Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Προσδοκίες, όραμα, προοπτικές, επιλογές, σωστά και λάθη, νίκες και ήττες

Κάθε μέρα που περνάει γίνεται και πιο φανερό ότι η ΑΕΚ θα στραφεί αγωνιστικά σε ένα ρόστερ ειδικών αναγκών με ποδοσφαιριστές ψημένους αλλά προς το τέλος της καριέρας τους και αρκετούς ελπιδοφόρους από τους οποίους το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί είναι μέσα στην επόμενη διετία να έχουν καταφέρει να αφομοιωθούν στην ομάδα και να αποτελέσουν τη βάση της ΑΕΚ 2015-2016 που θα έχει επανέλθει στη Σούπερ Λιγκ. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης δεν έχει πρόθεση να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη φέτος και δείχνει ότι θα αρκεστεί σε ένα ρόστερ που να είναι μεν σχετικά φθηνό, αλλά να έχει τη δυνατότητα να ανεβάσει με άνεση την ομάδα στην Β' κατηγορία. Αυτή η πρακτική έχει τη λογική της, αλλά στην αναγκαιότητα που υπάρχει να τονωθεί το ηθικό του κόσμου και για να σταθεί δίπλα στην ομάδα δε νομίζω ότι θα βοηθήσει ιδιαίτερα. Οι περισσότεροι φίλοι της ΑΕΚ μοιάζουν μπερδεμένοι και σε ένα βαθμό πληγωμένοι από τις πρώτες κινήσεις του τίγρη, αν και είναι ακόμα πολύ νωρίς, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Πόντιος αρέσκεται να κερδίζει πάντα τις εντυπώσεις, έστω και την τελευταία στιγμή.
 
Μια πρώτη αποτίμηση των μέχρι στιγμής πεπραγμένων, μας δείχνει ότι τον αρχικό ενθουσιασμό του κόσμου τον έχει διαδεχτεί ένα μούδιασμα, το οποίο τείνει να μετατραπεί σε απογοήτευση αν συνεχιστούν οι μικρές καθημερινές ήττες που δέχεται η ΑΕΚ στον τομέα της στελέχωσης του ρόστερ της επόμενης περιόδου. Και ναι μεν δεν χρειάζεται να γκρινιάζει και να απογοητεύεται ο ΑΕΚτζής, αλλά από την άλλη έχει μάθει να μην υπακούει στη λογική του προβάτου και συνηθίζει να ασκεί κριτική στο παραμικρό που συμβαίνει στην ομάδα. Ίσως αυτό να είναι ένα κουσούρι που του έμεινε από τα συνεχόμενα χρόνια που πέρασε στο περιθώριο, βλέποντας να βρίσκονται στη διοίκηση της ομάδας που αγαπάει άνθρωποι καρπαζοεισπράκτορες, που δεν σταμάτησαν ποτέ να δέχονται τη μία σφαλιάρα πίσω από την άλλη, με αποτέλεσμα να καταρρακωθεί και το ηθικό το δικό του και να ποτιστεί μέχρι το μεδούλι με το δηλητήριο της αμφισβήτησης προς πάσα κατεύθυνση. Αυτό είναι κάτι που ο Μελισσανίδης μπορεί να το αντιστρέψει με κάποιες λίγες μόνο θεαματικές κινήσεις τώρα στην αρχή. Υποθέτω ότι τα δυνατά χαρτιά του τα φυλάει για λίγο πριν φορτσάρει για τα καλά η παρτίδα και αφού περιμένει πρώτα να δει να ανοίγονται τα χαρτιά των συμπαικτών του. Κάπου εκεί, λίγο πριν, λίγο μετά την έκδοση των εισιτηρίων διαρκείας, κάποιο μπαμ πιστεύω ότι θα κάνει για να τονώσει το ηθικό του κόσμου και να πετύχει την δυνατή μεγαλύτερη συσπείρωση γύρω από την ομάδα.
 
Μέχρι στιγμής πάντως, μερικά από εκείνα που δεν έχουν χωνευτεί καλά από τα στομάχια των Ενωσιτών είναι και τα εξής:
 
- Η αλλαγή πλεύσης της τελευταίας στιγμής στο ζήτημα της έδρας της ΑΕΚ, όπου επιλέχτηκε τελικά το ΟΑΚΑ αντί του Ελληνικού, άσχετα με τους λόγους που οδήγησαν σ' αυτή την απόφαση.
 
