Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Να συνεχίσει το σερί


ΑΕΚ-Άρης (Super League)

Ο ένας προβληματισμός τού Μπάγιεβιτς σχετικά με το παιχνίδι απέναντι στον Άρη πρέπει να αφορά στη μία από τις δύο θέσεις των αμυντικών χαφ. Καφές-Γιάχιτς, Καφές-Μάκος ή μήπως Καφές-Γκέντζογλου; Ο Καφές πάντως πρέπει να θεωρείται δεδομένος. Ο Μάκος λογικά θα έπρεπε να συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες αφού δεν διανύει και την καλύτερη αγωνιστική περίοδο της καριέρας του, όμως αποτελεί προσωπική συμπάθεια του προπονητή ο οποίος επιμένει σ' αυτόν παρά την αστάθεια που δείχνει από την αρχή τού πρωταθλήματος. Ο Γιάχιτς ίσως εμπνέει μεγαλύτερη σιγουριά και μπορεί να πειθαρχήσει πιο εύκολα στα καθήκοντα που θα του αναθέσει ο Σερβοέλληνας. Αν δηλαδή θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην αμυντική λειτουργία, οπότε και θα τον βάλει να προσέχει τα μετόπισθεν προσφέροντας μια επιπλέον λύση στο κεντρικό αμυντικό δίδυμο ή αν θα του αναθέσει να κατεβάζει τη μπάλα προς την αντίπαλη περιοχή, ρόλο που πιθανότερο μοιάζει να τον αναλάβει ο Καφές.

Με δεδομένη την ταχύτητα αλλά και την ευελιξία των επιθετικών τού Άρη, σε συνδυασμό με το πόσο καλοί χειριστές τής μπάλα είναι, η ΑΕΚ θα πρέπει να αντιπαραθέσει μια αμυντική γραμμή συμπαγή και αδιαπέραστη, με αλληλοκαλύψεις, γρήγορες επιστροφές και εναλλαγές θέσεων μεταξύ των μπακ όποτε αυτό απαιτείται. Μεγάλο ρόλο θα παίξει η συγκέντρωση των παικτών στα καθήκοντά τους, αφού όποτε αυτή χαλαρώνει η ομάδα το πληρώνει δεχόμενη εύκολα όσο και αστεία γκολ. Η χρησιμοποίηση του Γκέντζογλου πλάι στον Καφέ αντί των Μάκου ή Γιάχιτς ίσως μοιάζει με την πρώτη ματιά να εμπεριέχει αρκετό ρίσκο αλλά ο νεαρός πιστεύω ότι έχει μεγαλύτερη ευχέρεια στο να αποτελεί τον συνδετικό κρίκο των επιθετικών χαφ με τα αμυντικά και μπορεί να κατεβάζει πιο γρήγορα την ομάδα στις αντεπιθέσεις. Προσωπικά νομίζω ότι έστω και σαν αλλαγή θα τον χρησιμοποιήσει ο Ντούσαν την Κυριακή.

Με Αραούχο και Καράμπελα στα πλάγια ο δεύτερος προβληματισμός τού Μπάγιεβιτς μάλλον έχει να κάνει με τη μία θέση των επιτελικών χαφ και το ερώτημα που συνοδεύει αυτόν τον προβληματισμό είναι Μαντούκα ή Λεονάρντο; Ο νεαρός Βραζιλιάνος στα τελευταία παιχνίδια δείχνει να ανεβαίνει αγωνιστικά και να αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για να φτάνει η μπάλα με ευκολία στην επίθεση. Από την άλλη ο... παλιότερος Βραζιλιάνος, ο Μαντούκα, εκτός που αποτελεί προσωπική συμπάθεια του Ντούσαν, δεν είναι λίγες οι φορές που έχει βοηθήσει φέτος την ομάδα, αρκετές από αυτές μάλιστα πετυχαίνοντας και κρίσιμα γκολ. Με δεδομένη την ανάγκη για βοήθειες στους πλάγιους αμυντικούς, ο Μπάγιεβιτς μάλλον θα προτιμήσει Μαντούκα και Σκόκο οι οποίοι συχνά-πυκνά κατά τη διάρκεια του αγώνα θα αλλάζουν θέσεις ανακατεύοντας την αντίπαλη άμυνα και η ΑΕΚ θα ρίξει το μεγαλύτερο βάρος της στις πλαγιοκοπήσεις προσδοκώντας να εκμεταλλευτεί την παρουσία των δύο δυνατών όπλων της μέσα στην περιοχή. Του Μπλάνκο και του Τζιμπούρ.

