Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

Προέχει η επιστροφή στη ζωή από την επιστροφή στα γήπεδα

Ξαφνικά άρχισαν όλοι οι υπεύθυνοι να μιλάνε για σταδιακή χαλάρωση των μέτρων προς το τέλος του μήνα και για κλιμακωτή αποκατάσταση της κανονικότητας που θα σημάνει την επιστροφή στις δραστηριότητές μας. Φυσικά δεν παραλείπουν να τονίσουν την ανάγκη να υπάρχει αυξημένη επαγρύπνηση για μεγάλο χρονικό διάστημα και ιδιαίτερη φροντίδα στον ευαίσθητο τομέα της σωματικής υγιεινής, της τήρησης των αποστάσεων ασφαλείας μεταξύ των πολιτών, της αποφυγής συναθροίσεων και της χρήσης μάσκας και γαντιών όπου αυτό θα απαιτείται. Ακόμα θα πρέπει να προστατευτούν για μακρό χρονικό διάστημα οι ευπαθείς ομάδες των υπερηλίκων και των πασχόντων από χρόνια νοσήματα.

Τι σημαίνει όμως κλιμακωτή αποκατάσταση και σταδιακή χαλάρωση; Πολύ απλά, όλες οι επιχειρηματικές δραστηριότητες θα χωριστούν σε κατηγορίες επικινδυνότητας και θα αρχίσουν να λειτουργούν οι επιχειρήσεις σταδιακά, ξεκινώντας πρώτα από εκείνες που συγκεντρώνουν τους λιγότερους κινδύνους για την μετάδοση μαζικά της ασθένειας του κορωνοϊού με συνέπεια το άνοιγμα ενός νέου κύκλου μόλυνσης του πληθυσμού. Θα προηγηθούν τα σχολεία και τα εμπορικά καταστήματα σε πρώτο στάδιο, αργότερα θα ακολουθήσουν οι επιχειρήσεις εστίασης με ελεγχόμενη λειτουργία και με περιορισμούς στα άτομα που θα εισέρχονται για να εξυπηρετηθούν και πολύ αργότερα θα επανέλθουν σε κανονική λειτουργία οι επιχειρήσεις μαζικής προσέλευσης, όπως είναι οι κινηματογράφοι, τα θέατρα και τα κέντρα διασκέδασης. Στην τελευταία κατηγορία θα ενταχθούν και οι εκκλησίες, οι οποίες θα ανοίξουν και πάλι αμέσως μετά το Πάσχα αλλά θα απαγορεύεται να λειτουργούν με την παρουσία των πιστών ή θα λειτουργούν με ελεγχόμενη αριθμητικά παρουσία τους.

Σε ό,τι αφορά τις αθλητικές δραστηριότητες, στις οποίες εντάσσονται και τα γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ τα πράγματα δεν είναι το ίδιο αισιόδοξα. Αγώνες με κόσμο στις κερκίδες είναι πολύ πιθανό να αργήσουμε να ξαναδούμε. Πολλοί μιλούν για την επάνοδο του κόσμου στα γήπεδα μετά την ύπαρξη εμβολίου! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όταν με το καλό ξεκινήσουν οι αθλητικές δραστηριότητες τα ματς θα διεξάγονται για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς την παρουσία θεατών. Το οικονομικό πλήγμα που θα δεχτούν οι ομάδες θα γίνει προσπάθεια να καλυφθεί από τα έσοδα των τηλεοπτικών μεταδόσεων που θα αυξηθούν, από τις διαφημίσεις στις φανέλες και από κρατικές επιχορηγήσεις. Συνεπώς, όσοι περιμένουν με ανυπομονησία τη μέρα που θα καταφέρουν να πάνε και πάλι στο γήπεδο μάλλον θα πρέπει να κάνουν υπομονή και να αρκεστούν προς το παρόν στην τηλεοπτική παρακολούθηση των αγώνων.

Όλα αυτά βέβαια είναι εντελώς υποθετικά, ακόμα και για τους πιο ειδικούς, αφού οι γνώσεις που έχουν αποκομίσει από την μέχρι τώρα εμπειρία τους στην αντιμετώπιση του φονικού ιού είναι και περιορισμένες αλλά και συγκεχυμένες. Κανείς δεν ξέρει πώς θα αντιδράσει με την αύξηση της θερμοκρασίας ούτε αν κάποιο μέρος του πληθυσμού θα αποκτήσει ανοσία. Αυτό το τελευταίο δεν είναι βέβαιο ούτε για εκείνους που νόσησαν και κατάφεραν να αποθεραπευτούν. Επίσης δεν γνωρίζουμε αν θα επανέλθει με τα πρώτα κρύα, με συνέπεια να υπάρξει δεύτερο κύμα κατά τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο, ακόμα και τρίτο τον ερχόμενο Δεκέμβριο, που ήταν και ο αντίστοιχος περσινός μήνας κατά τον οποίο ο κορωνοϊός έκανε την εμφάνισή του. Όλα αυτά θα αποδειχτούν στην πράξη και ανά πάσα στιγμή υπάρχει ο κίνδυνος τα πάντα να ανατραπούν και να επανέλθουμε στην περίοδο των αυστηρών μέτρων για να αποφύγουμε την εξάπλωση της πανδημίας. Εκτός αν προλάβουν οι επιστήμονες να βρουν κάποιο φάρμακο που να θεραπεύει τον ιό, όπως συμβαίνει με την γρίπη στις περισσότερες των περιπτώσεων ή κάποιο εμβόλιο που θα συμβάλει στη γενική ανοσία του παγκόσμιου πληθυσμού…