Παρασκευή 20 Μαρτίου 2026

Η τελική ευθεία των κρίσεων και των αποφάσεων

Η ΑΕΚ έχει μπροστά της 7 παιχνίδια πρωταθλήματος και 2 ευρωπαϊκά τουλάχιστον, που μακάρι να γίνουν περισσότερα. Στην καλύτερη περίπτωση, τα ευρωπαϊκά μπορούν να γίνουν 5, αν πραγματοποιηθεί το όνειρο κα η ΑΕΚ φτάσει στον τελικό. Μάξιμουμ η ΑΕΚ μπορεί να φτάσει στα 12 παιχνίδια, εξασφαλισμένα όμως έχει μπροστά της 9 ματς. Δεν τα λες πολλά, ούτε όμως και λίγα.

Οι περισσότεροι παίκτες του ρόστερ έχουν ήδη κριθεί, είναι όμως αρκετοί οι εναπομείναντες αγώνες για να αλλάξουν οι κρίσεις, δεδομένου ότι όλα αυτά τα ματς θα είναι κρίσιμα, αφού μιλάμε για ντέρμπι. Σ' αυτά τα παιχνίδια τα κριτήρια θα είναι διαφορετικά και θα παίξει ρόλο κάθε ενέργεια που θα έχει θετικό ή και αρνητικό αντίκτυπο για την ομάδα. Αυτό ας το λάβουν σοβαρά υπόψη τους, τόσο οι συνήθεις γκαφατζήδες, όσο και εκείνοι που χαρακτηρίζονται κομβικοί και μπορούν να σηκώσουν την ομάδα στους ώμους τους. Κάθε ενέργεια του κάθε παίκτη από εδώ και πέρα θα έχει τη σημασία της και θα σηματοδοτεί την αναγκαιότητα ή μη της ύπαρξής του στο ρόστερ της ΑΕΚ.

Δεν θα είναι η κατάκτηση τίτλων το κριτήριο αλλά η διάθεση για προσφορά και η κατάθεση ψυχής σε κάθε παιχνίδι. Το σώμα και το μυαλό πρέπει να δουλέψουν στον απόλυτο βαθμό. Στο κάτω-κάτω για πολλούς οι εμφανίσεις τους σε αυτά τα ντέρμπι μπορεί να αποτελέσουν το εφαλτήριο για την εξέλιξή τους, δεδομένου ότι θα είναι στραμμένα πάνω τους τα μάτια όλης της ποδοσφαιρικής Ευρώπης.

Για κάποιους βέβαια δεν θα παίξουν και μεγάλο ρόλο ούτε τα ματς του πρωταθλήματος ούτε τα ευρωπαϊκά, επειδή είτε έχουν φτάσει στο τέλος της καριέρας τους είτε δεν πρόκειται να έχουν μεγάλη συμμετοχή στην όλη προσπάθεια. Ναι μεν είναι όλοι πολύτιμοι και θα πρέπει να είναι έτοιμοι να βοηθήσουν όποτε τους ζητηθεί, όμως εκ των πραγμάτων δεν θα είναι μεγάλη η συμμετοχή τους.

Ξέρουμε από τώρα ότι ανεξαρτήτως των όσων θα συμβούν σε πρωτάθλημα και Conference League, παίκτες όπως ο Γιόνσον, ο Γκρούγιτς, ο Περέιρα και ο Ζοάο Μάριο θα αποχωρήσουν από την ΑΕΚ τον Ιούνιο.

Υπό τελική κρίση θα βρεθούν ο Γκατσίνοβιτς, ο Λιούμπισιτς και ο Πενράις.

Στους τερματοφύλακες δεν αναμένεται να υπάρξει καμία διαφοροποίηση, αφού ο Μπρινιόλι θα συνεχίσει για έναν ακόμα χρόνο τουλάχιστον και φυσικά ο Στρακόσα είναι ακλόνητος.

Ο Ρότα και ο Πήλιος κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνουν αλλά ως εναλλακτικές λύσεις πια, αφού θα αποκτηθούν δεξιό και αριστερό μπακ για βασικοί.

Για ένα χρόνο ακόμα θα συνεχίσει και ο Βίντα, με περιορισμένο όμως ρόλο, όπως και φέτος. Μουκουντί και Ρέλβας δεν κουνιούνται και ο Γκεοργκίεφ αποτελεί το μέλλον. Σε αυτό το σενάριο δύσκολα θα αποκτηθεί πέμπτος στόπερ και αν αυτό συμβεί θα αποτελέσει έκπληξη. Επίσης, τον Ιούνιο λήγει και το συμβόλαιο του Κάλενς που αποχωρεί οριστικά από την ΑΕΚ, αν και που υπήρχε ποτέ δεν υπολογιζόταν σαν ενεργό μέλος της ομάδας.

Σίγουρα θα αποκτηθεί αμυντικό χαφ, αφού μετά την αποχώρηση των Γιόνσον και Γκρούγιτς ο μόνος που θα έχει απομείνει για αυτή τη θέση θα είναι ο Σαχαμπό. Όχι ότι ο Γιόνσον και που υπήρχε υπολογιζόταν από τον προπονητή ή ο Γκρούγιτς μπορούσε να προσφέρει όποτε του ζητήθηκε.

Ο Μαρίν παραμένει και ο Πινέδα περιμένει την πρόταση της ΑΕΚ για να ανανεώσει το συμβόλαιό του. Ο Μάνταλος ανανέωσε ήδη για έναν χρόνο. Για τον Καλοσκάμη δεν τίθεται καν συζήτηση, ούτε για την πιθανότητα να παραχωρηθεί δανεικός. Συνεπώς η ΑΕΚ θα κινηθεί για την απόκτηση δύο επιτελικών χαφ που θα μπορούν να παίξουν με την ίδια ευκολία στις θέσεις 8 και 10.

Για τα άκρα δεν αναμένεται να υπάρξουν αποχωρήσεις και λογικά οι Ελίασον, Κουτέσα και Κοϊτά θα παραμείνουν. Θα υπάρξει μάλιστα ενίσχυση για το δεξιό φτερό της επίθεσης.

Και τέλος, στην κορυφή της επίθεσης η τριάδα θα παραμείνει αμετακίνητη. Ο Γιόβις, ο Βάργκα και ο Ζίνι θα σηκώσουν και του χρόνου το βάρος της επιθετικής λειτουργίας της ομάδας.

Πιθανότητες να έρθουν προτάσεις για παίκτες της ΑΕΚ υπάρχουν και ίσως να αυξηθούν, ανάλογα με το πού θα φτάσει στο Conference League και τη θέση που θα καταλάβει στο ελληνικό πρωτάθλημα. Πιο ελκυστικοί αυτή τη στιγμή για κάποιες ευρωπαϊκές ομάδες είναι οι Γιόβιτς, Κοϊτά, Πινέδα, Ρέλβας και Καλοσκάμης. Όμως τα ποσά που θα προσφερθούν δεν αναμένεται να είναι τόσο δελεαστικά ώστε η ΑΕΚ να προχωρήσει στην παραχώρησή τους…

Δεν υπάρχουν σχόλια: