Παρασκευή 18 Ιουλίου 2025

Ο Ελίασον, ο μέσος όρος ηλικίας του ρόστερ και ο ρόμβος

Μετά και το κόψιμο του Ελίασον, που ο προπονητής τον άφησε εκτός ευρωπαϊκής λίστας, γίνεται ένας χαμός από αναθέματα στο διαδίκτυο. Τι, δεν ήταν εμμονή του Αλμέιδα τελικά να τον αφήνει εκτός ομάδας; Ή είναι εμμονικός και ο Νίκολιτς; Σίγουρα κάτι τρέχει με τον παίκτη. Δεν μπορεί κανείς να ξέρει τι του έχει πειράξει τον εγκέφαλο, πάντως από πέρυσι του έχει σφηνωθεί στο κεφάλι η ιδέα να φύγει από την ΑΕΚ. Και μέχρι εδώ όλα καλά. Να βρει ομάδα που να πληρώσει σύμφωνα με την αξία του και ας πάει στο καλό. Όμως, δεν μπορεί να λέγεται επαγγελματίας ένας ποδοσφαιριστής που, ενώ πληρώνεται αδρά, αδιαφορεί πλήρως για την ομάδα και δεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του για όσο διάστημα θα βρίσκεται σε αυτήν. Η τακτική που έχει επιλέξει να ακολουθήσει ο Σουηδός θυμίζει ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές της δεκαετίας του '70. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής άλλωστε ήταν να χάσει τη θέση του, όχι μόνο στην ΑΕΚ, αλλά και στην Εθνική Σουηδίας, στην οποία να θυμίσω ότι βρέθηκε χάρη στην ΑΕΚ. Ο Νίκολιτς, και μπράβο του, έχει αποδείξει ότι δεν στέκεται σε ονόματα και σε βεντέτες. Αν ο παίκτης δεν του κάνει αυτά που θέλει στο γήπεδο, δεν χολοσκάει και πάει στους υπόλοιπους που περιμένουν να παίξουν και το δείχνουν με την όρεξή τους στις προπονήσεις. Το έδειξε και με τον Λαμέλα, και με τον Μήτογλου και με τον Σιμάνσκι και με τον Φερνάντες. Θέλει δουλευταράδες στην ομάδα και δεν το διαπραγματεύεται.

Έτσι, η ΑΕΚ περιμένει από τον Ελίασον να φέρει πρόταση και να τον πουλήσει. Το μοναστήρι να είναι καλά. Και για όσους ανησυχούν και μιλάνε για γερασμένη ομάδα αναφέροντας τους Μάνταλο, Περέιρα και Βίντα, να τους ενημερώσω ότι ο μέσος όρος ηλικίας του ρόστερ της ΑΕΚ αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 28,64 και θα κατέβει ακόμα περισσότερο. Ο μεγαλύτερος σε ηλικία παίκτης της ΑΕΚ είναι ο Βίντα ο οποίος είναι 36 χρονών αλλά διανύει την τελευταία του χρονιά στην ΑΕΚ και μάλλον και στο ποδόσφαιρο. Από εκεί και πέρα η ΑΕΚ έχει στο ρόστερ της 3 παίκτες 34 ετών. Τους Μπρινιόλι, Περέιρα και Μάνταλο. Και ο Περέιρα βρίσκεται στην τελευταία χρονιά του συμβολαίου του. Πιθανόν και για τον Μάνταλο να είναι η τελευταία χρονιά αυτή. Στην επόμενη κλίμακα συναντάμε τον Λαμέλα στα 33 του χρόνια. Ήδη αναζητείται φόρμουλα να χωρίσουν οι δρόμοι τους με την ΑΕΚ σε αυτή τη μεταγραφική περίοδο. Λίγο πιο κάτω, στα 32 τους χρόνια, βρίσκονται ο Γιόνσον και ο Οντουμπάτζο. Πιθανότατα και για τους δύο αυτή θα είναι η τελευταία τους χρονιά στην ομάδα, χωρίς να αποκλείεται να δούμε κάποιον να αποχωρεί και φέτος, μέχρι το τέλος των μεταγραφών. Στα 30 τους χρόνια, η ΑΕΚ έχει 5 παίκτες. Τον Στρακόσα, τον Γκατσίνοβιτς, τον Ελίασον, τον Μαρσιάλ και τον Πιερό. Ο Ελίασον ψάχνει ήδη ομάδα να φύγει και για τους Μαρσιάλ και Πιερό τίποτα δεν είναι δεδομένο μέχρι το τέλος της μεταγραφικής περιόδου. Ακολουθούν στα 29 ο Πινέδα, στα 28 ο Ρότα, ο Μουκουντί και ο Κουτέσα, στα 27 ο Πενράις και ο Κοϊτά, στα 26 ο Λιούμπισιτς και ο Ρέλβας, στα 25 ο Πήλιος, στα 23 ο Ζίνι, στα 22 ο Αγγελόπουλος και ο Χρυσόπουλος και στα 20 ο Καλοσκάμης. Δεν προσμετρώνται οι κομμένοι Μήτογλου 26, Φερνάντες 27, Σιμάνσκι 30, οι ήδη αποχωρήσαντες Τσιλούλης 30, Στάνκοβιτς 33, Χατζισαφί 35 αλλά και οι μικροί που προέρχονται από την ΑΕΚ Β' Μπαλαμώτης 20, Χρ. Κοσίδης 20 και Κολιμάτσης 19, καθώς και ο παροπλισμένος για λόγους υγείας Κάλενς 33.

