Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Κρατάει χάρτη θησαυρού ή απόδρασης ο Πογέτ;

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει κατά την άποψή μου η χτεσινή συνέντευξη τύπου του προπονητή της ΑΕΚ Γκουστάβο Πογέτ. Κάθισα και την έψαξα κάπως βαθύτερα απ' όσο κάνω συνήθως με τις συνεντεύξεις των προπονητών. Η αλήθεια είναι ότι έκρυβε μέσα της λαυράκια. Άλλα από αυτά θα αρέσουν στον κόσμο της ΑΕΚ και θα αποβούν χρήσιμα και άλλα δεν θα αρέσουν καθόλου.

Δεν θα διαχωρίσω τα καλά από τα κακά. Θα τα πάρω με τη σειρά που τα είπε. Και πρώτα απ' όλα θα σταθώ στην εμμονή του να εκθειάζει τους παίκτες του Ολυμπιακού, να υπερτονίζει πόσο πάνω βρίσκεται ο Ολυμπιακός από τις άλλες ομάδες και να δίνει άλλοθι στα εγκλήματα της παράγκας λέγοντας πως η βαθμολογία δεν λέει ποτέ ψέματα και απλά αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Τι να του εξηγήσει κανείς τώρα. Μάλλον αποτυχημένη θα είναι κάθε τέτοια προσπάθεια γιατί αν δεν τα κατάφεραν μέχρι τώρα να του δώσουν να καταλάβει πώς παίζεται το παιχνίδι, μάλλον είναι αργά για να το κάνουν τώρα που διακατέχεται από την πεποίθηση πως ο Ολυμπιακός είναι μία υπερομάδα και όλες οι άλλες που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα για το μόνο που είναι απαραίτητες είναι για να προπονείται ο μόνιμα πρωτοπόρος και πρωταθλητής. Πάντως, κάποιος πρέπει να του πει ότι αυτή η τακτική του δεν κάθεται και πολύ καλά στο στομάχι των ΑΕΚτζήδων. Αν πάλι το κάνει για να πικάρει τον Μελισσανίδη και να τον οδηγήσει να ενισχύσει την ομάδα στα επίπεδα που έχει ενισχυθεί ο Ολυμπιακός για να γίνει ανταγωνιστική απέναντί του, μάλλον τον βλέπω να επιστρέφει στην Αγγλία μια ώρα αρχύτερα.

Συνεχίζοντας στην ίδια γραμμή κόμπασε που η ΑΕΚ είναι η μία από τις τρεις ομάδες στην Ευρώπη που έχουν καταφέρει να κερδίσουν τον Ολυμπιακό, μετά την Μπάγερν και την Άρσεναλ και η μοναδική ελληνική ομάδα που ο Ολυμπιακός σε μεταξύ τους παιχνίδι δεν της βάζει γκολ. Όταν δε ρωτήθηκε αν τον απασχόλησε κάτι από την απόδοση της ΑΕΚ, απάντησε ότι το μόνο που τον απασχολεί είναι το πόσο καλός είναι ο Ολυμπιακός! Μια ελαφριά ανατριχίλα στους οπαδούς της ΑΕΚ την φέρνουν αυτές οι δηλώσεις. Το μόνο που μπορεί να σταθεί σαν δικαιολογία είναι να θέλει να δώσει μεγαλύτερη διάσταση από αυτή που έχει, στη χτεσινή νίκη της ΑΕΚ, που φυσικά ήταν και δικό του έργο, για να ακουστεί μέχρι την Αγγλία όπου τον ενδιαφέρει να βρει μια καλή πρόταση για τη νέα σεζόν.

Η επόμενη ερώτηση που δέχεται είναι αν αυτή η νίκη θα δώσει στους παίκτες αυτοπεποίθηση για τη συνέχεια του πρωταθλήματος. Η απάντησή του κομμένη και ραμμένη στα ίδια μέτρα. Ότι δηλαδή δεν υπάρχει καλύτερος λόγος να πειστούν οι παίκτες του για την αξία τους από το ότι έχουν κερδίσει τον πρωτοπόρο του πρωταθλήματος. Μοιάζει να έχει φάει σκάλωμα μ' αυτό ο Ουρουγουανός αλλά δεν είναι και τόσο θετικό να συμπεριφέρεται λες και η ΑΕΚ κέρδισε τη Μπαρτσελόνα.

Στη συνέχεια ρωτήθηκε για την εγκληματική οργάνωση όπου δεν θέλησε να πάρει καμία θέση υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς. Επαγγελματίας είναι και ποτέ δεν ξέρεις πού μπορεί να βρεθεί την επόμενη μέρα.

