Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Ομερτά... για καλό σκοπό!

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης βρίσκονται οι δημοσιογράφοι τού ρεπορτάζ τής ΑΕΚ σε όλα τα μέσα, αφού έχουν ξαμολήσει λυτούς και δεμένους για να αποσπάσουν κάποια πληροφορία σχετικά με τα όσα κυοφορούνται αυτό το διάστημα στο παρασκήνιο από τον Ντέμη Νικολαΐδη και τους συνεργάτες του, αλλά παντού συναντάνε κλειστά στόματα και πέφτουν πάνω σε τοίχους. Και ευτυχώς δηλαδή γιατί μας είχε λείψει πολύ αυτή η στεγανότητα στην ΑΕΚ. Είχαμε πήξει στους φλύαρους που άνοιγαν το στόμα τους σε κάθε ευκαιρία και ξερνούσαν όσα ήξεραν κι όταν δεν ήξεραν τίποτα δεν δίσταζαν να επινοήσουν φανταστικές ιστορίες για να επιδειχτούν. Ειδικά επί προεδρίας Αδαμίδη, στις 12 παρά 5' γινόταν κάποια συζήτηση και στις 12 ακριβώς είχε διαρρεύσει και η τελευταία λεπτομέρεια. Τα περισσότερα ήταν φούσκες βέβαια αλλά κάνα δυο περιπτώσεις που έδειχναν κάποια ίχνη σοβαρότητας κάηκαν πριν προλάβουν να ευδοκιμήσουν. Δεν νοείται μελετημένο σχέδιο δράσης αν δεν περιβάλλεται από την ανάλογη ομερτά. Η εμπιστευτικότητα αποτελεί δείγμα σοβαρότητας των ανθρώπων που έχουν αποφασίσει να δραστηριοποιηθούν και μελετάνε με την κάθε λεπτομέρεια τα πλάνα τους.

Η αλήθεια είναι ότι είναι ελάχιστοι οι άνθρωποι που γνωρίζουν λεπτομέρειες των κινήσεων του Νικολαΐδη. Ο Ντέμης έπαθε και μάλλον έμαθε από τα λάθη τού παρελθόντος. Το σίγουρο είναι ότι κανείς δημοσιογράφος, κανείς από τη σημερινή διοίκηση και κανείς -εκτός από δύο μόνο- από τους σημερινούς ποδοσφαιριστές τής ομάδας, δεν γνωρίζει το παραμικρό. Κι αυτοί οι λίγοι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα μέχρι στιγμής, την τιμούν την εμπιστοσύνη που τους έδειξε ο Ντέμης. Διαφαίνεται πάντως ότι γίνονται πολύ προσεκτικές και ζυγισμένες κινήσεις ώστε όταν θα έρθει η ώρα τής δράσης να μπορούν δώσουν λύσεις σε όλα τα συσσωρευμένα προβλήματα της ομάδας. Και παρόλο που δεν είναι δυνατόν -κι αυτό το αντιλαμβάνεται κάθε καλοπροαίρετος ΑΕΚτζής- να ανατρέψουν ως διά μαγείας όλα τα αρνητικά και να κάνουν την ΑΕΚ πρωταγωνίστρια κουνώντας κάποιο μαγικό ραβδί, εν τούτοις δεν θα είναι τα πράγματα και όπως τα παρουσιάζουν κάποιοι πικραμένοι από 'δω κι από 'κει.

Κατ' αρχήν υπάρχει η ένδειξη ότι πέρα από τον σωστό προγραμματισμό θα υπάρξουν και μερικές εκπλήξεις που ίσως προκαλέσουν αίσθηση, ιδίως ως προς τα πρόσωπα που θα αποτελέσουν την μετοχική σύνθεση. Ανάμεσα σ' αυτά πιθανολογείται ότι θα βρίσκονται και κάποια πρόσωπα από το κοντινό αλλά και από το πιο μακρινό παρελθόν. Επίσης, δεν πρόκειται να πάμε σε πλήρη απαξίωση της ομάδας μέχρι να καταφέρει να ορθοποδήσει οικονομικά. Ίσως δούμε πολλές επιστροφές παλιών ποδοσφαιριστών, που πλέον είναι εντελώς διαφορετικοί από την εποχή που έφυγαν από την ομάδα. Χιώτης, Μόρας και ίσως οι Μαντούκα και Κυργιάκος, είναι κάποιοι από αυτούς πάνω στους οποίους θα μπορούσε να στηριχτεί η καινούρια αυτή προσπάθεια. Και σε σύγκριση με ορισμένους ποδοσφαιριστές από αυτούς που συνθέτουν το σημερινό ρόστερ τής ΑΕΚ, οι συγκεκριμένοι φαντάζουν ονόματα παγκόσμιας κλάσης κι ας είχαμε όλοι ανασάνει με ανακούφιση τότε που έφυγαν. Μαζί με τις γνωστές ανανεώσεις συμβολαίων που όλοι επιθυμούμε (Μανωλά και ίσως Βάργκας) και με την προώθηση των γνωστών εξελίξιμων πιτσιρικάδων που ήδη δίνουν δείγματα της αξίας και του ταλέντου τους (Κλωναρίδης, Φούντας, Εγγλέζου, Τσίτας), θα επιχειρηθεί το πάντρεμα εμπειρίας και ενθουσιασμού στον αγωνιστικό τομέα.

