέπει να τα βρει με τον εαυτό του τίμια και ειλικρινά γιατί δεν έμεινε πολύς καιρός που θα είναι ακόμα μάχιμος παίκτης. Μετά, μόνο στο τάβλι θα μπορεί να διακριθεί.

Ελίασον 8: Πέρασε στο ματς στο 62' στη θέση του Ζίνι. Ανταποκρίθηκε άμεσα στις απαιτήσεις του ματς, παρά την παρατεταμένη αποχή του. Αν καταφέρει να τα βρει με τον εαυτό του και να θεραπεύσει τα ψυχολογικά του, θα κάνει θραύση από εδώ και πέρα. Δεν δέχομαι ότι είναι παίκτης ειδικής διαχείρισης. Μπερδεμένος είναι, απλά και θέλει στήριξη για να ξαναβρεί τους ρυθμούς του.

Πιερό 7: Μπήκε στο 72' στη θέση του Κοϊτά. Κι όμως, πρόσφερε και μάλιστα πολλά. Άπειρες φορές μέσα σε αυτά τα 23 λεπτά που αγωνίστηκε απασχόλησε έντονα και πιεστικά τους παίκτες της Άντερλεχτ και κυρίως σε κάθε διεκδίκηση από αέρος όπου ήταν κυρίαρχος. Δικό του ήταν το σκριν που ανάγκασε τον αμυντικό της Άντερλεχτ να κάνει τη λάθος κεφαλιά-πάσα στο πόδι του Ελίασον για να γίνει το 1-1. Το ήξερε ότι μπορεί να τα κάνει αυτά ο ευφυής προπονητής της ΑΕΚ και γι' αυτό τον έριξε στη φωτιά.

Πενράις 5: Η κίνηση που εξέπληξε τους πάντες. Στο 88' απέσυρε τον Κουτέσα και έβαλε δεύτερο αριστερό αμυντικό να παίξει μαζί με τον Πήλιο! Τι σήμαινε όμως αυτό; Ο Νίκολιτς είχε διαπιστώσει την κούραση του Πήλιου, καθώς μέχρι εκείνο το λεπτό ο Έλληνας αμυντικός είχε καταθέσει και σώμα και ψυχή. Η αριστερή πλευρά, λοιπόν, παρουσιαζόταν ευάλωτη. Σκέφτηκε τότε να ενισχύσει την αριστερή του πλευρά και με τον δεύτερο αριστερό του αμυντικό, για να μπορέσει να αναχαιτίσει τις επιθέσεις των γηπεδούχων που ξεσπούσαν κατά κύματα. Ήταν μια σοφή κίνηση από τον μετρ των πάγκων Μάρκο Νίκολιτς. Παρόλα αυτά ο Πενράις, που βοήθησε όσο μπορούσε, πρόλαβε να υποπέσει σε ένα πολύ σημαντικό λάθος, το οποίο όμως δεν κατάφεραν να αξιοποιήσουν οι Βέλγοι.

Νίκολιτς 9: Αυτός ο παράξενος τύπος θυμίζει επιστήμονα καθηγητή που δεν παύει στιγμή να μελετάει και να σχεδιάζει επί χάρτου τρόπους και συστήματα που θα τον φέρουν πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων του. Δεν τον απασχολεί τίποτα άλλο πέρα από το πώς θα φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Στο χτεσινό ματς, όπως όλοι οι επιτυχημένοι, είχε και άστρο. Και το άστρο του είχε όνομα. Το έλεγαν Θωμά Στρακόσα. Γιατί αν δεν είχε κάνει τόσο καταπληκτική εμφάνιση ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ δεν θα μιλούσαμε σήμερα για πιθανότητες πρόκρισης της ΑΕΚ. Η προσήλωσή του αυτή όμως, δημιουργεί προσδοκίες στον κόσμο. Όλοι οι οπαδοί της ΑΕΚ πιστεύουν πια πως, όσες αντιξοότητες κι αν κληθεί να αντιμετωπίσει η ομάδα, ο "καθηγητής" θα βρει τρόπο να τις ξεπεράσει. Θα μελετήσει, θα σχεδιάσει και θα εφαρμόσει αυτά που έχει μέσα στο κεφάλι του. Κι αν αντιμετωπίζει ένα σωρό προβλήματα, κάτι θα σκεφτεί και θα βρει την άκρη για να τα ξεπεράσει. Στη Νέα Φιλαδέλφεια η ΑΕΚ για να μπορέσει να προκριθεί θα χρειαστεί οπωσδήποτε νίκη με ένα γκολ περισσότερο από την Άντερλεχτ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Σέρβος προπονητής δεν θα αφήσει το ματς να γίνει ροντέο. Θα βάλει την ομάδα να παίξει σφιχτά, με έλεγχο της μπάλας και με αλληλοκαλύψεις στην άμυνα και θα φροντίσει να χτυπήσει στον αιφνιδιασμό για να μπορέσει να πετύχει το πολυπόθητο γκολ που θα της δώσει την πρόκριση.

Προπονητής αντιπάλου - Μπέσνικ Χάσι (Αλβανία - Κόσοβο) 7: Συμπαθητική φυσιογνωμία που προσπαθεί να φτιάξει μια νεανική ομάδα για να επιστρέψει στις επιτυχίες. Παραδέχθηκε την ΑΕΚ σαν μια μεγάλη ομάδα που δεν θα είναι καθόλου εύκολο να νικήσει η ομάδα του. Έδειξε απόλυτο σεβασμό στην αντίπαλό του και σε κανένα σημείο του αγώνα δεν ήταν προκλητικός.  

Διαιτητής - Ζερόμ Μπρισάρ (Γαλλία) 8: Επικρατεί μια τάση μεταξύ των διαιτητών να αντιμετωπίζουν πιο ελαστικά τους ποδοσφαιριστές, να μη σφυρίζουν εύκολα φάουλ και να μη τους χρεώνουν με κίτρινες κάρτες. Αν μετρούσαμε στο χτεσινό παιχνίδι τα τραβήγματα από τη φανέλα θα έπρεπε να έχουν κιτρινιστεί μια ντουζίνα ποδοσφαιριστές και μερικοί από αυτούς ίσως και να είχαν αποβληθεί. Επίσης, αν μετρούσαμε τα φάουλ που δεν σφυρίχτηκαν, σίγουρα θα τα βρίσκαμε περισσότερα από εκείνα που σφυρίχτηκαν. Πάντως, δεν άφησε καμία ομάδα παραπονούμενη ο Γάλλος, αφού κυριολεκτικά έκοψε το καρπούζι στη μέση.

Κόσμος: Βροντερό παρόν και στις Βρυξέλλες από τον κόσμο της ΑΕΚ, αν και κατά την παραμονή του στους δρόμους της πόλης, πολύ πριν αρχίσει ο αγώνας, αντιμετωπίστηκε με μπόλικη προκατάληψη. Στο γήπεδο δεν ήταν λίγες οι φορές που ακούγονταν πιο δυνατά από τους οπαδούς της Άντερλεχτ. Γι' αυτή τη στήριξη και οι παίκτες, μετά τη λήξη του ματς, έσπευσαν να γιορτάσουν μαζί τους την πολύτιμη ισοπαλία.

Αντίπαλοι: Ο Κοκός Παναθηναϊκός, αν και έχανε με 0-1 κατάφερε να γυρίσει το ματς και να φύγει νικητής από το ΟΑΚΑ απέναντι στην Σάμσουνσπορ. Ο ΠΑΟΚούλης έχασε στην Κροατία από την Ριέκα και τώρα θα ζοριστεί αρκετά στη ρεβάνς της Τούμπας για να καταφέρει να περάσει.

Συμπέρασμα

Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Η ομάδα δεν είναι καλή, έχει όμως καλά στοιχεία. Χρειάζονται να γίνουν πολλά ακόμα για να μπορέσει να πει η ΑΕΚ ότι έγινε ανταγωνιστική απέναντι στους αντιπάλους της, τόσο σε Ελλάδα όσο και σε Ευρώπη. Η ΑΕΚ αυτή την περίοδο μαθαίνει να παίρνει αποτελέσματα σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκεται. Και αυτό δεν μπορεί να της το διδάξει ένας απλός δάσκαλος. Εδώ χρειάζεται καθηγητής. Και η ΑΕΚ τον έχει. Από εκεί και πέρα πρέπει και η διοίκηση να κάνει το χρέος της και να προφυλάξει την επένδυσή της. Όχι ότι μέχρι στιγμής δεν έχει βάλει το χέρι στην τσέπη, όμως τώρα απαιτείται να το βάλει ακόμα πιο βαθιά. Παίκτες διαφοράς δεν βρίσκονται ούτε στις λαϊκές ούτε στα παζάρια. Και η ΑΕΚ χρειάζεται 4-5 τέτοιους ακόμα. Μαζί με αυτούς που έχει ήδη αποκτήσει αλλά και κάποιους παλιότερους που έχουν ωριμάσει σαν το παλιό καλό κρασί, η ομάδα θα ανοίξει τα φτερά της και οι στόχοι της θα φτάνουν ως τα αστέρια. Προς θεού μη γίνει το λάθος και υποτιμήσουν οι παίκτες την Άντερλεχτ στη ρεβάνς γιατί υπάρχει μια τέτοια τάση από τον τύπο μέχρι τους οπαδούς. Όπως είδαμε στο Βέλγιο η Άντερλεχτ παραμένει πάντα μια δυνατή και επικίνδυνη ομάδα με ταχύτατους επιθετικούς που ανά πάσα στιγμή μπορούν να σου κάνουν τη ζημιά. Σοβαρότητα πάνω απ' όλα και πάθος για τη νίκη και την πρόκριση. Τίποτα δεν είναι εύκολο και τίποτα δεν σου χαρίζεται αν δεν παλέψεις με όλες σου τις δυνάμεις μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Και επειδή εμείς οι ΑΚΕτζήδες έχουμε συνηθίσει πια στα θρίλερ, καλό θα είναι να πάμε στο γήπεδο προετοιμασμένοι για όλα. Και η παράταση και τα πέναλτι είναι μέσα στους κανόνες του παιχνιδιού…

Παρασκευή 15 Αυγούστου 2025

Όποιος δεν έχει μυαλό έχει πόδια (του Μαρίν, του Κουτέσα και του Γιόβιτς) 3-1 η ΑΕΚ τον Άρη Λεμεσού και πάει Βέλγιο

Όποιος δεν έχει μυαλό έχει πόδια! Αφού κλώτσησε την ευκαιρία να έχει καθαρίσει την υπόθεση πρόκριση από το πρώτο ματς στην Κύπρο, όταν και προηγήθηκε με 0-2 στα πρώτα λεπτά και εντελώς βλακωδώς δέχτηκε την ισοφάριση μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, τελικά πήρε μεγάλη πρόκριση η ΑΕΚ, αλλά, όπως το συνηθίζει, μας έβγαλε πρώτα την ψυχή. Απορώ πάντως με όλους όσοι ισχυρίζονται ότι θα έχει εύκολο έργο απέναντι στην Άντερλεχτ και πως η κλήρωση ήταν ευνοϊκή για την Ένωση. Αν πάει με τη νοοτροπία του χτεσινού αγώνα πολύ φοβάμαι ότι την Άντερλεχτ δεν την περνάει με τίποτα. Κι ας λένε ότι βρίσκεται σε άσχημη περίοδο και πως η ΑΕΚ θα έχει εύκολο έργο. Όσοι τα λένε αυτά δεν έχουν σχέση με το ποδόσφαιρο. Μπορεί αυτή την περίοδο η Άντερλεχτ να μην είναι έτοιμη στο 100%, όμως ανεβαίνει μέρα με τη μέρα και όταν έρθει η στιγμή να διεξαχθούν τα ματς με την ΑΕΚ και έτοιμη θα είναι και ενισχυμένη. Άλλωστε, δεν έπαψε ποτέ να είναι μια μεγάλη ομάδα, χώρια το γεγονός ότι έχουμε πικρές αναμνήσεις από όσες φορές χρειάστηκε να την συναντήσει η ΑΕΚ σε κάποια ευρωπαϊκή διοργάνωση. Η ΑΕΚ πάντως χτες, ολοκλήρωσε την αποστολή της που ήταν η πρόκριση απέναντι στον Άρη Λεμεσού κι ας μη το έκανε με τον καλύτερο τρόπο. Έκανε μια μέτρια εμφάνιση, αλλά στο τέλος κατάφερε και πήρε αυτό που ήθελε, που δεν ήταν άλλο από την πρόκριση, με ένα υπέροχο γκολ του Ντέρεκ Κουτέσα στο 104' και άλλο ένα, επίσης υπέροχο, του Λούκα Γιόβιτς στο 110', νικώντας στη Νέα Φιλαδέλφεια με 3-1 στην παράταση τον Άρη Λεμεσού (κανονική διάρκεια 1-1).

Η ΑΕΚ πέρασε στα πλέι οφ του Conference League, εκεί όπου θα αντιμετωπίσει την Άντερλεχτ σε διπλά ματς, στις 21 Αυγούστου στο Βέλγιο και στις 28 Αυγούστου στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Η ομάδα του Μάρκο Νίκολιτς έκανε ένα κακό πρώτο ημίχρονο όπου λίγα πράγματα πήγαιναν καλά, αλλά τελικά σκόραρε πρώτη με το πέναλτι του Μαρίν. Όμως το λάθος του Ρότα έφερε το 1-1 με πέναλτι για την κυπριακή ομάδα. Και όσο περνούσε η ώρα η ΑΕΚ γινόταν ακόμη καλύτερη, ειδικά όταν έπαιξε με ακραίους και 4-4-3 αντί για ρόμβο και 4-4-2 και τελικά βρήκε αυτό που ήθελε από έναν εξτρέμ.

Τώρα, στα διπλά ματς με την Άντερλεχτ πρέπει να είναι καλύτερη, να μην κάνει τα δώρα που έκανε ξανά χτες και να διεκδικήσει στα ίσια την πρόκριση στο League Stage του Conference League.

Ο Μάρκο Νίκολιτς αποφάσισε να κάνει δύο αλλαγές στην 11άδα σε σχέση με το πρώτο ματς στην Κύπρο. Τον Πενράις αντί του Πήλιου και τον Πινέδα αντί του Λιούμπιτσιτς. Έτσι, ο Στρακόσα ήταν ξανά κάτω από τα δοκάρια, ο Ρότα δεξί μπακ, ο Πενράις αριστερό μπακ, στόπερ οι Μουκουντί και Ρέλβας, στη βάση του ρόμβου ο Μαρίν, αριστερά του ο Περέιρα, δεξιά ο Πινέδα, στην κορυφή ο Μάνταλος και το δίδυμο Ζίνι και Πιερό για ακόμη ένα ματς στην επίθεση.

Με το ξεκίνημα του αγώνα ο Περέιρα τραυματίστηκε και έγινε αμέσως αλλαγή στο 3' με τον Λιούμπιτσιτς. Έτσι έπαιξε δεξιά ο Λιούμπιτσιτς και αριστερά ο Πινέδα. Η ΑΕΚ πήρε την μπάλα στα πόδια της, αλλά η κυπριακή ομάδα ήταν πολύ επικίνδυνη στις αντεπιθέσεις.

Στο 7' ο Άρης σε αντεπίθεση ήταν φάτσα με το γκολ, αλλά επενέβη ο Μουκουντί τελευταία στιγμή και έβγαλε σε κόρνερ.

Στο επόμενο λεπτό, στο 8', μετά την εκτέλεση του κόρνερ, ο Μάριεφ έπιασε το σουτ έξω από την περιοχή, άουτ η μπάλα.

Μεγάλη στιγμή για την κυπριακή ομάδα στο 9' μετά από λάθος του Ρότα, ο Μαγιαμπέλα σούταρε από πλεονεκτική θέση αλλά ο Στρακόσα είπε "όχι" με τα πόδια!

Αρκετά γρήγορος ρυθμός στο ματς, με την ΑΕΚ να μην καταφέρνει να επιβάλει το παιχνίδι της και να προβληματίζεται στο πως θα αντιμετωπίσει τον Άρη.

Στο 12' ένα μακρινό σουτ του Κορέια έφυγε πολλά μέτρα άουτ, σε ακόμη μία προειδοποίηση των φιλοξενουμένων.

Στο 20' η ΑΕΚ απάντησε για πρώτη φορά, με τεράστια ευκαιρία σε κεφαλιά του Ζίνι και εντυπωσιακή επέμβαση από τον Βανά.

Η Ένωση λίγο μετά το 15λεπτο μπόρεσε και πήρε τον έλεγχο του αγώνα.

Στο 26' καλή σέντρα του Ρότα για τον Πιερό, με το κεφάλι ο Γκόλντσον σε κόρνερ πριν τον φορ της ΑΕΚ.

Στο 32' επικίνδυνη εκτέλεση κόρνερ του Κορέια, πήρε περίεργη τροχιά η μπάλα, αλλά πέρασε δίπλα από το κάθετο δοκάρι του Στρακόσα.

Στο 36' δυνατό σουτ του Ρότα από μακρινή απόσταση, απέκρουσε ο Βανά, δεν μπόρεσε στο ριμπάουντ ο Πιερό να το εκμεταλλευτεί και να σουτάρει από κοντά.

Στα τελευταία λεπτά του ημιχρόνου η ΑΕΚ πήρε την μπάλα στα πόδια της, αλλά δεν έβρισκε τρόπο να φτιάξει "καθαρή" ευκαιρία.

Στο 42' είχαμε ένα καλό σουτ του Μαρίν, ενώ αμέσως μετά μία κεφαλιά του Λιούμπιτσιτς από κοντά που κόντραρε.

Στο 45' η ΑΕΚ είχε την μεγαλύτερη ευκαιρία με σουτ του Μαρίν που απέκρουσε στη γωνία του ο Βάνα, ο Μάνταλος γέμισε, η μπάλα κόντραρε, ο Ρέλβας με κεφαλιά βρήκε το οριζόντιο δοκάρι και στην εξέλιξη ο Πιερό δεν κατάφερε να σπρώξει την μπάλα στην εστία.

Και εκεί τελείωσε το ημίχρονο με την ΑΕΚ να απειλεί στο τέλος, αλλά συνολικά να έχει κάνει ένα κακό ημίχρονο με το παιχνίδι να μην της ταιριάζει.

Με το ξεκίνημα του β' ημιχρόνου ο Πήλιος πήρε τη θέση του μέτριου Πενράις για να δώσει μεγαλύτερη δύναμη στην ομάδα του από αριστερά. Και ο Πήλιος με την είσοδό του έκανε τη διαφορά αμέσως.

Στο 50' ο Πήλιος προχώρησε με την μπάλα, έπαιξε το ένα-δύο με τον Λιούμπισιτς και ο Γιάγκο τον ανέτρεψε πριν εκτελέσει. Το πέναλτι το εκτέλεσε με εξαιρετικό τρόπο ο Μαρίν με την μπάλα ψηλά στη γωνία, για το 1-0 της ΑΕΚ.

Για περίπου 10 λεπτά ήταν η ΑΕΚ μπροστά στο σκορ, μέχρι να πυροβολήσει τα πόδια της.

Στο 60' ο Ρότα, λανθασμένα, ενώ έβγαινε εκτός περιοχής μάρκαρε αντικανονικά τον Κορέια και ο διαιτητής μέσω του VAR έδωσε το πέναλτι, το οποίο έκανε γκολ ο Κβιλιτάλια για το 1-1.

Μετά το γκολ του Άρη Λεμεσού οι Κύπριοι έκαναν δύο αλλαγές για να φρεσκαριστούν, με την ΑΕΚ να έχει χάσει το προβάδισμα και να έχει ένα παιχνίδι πάλι από την αρχή.

