Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

ΑΕΚ-Νεοπανιώνιος 1-0

Άλλη μια αγωνιστική πέρασε που η ΑΕΚ μας έστειλε στα ουράνια. Θα μπορούσε βέβαια να έχει καθαρίσει το ματς πολύ πιο άνετα και πολύ πιο νωρίς αλλά δεν βαριέσαι. Όπως θα μπορούσε να έχει μπει σε περιπέτειες αν η μπάλα πήγαινε λίγα εκατοστά πιο μέσα στο δοκάρι του Καμπάνταη. Το ζήτημα είναι ότι συμπληρώθηκαν τέσσερις αγώνες με την ΑΕΚ αήττητη, κάτι που φέτος δεν είχαμε την χαρά να το ξαναδούμε. Και φυσικά η θέση της ομάδας στη βαθμολογία βελτιώθηκε αισθητά. Καλό θα είναι όμως, οι πάντες να πάψουν να κοιτάζουν τον βαθμολογικό πίνακα προς τα πάνω και να παραμείνουν σεμνοί και προσγειωμένοι έχοντας το βλέμμα τους προσηλωμένο μόνο προς την ουρά του. Εκεί παίζεται το παιχνίδι ακόμα για την ομάδα μας και εκεί πρέπει να έχουμε στραμμένο το ενδιαφέρον μας. Τίποτα δεν πετύχαμε ακόμα και τίποτα δεν έχει κριθεί. Τα όνειρα για είσοδο στην πεντάδα και συμμετοχή στα πλέι οφ μόνο ζημιά μπορούν να κάνουν στην παρούσα φάση.
 
Όπως έχουν μερίδιο όλοι στις αποτυχίες, το ίδιο συμβαίνει και με τις επιτυχίες. Λογικό είναι, λοιπόν, να πρέπει να πιστωθεί σημαντικό μερίδιο για την ανάκαμψη της ομάδας στον προπονητή της. Μπορεί να μη μας αρέσουν πολλά από αυτά που κάνει όμως οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στον Λίνεν ότι η ΑΕΚ που βλέπουμε εδώ και τέσσερις αγωνιστικές είναι δικό του έργο. Ενόχλησε πολλούς ο τρόπος που εξέθεσε τον Κατίδη ή παλιότερα τον Μπουγαΐδη, όπως και η γενικότερη συμπεριφορά του απέναντι στον Κατσικοκέρη, αλλά πρέπει να κατανοήσουμε ότι όσο θα είναι αυτός προπονητής στην ομάδα πρέπει να έχει και την ευθύνη των αποφάσεων που παίρνονται. Αν δεν ήταν έτσι η ΑΕΚ θα είχε όλους εμάς προπονητές και δεν θα χρειαζόταν τον Γερμανό για να σωθεί.
 
Το θετικό είναι ότι έχει βρεθεί ένα σταθερό σχήμα με ορισμένους παίκτες-μπαλαντέρ που το πλαισιώνουν και επίσης έχει βρεθεί και ένα σύστημα που φαίνεται να αποδίδει καρπούς. Αν ο Λίνεν το άλλαξε στο δεύτερο ημίχρονο είναι γιατί έκρινε ότι οι συνθήκες του ματς, έτσι όπως διαμορφώθηκαν, δεν ευνοούσαν τον ρόμβο και έπρεπε να πάει στο 4-3-3. Το αποτέλεσμα τον δικαίωσε παρόλο που το θέαμα που είδαμε όλοι μέσα στο γήπεδο δεν είχε καμία σχέση με εκείνο του πρώτου ημιχρόνου.
 
Από πλευράς όσων αγωνίστηκαν, είδαμε παίκτες που μπήκαν στην εντεκάδα με θράσος και στάθηκαν θαυμάσια, όπως ο Τσουκαλάς, ο οποίος δημιουργεί έναν γλυκό πονοκέφαλο στον προπονητή του που από εδώ και μπρος θα έχει να διαχειριστεί τρεις δεξιούς οπισθοφύλακες, είδαμε παίκτες που μας είχαν κουράσει να ανεβάζουν κατακόρυφα την απόδοσή τους, όπως ο Γκερέιρο, είδαμε παίκτες σταθερές αξίες πάνω στους οποίους μπορεί να βασιστεί η ΑΕΚ για τη συνέχεια, όπως ο Κωνσταντόπουλος, ο Τσουμάγκας, ο Μπουγαΐδης, ο Κουτρουμπής, ο Μητρόπουλος, ο Κορδέρο, παίκτες που παρουσιάζουν κόπωση αλλά είναι μαχητές και συνεπώς απαραίτητοι, όπως ο Πετρόπουλος, παίκτες που μάλλον έχουν πιάσει ταβάνι και δεν έχουν κάτι παραπάνω να προσφέρουν, όπως ο Φέτσης και παίκτες που διανύουν περίοδο άσχημου ντεφορμαρίσματος που μπορεί να έχει αιτία την κόπωση και την κακή φυσική κατάσταση, όπως ο Φούντας. Σαν αλλαγές μπήκαν ο Φουρτάδο, που φάνηκε ορεξάτος και που καλά θα κάνουμε να τον στηρίξουμε για τη δύσκολη μάχη που έχουμε να δώσουμε στην Κέρκυρα και στην οποία θα αντικαταστήσει τον Πετρόπουλο και που αν δεν το κάνουμε και του κόψουμε τα φτερά εκείνος που θα χάσει περισσότερο θα είναι η ομάδα μας, ο Σταματής που πάλεψε και κέρδισε το πέναλτι κάνοντάς μας να πιστέψουμε ότι ίσως έπρεπε να ξεκινήσει αντί του Φούντα και υπό την προϋπόθεση ότι ο Γερμανός δεν θα είχε προτιμήσει τον αδικημένο αγωνιστή και πεισματάρη Παυλή και τέλος η μεγάλη μας απογοήτευση που οφείλουμε επίσης να στηρίξουμε, ο Κατίδης, που επί 45 λεπτά ξεχείλιζε η αγωνία του να αποδείξει πράγματα για τον εαυτό του, παρασύροντας σ' αυτό το παιχνίδι του εγωισμού την ίδια του την ομάδα η οποία ευτυχώς δεν το πλήρωσε στο τέλος.
 
Τώρα, με την προσθήκη του Ανάκογλου και του Αναστασόπουλου και την επιστροφή των Βαλεντίνου Βλάχου, Καραλή και Ρίκκα, η ΑΕΚ αποκτά πλουραλισμό, κυρίως στο κέντρο και μπορεί να ελπίζει σε ακόμα καλύτερη συνέχεια. Βέβαια, χάνει για το επόμενο ματς τον Πετρόπουλο, που θα βρει την ευκαιρία να ξεκουραστεί, κάτι που κατά τη γνώμη μου πρέπει να γίνει και με τον Φούντα, δηλαδή να επιλέξουν το ματς με την Κέρκυρα για να εκτίσει την ποινή της μίας αγωνιστικής λόγω συμπλήρωσης κίτρινων καρτών ώστε να ξεκουραστεί κι αυτός γιατί το έχει ανάγκη, αλλά χάνει και τον Γκερέιρο, τον οποίο θα κληθεί να αντικαταστήσει ο Κατίδης ή ο Ανάκογλου, αν κριθεί έτοιμος για κάτι τέτοιο. Τον Πετρόπουλο θα αντικαταστήσει ο Φουρτάδο κι εδώ θα υπάρξουν αναπόφευκτα κάποιες λεπτές ισορροπίες που έχουν να κάνουν και με την αντιμετώπιση που θα τύχει από τους οπαδούς της ομάδας μας. Καλό θα είναι να στηριχτεί γιατί στο πρόσωπό του θα στηριχτεί η ΑΕΚ και κανένας άλλος.

8 σχόλια:

BALADEUR είπε...

Κάποιος που μόνο κριτικάρει αρνητικά ή μονάχα αποθεώνει είναι κολλημένος και φανατικός. Στα καλά συγχαίρουμε, στα στραβά "κράζουμε"... Στον Λίνεν πάει αυτό, για την περίπτωση του οποίου "χτυπιόμουν" όταν θέλαμε να φέρουμε τον Αγγελάρα ή τον Κονσεϊσάο, αλλά όταν έβλεπα πράγματα που δεν μου φαινόταν λογικά τα έγραφα...

Έτσι και τώρα, στα καλά δηλαδή, όχι απλά έχει μερίδιο αλλά είναι ο βασικός "υπεύθυνος" για τα βήματα προόδου που έχουμε κάνει. Του πήρε καιρό να μοντάρει την ομάδα; Δεν μπορούσε να την μοντάρει χωρίς τις μεταγραφές του χειμώνα; Βοήθησε ο χρόνος να δεθεί μία (ολοκαίνουρια) ομάδα; Όλα τα παραπάνω; Όποιος κι αν είναι ο λόγος, δείχνει να έχει μπει το νερό στο αυλάκι κι ο Γερμανός πρέπει να το πιστωθεί αυτό.

BALADEUR είπε...

Γράφεις για παίκτες - baladeur. Εμένα εννοούσες, είμαι σίγουρος...

BALADEUR είπε...

Ο Τσουκαλάς ήταν να δοθεί δανεικός στον Α.Ο. Χανιά την μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Οι ομάδες τα "είχαν βρει" για εξάμηνο δανεισμό. Ο Λίνεν επέμεινε και τον κράτησε στην ΑΕΚ...

BALADEUR είπε...

Κάτσε, δεν τέλειωσα, έχω κι άλλα. Θα επιστρέψω...

BALADEUR είπε...

Φέτσης: Δεν είμαι σίγουρος αν έχει πιάσει ταβάνι (όπως γράφεις), αυτό που ξέρω είναι πως το παιδί ήρθε το καλοκαίρι ως οργανωτής αλλά ο Λίνεν (λόγω κορμοστασιάς μάλλον) τον καθιέρωσε ως αμυντικό χαφ. Τώρα που πήραμε τον Μητρόπουλο (κανονικό αμυντικό χαφ δηλαδή) ο Φέτσης χρησιμοποιήθηκε ως εσωτερικός αριστερός μέσος, θέση την οποία με βάση τον σωματότυπο και τα -όποια- προσόντα του ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να την παίξει. Θέλω να περιμένω λίγο ακόμη για να τον κρίνω, αν και με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν με έχει "τρελάνει"...

BALADEUR είπε...

Φούντας: Θα το κάψουμε το παιδί (θα γράψω αναλυτικά κάποια στιγμή στο μπλογκ μου). Πάμε προσεχτικά με τα 17χρονα, δεν είναι για σερί 90λεπτα. Όχι ακόμη τουλάχιστον...

BALADEUR είπε...

Όσο για το ματς με Κέρκυρα, ρόμβο με Φουρτάδο σέντερ φορ "χλωμό το κόβω"... Είναι άλλου τύπου - στυλ σέντερ φορ ο 1ος σκόρερ της Β' Εθνικής (είδες πως του φτιάχνω την ψυχολογία;)!!!

ΑΕΚΟΡΑΜΑ είπε...

@ BALADEUR

Φυσικά εσένα εννοούσα. Δεν έχουμε και πολλούς μπαλαδόρους σ' αυτή την ομάδα...

Έτσι, άμα δεν υπάρχει εμπάθεια και κολλήματα μπορούμε να βγάζουμε το καπέλο όταν πρέπει σε όποιον κάνει σωστά τη δουλειά του αλλά και να τον κράζουμε όποτε κάνει τη στραβή.

Κακά τα ψέματα, έτσι όπως ήταν η ομάδα ούτε ο Μουρίνιο δεν μπορούσε να την διαχειριστεί. Οι μεταγραφές έπαιξαν μεγάλο ρόλο στη μεταμόρφωση που βλέπουμε. Από την άλλη, ο Λίνεν κατάφερε να βάλει νερό στο κρασί του και να αλλάξει το σύστημα επιλέγοντας εκείνο που ταίριαζε περισσότερο στους συγκεκριμένους παίκτες... Οι εμμονές ποτέ δεν κάνουν καλό. Θυμάμαι τον Δώνη και το κόλλημά του με το 4-3-3. Τους έφερνε μάλιστα για παράδειγμα την Μπαρστελόνα και τους έδειχνε βιντεάκια με τον Μέσι. Μα ρε φίλε, τα συστήματα τα κάνουν οι παίκτες. Ποτέ δεν έκαναν τους παίκτες τα συστήματα. Για να εφαρμόσεις ένα σύστημα πρέπει να διαθέτεις τα κατάλληλα εργαλεία. Αν δεν τα διαθέτεις προσαρμόζεις ένα άλλο σύστημα πάνω τους που να μπορούν να το εφαρμόζουν. Φαντάσου να ζητούσε ο Δώνης από τον Ριβάλντο να κάνει κατοστάρια πάνω στη γραμμή του πλαγίου άουτ.

Ο Τσουκαλάς είναι μια τρανή απόδειξη για τα χοντρά λάθη που έχει κάνει ο Λίνεν στις επιλογές του. Όντως τον είχε προτείνει για δανεισμό. Και τον Φουρτάδο τον είχε βάλει στη μαύρη λίστα και τον επανέφερε. Και τον Σταματή το ίδιο. Και τον Παυλή. Και τον Μπουγαΐδη. Είναι τεράστια η λίστα με τις μαλακίες του Λίνεν. Ευτυχώς τις περισσότερες τις πήρε πίσω. Μόνο τον Κατσικοκέρη εξακολουθεί να τον αδικεί. Από την άλλη, ζήτησε μείωση του ρόστερ για να μπορεί να δουλεύει. Και η ΑΕΚ έδιωξε ή έφυγαν μόνοι τους, τέσσερις παίκτες. Και μετά απέκτησε έξι καινούριους! Ποιος δουλεύει ποιον; Εν πάση περιπτώσει εμένα με βρίσκει σύμφωνο η αποχώρηση του Λαγού και του Τσαμουρλίδη ενώ δεν μου καίγεται καρφάκι για τον Κοντοέ και για τον Κοτσαρίδη. Αντιθέτως αυτοί που ήρθαν είναι όλοι πολύ καλύτεροι και από τους τέσσερις που έφυγαν.

Ο Φέτσης για μένα είναι ένας μέτριος παίκτης που δεν τον κράτησε ούτε ο Παναθηναϊκός παρά τα τεράστια προβλήματα που έβλεπε να δημιουργούνται σχετικά με το ρόστερ του. Και ο Παναθηναϊκός έχει πολύ καλές υποδομές. Εμείς τον είχαμε στείλει για έξι μήνες στη Γλυφάδα όπου κι εκεί δεν έβγαλε μάτια. Δεν τον βλέπω να μένει μετά το καλοκαίρι πάντως, εκτός αν σημειώσει καμιά πολύ θεαματική πρόοδο στο μεταξύ.

Για τον Φούντα συμφωνώ απόλυτα. Θα τον κάψουν έτσι όπως το πάνε. Άσε που δεν κατάλαβα την απόφαση να εκτίσει την ποινή του με τον Παναθηναϊκό. Τρελή μου ακούστηκε.

Για το ματς με την Κέρκυρα αυτό πάει να κάνει. Ρόμβο με τον Φουρτάδο στην κορυφή. Ο σπλαχνικός θεούλης ας μας βοηθήσει...