- Η απώλεια κάποιων παικτών από το περσυνό ρόστερ που έκαναν ένα κάποιο γκελ στους οπαδούς της ομάδας, σε σχέση με τους περισσότερους από τους υπόλοιπους που τους άφηναν παγερά αδιάφορους. Και αυτοί οι παίκτες ήταν ο Φούντας, ο Βαλεντίνος Βλάχος, ο Κουτρουμπής, ο Μητρόπουλος, ο Πετρόπουλος, ο Μπουγαΐδης, ο Κορδέρο και ο Αραμπατζής. Περισσότερο έχει πονέσει τους ΑΕΚτζήδες η κατηγορηματική άρνηση του Φούντα να συνεχίσει στην ΑΕΚ, αλλά και η επιλογή του Κουτρουμπή να προτιμήσει να πάει στον Παναθηναϊκό. Σαν ήττα και μάλιστα ολκής έχει εκληφθεί και η υποτιθέμενη παραίνεση του Μελισσανίδη προς τον Αλαφούζο να μην ασχοληθεί με τον Κουτρουμπή επειδή τον ήθελε ο ίδιος για την ΑΕΚ. Και όπως φαίνεται ο Αλαφούζος τον έγραψε και απέκτησε τον παίκτη. Βέβαια, όλα αυτά δεν είναι παρά αποκυήματα της φαντασίας των δημοσιογράφων οι οποίοι ευθύνονται για το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που μαθαίνουμε καθημερινά, τα οποία αποτελούνται από πληροφορίες που βγάζουν μέσα από το μυαλό τους και καλά θα κάνουμε όλοι να τις αφήνουμε να μπαίνουν από το ένα αυτί και να βγαίνουν από το άλλο. 
 
- Η άρνηση πολλών από τους μεταγραφικούς στόχους που είχαν τεθεί να έρθουν στην ΑΕΚ, γεγονός που καταρρίπτει τη θεωρία ότι στη νέα εποχή του τίγρη κάθε παίκτης θα παρακαλάει να φορέσει τη φανέλα της ΑΕΚ. Ίσως αυτό να συμβεί σε δυο χρόνια, όμως σήμερα, η προοπτική της Γ' κατηγορίας μάλλον λειτουργεί αποτρεπτικά για τους περισσότερους ποδοσφαιριστές που έχουν δεχτεί προτάσεις από την ΑΕΚ. Ο Παπαδόπουλος προτίμησε τον Ατρόμητο και όπως αποκαλύφθηκε είχε μιλήσει με τον ίδιο τον Μελισσανίδη και του εξήγησε γιατί δεν έρχεται στην ΑΕΚ, ο Φυτανίδης οδεύει προς τον ΠΑΟΚ, ο Ρόβας και ο Μανιάς ήδη το έχουν κουράσει μέχρι να αποφασίσουν. Επίσης καθημερινά ακούγονται ονόματα που ηχούν αδιάφορα στα αυτιά των οπαδών της ομάδας, πόσο μάλλον όταν κάνουν και τους δύσκολους και ζητάνε χρόνο για να αποφασίσουν.
 
- Από την άλλη, από εκείνους που μέχρι στιγμής έχουν παραμείνει στο ρόστερ της ΑΕΚ κι από εκείνους που έχουν ήδη αποκτηθεί, ο μόνος για τον οποίο χάρηκαν οι οπαδοί της ΑΕΚ ήταν ο Ανάκογλου. Άντε ίσως και λίγο για τον Τσουμάγκα. Οι νεαροί Τσούπρος, Γροντής, Τσουκαλάς και Καλογέρης, δεν είχαν αγωνιστεί αρκετά για να έχουν προλάβει να γίνουν αποδεκτοί από τον κόσμο της ΑΕΚ. Σίγουρα είναι ελπιδοφόροι αλλά όχι άμεσα απαραίτητοι για να χτιστεί πάνω τους η ομάδα. Ξέχωρα που ο άτυχος Καλογέρης τραυματίστηκε για δεύτερη φορά στους χιαστούς και θα μείνει μακριά από τους αγωνιστικούς χώρους για άλλους έξι μήνες τουλάχιστον. Η παραμονή του Παυλή ήταν επιθυμητή από όλους για συναισθηματικούς λόγους, όπως και η επιστροφή του Γεωργέα. Κανείς δεν πιστεύει όμως ότι μπορούν να αποτελέσουν βαριά όπλα στη φαρέτρα του προπονητή τους για τη μεγάλη προσπάθεια της ανόδου στη Β' κατηγορία. Επίσης, η διαφαινόμενη απόκτηση του παροπλισμένου Σωτήρη Λυμπερόπουλου στα 37 του για τη μία θέση κάτω από τα γκολπόστ δεν φαίνεται να συγκινεί ιδιαίτερα τον κόσμο.
 
- Η ΑΕΚ αυτή τη στιγμή χρειάζεται άλλους δύο τερματοφύλακες, έναν δεύτερο αριστερό μπακ, τρεις (!) κεντρικούς μπακ, τρεις (!) αμυντικούς χαφ, τρεις (!) επιτελικούς χαφ, δύο τουλάχιστον πλάγιους επιθετικούς και δύο φορ εκ των οποίων ο ένας να είναι κίλερ. Δεν μιλάμε απλά για μερικές προσθήκες αλλά για γενική ανασύσταση του ρόστερ από την αρχή. Καιρός βέβαια υπάρχει μπόλικος. Το πρωτάθλημα της Γ' κατηγορίας ξεκινάει στις αρχές του Οκτώβρη. Αγωνιστικές υποχρεώσεις νωρίτερα δεν υπάρχουν για την ομάδα, καθώς δεν συμμετέχει στα ευρωπαϊκά κύπελλα ούτε και στο κύπελλο Ελλάδας. Άρα είναι πολύ νωρίς ακόμα και σίγουρα θα γίνουν οι κινήσεις που απαιτούνται, ανάμεσα στις οποίες πιστεύω ότι σίγουρα θα υπάρξουν και κάποια μπαμ που τα βρίσκω απαραίτητα για να πειστεί και στην πράξη ο κόσμος ότι η ομάδα έχει μπει σε μια νέα εποχή και να καταφέρει να αντέξει τα δυο χρόνια μοναξιάς που τον περιμένουν παρακολουθώντας την ομάδα του να αγωνίζεται μέσα στα χωράφια, μέχρι να επιστρέψει με το καλό στα σαλόνια που ανήκει. Νομίζω ότι σε όλη αυτή την προσπάθεια αναγέννησης υπάρχει ένα βασικό λάθος που πρέπει να διορθωθεί άμεσα. Καλλιεργείται ένας υπερενθουσιασμός γύρω από την εμπλοκή του Δημήτρη Μελισσανίδη που μπορεί κάποια στιγμή να λειτουργήσει αρνητικά για την ομάδα. Ο κόσμος στην πλειοψηφία του έχει πιστέψει ότι τώρα πια μπήκε στην ομάδα κάποιος που με το παραμικρό θα στέκεται με το πορτοφόλι ανοιχτό και θα σκορπίζει τα χρήματά του αφειδώς για να ξανακάνει την ΑΕΚ μεγάλη. Σίγουρα τον έχει αυτόν τον στόχο ο τίγρης, αλλά όχι με τον τρόπο που νομίζει ο κόσμος. Ο Μελισσανίδης θα επιδιώξει πάνω απ' όλα να νοικοκυρέψει την ΑΕΚ και να την βάλει σε ένα δρόμο μέσα στον οποίο θα μάθει να κινείται σε λίγα χρόνια με εντελώς δικά της μέσα και χωρίς να έχει ανάγκη κανέναν ευεργέτη. Ας μη περιμένουν όλοι να δουν τρελές κινήσεις από τον Μελισσανίδη γιατί θα απογοητευτούν.
 
- Επίσης, η συγκέντρωση σε θέσεις ευθύνης μέσα στην ομάδα τόσων πολλών προσώπων, είναι κάτι που έχει αρχίσει να ξενίζει τον κόσμο, ο οποίος αναρωτιέται πώς θα τα καταφέρνουν να συνεννοηθούν όλοι αυτοί χωρίς να υπάρξει σύγκρουση αρμοδιοτήτων. Θυμίζω ότι ανέλαβε έφορος ποδοσφαιρικού τμήματος ο Ασλανίδης, ενώ διευθυντικές και αρχηγικές θέσεις στο ποδοσφαιρικό τμήμα έχουν και οι Μπάγεβιτς, Δημητριάδης, Λυμπερόπουλος, που σε συνδυασμό με τους τεχνικούς πρώτης ομάδας και ακαδημιών Δέλλα, Ζήκο, Μπορμπόκη, μοιάζουν υπεράριθμοι. Τουλάχιστον αν οι αρμοδιότητές τους είναι ξεκαθαρισμένες από την αρχή και δεν μπλέκεται ο ένας στα πόδια του άλλου και με τον φόβο πάντα του προέδρου που θα ελέγχει τους πάντες και τα πάντα, ίσως να το αποφύγουμε το μπάχαλο.
 