Αναφέρθηκε στην εμπειρία που τους απέφερε σαν ομάδα η ήττα από τον Ατρόμητο και πώς την διαχειρίστηκαν κρατώντας μόνο τα οφέλη από αυτήν και τότε του έγινε ξανά ερώτηση σχετική με τον Ολυμπιακό και το κύπελλο ενώ ρωτήθηκε αν θα ήθελε να παραμείνει στην ΑΕΚ. Είπε ότι χτες του έδειξαν οι παίκτες του Ολυμπιακού γιατί είναι πρωτοπόροι. Είναι δυνατοί, έχουν τεχνική, μπορούν στο ένας εναντίον ενός, έχουν δυνατό πάγκο, είναι δυνατοί σε όλα. Για αυτό είναι πρωτοπόροι, για αυτό πήραν 9 βαθμούς στο Τσάμπιονς Λιγκ και παραλίγο να περάσουν στην επόμενη φάση. Για αυτό, κατέληξε, ότι είναι υπερήφανοι στην ΑΕΚ με τη χτεσινή νίκη. Επανέλαβε δε ότι αυτή η νίκη είναι η μεγαλύτερη που έχει κάνει από τη μέρα που ήρθε στην Ελλάδα.

Του επανέλαβαν με διαφορετική διατύπωση την ερώτηση αν θα ήθελε να είναι και του χρόνου στην ΑΕΚ για να ζήσει κι άλλες τέτοιες ωραίες βραδιές κι εκείνος απάντησε διπλωματικά, πρώτα δίνοντας στους δημοσιογράφους τα εύσημα που μπορούν και ξετρυπώνουν πράγματα τα οποία ούτε ο ίδιος δεν ξέρει και συνέχισε λέγοντας πως, ήρθε στην ΑΕΚ για να κερδίσει παιχνίδια και τίτλους και όχι χρήματα. Αν ήθελε χρήματα θα πήγαινε στην Κίνα. Αν και το συμβόλαιό του, σύμφωνα με δήλωσή του, τον αφήνει απολύτως ικανοποιημένο, εκείνο που θέλει είναι οι νίκες και οι τίτλοι και μέχρι στιγμής τα πάνε σαν ομάδα πολύ καλά σ' αυτόν τον τομέα.

Ρωτήθηκε στη συνέχεια για το ενδεχόμενο να ξαναβρεί η ΑΕΚ μπροστά της τον Ολυμπιακό στο κύπελλο, στον τελικό ή και σε διπλούς αγώνες και αν μπορεί να επαναλάβει τη νίκη της. Απάντησε ότι το ελπίζει και έκανε αναφορά στους παίκτες που θα απουσιάσουν το προσεχές διάστημα από τιμωρίες και τραυματισμούς, τονίζοντας πως ελπίζει ότι μπορεί η ΑΕΚ να τα πάει το ίδιο καλά.

Οι τρεις τελευταίες ερωτήσεις και οι απαντήσεις που προέκυψαν, έκρυβαν μπόλικο ζουμί για τα μελλούμενα, σχετικά με την παραμονή ή όχι του Πογέτ στον πάγκο της ΑΕΚ. Αρχικά ρωτήθηκε, με αφορμή ότι έπλεξε το εγκώμιο των παικτών του Ολυμπιακού, αν θα μείνει στην ΑΕΚ αν πρόκειται να απαιτήσει να αποκτηθούν παίκτες του επιπέδου εκείνων που διαθέτει ο Ολυμπιακός. Η απάντηση ήρθε ορθά κοφτά και ήταν: "Ναι, είναι απλό".
 
Η επόμενη ερώτηση αφορούσε στη χρησιμοποίηση του Μπαρόχα αντί του Ανέστη που τα πήγαινε εξαιρετικά. Ο Πογέτ το έριξε στη μεταφυσική και επικαλέστηκε το προαίσθημα που είχε πριν τον αγώνα και είπε ότι γι' αυτό τους πληρώνουν τους προπονητές για να παίρνουν αποφάσεις που πηγάζουν πότε από ώριμη σκέψη και πότε από κάποιον παρορμητισμό. Είπε μάλιστα ότι κάποιες από αυτές τις αποφάσεις δεν είναι κατανοητές στον πολύ κόσμο. Η αλήθεια είναι ότι παραπέμπει σε οραματισμούς Ινδιάνων μάγων της φυλής των Τσερόκι το συγκεκριμένο σκεπτικό και πώς αν ο Μπαρόχα είχε φάει το γκολ στη γνωστή έξοδο του Μεσολογγίου που έκανε στις αρχές του ματς τώρα θα συζητούσαμε πολύ διαφορετικά πράγματα.

Η τελευταία ερώτηση αφορούσε στην απόφασή του να αφήσει εκτός 18άδας τον Τζιμπούρ που θεωρείται το βαρύ πυροβολικό στην επίθεση της ΑΕΚ. Απάντησε πως όταν κάνει κάποιο λάθος ο πρώτος που το αντιλαμβάνεται είναι ο ίδιος. Στο χτεσινό παιχνίδι έκανε ένα λάθος με την τοποθέτηση του Μάνταλου στο αριστερό άκρο της επίθεσης. Είχε μια έμπνευση που απλά δεν του βγήκε. Αλλά από τη στιγμή που νίκησε η ομάδα του τον πρώτο με 1-0, παρακάλεσε να μη τον ρωτάνε γιατί δεν χρησιμοποίησε τον Τζιμπούρ. Κάτι περισσότερο θα ξέρει από όλους εμάς, που και πάλι όλο κάτι ξέρουμε κι εμείς για το τι ακριβώς σημαίνει Ράφικ Τζιμπούρ…