Η ΑΕΚ, σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό, έχει μπροστά της ανοιχτό ορίζοντα και μπορεί να ελπίζει βάσιμα σε κάποια πράγματα. Το ένα είναι η κατασκευή τού γηπέδου η οποία βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο. Το άλλο είναι κάποια χρήματα που μπορεί να πάρει από τον Ψωμιάδη. Όχι τα τρελά ποσά που λέει ο  Οικονομόπουλος αλλά ένα σεβαστό ποσό που μπορεί να αποτελέσει προϊόν συμβιβασμού μεταξύ των δύο πλευρών. Κάτι τέτοιο θα βόλευε και την πλευρά Ψωμιάδη, αφού από εδώ και μπρος θα έχει πολλούς μπελάδες στο κεφάλι της και θα επιθυμεί να κλείσει όσο πιο πολλά ανοιχτά μέτωπα μπορεί, αλλά θα ανακούφιζε και την ΑΕΚ άμεσα επειδή αν εμπλακεί σε μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες μαζί του δεν είναι σίγουρο ότι θα κερδίσει κάποια μέρα κι αυτά που μπορεί στην παρούσα φάση να εξασφαλίσει.

Ο Ντέμης Νικολαΐδης πάντως είναι σίγουρο ότι έχει αλλάξει νοοτροπία σε πολλά πράγματα. Και πρώτα-πρώτα στο ζήτημα του γηπέδου που τώρα πια εμφανίζεται υπέρμαχος της κατασκευής τού ναού στη Νέα Φιλαδέλφεια. Έχει καταλάβει προφανώς ότι για να δημιουργήσεις κάτι μεγάλο πρέπει να ξεκινήσεις από χαμηλά. Από εκεί που το βρίσκεις μικρό. Αλλιώς κινδυνεύει να καταστεί ανύπαρκτο. Και η ΑΕΚ άγγιξε πρόσφατα τα όρια της ανυπαρξίας. Η εμμονή του να μεγαλώσει ανορθόδοξα τη λίμνη δεν βγήκε σε καλό. Ξέρει καλά επίσης ότι τίποτα δεν είναι όπως ήταν το 2004. Οι απαιτήσεις για προπώληση 30.000 διαρκείας φαντάζουν πια σαν μακρινό όνειρο. Αν όλα πάνε καλά και το καλοκαίρι πουληθούν 12.000 διαρκείας θα είναι ένα πολύ αισιόδοξο ξεκίνημα για την ομάδα. Έπειτα έχει βάλει πολύ νερό στο κρασί του στο θέμα τής συνύπαρξης του ίδιου μαζί με τους οργανωμένους φιλάθλους στην ίδια ομάδα. Καλές οι ρομαντικές ιδέες και η πρόθεση να αλλάξουμε αυτόν τον κόσμο αλλά άμα δεν γουστάρει και ο ίδιος να αλλάξει δεν είναι η ενδεδειγμένη μέθοδος να τον οδηγήσουμε στο απόσπασμα.

Πολλά φαίνεται να έχουν αλλάξει και μακάρι να μας βγουν σε καλό και να δούμε επιτέλους μια άσπρη μέρα και στην ΑΕΚ. Μπορεί να μην είναι η πιο κατάλληλη εποχή αλλά σίγουρα οι συγκυρίες είναι υπέρ μας για να τολμήσουμε. Ο ένας εκ των βασικών μας ανταγωνιστών βρίσκεται στο καναβάτσο και είναι άγνωστο πότε θα καταφέρει να ξανασηκωθεί. Μπορούμε εμείς να αποτελέσουμε το αντίπαλο δέος τού έτερου ανταγωνιστή μας. Και ο συγκεκριμένος ανταγωνιστής το χρειάζεται να έχει κάποιο αντίπαλο δέος. Για την αναβάθμιση του ίδιου τού προϊόντος από το οποίο κι εκείνος κερδίζει εκατομμύρια. Τα μονοπώλια στο ποδόσφαιρο φέρνουν αντίθετα αποτελέσματα απ' ότι στο εμπόριο. Ακόμα κι αυτός ο Χριστός, χωρίς τον πειρασμό να χαμογελάει πονηρά από την απέναντι μεριά, δεν θα είχε προφανή λόγο ύπαρξης…

4 σχόλια:

BALADEUR είπε...

Εμπιστεύομαι Ντέμη. Όχι γιατί είμαι απογοητευμένος (που είμαι) και θέλω κάποιο όνομα για να "πιαστώ", αλλά γιατί άμα (και όταν) μπει θα έχει σχέδιο και μάλιστα το πλάνο θα είναι πιο ρεαλιστικό από εκείνο του 2004 γιατί τώρα υπάρχει και η πρακτική εμπειρία του πράγματος, η οποία "παντρεμένη" με τις - αποδεδειγμένα - καλές προθέσεις αρκεί, όχι βέβαια για να γίνει εν μία νυκτί η ΑΕΚ υπερομάδα, αλλά τουλάχιστον να μας βγάλει από τον βούρκο και την ντροπή...

BALADEUR είπε...

Εγώ, πάντως, αν επιστρέψει ο Ντέμης θα ξαναπάρω διαρκείας (από τα φτηνά, τα "επαρχιακά") μόνο και μόνο για την ενίσχυση της ομάδας. Τελευταία φορά που πήρα ήταν την χρονιά που παραιτήθηκε...

ΑΕΚΟΡΑΜΑ είπε...

@ BALADEUR

Λίγη υπομονή χρειάζεται από όλους μας και όλα θα πάνε καλά. Ως γνωστόν, ό,τι κατεβαίνει κάποια στιγμή αρχίζει να ανεβαίνει. Και το αντίθετο βέβαια, αλλά στην περίπτωσή μας αρκετά κατεβήκαμε. Τώρα ήρθε η ώρα να αχίσουμε να ανεβαίνουμε σιγά-σιγά. Μπορεί να μην είναι θεαματική αυτή η άνοδος, να μην είναι εκτόξευση δηλαδή, αλλά εγώ προτιμώ να χτίσουμε σε γερές βάσεις κι ας αργήσουμε κάπως, παρά να βιαστούμε και να γίνουν όλα με προχειρότητα.

Και νομίζω ότι ο Νικολαΐδης έχει ωριμάσει αρκετά και θα αποφύγει τα λάθη του παρελθόντος. Μη ξεχνάμε ότι το 2004 λειτούργησε υπό πίεση, αφού η κατάσταση ήταν έκρυθμη και ίσως στις επιλογές των ανθρώπων που τον πλαισίωσαν να μην ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός. Αυτή τη φορά όλα και όλοι διϋλίζονται και περνάνε από κόσκινο.

Αυτό με την πρόθεση πολλών φίλων να ξαναπάρουν διαρκείας αν επιστρέψει ο Ντέμης το συναντάω καθημερινά. Μακάρι να επιστρέψουμε σ' εκείνο το κλίμα του 2004 αν και έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι από τότε και είναι αρκετοί εκείνοι που απαγοητεύτηκαν από τη στάση του, τότε που τα βρόντηξε μεσούσης της περιόδου αφήνοντας το καράβι ακυβέρνητο.

Τέλος, ελπίζω να έχει πια την ορθή κρίση ώστε να με... επιλέξει για υπέυθυνο τύπου και δημοσίων σχέσεων για να αλλάξω τα φώτα σε πολλούς... χε, χε, χε, χε...

Πες του κι εσύ καμιά κουβέντα ωρέ. Δεσμεύομαι ότι θα καθιερώσω τους δωρεάν λουκουμάδες κατά την προσέλευση στο γήπεδο σε όλους τους κατόχους διαρκείας! Ας τάξω κι εγώ τίποτα. Τι σκατά προεκλογική περίοδο έχουμε...

BALADEUR είπε...

Το 2004 δεν ήταν καν έτοιμος. Αναγκάστηκε να επισπεύσει τις διαδικασίες λόγω... ανωτέρας βίας!

Αυτό με τους λουκουμάδες είναι μεγάλο δέλεαρ. Θα πάρω δύο (όχι μερίδες, διαρκείας)!!!

Πέραν της πλάκας, άλλη σοβαρή λύση δεν υπάρχει στον ορίζοντα!