- Και τέλος, μη ξεχνάμε ότι το μεγαλύτερο τονωτικό για τον κόσμο, που θα του ανεβάσει το ηθικό και θα τον ωθήσει να βρεθεί στο πλευρό της ομάδας με όλες του τις δυνάμεις, θα είναι η στιγμή που θα μπει η πρώτη μπουλντόζα στον ιερό χώρο της Νέας Φιλαδέλφειας και θα αρχίσει να σκάβει τα θεμέλια του νέου μας γηπέδου. Μόνο αυτό αν συμβεί όλα τα άλλα ξεπερνιούνται και παλεύονται και θα μπορέσουμε να τα αντέξουμε όλοι…

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οντως πολύ σφιχτή η πολιτική που αφορούσε τις ανανεώσεις συμβολαίων. Ας ελπίσουμε σε θεαματική στροφή στις μεταγραφές καινούργιων παιχτών. Ξέρει να κερδίζει στο τέλος τις εντυπώσεις ο ΜΕΛ. Εχει και το χρόνο σύμμαχο μέχρι τον Σεπτέμβρη. Περιμένουμε τι άλλο να κάνουμε, εξ' άλλου οι σημερινές του δηλώσεις διαλύουν τα κάποια συννεφάκια..

ΑΕΚΟΡΑΜΑ είπε...

@ defenceaek

Καλημέρα... Έτσι κι αλλιώς τώρα του έχουν παραδοθεί τα κλειδιά... Κάνει παιχνίδι μόνος του... Δυνατός παίκτης, δεν λέω και ξέρει να κερδίζει, όμως αυτός ο λαός, ο λαός της ΑΕΚ, πάει πολύς καιρός που έχει σκάψει σε πολύ μεγάλο βάθος τα όριά του. Η πίκρα είναι διάχυτη παντού. Και κρέμεται από το χαμόγελο του τίγρη για να κλέψει μια νότα αισιοδοξίας ώστε να μπορέσει να κρατηθεί και να καταφέρει να βγάλει τον γολγοθά που έχει μπροστά του να ανεβεί τα επόμενα δύο χρόνια. Δέχομαι ότι πρέπει να κόψει τον βήχα στους πάντες ο πρόεδρΑς. Να μην κάνει τα χατίρια κανενός και να μην υποκύπτει σε τρελές απαιτήσεις. Αλλά και μια-δυο επικοινωνιακές νίκες τις έχει ανάγκη ο κόσμος αδερφέ. Το να τρώει σφαλιάρα μέχρι και από τον Αλαφούζο δεν είναι το καλύτερο που περίμενε όταν ο τίγρης ερχόταν καβάλα πάνω στο άσπρο του άλογο...

Όσο για τη δήλωσή του, καλή, δε λέω, αλλά ταυτόχρονα και τρομερά πολιτικάντικη. Εξελίχθηκε όλα αυτά τα χρόνια στα υψηλά κλιμάκια της επιχειρηματικότητας ο Μελισσάν. Το έχει μάθει πολύ καλά το παιχνίδι...

Στηρίζουμε, προχωράμε και βάζουμε και τον θεό στο κόλπο σαν βοηθό, για να έχουμε καλού-κακού και καμία καβάντζα...

BALADEUR είπε...

Καλησπέρα στην παρέα. Δεν πετάω στα σύννεφα (λόγω Μελ.), ούτε βρίσκομαι στην αντίπερα όχθη (να μιζεριάζω με το παραμικρό). Δεν τρέφω ελπίδες για επιστροφή στα "μεγαλεία", ούτε ακολουθώ δογματικές αξιώσεις του τύπου "στηρίξτε και μην μιλάτε"... Ίσως γιατί δεν έχει εξανεμισθεί από μέσα μου το "ξενέρωμα" του υποβιβασμού. Δεν στηρίζω, απέχω διακριτικά, παρακολουθώ εξ' αποστάσεως κι αφήνω τον χρόνο να κρίνει τα πεπραγμένα...

ΥΓ. Καιρό έχεις να κεράσεις λουκουμάδες!!!

ΑΕΚΟΡΑΜΑ είπε...

@ BALADEUR

Για την ορθή, απόλυτα ψύχραιμη και με επιχειρήματα άποψή σου, σου βάζω τέσσερις μερίδες λουκουμάδες νέας γενιάς που φτιάχνω από ένα καινούριο μείγμα που ανακάλυψα, προσθέτω γνήσιο θυμαρίσιο μέλι Κυθήρων με πιστοποίηση ISO 9000 και στους ντελιβερίζω :-)