Έτσι λοιπόν κι αφού δεν χωράνε στο αρχικό σχήμα, οι Λεονάρντο και Χέρσι μαζί με τον Γκέντζογλου θα αποτελέσουν τις τρεις αλλαγές που θα κάνει ο Μπάγιεβιτς. Ακόμα κι αν ήταν καλά ο Νέμεθ πάλι θα έπρεπε να προσαρμοστεί διαφορετικά η εντεκάδα για να μπορέσει να χωρέσει.

Έχοντας αναγκαστικά εκτός αποστολής και τον Λαγό, η πιθανότερη εντεκάδα μοιάζει να είναι η εξής: Αραμπατζής, Αραούχο, Καράμπελας, Μαϊστόροβιτς, Άλβες, Γιάχιτς, Καφές, Μαντούκα, Σκόκο, Μπλάνκο, Τζιμπούρ και οι τρεις αλλαγές: Λεονάρντο, Χέρσι, Γκέντζογλου. Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι θα εξελιχθούν όλα ομαλά στις προπονήσεις που απομένουν και δεν θα υπάρξει κανένα δυσάρεστο απρόοπτο από εκείνα που κυνηγάνε φέτος την ΑΕΚ μαζί με τα διοικητικά προβλήματα και τα δαιτητικά χειρουργεία. Οποιοσδήποτε άλλος συνδυασμός, με Γεωργέα αντί του Καράμπελα, έξω τον Τζιμπούρ, με κεντρικό αμυντικό δίδυμο Γιάχιτς-Μαϊστόροβιτς και αμυντικά χαφ Μάκο-Καφέ, είναι παρακινδυνευμένος χωρίς πάντα να αποκλείεται τίποτα. Μπάγιεβιτς είναι αυτός!

Το σχήμα με δύο αμυντικά χαφ στην ίδια ευθεία μπορεί να αναπτυχθεί μόνο με 4-4-2 που μπορεί κατά την εξέλιξη του παιχνιδιού να μετασχηματίζεται και σε ρόμβο ανάλογα με τις απαιτήσεις τού ματς. Ένα 4-3-3 θα μπορούσε να εφαρμοστεί μόνο από τη στιγμή που θα πήγαινε ο Σκόκο πίσω από τους δύο επιθετικούς και θα ανέβαινε το δεύτερο αμυντικό χαφ πιο ψηλά για να γεμίσει το κέντρο.

Ο Άρης κατεβαίνει χωρίς τον Χαβιέ Κάμπορα, αφού ο Κούπερ επέλεξε να εκτίσει την ποινή τής μιας αγωνιστικής από κίτρινες κάρτες στο ματς εναντίον τής ΑΕΚ. Ο Κάμπορα είναι ο πρώτος σκόρερ τού Άρη με 8 γκολ σε 20 αγώνες.

Στο ΟΑΚΑ αναμένονται περισσότεροι από 15.000 φίλοι τής ΑΕΚ. Ο καιρός, σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα είναι καλός και η αγωνιστική ανάταση της ομάδας υπόσχεται καλή εμφάνιση και συνέχιση του νικηφόρου σερί που ξεκίνησε πριν από δύο αγωνιστικές για την ΑΕΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: