Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Και μετά τον Σιμόες τι;

Η παραμονή του Σιμόες στην ΑΕΚ και η ανανέωση της συνεργασίας τους μέχρι το καλοκαίρι του 2019 είναι ενδεικτική των προθέσεων του Δημήτρη Μελισσανίδη. Το αφεντικό της ΑΕΚ έστειλε ξεκάθαρα το μήνυμά του που λέει πως όποιον θέλει τον κρατάει στην ομάδα και πως πρόθεσή του είναι να παραμείνουν οι καλύτεροι και ταυτόχρονα να αποκτηθούν εκείνοι οι παίκτες που θα κάνουν τη διαφορά για να μπορέσει να φτιάξει η ΑΕΚ μια ομάδα που θα δεσπόζει στο ελληνικό πρωτάθλημα και θα αποκτήσει ταυτότητα στην Ευρώπη, τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία.

Αυτή τη στιγμή ο Σιμόες κοστολογείται με περίπου 12 εκατομμύρια € στο διεθνές ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Ακολουθεί ο Γιόχανσον, ο οποίος θα είναι ο επόμενος που θα ανανεώσει τη συνεργασία του με την ΑΕΚ και που η δική του αξία ανέρχεται περίπου στα 10 εκατομμύρια €. Τρίτος στη σειρά έρχεται ο Μάνταλος με περίπου 4 εκατομμύρια €. Στη συνέχεια βρίσκουμε τον Μπακάκη με 2,5 εκατομμύρια €, τον Μπαρμπόσα και τον Κολοβέτσιο με 1 εκατομμύριο € και από εκεί και κάτω όλοι οι υπόλοιποι βρίσκονται κάτω από το 1 εκατομμύριο €.

Συνεπώς προτεραιότητα για την ΑΕΚ είναι να δέσει αυτούς τους 6 ποδοσφαιριστές, να συνεχίσει τη συνεργασία της με τους: Ανέστη, Βούρα, Γκάλο, Βασιλαντωνόπουλο, Ντίντακ, Σοϊλέδη, Λαμπρόπουλο, Τζανετόπουλο, Σβάρνα, Κορδέρο, Βάργκας, Αραβίδη και Πέκχαρντ και να σκεφτεί αν θα αποκτήσει με μεταγραφή τον Μπαρόχα ή αν θα πάρει άλλον τερματοφύλακα. 13 με 14 ακόμα παίκτες που μαζί με τους πρώτους 6 συνθέτουν μια ισχυρή 20άδα η οποία με τις κατάλληλες προσθήκες 6-8 παικτών μπορεί να φτάσει τους 26-28 ποδοσφαιριστές (μαζί με τους τερματοφύλακες), αριθμό που ο Πογέτ θεωρεί ιδανικό για το ρόστερ.

Στη θέση των τερματοφυλάκων η ΑΕΚ μπορεί να πορευτεί ως έχει, δηλαδή με τους Μπαρόχα, Ανέστη και Βούρα. Άλλωστε όποιον και να αποκτήσει ρίσκο θα αποτελεί σε σχέση με την παραμονή του Μπαρόχα, αφού, μη γελιόμαστε, οι Ρομπέρτο σπανίζουν ακόμα και στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Αν φυσικά εντοπιστεί ένας τέτοιος τότε δεν το συζητάμε. Η ΑΕΚ πρέπει να τον αποκτήσει πάση θυσία και να μην ασχοληθεί καθόλου με την οριστική απόκτηση του Βενεζουελάνου, επειδή οι μεγάλες ομάδες ξεκινάνε από έναν μεγάλο τερματοφύλακα. Ο Ανέστης σε ένα με δύο χρόνια θα είναι έτοιμος να αποτελέσει τον υπ' αριθμόν ένα τερματοφύλακα στη χώρα μας. Ο Βούρας για τρίτος είναι μια χαρά και σε καλή ηλικία με μπόλικες εμπειρίες πίσω του. Υπάρχει και ο μικρός Ντούνης, ο Παναγιώτης, αλλά θέλει μπόλικη δουλειά ακόμα και ίσως ένας δανεισμός να του έκανε καλό. Και επιτέλους, τον Ιούνιο λήγει το συμβόλαιο του Καραγκιολίδη και μας αποχαιρετάει με δόξα και τιμή. Υπήρξε μία από τις πιο τρανταχτές μεταγραφικές γκέλες της ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια. Και σα να μην έφτανε αυτό κάθισε και πάνω στο συμβόλαιό του και δεν έλεγε να το κουνήσει ρούπι, γνωρίζοντας ότι δεν υπήρχε ποδοσφαιρικό μέλλον γι' αυτόν σε οποιαδήποτε ομάδα. Κάποια... πουλάκια μιλάνε για απόκτηση του Διούδη αντί για ολοκλήρωση της μεταγραφής Μπαρόχα.

Στα πλάγια μπακ κανείς δεν θα έλεγε όχι σε ένα μεγάλο αριστερό μπακ που θα μπει με τη μία στην εντεκάδα και θα βγάλει μάτια. Αν δεν βρεθεί όμως, μια χαρά είμαστε και έτσι. Με Ντίντακ και Σοϊλέδη θα την παλέψουμε. Δεξιά δεν το συζητάμε, είμαστε πλήρως καλυμμένοι. Μπακάκης, Γκάλο και Βασιλαντωνόπουλος. Καμία ομάδα δεν έχει καλύτερη δεξιά αμυντική πλευρά.

Στο κέντρο της άμυνας πρέπει να έχουμε την πρώτη αποχώρηση που θα είναι ο Άρθο και ψάχνουμε ένα μεγάλο σέντερ μπακ που θα δώσει ασφάλεια σε ολόκληρη την άμυνα. Έναν Παπασταθόπουλο ας πούμε. Καλά, το όνομα έπεσε έτσι, στα πλαίσια που πρέπει να λέμε και καμιά μαλακία για να περνάει η ώρα. Όχι ότι θα μας χάλαγε ο Σωκράτης αλλά μοιάζει τόσο μακρινό όνειρο που μόνο σαν ανέκδοτο τολμάμε να τον αναφέρουμε. Δίδυμο, λοιπόν, ο έμπειρος που θα αποκτηθεί με τον Κολοβέτσιο και από πίσω σαν ασφαλείς λύσεις ο Λαμπρόπουλος με τον Τζανετόπουλο και χρησιμοποιώντας σε κάποια παιχνίδια και τον πιτσιρικά, τον Σβάρνα, που αποτελεί επένδυση για το μέλλον. Το όνομα του Κάλα επανέρχεται στο προσκήνιο αν και συνήθως οι ξαναζεσταμένες σούπες δεν είναι τόσο νόστιμες όσο την πρώτη φορά που τις δοκιμάσαμε.

Στα αμυντικά χαφ χρειάζεται μία προσθήκη. Ίσως αυτός ο Ζουκουλίνι που στάθηκε άτυχος και τραυματίστηκε, αν βέβαια ανανεωθεί ο δανεισμός του, αν και εγώ θα ήθελα παίκτες που να ανήκουν στην ομάδα και να σκέπτονται μόνον αυτήν. Καλός θα ήταν και κάποιος Έλληνας με μέλλον και προοπτική. Στο κάτω-κάτω τέταρτος θα είναι πίσω από Σιμόες, Γιόχανσον και Κορδέρο. Γιατί να μην επέστρεφε από τον δανεισμό του στην Κέρκυρα ο Ανδρεόπουλος; Μη ξεχνάμε ότι στη συγκεκριμένη θέση μπορεί να παίξει με μεγάλη επιτυχία και ο Τζανετόπουλος.

Στα επιτελικά χαφ επίσης χρειάζεται μία μεγάλη μεταγραφή αφού αν αποχωρήσει ο Μπουονανότε μένει τελείως μόνος του ο Μάνταλος. Ο Βάργκας χρησιμοποιείται περισσότερο στη δεξιά πτέρυγα και πολύ λιγότερο σαν εσωτερικός χαφ.