Και δυο λόγια για το σύστημα που προσπαθεί να εφαρμόσει ο Νίκολιτς στην ΑΕΚ. Το περίφημο 4-4-2 σε ρόμβο. Ιδιαίτερη έμφαση για να αποδώσει το εν λόγω σύστημα δίνεται στους μέσους. Εκεί βρίσκεται η καρδιά του ρόμβου και αν οι τέσσερις παίκτες που το απαρτίζουν είναι ποιοτικοί τότε ο ρόμβος λειτουργεί άψογα τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά. Συνεπώς, για να υπηρετηθεί ο ρόμβος, είναι αναγκαίο ένα 6άρι που να ξέρει μπάλα, να μπορεί δηλαδή να μοιράζει παιχνίδι και να ανεβάζει την ομάδα ψηλά και όχι να παίζει με πλάγιες πάσες ή να γυρίζει τη μπάλα πίσω. Πρέπει να έχει το μυαλό και το τσαγανό να κρατάει τη μπάλα στα πόδια του και να διαθέτει μεταβίβαση ακριβείας αλλά ταυτόχρονα να είναι σκληροτράχηλος στα αμυντικά του καθήκοντα. Το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει. Παλιά όταν λέγαμε αμυντικό χαφ εννοούσαμε κάποιον σκύλο που δεν άφηνε κουνούπι να περάσει πίσω του και να απειλήσει τους κεντρικούς αμυντικούς και τον τερματοφύλακα. Δεν χρειαζόταν να ξέρει και τόσο καλή μπάλα αρκεί να εφαρμόζει σωστά τον κανόνα ή η μπάλα περνάει χωρίς τον παίκτη ή ο παίκτης χωρίς τη μπάλα. Ποτέ και οι δύο μαζί. Στην εποχή μας άλλαξαν οι τακτικές και τα συστήματα και το εξάρι είναι η αφετηρία της ομάδας, τόσο για να αμυνθεί όσο και για να επιτεθεί. Οπότε απαιτείται μυαλό, οξυδέρκεια, γρήγορη σκέψη, αντοχή, γνώση των μυστικών της μπάλας και όχι απλά φυσική αλλά υπερφυσική κατάσταση. Βέβαια, τα έχουμε ξαναπεί αυτά, τέτοιους παίκτες δεν μπορείς να τους αποκτήσεις με πορδές. Απαιτούνται πολλά λεφτά.

Έπειτα, απαιτείται και 10άρι πρώτης γραμμής που να παίζει πίσω από τους επιθετικούς για να μπορεί να τους ταΐζει με ξυραφένιες μπαλιές ακριβείας, στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας, έτσι που να μπορεί να πιάνει στον ύπνο τους αντίπαλους αμυντικούς. Φυσικά ανάλογης αξίας πρέπει να είναι και το 8άρι ή μάλλον τα 8άρια, αφού ο ρόμβος απαιτεί ένα 6άρι, δύο 8άρια και ένα 10άρι. Εξτρέμ, όπως είπαμε, δεν υπάρχουν, άρα τη δουλειά μπροστά την κάνουν οι δύο επιθετικοί, είτε παίζοντας ο ένας δίπλα στον άλλο είτε ο ένας μπροστά και ο άλλος λίγο πιο πίσω του. Αυτοί οι δύο δεν είναι στατικοί μέσα στην περιοχή αλλά παίζουν και περιφερειακά λειτουργώντας, όποτε αυτό απαιτείται και σαν εξτρέμ. Αλλά την κυρίως δουλειά από τα άκρα την κάνουν οι δύο πλάγιοι αμυντικοί, οι οποίοι πρέπει να διαθέτουν σιδερένια πνευμόνια και μεγάλη ταχύτητα για να μπορούν να ανεβοκατεβαίνουν τις πλευρές σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, έχοντας πάντα την κάλυψη από τα στόπερ και όχι από τα εξτρέμ, όπως γινόταν στο 4-3-2-1. Δύσκολο σύστημα ο ρόμβος και απαιτεί παίκτες που να συγκεντρώνουν πολλά μαζεμένα προσόντα. Επίσης είναι αρκετά δύσκολο και να αφομοιωθεί από τους παίκτες και να αρχίσουν να το εφαρμόζουν στο χορτάρι. Απαιτεί χρόνο και υπομονή. Αν εφαρμοστεί σωστά πάνω του χτίζεται μια σκληροτράχηλη ομάδα που αμυντικά πολύ δύσκολα δέχεται γκολ και επιθετικά μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες από κάθε άλλο σύστημα. Βέβαια όλα αυτά είναι ωραία στη θεωρία αλλά το ζήτημα είναι τι γίνεται στην πράξη. Και την εφαρμογή τους θα περιμένουμε να την δούμε, όχι με ομάδες με δυναμικότητα σαν την Ομόνοια και τις βελγικές που αντιμετώπισε η ΑΕΚ, αλλά με πολύ πιο δύσκολες που θα βρει μπροστά της, αν καταφέρει να μπει στους ομίλους του Conference League, αλλά και στα ντέρμπι απέναντι στους αιώνιους αντιπάλους της στο ελληνικό πρωτάθλημα…

Δεν υπάρχουν σχόλια: