Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Ξάνθη-ΑΕΚ 1-0

Κρατήστε αυτή την ανάρτηση για να θυμηθείτε μερικά πράγματα σε λίγο καιρό. Ομάδες που μοιάζει να εντυπωσιάζουν και ομάδες που μπήκαν με το αριστερό στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος, θα έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες πορείες στη συνέχεια. Ο Νέος Πανιώνιος, η Ξάνθη, ο Αστέρας Τρίπολης, τα Γιάννινα, ο ΠΑΟΚ και στον αντίποδα η Βέροια,, η ΑΕΚ, ο Άρης, ο Παναθηναϊκός, ο ΟΦΗ, μετά την πέμπτη αγωνιστική θα εμφανίσουν άλλο αγωνιστικό πρόσωπο. Δεν λέω ότι θα γίνουν εντελώς ανατρεπτικά πράγματα, όμως η σημερινή εικόνα αυτών των ομάδων είναι μαγική και θα ανατραπεί. Σταθερότητα με θετικό πρόσημο βλέπω στον Ολυμπιακό (παρόλο ότι θα αντιμετωπίσει κι αυτός προβλήματα), στον Ατρόμητο, στον Πλατανιά και με αρνητικό στην Κέρκυρα, στον Λεβαδειακό και στον Πανθρακικό.
 
Εγώ θα επιμείνω να στηρίζω τα πιτσιρίκια τής ΑΕΚ που και σήμερα το πάλεψαν, αλλά είναι φανερό ότι η ομάδα στερείται ομοιογένειας, ειδικά με τις προσθήκες τής τελευταίας στιγμής που δεν έχουν προλάβει ακόμα να εγκλιματιστούν. Εκείνο που λείπει από τους μικρούς είναι μια νίκη για να αρχίσει να ανεβαίνει η ψυχολογία τους. Και βέβαια δεν υποστηρίζω ότι θα αποτελέσουν το φόβητρο στην κατηγορία, όμως ίσως στο τέλος, όταν θα γίνει το ταμείο, να έχουν καλύτερο αποτέλεσμα στη σούμα από εκείνο στο οποίο οι περισσότεροι τους έχουν προκαταβολικά καταδικάσει.
 
Ελπίζω να μη διανοηθεί κανείς να ρίξει το βάρος τής ήττας στον Κουρέλλα που αντίκρισε τη δεύτερη κίτρινη κάρτα και αποβλήθηκε. Ακόμα δεν υπάρχει η εμπειρία για να διαχειριστούν αυτά τα παιδιά τη συμπεριφορά τους, ούτε τα συναισθήματά τους κατά τη διάρκεια κρίσιμων αγώνων. Το πάθος περισσεύει αλλά και το άγχος επίσης. Ενδεικτικές είναι και οι πολλές κίτρινες κάρτες που βγήκαν από το τσεπάκι τού διαιτητή, γεγονός που δείχνει και για τον ίδιο ότι δεν ήταν σε καλή κατάσταση και δεν έδειξε ικανός να φέρει σε πέρας έναν σχετικά εύκολο αγώνα χωρίς να κιτρινίσει τους μισούς ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων.
 
Ούτε μπορεί επίσης να κριθεί η προσφορά των Κατσικοκέρη και Κατίδη, αφού με έναν παίκτη στην πλάτη τους όπως ο Γκερέιρο δεν περνάνε εύκολα μπαλιές στα πόδια τους για να τις αξιοποιήσουν. Και του Κορδέρο η συμμετοχή επηρεάστηκε από την κακή παρουσία τού Γιάγκο δίπλα του από τον οποίο δεν πήρε σχεδόν καθόλου βοήθειες. Πάντως είναι πολύ νωρίς να βγάλουμε συμπεράσματα για τους καινούριους παίκτες τής ομάδας. Λάθη έγιναν και θα εξακολουθήσουν να γίνονται. Και από τους παίκτες και από τον προπονητή. Θέλει να πάρει τον χρόνο της αυτή η ομάδα για να μας δείξει τι μπορεί να κάνει. Το να γίνουμε όλοι ξαφνικά αυστηροί κριτές και να εξαντλήσουμε την αυστηρότητά μας πάνω σε παιδιά που ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα δεν είχαν ονειρευτεί ότι θα αποτελούν τη βασική ομάδα τής ΑΕΚ και άκομψο είναι και άδικο.
 
Ελπίζω επίσης η διοίκηση της ΑΕΚ να μη καταντήσει τόσο γραφική όσο εκείνη του Αλαφούζου στον Παναθηναϊκό και να μην αρχίσει τις επιθέσεις στη διαιτησία για το τελικό αποτέλεσμα. Εμείς τουλάχιστον ας δείξουμε ότι διαθέτουμε σοβαρότητα και γνώθι σ' αυτόν. Ξέρουμε τι ομάδα έχουμε και μέχρι πού φτάνουν οι δυνατότητές της.
 
Και κάτι ακόμα.Εάν δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος -κάποια ανειλημμένη υποχρέωση ας πούμε- τον οποίο θα πρέπει να εξηγήσει η διοίκηση της ΑΕΚ στον κόσμο τής ομάδας, για τον σκοπό που πρόκειται να πάει να παίξει φιλικό στη Λειβαδιά την ερχόμενη Παρασκευή με τον Λεβαδειακό του Κομπότη, τότε κάποιοι μέσα στη διοίκηση έχουν σοβαρή βλάβη στον εγκέφαλο. Δεν χρειάζεται να εξηγήσω τι σημαίνει Κομπότης και πώς έχει φερθεί στην ΑΕΚ στο πρόσφατο παρελθόν. Αυτό το φιλικό αποτελεί πρόκληση για τους φιλάθλους τής ΑΕΚ και αν συμβεί τίποτα στη Λειβαδιά ας μη ψάχνουν μετά για ηθικούς αυτουργούς. Θα τους ξέρουν...

7 σχόλια:

KANTHAR0S είπε...

Δεν ευθύνεται ο παίχτης. Αν το δούμε ψυχρά, η νοητική προετοιμασία είναι δουλειά του προπονητή. Αλλά στην προκειμένη περίπτωση (βλέπε ΑΕΚ) είναι εξαιρετικά δύσκολο να δώσεις κίνητρο στους παίχτες και παράλληλα να τους τιθασεύσεις σε αγωνιστικό και προσωπικό επίπεδο.

Τέλος, το επαναλαμβάνω: όσο πιο νωρίς σωθούμε (ΑΕΚ και Άρης), τόσο το καλύτερο για μας. Για να μην μας βγει η ψυχή.

Τα σέβη μου.

Υ.Γ. Δεν μπορείς να διανοηθείς τις ποσότητες φαγητού και μπύρας που έχω καταναλώσει. Αν τις μετατρέψουμε σε ισοδύναμα λουκουμάδων θα πέσει το blog από το βάρος!

BALADEUR είπε...

Αν έχει στηθεί σωστά το (αγωνιστικό) οικοδόμημα αυτές οι ήττες είναι μαθήματα. Αν δεν πέσεις πως θα μάθεις να στέκεσαι όρθιος; Το αν θα τα εμπεδώσουμε (τα μαθήματα) θα φανεί σε βάθος χρόνου. Συμφωνώ με τον Kantharo να σώσουμε την κατηγορία όσο γίνεται νωρίτερα...

BALADEUR είπε...

http://sp9.fotolog.com/photo/25/5/35/iiixangelaxiii/1218052678198_f.jpg

ΑΕΚΟΡΑΜΑ είπε...

@ KANTHAROS

Καλωσόρισες! Καλό χειμώνα δεν λέω, είναι βάρβαρο :-)

Αν ενώσουμε τις... δυνάμεις μας με όσα έχουμε καταναλώσει σε λιγότερο από ένα μήνα δεν θα πέσει μόνο το blog... χα, χα, χα...

Για το θέμα τής αποβολής του πιτσιρικά -θα έχεις δει τη φάση φαντάζομαι- όπως θα πρόσεξες δεν έχω γράψει τίποτα κατά του διαιτητή, εκτός από το ότι δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένος. Τώρα που βλέπω και ξαναβλέπω τη φάση, πρέπει να είναι πολύ μαλάκας κάποιος για να εξαντλήσει την αυστηρότητά του σε έναν πιτσιρικά που συμμετέχει σε όλες κι όλες δύο φάσεις σε όλο το ματς και που ουσιαστικά δεν κάνει τίποτα μεμπτό ώστε να δικαιολογεί τέτοιες αποφάσεις. Ειδικά στη δεύτερη κάρτα μια προβολή κάνει η οποία, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι καν επικίνδυνη. Έλεος με αυτούς τους ανθρώπους που, άντε και να δεχτώ ότι δεν έχουν κακές προθέσεις, η ασχετοσύνη τους όμως και η έλλειψη παιδείας βγάζει μάτια. Διότι ακόμα κι αν δεχτούμε ότι θέλει να τους περάσει μια κατευθυντήρια άποψη για το πώς πρέπει να στέκονται στους αγώνες, τι σόι νουθεσία είναι αυτή προς ένα παιδί 19 χρονών; Παίζε σαν κότα αλλιώς θα βλέπεις τα παιχνίδια από την εξέδρα; Τους ποδοσφαιριστές τής Εθνικής ομάδας τής πατρίδας του έτσι θα τους ήθελε να παίζουν; Υπό το βάρος τής απειλής ενός διαιτητή που βρήκε παιδάκια και είπε να το παίξει άρχων τού αγώνα; Θα έκανε το ίδιο αν είχε απέναντί του τον Τοροσίδη ας πούμε;

Συμφωνώ ότι πρέπει να σωθούμε και οι δύο έγκαιρα για να αποβάλλουν οι πιτσιρικάδες το άγχος και να ξεδιπλώσουν τις όποιες ικανότητές τους μέσα στους αγωνιστικούς χώρους. Δεν ανησυχώ όμως. Και οι δυο μας θα σωθούμε και θα κάνουμε και μπόλικες ζημιές. Να το θυμάσαι.

ΑΕΚΟΡΑΜΑ είπε...

@ BALADEUR

Και επί το ελληνικότερον:

"Το να πέσεις επιτρέπεται το να σηκωθείς επιβάλλεται"

Αφιερωμένο σε όλους τους ΑΕΚτζήδες και τους Αρειανούς και στους Ηρακλειδείς. Σε κανέναν άλλο δε νομίζω ότι ταιριάζει. Τους υπόλοιπους τους σηκώνουν από τις μασχάλες οι... επιτετραμμένοι.

Στην περίπτωση των πιτσιρικάδων ισχύει το αν δεν πάθεις δεν θα μάθεις. Και δεν τελείωσε ακόμα αυτό. Θα γευτούμε πολλά πικρά ποτήρια φέτος. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Αλλά να βάλουμε όλοι ένα χέρι να τα στηρίξουμε αυτά τα παιδιά και τους προπονητές τους. Με την γκρίνια δεν θα βγει τίποτα και θα τους κόψουμε τα φτερά. Το λέω επειδή από δω κι από κει έχω αρχίσει να διαβάζω διάφορα, όπως είρωνες, προφητείες, απόδοση ευθυνών και άλλες τέτοιες τρίχες από ανθρώπους απαίδευτους και άσχετους με το αντικείμενο. Θα είναι καλό, όσοι δεν μπορούν να αντέξουν αυτό που θα συμβεί φέτος σε ΑΕΚ και Άρη, να προτιμήσουν να μη πηγαίνουν γήπεδο, παρά να πηγαίνουν και να κράζουν τα παιδιά και τους προπονητές τους. Επίσης, καλό θα είναι να κόψουν τις αθλητικές εφημερίδες, τις αθλητικές εκπομπές σε τηλεόραση και ραδιόφωνο και τα αθλητικά σάιτς. Πώς λέμε: "αφού σε χαλάει γιατί το πίνεις;" :-)
Λέω να το κάνω και ανάρτηση αυτό εντός των ημερών. Μόνο οι ψύχραιμοι να πηγαίνουν στο γήπεδο για να στηρίζουν τις προσπάθειες των φυντανιών...

KANTHAR0S είπε...

Επειδή είμαι ρομαντικός ποδοσφαιρόφιλος, ακόμα και οπαδός έστω κι αν οι λέξεις ''ρομαντισμός'' και ''οπαδός'' δεν συνυπάρχουν σε θεωρητικό επίπεδο, Θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχει δόλος.

Απλά οι διαιτητές, και κυρίως οι επόπτες, είναι άσχετοι. Και να σου πω και κάτι; Όταν όλο το πρωτάθλημα είναι σακατιά, οι διαιτητές θα συμπαρασυρθούν από την γενική μετριότητα και το χαμηλό επίπεδο. Ναι, πρέπει να μπουν και να κάνουν καλά τη δουλειά τους, αλλά στο ελληνικό πρωτάθλημα με τους δημοσιογράφους του κώλου και τους παράγοντες της πλάκας, δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι αυτό.

ΑΕΚΟΡΑΜΑ είπε...

@ KANTHAROS

Ρομαντικός είναι ωραίο να είσαι. Κι εγώ κάπως έτσι το βλέπω το ποδόσφαιρο. Ρομαντικά. Αλλά δυστυχώς οι διαιτητές είναι κι αυτοί άνθρωποι και ενδίδουν στα πάθη τους. Πότε αυτά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το χρήμα, πότε με το φόβο που τους κάνει να υποτάσσονται στους δυνατούς για να εξασφαλίζουν τις θέσεις τους και πότε υποκύπτουν στο δικό τους οπαδιλίκι ή γίνονται θύματά του. Τι εννοώ:

Ως προς το χρήμα, δεν έχουν περάσει και τα πολλά χρόνια που ζήσαμε την εποχή τής παράγκας. Εκεί αποδείχτηκε ότι υπήρχε δόλος. Ο Σπάθας και τα άλλα τα παιδιά είναι υπαρκτά πρόσωπα. Αλλά και πέρυσι που έσκασαν τα στημένα, τα κοράκια πρωτοστατούσαν στις περισσότερες συνομιλίες μεταξύ Μπέων, Αγαπούληδων, Ψηλών Σισέ, Πατεράδων, Παιδοβούβαλων και λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων. Το στοίχημα και τα στησίματα γι' αυτό, είναι μια υπαρκτή υπόθεση και χωρίς τη βοήθεια ασυνείδητων κοράκων δεν θα μπορούσε να τελεσφορήσει.

Σε ό,τι αφορά τον φόβο, σε παραπέμπω στις δηλώσεις Ζήκου για τον Κάκο και τους χεσμένους διαιτητές όταν παίζουν στο Καραϊσκάκης. Δεν είναι ψέμα αυτό.

Επίσης είναι πολλοί οι διαιτητές που κάνουν χατίρια για να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στους πίνακες και γενικά να τα έχουν καλά με την ομοσπονδία τους, επειδή ποντάρουν και στη μετά τον τερματισμό τής καριέρας τους ανάμιξή τους σε θεσμικές θέσεις τής διαιτησίας.

Ως προς το τελευταίο, το οπαδιλίκι δηλαδή, εκτός του παραδείγματος του Μαζαράκου που χτυπιόταν ανάμεσα στους οργανωμένους τού Ολυμπιακού μέσα στο Βικελίδης με κασκόλ και σημαία τού Ολυμπιακού, είχα πολύ καλό φίλο διαιτητή τής Α' Εθνικής κατηγορίας, από τους καλύτερους της εποχής του. Διατηρούσε μια υπόγεια βιοτεχνία ντιβανιών σε συνοικία των νοτίων προαστίων τής Αθήνας. Όταν έμπαινες μέσα νόμιζες ότι βρίσκεσαι στο δωματιάκι τής Original! Παντού αφίσες και φωτογραφίες τής ΑΕΚ και των ποδοσφαιριστών της. Όποτε αυτός ο άνθρωπος διαιτήτευε παιχνίδι τής ΑΕΚ την κατέσφαζε! Μιλάμε για το απόλυτο χειρουργείο. Μια μέρα δεν άντεξα και τον ρώτησα: "Γιατί ρε Λ….. ξηγιέσαι έτσι στην ομάδα σου;". "Δεν το κάνω επίτηδες", μου απάντησε, "έτσι μου βγαίνει, από φόβο να μη μου την πέσουν επειδή είμαι ΑΕΚτζής και με κατηγορήσουν ότι την ευνόησα!". Βγάλε τώρα εσύ συμπέρασμα για την ψυχοσύνθεση αυτών των ανθρώπων...