Στο 72' ο Νίκολιτς έβαλε Γκατσίνοβιτς και Κοϊτά, αντί των Πινέδα και Πιερό. Ο Σέρβος πήγε στην θέση κοντά στον Ζίνι, με τον Κοϊτά και ο Μάνταλος αριστερά στα χαφ. Η ΑΕΚ δεν είχε φάσεις, έψαχνε με κάποιο τρόπο να βρει απειλές και για αυτό έβαλε γρήγορους, αλλά τα ατομικά λάθη ήταν πολλά με τον Λιούμπιτσιτς να είναι αρνητικός πρωταγωνιστής.

Στο 85' ο Νίκολιτς έβαλε τον Κουτέσα αντί του Μάνταλου, για να έχει περισσότερα τρεξίματα και ταχύτητα προς το τέλος του ματς και οδεύοντας στην παράταση. Ο Κουτέσα πήγε αριστερό εξτρέμ, ο Κοϊτά δεξιά και ο Γκατσίνοβιτς πίσω από τον φορ με 4-2-3-1 η ΑΕΚ ξανά. Με το βλέμμα στην παράταση για να έχει φρέσκους παίκτες και έχοντας εκεί έξτρα μία αλλαγή ακόμη.

Στο 95' ο Κοϊτά, που έψαχνε συνεχώς το σουτ, είχε μία σπουδαία ευκαιρία που έφυγε άουτ. Και μετά από αυτό το ματς πήγε στην παράταση με την αγωνία στο κατακόρυφο!

Στο 94' της παράτασης η ΑΕΚ από δεξιά έκανε ρήγμα με τον Κοϊτά και τον Ρότα, αλλά το σουτ του Γκατσίνοβιτς ήταν κακό.

Η Ένωση πίεζε, ο κόσμος βοηθούσε και όλοι περίμεναν τη μεγάλη φάση.

Στο 99' σουτ του Κοκόριν, επικίνδυνο, πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Ο Νίκολιτς στο 100' έβαλε τον Γιόβιτς αλλαγή στο ντεμπούτο του, αντί του Ζίνι στην κορυφή της επίθεσης.

Και φτάσαμε στην μεγάλη στιγμή. Ο Στρακόσα στο 104' μπλόκαρε στην προηγούμενη φάση ένα επικίνδυνο πλασέ και στη συνέχεια, ο Πήλιος με βαθιά μπαλιά βρήκε τον Κουτέσα, ο οποίος μπήκε από τα αριστερά μέσα στην περιοχή και με δυνατό δεξί σουτ νίκησε τον Βανά που δεν μπόρεσε να αποκρούσει και έγινε το 2-1 σε ξέφρενα πανηγύρια.

Στο 109' δυνατό σουτ του Κοκόριν στο δοκάρι!

Όμως η ΑΕΚ είχε κι άλλο γκολ. Η ΑΕΚ έφυγε στην αντεπίθεση, ο Κοϊτά τροφοδότησε τον Κουτέσα, εκείνος πάσαρε στον Γιόβιτς και ο τελευταίος πλάσαρε τον Βανά για το 3-1.

Και αμέσως μετά ο Γιόβιτς πάσαρε ιδανικά στον Κοϊτά, ο οποίος σούταρε και έχασε μεγάλη ευκαιρία για γκολ!

Και με τον Άρη να πιέζει, η ΑΕΚ να έχει δώσει χώρο, τελείωσε το ματς με την ΑΕΚ να παίρνει μία σπουδαία πρόκριση!

ΑΕΚ: Στρακόσα, Ρότα, Ρέλβας, Μουκουντί, Πενράις (46′ Πήλιος), Μάνταλος (85΄Κουτέσα), Περέιρα (3′ λ. τρ. Λιούμπιτσιτς), Πινέδα (73′ Κοϊτά), Μαρίν, Ζίνι (102′ Γιόβιτς), Πιερό (73′ Γκατσίνοβιτς).

Άρης Λεμεσού: Βανά, Κορέια (65′ Καζού), Γκόλντσον, Μπαλογκάν, Γιάγκο, Χαραλάμπους (118′ Μπουρχάν), Μαρχίεφ, ΜακΚλόσαντ (46′ Μόντνορ), Μαγιαμπελά (88′ Γκοστάντ), Κβιλιτάια, Κακουλής (65′ Κοκόριν)

Γ' Προκριματικός Γύρος - UEFA Conference League

ΑΕΚ - Άρης Λεμεσού 1-1 κ.δ. (3-1 παράταση) 

Γήπεδο: Αγιά Σοφιά - ΟΠΑΠ Arena

Γκολ: 50' Μαρίν πέναλτι 1-0, 62' Κβιλιτάλια πέναλτι 1-1, 104' Κουτέσα σουτ 2-1, 110' Γιόβιτς σουτ 3-1

Κίτρινες κάρτες: Πινέδα (44') - Μαρκίγιεφ (21')

Κόκκινες κάρτες: -

MVP: Μουκουντί

Κριτική

Στρακόσα 9: Αλάνθαστος. Έχει αποκτήσει αυτοπεποίθηση και είναι ο απόλυτος κυρίαρχος κάτω από τα δοκάρια του. Άψογα αντανακλαστικά, απόλυτα σωστές μεταβιβάσεις, υποδειγματική ψυχραιμία.

Ρότα 7: Από την πλευρά του γινόταν το μεγάλο πάρτι. Ήταν μαχητικός και φιλότιμος σε συγκινητικό σημείο. Βοήθησε όσο μπόρεσε και στην επίθεση αλλά εκεί δεν ήταν από τα καλύτερά του παιχνίδια. Έκανε και ένα ανόητο πέναλτι σε σημείο που η ΑΕΚ δεν αντιμετώπιζε καμία απειλή και έδωσε το δικαίωμα στους Κύπριους να ισοφαρίσουν και να πάνε το ματς στην παράταση. Πάντως και στην άμυνα ήταν φανερό ότι χρειαζόταν βοήθειες και ευτυχώς είχε αλληλοκαλύψεις τόσο από τον Μουκουντί όσο και από τον Μαρίν στο δεύτερο ημίχρονο και στην παράταση.

Πενράις 5: Τι στην ευχή του λείπει και δεν μπορεί να πείσει τον Νίκολιτς; Αμυντικά άφηνε κενά και επιθετικά δεν βοηθούσε καθόλου. Πάντως είναι μεγάλος ο πονοκέφαλος του Σέρβου με τα αριστερά του μπακ. Τον Πενράις στα πρώτα επίσημα ματς δεν τον εμπιστεύτηκε καθόλου και χτες που τον έβαλε βασικό τον αντικατέστησε στο ημίχρονο. Ο Πήλιος στο ματς της Κύπρου με τον Άρη του τα έκανε μούσκεμα. Αντικαταστάθηκε στο 46' από τον Πήλιο.