Στους πλάγιους μεσοεπιθετικούς η ΑΕΚ από αριστερά είναι καλυμμένη με Αραβίδη και Μπαρμπόσα. Δεξιά έχει τον Βάργκας αλλά μένει μόνο με αυτόν μετά την πιθανή αποχώρηση του Πλατέλλα. Οπότε μάλλον φαντάζει σαν πιο απαραίτητη η απόκτηση δεξιού μεσοεπιθετικού. Όνομα που φαίνεται να κάνει κλικ στον Μελισσανίδη; Ουάρντα από την Αίγυπτο και αγωνίζεται στον Παναιτωλικό. Έπαιζε στην Αλ Αχλί της Αιγύπτου και είναι 23 ετών. Λέτε να επαληθευτεί το μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και την… καλή του μέρα; Ο πρώτος παίκτης του Παναιτωλικού που είχε βάλει στο μάτι η ΑΕΚ (μετά την μεταγραφή του Μπακάκη και αργότερα του Γκάλο αλλά όταν πια αυτός έπαιζε στην πορτογαλική Μπράγκα) ήταν ο Αργεντινός Μαρτίνεζ που τελικά όμως τον κατάπιε η χοάνη του λιμανιού και πήγε στον Ολυμπιακό για να καταλήξει ένα χρόνο μετά να παίζει δανεικός στην κυπριακή Ανόρθωση. Ακολούθησε ένας ακόμα Αργεντινός, ο Βιγιαφάνιες, που τελικά υπέγραψε τον Γενάρη στον Παναθηναϊκό.

Στην κορυφή της επίθεσης κατά τα φαινόμενα θα έχουμε τριπλή αποχώρηση. Κρισάντους και Τζιμπούρ θα μας αποχαιρετήσουν. Το ίδιο και ο συμπαθέστατος Μπρέσεβιτς που δυστυχώς ο πολύ σοβαρός τραυματισμός του δεν του επιτρέπει να συνεχίσει το ποδόσφαιρο, τουλάχιστον σε τόσο υψηλό επίπεδο. Άρα χρειάζονται δύο σέντερ φορ που μαζί με τον Πέκχαρντ θα αποτελέσουν τη γραμμή κρούσης της ΑΕΚ. Αν απαιτηθεί θα μπορεί να παίξει και ο Αραβίδης στη συγκεκριμένη θέση. Ποιους θα θέλαμε; Μα θέλει και ρώτημα; Έναν ψηλό κίλερ και έναν κοντό σβούρα. Δυο παίκτες με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά δηλαδή. Σα να λέμε Βέλλιος και Κλάους Αθανασιάδης. Φυσικά ακούγεται πολύ έντονα και το όνομα του Μπακασέτα του Πανιωνίου. Το τρελό σενάριο των δύο τελευταίων ετών θέλει τον Μπεργκ στα κιτρινόμαυρα. Τρελό είναι ό,τι θέλει λέει.

Ανακεφαλαιώνοντας έχουμε στο τέλος της σεζόν τις κάτωθι αποχωρήσεις: Καραγκιολίδης, Άρθο, Μπουονανότε, Πλατέλλας, Τζιμπούρ, Κρισάντους και Μπρέσεβιτς.

Πιθανοί στόχοι της ΑΕΚ -με μείξη αρκετής δόσης φαντασίας, εκτιμήσεων και κάποιων πληροφοριών- οι παρακάτω (σε παρένθεση οι... πηγές): Διούδης (πουλάκι), Κάλα (φαντασία), Ουάρντα (πουλάκι), Βέλλιος (εκτίμηση), Αθανασιάδης (φαντασία), Μπακασέτας (πουλάκι), Μπεργκ (φαντασία). Μεγάλη φαντασία, δεν λέω, αλλά στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό κι ας είναι και... φαντασμένος! 
 
Θέσεις στις οποίες η ΑΕΚ θα αναζητήσει παίκτες: τερματοφύλακας (;), αριστερό μπακ, σέντερ μπακ, αμυντικό χαφ, επιτελικό χαφ, πλάγιο χαφ, σέντερ φορ (2).
 
Από το σημερινό ρόστερ των 27 ποδοσφαιριστών αποχωρούν 7 και παραμένουν 20. Πρόκειται να αποκτηθούν 7 με 8 παίκτες, οπότε το ρόστερ θα ξαναφτάσει στο ίδιο νούμερο των 27, το πολύ 28 ποδοσφαιριστών.