Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Προπονητικό Κέντρο ΑΕΚ - Επενδύσεις και προοπτικές


Πέρασε η σύμβαση για το προπονητικό και καλώς πέρασε. Η ΑΕΚ οφείλει και πρέπει να αλλάξει επίπεδο. Αυτή η ιστορία με το υποτιθέμενο προπονητικό στους Θρακομακεδόνες πρέπει να κλείσει μια για πάντα και ν' αφήσουμε να την σκεπάσει ο χρόνος. Μεγάλη προσβολή για μια ομάδα τού επιπέδου τής ΑΕΚ να προπονούνται οι παίκτες της σ' αυτόν τον κινούμενο βόθρο. Πώς να φέρεις μεγάλο ποδοσφαιριστή από το εξωτερικό και να μη βάλει τα γέλια μόλις πατήσει στις... "εγκαταστάσεις" τού Μενιδίου. Από την άλλη τα Σπάτα θα αποτελέσουν την απαρχή μιας νέας εποχής για την ΑΕΚ που θέλει να επιστρέψει στο δρόμο των επιτυχιών και της δόξας. Εκείνο που θα απομένει θα είναι το γήπεδο και πρέπει κι αυτό να βρει τη λύση του το δυνατόν συντομότερο.

Να θυμίσω ότι η έκταση στα Σπάτα που έχει αγοράσει ο Νοτιάς είναι 70 στρέμματα εκ των οποίων τα 30 μόνο χρησιμοποιούνται για το προπονητικό τής ομάδας. Υπάρχουν άλλα 40 στρέμματα στον ίδιο χώρο που κανείς δεν ξέρει πώς θα θελήσει να τα εκμεταλλευτεί ο μεγαλομέτοχος της ΑΕΚ. Αλλά και του πιο αδαούς το μυαλό πηγαίνει χωρίς να το θέλει στο συμπέρασμα πως και αυτός ο χώρος σχετικός με την ΑΕΚ θα είναι. Υπάρχουν σκέψεις για την ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας στην οποία θα φιλοξενείται και η ομάδα όποτε αυτό επιβάλλεται. Παράλληλα θα μπορεί να φιλοξενεί τις αποστολές των ξένων ομάδων που έρχονται στην Ελλάδα είτε για επίσημες αγωνιστικές υποχρεώσεις είτε για φιλικές αναμετρήσεις. Το όλο εγχείρημα θα πλαισιωθεί με το μουσείο τής ΑΕΚ όπου θα υπάρχει εκτεθειμένη όλη η ιστορία τής ομάδας από την ίδρυσή της μέχρι και την κατασκευή του. Θα υπάρχουν αίθουσες συνεδριάσεων, κοιτώνες όπου θα φιλοξενούνται οι νεαροί που θα φοιτούν στις Ακαδημίες τής ομάδας και άλλοι πολλοί χώροι που θα εξυπηρετούν την ΑΕΚ σε κάθε της εκδήλωση.

Το ζήτημα του τιμήματος είναι κι αυτό αρκετά ξεκάθαρο και επωφελές για την ΑΕΚ. Οι 600.000 ευρώ σήμερα και οι 720.000 ευρώ από τον Δεκέμβρη και μετά που θα παραδοθεί και το τρίτο γήπεδο με τις εξέδρες, δεν αποτελούν υπερβολή αφού αν συνυπολογίσει κανείς το σημερινό τίμημα χρήσης αλλά και συντήρησης της αλάνας των Θρακομακεδόνων αλλά και τα ενοίκια για τα γραφεία τής οδού Γράμμου στο Μαρούσι όπου εδρεύει η ΠΑΕ, η διαφορά που προκύπτει σε σχέση με τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν οι νέες εγκαταστάσεις είναι απειροελάχιστη. Ένα ακόμα στοιχείο που αποδεικνύει την λογική εξίσωσης τιμήματος-παροχών τού νέου προπονητικού, είναι η σύγκριση με το προπονητικό τού Νέου Πανιωνίου που πρώτος προσπάθησε να κάνει -ανεπιτυχώς για τον ίδιο και για τον Νέο Πανιώνιο- ο τέως πρόεδρος των 40 ημερών τής ΑΕΚ και νυν του Νέου Πανιωνίου, Γιώργος Κιντής κατά την οποία σύγκριση διαφάνηκε ότι η νεοσύστατη (μόλις 5 ετών) ομάδα τής συνοικίας τής Νέας Σμύρνης για ένα προπονητικό υποδεέστερο αυτού της ΑΕΚ, με ελάχιστες εγκαταστάσεις κι αυτές λυόμενες, με μόνο ένα γήπεδο σε λειτουργία εδώ και ένα χρόνο, πληρώνει 325.000 ευρώ και με την αποπεράτωση των άλλων δύο γηπέδων το τίμημα θα εκτοξευτεί στις 475.000 ευρώ. Χωρίς γραφεία, χωρίς εξέδρες, χωρίς αίθουσες, γυμναστήρια κ.λπ. Αν από την άλλη το συγκρίνουμε με το προπονητικό τής ΑΕΚ και λάβουμε υπόψη μας μόνο τις κτιριακές εγκαταστάσεις των 1.250 τετραγωνικών μέτρων, είναι λογικό να αντιληφθούμε ότι κάποια πράγματα είναι αρκούντως μπερδεμένα στον εγκέφαλο του επαγγελματία προέδρου Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών κυρίου Γιώργου Κιντή.

Να συνυπολογιστούν επίσης τα εξής υπέρ τού νέου προπονητικού: Η ελαχιστοποίηση των τραυματισμών ποδοσφαιριστών που αποτελούν περιουσιακό στοιχείο τής ομάδας και που από αυτούς τους τραυματισμούς ασφαλώς προκύπτει και οικονομική ζημιά, αλλά και το κέρδος σε πρεστίζ όταν θα έρχονται ποδοσφαιριστές για να διαπραγματευτούν τη μεταγραφή τους στην ΑΕΚ και θα ξεναγούνται στις εγκαταστάσεις των Σπάτων που θα μιλάνε από μόνες τους για το κύρος τής ομάδας με την οποία συζητάει ο ποδοσφαιριστής.

Σημαντική εξέλιξη ασφαλώς και η προσθήκη ξεκάθαρης αναφοράς στο συμφωνητικό σχετικά με τον συνυπολογισμό και την εν συνεχεία αφαίρεση τού συνολικού ποσού που θα έχει καταβληθεί μετά την παρέλευση 12ετίας στον υπολογισμό τού τιμήματος που θα απαιτηθεί για να περάσει το προπονητικό κέντρο στην ιδιοκτησία τής ΑΕΚ.

Σίγουρα ο Νοτιάς δεν θα χαρακτηριστεί ευεργέτης για την ανέγερση του προπονητικού στα Σπάτα. Τοποθετεί κάποια χρήματα και αποβλέπει κι αυτός σε κάποιο κέρδος που προσδοκά να αποκομίσει σε βάθος χρόνου. Δεν υπήρχε άλλος τρόπος όμως να αποκτήσει η ΑΕΚ το δικό της σπίτι και να πάψει να θυμίζει τσούρμο νομάδων που στρατοπέδευσαν σε κάποιο λασπότοπο και η μοίρα τούς ξέχασε εκεί μέσα.

Ο Νοτιάς τοποθέτησε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό και έχει λάβει υπόψη του όλες τις παραμέτρους. Και φυσικά τα κέρδη του δεν θα προέλθουν από αυτό καθεαυτό το προπονητικό. Σε 12 χρόνια ο Νοτιάς θα έχει εισπράξει κάπου 9.000.000 ευρώ. Η αγορά τής γης και οι εγκαταστάσεις θα του έχουν στοιχίσει αρκετά περισσότερα. Θυμηθείτε όμως εκείνα τα 40 στρέμματα που βρίσκονται στον ίδιο χώρο και που ο Νοτιάς έχοντας εξασφαλίσει την προβολή που θα του αποφέρει το όνομα της ΑΕΚ και η εμπορικότητα που το ακολουθεί, θα φροντίσει να εκμεταλλευτεί και να στηρίξει επάνω του τις όποιες επιχειρηματικές του επιδιώξεις. Θεμιτό πέρα για πέρα το όλο εγχείρημα. Το ένα χέρι νίβει τ' άλλο και τα δυο το πρόσωπο, έλεγε η μακαρίτισσα η γιαγιά μου. Και ο Νοτιάς θα ωφεληθεί αλλά και η ΑΕΚ. Δηλαδή ο Βαρδινογιάννης και ο Κόκκαλης που επένδυσαν στα προπονητικά κέντρα των δύο άλλων μεγάλων ομάδων τού κέντρου το έκαναν για την ψυχή τής μάνας τους; Ή μήπως δεν ανήκουν ακόμα στους ίδιους τα προπονητικά και όχι στις ομάδες τους. Ας μην είμαστε αφελείς.

Υπάρχει και κάτι ακόμα όμως. Το μεταφέρω με επιφύλαξη γιατί η πληροφορία που έχω γύρω από το εν λόγω θέμα δεν είναι εντελώς διασταυρωμένη και θέλω να είμαι επιφυλακτικός πάνω σ' αυτό. Έχει ακουστεί ότι σε συμβολαιογράφο τής περιοχής Σπάτων, συντάχτηκε συμβολαιογραφική πράξη αγοράς έκτασης 230 στρεμμάτων, εφαπτομένης με το προπονητικό κέντρο τής ΑΕΚ, στα ονόματα τριών ή τεσσάρων ιδιοκτητών, τα οποία ονόματα δεν έχουν γίνει γνωστά! Η αγορά έγινε λίγες μέρες μετά την αγορά των 70 στρεμμάτων από τον Νοτιά. Η φημολογία που αναπτύσσεται μιλάει για ένα χώρο που φιλοδοξούν οι ιδιοκτήτες του να τον εξελίξουν σε μια τεράστια ΑΕΚοπολιτεία η οποία θα περιλαμβάνει το μελλοντικό γήπεδο τής ΑΕΚ, πλούσιες εμπορικές χρήσεις (κινηματογράφοι, εμπορικό κέντρο), χώρους αναψυχής και αθλοπαιδιών. Η περιοχή άλλωστε προσφέρεται για κάτι τέτοιο αφού υπάρχει εύκολη πρόσβαση, πολλές και τακτικές συγκοινωνίες (μετρό, λεωφορεία, προαστιακός) και καλό οδικό δίκτυο (Αττική οδός). Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι αν αληθεύει το συγκεκριμένο σενάριο κάποιοι έχουν επενδύσει αρκετά χρήματα και σκοπεύουν να επενδύσουν ακόμα περισσότερα στο εγγύς μέλλον.

Οι εξελίξεις γύρω από το συγκεκριμένο θέμα θα τρέξουν με γοργούς ρυθμούς αφού συμπληρωθεί χρονικά το διάστημα κατά το οποίο θα ισχύει το μνημόνιο που συμφωνήθηκε άτυπα μεταξύ τής Ερασιτεχνικής και της ΠΑΕ ΑΕΚ σχετικά με τις δυνατότητες ανέγερσης γηπέδου στον ιστορικό χώρο τής Νέας Φιλαδέλφειας. Μόλις αποκλειστεί και τυπικά η συγκεκριμένη προοπτική, τότε θα στραφούν στην περίπτωση των Σπάτων και θα δούμε κατά πόσο έχουν βάση οι συγκεκριμένες πληροφορίες. Να θυμίσω ότι το μνημόνιο εκπνέει στα τέλη τού ερχόμενου Σεπτέμβρη.

3 σχόλια:

BALADEUR είπε...

Φωτογραφία της πολιτικής μηχανικού που είναι; Ε;

BALADEUR είπε...

Τα υπόλοιπα αφού διαβάσω το κείμενο...

ΑΕΚΟΡΑΜΑ είπε...

Να καλέσω την ίδια να πάμε για κανένα καφεδάκι;
Ή μήπως προτιμάς μια μερίδα λουκουμάδες με σοκολάτα; χε χε χε...