Μουκουντί 10: Ο άρχοντας του αγώνα. Όσο και να ψάξει κανείς δεν μπορεί να του βρει ούτε ψεγάδι. Ήταν πανταχού παρών και διόρθωνε και τα λάθη των υπολοίπων.

Ρέλβας 9: Επιβλητικός μπακ με ηγετικά προσόντα. Τέρας ψυχραιμίας, μαζί με τον Μουκουντί συνθέτουν ένα φοβερό αμυντικό δίδυμο.

Μάνταλος 7: Δεν έκανε κακό παιχνίδι και πέρασε αρκετές έξυπνες μπαλιές στην επίθεση. Χάνει στην βαθμολογία εξ αιτίας των πολλών αβίαστων λαθών που έκανε, μερικά από τα οποία ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνα. Αντικαταστάθηκε στο 85' από τον Κουτέσα.

Περέιρα -: Ο άτυχος της βραδιάς. Σε μια εποχή που ήταν απόλυτα φορμαρισμένος και είχε αρχίσει να κουβαλάει στις πλάτες του την ΑΕΚ αλλά και να σκοράρει, του έτυχε αυτός ο μυϊκός τραυματισμός μόλις στο τρίτο λεπτό. Αντικαταστάθηκε από τον Λιούμπισιτς στο 3'.

Πινέδα 7: Έτρεξε όλο το γήπεδο και είχε πάθος. Όμως, δεν έχει αφομοιώσει για τα καλά το σύστημα του Νίκολιτς και δείχνει να μπερδεύεται μερικές φορές. Αντικαταστάθηκε στο 73' από τον Κοϊτά.

Μαρίν 8: Έκανε ένα καλό παιχνίδι, κυρίως στο δεύτερο ημίχρονο και στην παράταση. Δεν είχε τις απαραίτητες βοήθειες από τον Λιούμπισιτς, που ήταν πολύ λίγος για να σταθεί δίπλα του. Ξεκίνησε σαν επιτελικός χαφ και στο δεύτερο ημίχρονο πέρασε αμυντικό χαφ για να έρθει ο Μάνταλος πίσω από τους επιθετικούς. Το γκολ που έβαλε με εκτέλεση πέναλτι ήταν από αυτά που λέμε, άπιαστα.

Πιερό 5: Όσο άμπαλο και αν τον λένε είναι αδύνατον να μη μπορεί απλά να σπρώξει τη μπάλα στα δίχτυα. Μπα, ματιασμένος πρέπει να είναι. Αντικαταστάθηκε στο 73' από τον Γκατσίνοβιτς.

Ζίνι 8: Όπως πάντα ορεξάτος και… ανακατωσούρας, χόρεψε αρκετές φορές την άμυνα των Κυπρίων, παρόλο που δεν ήταν σε τόσο μεγάλη ετοιμότητα με άλλες φορές. Αντικαταστάθηκε στο 102' από τον Γιόβιτς.

Λιούμπισιτς 3: Μα, τόσο χάλια; Μπήκε στο 3' στη θέση του Περέιρα που τραυματίστηκε και δεν μπορούσε να συνεχίσει. Ούτε μια μπαλιά της προκοπής. Πολλά και εγκληματικά λάθη. Κατά τ' άλλα, συνεχές τρέξιμο στο πουθενά κι από ουσία μηδέν.

Πήλιος 8: Μπήκε στο 46' στη θέση του υστερήσαντα Πενράις. Ήταν σαφώς πιο δραστήριος. Έκανε ηρωικά κοψίματα στην άμυνα και βγήκε πολλές φορές στην επίθεση. Σε μια τέτοια επιθετική του ενέργεια, όπου τρύπωσε πανέξυπνα στην καρδιά της άμυνας του Άρη Λεμεσού, κέρδισε παλικαρίσια τον πέναλτι με το οποίο προηγήθηκε η ΑΕΚ. Έκανε όμως και ένα δύο λαθάκια αρκετά κρίσιμα.

Κοϊτά 9: Μπήκε στη θέση του Πινέδα στο 73'. Μα, είναι δυνατόν η ΑΕΚ να θέλει οπωσδήποτε το γκολ για να προκριθεί και να μην ξεκινάει ο Κοϊτά στην εντεκάδα; Από τη στιγμή που μπήκε σμπαράλιασε την άμυνα του Άρη.

Γκατσίνοβιτς 3: Αν είναι όπως χτες καλύτερα να κάθεται στον πάγκο. Μπήκε στο 73' στη θέση του Πιερό. Τα έκανε όλα λάθος. Ούτε μια σωστή ενέργεια. Έχασε και ένα γκολ από αυτά που λέμε άχαστα.

Κουτέσα 9: Μπήκε στη θέση του Μάνταλου στο 85' και τα άλλαξε όλα. Σάρωσε ό,τι βρήκε μπροστά του και πέτυχε ένα γκολ για Όσκαρ. Απαράδεκτο να ξεκινάει η εντεκάδα χωρίς Κοϊτά και Κοτέσα και να έχει μέσα Λιούμπισιτς και Γκατσίνοβιτς να βασανίζουν τη μπάλα και εμάς που παρακολουθούμε το παιχνίδι.

Γιόβιτς 9: Πέρασε στο ματς στο 102' στη θέση του Ζίνι. Αυτός ο παίκτης δεν είναι Μαρσιάλ. Είναι παγκόσμια κλάση. Έπαιξε 20 λεπτά και, έβαλε μια γκολάρα, δείγμα γραφής παίκτη άλλου επιπέδου, έβγαλε μια μπαλιά πάρε-βάλε στον Κοϊτά που κατάφερε να το χάσει, ενώ έπαιρνε και όλες τις κεφαλιές στο χώρο του κέντρου και όχι στέλνοντας τη μπάλα στα κουτουρού, αλλά συστημένη σε κάποιον ελεύθερο συμπαίκτη του.

Νίκολιτς 5: Στοπ μίστερ. Κάπου ώπα. Αφού το βλέπεις, με το 4-4-2 σε ρόμβο η ομάδα κουτσαίνει και δεν βάζει γκολ ούτε με αίτηση. Είναι κρίμα να διαθέτεις τέτοιους ακραίους, όπως ο Κουτέσα, ο Κοϊτά, ο Ελίασον, ο Μαρσιάλ κι εσύ να συνεχίζεις να παίζεις το φάλτσο βιολί σου. Είναι δυνατόν να ξέρεις ότι για να προκριθείς χρειάζεσαι οπωσδήποτε γκολ κι εσύ να αφήνεις εκτός εντεκάδας Κοϊτά και Κουτέσα και να ξεκινάς με το αργοκίνητο καράβι τον Πιερό, με τον φιλότιμο αλλά χωρίς δυνάμεις πια Μάνταλο και να εμπιστεύεσαι τον Λιούμπισιτς που δεν σου έχει δώσει το παραμικρό στα τέσσερα επίσημα ματς που έχεις δώσει ήδη; Μόλις τους έριξες στη μάχη και γύρισες το σύστημα σε 4-3-3 η ΑΕΚ άλλαξε πρόσωπο και μπροστά πετούσε φωτιές.

Προπονητής αντιπάλου - Αλεξέι Σπιλέβσκι (Λευκορωσία) 7: Έχει φτιάξει μια σκληροτράχηλη ομάδα και το απέδειξε και στα δύο παιχνίδια. Έχω παρακολουθήσει την Ομόνοια στις εποχές των συνεχόμενων πρωταθλημάτων της, αλλά και την Ανόρθωση του Τιμούρ Κετσπάγια στις τρελές ευρωπαϊκές της πορείες. Νομίζω ότι ο Άρης Λεμεσού είναι η καλύτερη κυπριακή ομάδα που έχω δει ποτέ αλλά και μία από τις πολύ σκληρές για να πεθάνουν ευρωπαϊκές ομάδες.

Διαιτητής - Άλαρντ Λίντχουντ (Ολλανδία) 5: Περίεργη περίπτωση διαιτητή. Ούτε Άγγλος να ήταν. Δεν σφύριζε φάουλ ούτε με σφαίρες, δεν έβγαζε κάρτες στα τραβήγματα της φανέλας και γενικά θέλησε να βγάλει το παιχνίδι αναίμακτα χωρίς να επιδείξει αυστηρότητα. Αν ήταν αγώνας μεταξύ ομάδων κάποιων πιο προηγμένων πρωταθλημάτων ενδεχομένως να είχε γίνει σφαγή. Το γήπεδο έβραζε και τον αποδοκίμαζε σε κάθε απόφαση που δεν έπαιρνε.

Κόσμος 9: Αύγουστος. Πολύς κόσμος έλειπε σε διακοπές. Ήταν και η τιμωρία με τις κλειστές κερκίδες. Ο ναός έδειχνε περίεργα με τόσα κενά καθίσματα. Παρόλα αυτά η στήριξη της ομάδας ήταν μεγάλη και οι φωνές στις κερκίδες είχαν πάθος, ένταση και παλμό. Έβαλε και ο κόσμος το λιθαράκι του σ' αυτή την πρόκριση.

Αντίπαλοι: Τόσο ο βάζελος όσο και το ΣΜΠΑΟΚΙ, τα κατάφεραν και προκρίθηκαν. Με την ψυχή στο στόμα και αυτοί αλλά ο τρόπος δεν αναιρεί το αποτέλεσμα. Και αυτό που μετράει είναι ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εκπροσωπείται από 4 ελληνικές ομάδες και η βαθμολογία της να βελτιώνεται από αγώνα σε αγώνα.

Συμπέρασμα

Ελπίδα όλων μας να αναγνωρίσει ο προπονητής ότι οι εμμονές δεν οδηγούν πουθενά και πολλές φορές με την προσκόλληση σε αυτές διακυβεύεται το μέλλον της ομάδας, των παικτών και του ίδιου του προπονητή. Η ΑΕΚ είναι ταλαιπωρημένη από πειράματα. Δεν θα αντέξει άλλα. Και αναφέρομαι και στην επιλογή συστήματος αλλά και στην επιλογή συγκεκριμένων προσώπων σε βαθμό αυτό να καταντάει εμμονή. Άλλη μια ελπίδα που τρέφουμε όλοι μας, είναι τώρα που ήρθε η πρόκριση και απομένει ένα μόνο βήμα ακόμα για να ανοίξουν οι πύλες της εισόδου στο ευρωπαϊκό στερέωμα, να αποκτηθούν, επιτέλους, οι παίκτες που λείπουν από την εντεκάδα της ΑΕΚ και η έλλειψή τους είναι ορατή από μίλια μακριά. Λείπουν τα κομμάτια που θα ολοκληρώσουν το παζλ και θα δώσουν την ώθηση στην ΑΕΚ για να εκτοξευτεί στο ευρωπαϊκό στερέωμα. Αμυντικό χαφ, δεξί μπακ, αριστερό μπακ, στόπερ, επιτελικό χαφ, και φορ. 6 παίκτες ακόμα. Δύσκολο να αποκτηθούν όλοι αυτοί το φετινό καλοκαίρι. Κατανοητό. Αλλά οι 3 πρέπει να έρθουν οπωσδήποτε και να δούμε και στην περίοδο των ελεύθερων μήπως βρούμε κανένα κελεπούρι να καλύψουμε μία θέση ακόμα. Και να μας μείνουν 2 για του χρόνου καθώς και οι αντικαταστάτες όποιων πουληθούν…

Τρίτη 5 Αυγούστου 2025

Ο παλιός και ο έμπειρος είναι αλλιώς

Οι κορυφαίες ομάδες του πλανήτη, με την ακριβή σειρά που τις αναφέρω, είναι οι Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Μπάγερν Μονάχου, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Γιουβέντους, Μίλαν και Λίβερπουλ. Από εκεί και κάτω, υπάρχουν σίγουρα πολύ καλές ομάδες, αλλά βρίσκονται εκτός του top 6. Ένας παίκτης που έχει παίξει σε υψηλό επίπεδο και για να ακριβολογούμε στο πλέον υψηλό επίπεδο, αφού δεν υπάρχει τίποτα πιο πάνω από αυτές τις 6 ομάδες, δεν γίνεται ποτέ να ξεχάσει τη μπάλα που ήξερε. Για την ικανότητά του να την χειρίζεται ή να την στέλνει στα αντίπαλα δίχτυα του έκαναν την τιμή να τον εντάξουν στο ρόστερ τους. Σε δύο μόνο περιπτώσεις μπορεί ένας κορυφαίος ποδοσφαιριστής να εξοκείλει και να χάσει την επαφή του με την κορυφή. Η μία είναι να του τύχει κάποιος πολύ σοβαρός τραυματισμός που να τον αφήσει πίσω και μετά να μη μπορέσει να επανενταχτεί και η άλλη είναι να τον κερδίσει η… dolce vita. Η ποδοσφαιρική ζωή είναι σπαρτιάτικη και δεν σηκώνει παρατυπίες. Όσο πιο πολύ σέβεται και φροντίζει το σώμα του ένας ποδοσφαιριστής, τόσο περισσότερο θα αντέξει στον χρόνο. Δεν υπάρχουν ξενύχτια, ποτά, τσιγάρα, αλόγιστο φαγητό και κανενός άλλου είδους παρασπονδίες. Ζωντανά παραδείγματα γύρω μας ο Ρονάλντο, ο Μέσι, ο Ιμπραΐμοβιτς, ο Μόντριτς και άλλοι.

Ο Γιόβιτς που απέκτησε η ΑΕΚ, ούτε σοβαρό τραυματισμό έχει υποστεί, αν εξαιρέσουμε μια επέμβαση στη βουβωνική χώρα, δηλαδή στους κοιλιακούς προσαγωγούς, επέμβαση που την έχουν κάνει πολλοί ποδοσφαιριστές (είχε κάνει και ο Τσούμπερ και μάλιστα είχε μείνει εκτός Μουντιάλ), ούτε και τον κέρδισε ποτέ η νυχτερινή ζωή και οι καταχρήσεις. Και είναι μόνο 27 ετών. Άρα η επανένταξή του αναμένεται να είναι και σύντομη και επιτυχημένη. Τώρα βέβαια, υπάρχει και η περίπτωση Μαρσιάλ. Πέρυσι που ήρθε στην ΑΕΚ ήταν 29 ετών. Προερχόταν από μακρά αποχή αλλά η ηλικία του, του επέτρεπε, μέσα από σκληρή δουλειά, να επιστρέψει και να είναι καλύτερος από ποτέ. Ξεκίνησε καλά, μέχρι που υπέστη έναν τραυματισμό που τον άφησε εκτός ομάδας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και όταν επανήλθε, μέχρι και σήμερα, δεν πείθει ότι μπορεί να ξαναγίνει ο παλιός καλός Μαρσιάλ. Και η αιτία είναι μία. Δεν το θέλει πολύ. Γιατί αν το ήθελε θα πάλευε γι' αυτό. Τίποτα δεν έρχεται από μόνο του. Η ΑΕΚ του έδωσε την ευκαιρία να αναγεννηθεί. Μέχρι στιγμής δεν την έχει εκμεταλλευτεί και γι' αυτό το μέλλον του παραμένει αβέβαιο. Ο Λαμέλα από την άλλη, πέρυσι έπαιξε όσο μπορούσε, αλλά οι παλιοί του τραυματισμοί ποτέ δεν του επέτρεψαν να ξαναγίνει ο παίκτης με τη μεγάλη καριέρα. Αντιθέτως, ο Περέιρα, μετά από μια πρώτη κακή χρονιά στην ΑΕΚ, φέτος, συμμετέχοντας και στην καλοκαιρινή προετοιμασία, από αγώνα σε αγώνα γίνεται και καλύτερος εκπλήσσοντας τους πάντες με την απόδοσή του…

Παίκτης της ΑΕΚ μέχρι το 2027 ο Λούκα Γιόβιτς

Ανακοίνωση της ΠΑΕ ΑΕΚ:

H ΠΑΕ ΑΕΚ ανακοινώνει την απόκτηση του διεθνούς Σέρβου επιθετικού Λούκα Γιόβιτς, ο οποίος την τελευταία διετία αγωνιζόταν στη Μίλαν.

Ο Λούκα Γιόβιτς γεννήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου του 1997. Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στον Ερυθρό Αστέρα, από τον οποίον μεταπήδησε στη Μπενφίκα το 2016.

Ένα χρόνο μετά βρέθηκε στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης, στην οποία αγωνίστηκε για δύο χρόνια, σημειώνοντας 36 γκολ σε 75 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις. Ήταν μέλος της ομάδας που κατέκτησε το Κύπελλο Γερμανίας 2018-19 και την ίδια σεζόν εκλέχθηκε από τους ποδοσφαιριστές της Bundesliga ως ο καλύτερος σέντερ φορ του πρωταθλήματος, ενώ ψηφίστηκε στην ενδεκάδα της χρονιάς στο πρωτάθλημα της Γερμανίας, αλλά και στο Europa League.

Τα επιτεύγματά του προκάλεσαν το ενδιαφέρον της Ρεάλ Μαδρίτης που δαπάνησε 60 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει! Με τον μεγάλο ισπανικό σύλλογο είχε συμμετοχή στην κατάκτηση των τίτλων της La Liga το 2019-20 και 2021-22 και στην κατάκτηση του Champions League 2021-22. Είχε μεσολαβήσει ο δανεισμός του στην Άιντραχτ στο δεύτερο μισό της σεζόν 2020-21.

Τη σεζόν 2022-23 ο Λούκα Γιόβιτς αγωνίστηκε στη Φιορεντίνα και πέτυχε 13 γκολ σε 50 επίσημα ματς.

Ακολούθησε η διετία 2023-25 στη Μίλαν, με την οποία είχε 47 συμμετοχές και 13 γκολ, ενώ αναδείχθηκε MVP του μήνα για τους "ροσονέρι" τον περασμένο Απρίλιο.

Το νέο απόκτημα της ΑΕΚ είναι εν ενεργεία διεθνής με την Εθνική Σερβίας, στην οποία έχει 45 ματς και 11 γκολ και έχει συμμετάσχει μαζί της στα Παγκόσμια Κύπελλα του 2018 και του 2022 και στο Euro 2024, όπου πέτυχε ένα γκολ.

Λούκα, καλώς ήρθες στην Οικογένεια της ΑΕΚ. Σου ευχόμαστε υγεία και επιτυχίες με την ομαδάρα Μας!

Σάββατο 2 Αυγούστου 2025

Να Γιόβιτς ή να μη Γιόβιτς;

Η δυστοκία της ΑΕΚ στην επίθεση είναι δεδομένη. Οι επιθετικοί που διαθέτει η ΑΕΚ δυσκολεύονται πολύ να στείλουν τη μπάλα στο πλεκτό. Πανηγυρίζουν όλοι για την πολύ καλή λειτουργία της αμυντικής της γραμμής και το γεγονός ότι σε δύο επίσημα παιχνίδια, δηλαδή για 180 αγωνιστικά λεπτά, δεν έχει δεχτεί γκολ. Κανείς όμως δεν εστιάζει στο γεγονός πως και επιθετικά η ΑΕΚ έχει πετύχει ένα μόλις γκολ κι αυτό από στημένη φάση και μάλιστα από αμυντικό παίκτη. Αν μια ομάδα χρειάζεται περίπου 10 κλασσικές ευκαιρίες για να πετύχει ένα γκολ, εύκολο είναι να καταλάβουμε πόσο θα ζορίσουν τα πράγματα αν σε κάποιο παιχνίδι βρεθεί πίσω στο σκορ και θα πρέπει να τρέξει για να το ανατρέψει. Τότε μπαίνει στη μέση και ο παράγοντας άγχος των παικτών, αυξάνεται η πίεση και συνήθως το τελικό αποτέλεσμα μόνο ευχάριστο δεν είναι. Γι' αυτό θεωρώ πολύ σημαντικό η ΑΕΚ να λύσει πρώτα απ' όλα το πρόβλημα της έλλειψης στράικερ που να διαθέτει μεγάλη άνεση στο σκοράρισμα. Πιο σημαντικό και από την ανάγκη απόκτησης αμυντικού χαφ ή και πλάγιων μπακ.

Για την επικείμενη μεταγραφή του Σέρβου Λούκα Γιόβιτς υπάρχουν πολύ μεγάλες επιφυλάξεις από πολλούς ανθρώπους του ποδοσφαίρου. Ο παίκτης έχει παίξει σε μεγαθήρια της Ευρώπης, με πιο σπουδαία την Ρεάλ και την Μίλαν, αλλά και την Φιορεντίνα, την Άιντραχτ Φρανκφούρτης, τη Μπενφίκα και τον Ερυθρό Αστέρα, ενώ είναι εν ενεργεία διεθνής με την Εθνική Σερβίας και στο ξεκίνημα της καριέρας του, πριν από πέντε χρόνια, η αξία του βρισκόταν στα 60 εκατομμύρια ευρώ (63 εκατομμύρια τον είχε πουλήσει η Άιντραχτ στην Ρεάλ το 2020 σε ηλικία 22 ετών). Σήμερα, είναι μόλις 27 ετών και η Μίλαν τον άφησε ελεύθερο, ενώ η αξία του δεν ξεπερνάει τα 4 εκατομμύρια. Την περσινή σεζόν στους ροσονέρι είχε 17 συμμετοχές και πέτυχε 4 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Συνολικά στη Μίλαν, από το 2023, είχε 35 συμμετοχές και πέτυχε 9 γκολ.

Αντιμετώπισε ένα σοβαρό θέμα τραυματισμού στη βουβονική χώρα που τον άφησε ανενεργό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το θέμα είναι αρκετά πολύπλοκο και έχει διχάσει τον φίλαθλο κόσμο της ΑΕΚ. Από τη μία υπάρχει το πάθημα με τις περιπτώσεις του Λαμέλα και του Μαρσιάλ, τους οποίους φορτώθηκε η ΑΕΚ δίνοντάς τους τεράστια συμβόλαια για να τους δελεάσει και τώρα δεν μπορεί να τους ξεφορτωθεί και οι περισσότεροι φοβούνται ότι το πάθημα δεν έγινε μάθημα στη διοίκηση της ΑΕΚ. Από την άλλη μιλάμε για έναν τεράστιο ποδοσφαιριστή που όμως η πορεία του είναι διαρκώς φθίνουσα, ενώ έχει να αγωνιστεί από τον περασμένο Μάιο. Γεγονός που σημαίνει ότι δεν είναι σε κατάσταση ετοιμότητας και η ΑΕΚ καίγεται να τον έχει για τα αμέσως επόμενα παιχνίδια που έχει να δώσει με τον Άρη Λεμεσού για τα προκριματικά του Conference League. Και το μεγάλο ερώτημα που πλανάται είναι αν θα έρθει στην ΑΕΚ για να προσπαθήσει να επανεκκινήσει την καριέρα του ή για να κερδίσει ένα μεγάλο συμβόλαιο, πράγμα που δυσκολεύεται να βρει δύο μήνες τώρα που έχει μείνει ελεύθερος από την ιταλική ομάδα. Το παράδειγμα του Μαρσιάλ είναι πολύ νωπό. Και εκείνος σε καλή ηλικία ήταν, μόλις 29 ετών και όλοι έλεγαν ότι ο ποδοσφαιρικός του εγωισμός θα τον έκανε να βγάλει μάτια αγωνιζόμενος στην Ένωση για να αναγκάσει ομάδες από υψηλότερου επιπέδου πρωταθλήματα να κοιτάξουν προς το μέρος του και να επανέλθει αγωνιστικά στο επίπεδο που βρισκόταν όταν αγωνιζόταν στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Τα αποτελέσματα τα είδαμε με την παρουσία του πέρυσι και συνεχίζουμε να τα βλέπουμε μέχρι στιγμής και φέτος.

Στόχος της ΑΕΚ είναι να φτιάξει μια ομάδα με χαμηλό μέσο όρο ηλικίας που να αποτελείται από παίκτες με διάθεση να διακριθούν και να κερδίσουν τίτλους, με δίψα για διακρίσεις ώστε να στρέψουν πάνω τους τα βλέμματα της ποδοσφαιρικής Ευρώπης. Κορεσμένους ποδοσφαιριστές χωρίς φιλοδοξίες τι να τους κάνει. Από την άλλη, υπάρχει εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Νίκολιτς, ο οποίος είναι και συμπατριώτης του Γιόβιτς και γνωρίζει περισσότερο από τον καθένα σε τι κατάσταση βρίσκεται ο ποδοσφαιριστής και αν υπάρχουν ελπίδες να τον επαναφέρει σε τέτοια κατάσταση που να θυμίζει τον παλιό καλό φορ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Θα είναι ένα στοίχημα και για την ΑΕΚ αλλά και για τον ίδιο τον Νίκολιτς. Το ζητούμενο είναι κατά πόσο αντέχει η ΑΕΚ να προχωρήσει βασιζόμενη σε στοιχήματα. Έχει αυτή την πολυτέλεια; Διαθέτει τον χρόνο που απαιτείται για να μπορέσει να επανενταχτεί ο παίκτης; Η ΑΕΚ ψάχνει άμεσες λύσεις για να ξεπεράσει το επιθετικό της πρόβλημα. Εκτός αν στην ΑΕΚ έχουν βρει τον τρόπο να απαλλαγούν από τον Μαρσιάλ και το τεράστιο συμβόλαιό του και επίσης έχουν κατά νου να πουλήσουν και τον Πιερό και κατά συνέπεια να προβούν στην απόκτηση και ενός ακόμα φορ, εκτός του Γιόβιτς, για να έχουν τα νώτα τους καλυμμένα. Αν αυτός θα είναι ο Ντέσερς και πάλι η ΑΕΚ θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα να μην έχει έτοιμο φορ για τα δύο διπλά παιχνίδια που έχει μπροστά της για τα προκριματικά του Conference League. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα δηλαδή…