Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό


Μου δόθηκε η αφορμή για μια μικρή ανάλυση των ομάδων που θα συμμετάσχουν στα φετινά πλέι οφς από ένα σχόλιο στο blog τού φίλου kantharou. Από την ανάλυση αυτή κατέληξα σε ένα συμπέρασμα κάπως ανατρεπτικό ως προς τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις για το ποια ομάδα θα τερματίσει πρώτη σ' αυτό το μίνι πρωτάθλημα και θα διεκδικήσει το δικαίωμα στο όνειρο του Τσάμπιονς Λιγκ.

Λογικό φαβορί για όλους είναι ο Ολυμπιακός που διαθέτει και το βαθμολογικό αβαντάζ των τριών και τεσσάρων βαθμών από τους δύο εκ των τριών αντιπάλων του. Ακολουθεί ο ΠΑΟΚ που απέχει μόνο ένα βαθμό από τον Ολυμπιακό, με τρίτη σε πιθανότητες την ΑΕΚ και αουτσάιντερ τον Άρη που ξεκινάει από την τελευταία θέση με ντεζαβαντάζ τεσσάρων βαθμών από τον πρώτο Ολυμπιακό. Πόσο ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα όλα αυτά όμως; Ας δούμε τις ομάδες μία προς μία:

Ο Ολυμπιακός υπερτερεί σε ποιότητα έμψυχου υλικού, σε εμπειρίες από παιχνίδια που χαρακτηρίζονται ντέρμπι και σε αντιμετώπιση από τη διαιτησία όπου συνήθως εξασφαλίζει την εύνοια που αντιστοιχεί στις ομάδες που κάνουν μόνιμα πρωταθλητισμό. Από την άλλη υστερεί σε προπονητή, αφού ο Μπάντοβιτς απέναντι στις αλεπούδες Κούπερ, Μπάγιεβιτς και Σάντος φαντάζει μαθητούδι, καθώς επίσης και σε λύσεις από τον πάγκο αφού αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα με τραυματισμούς ποδοσφαιριστών του. Τον βαρύνει ακόμα η κούραση που επέφερε η σχεδόν μέχρι το τέλος καταδίωξη του Παναθηναϊκού για την κατάληψη της πρώτης θέσης στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος αλλά και ο κορεσμός που έχει επέλθει στους ποδοσφαιριστές του από τις συνεχόμενες κατακτήσεις τίτλων τα τελευταία χρόνια.

Ο ΠΑΟΚ από την πλευρά του βλέπει μια ακόμα χρονιά να κινδυνεύει να χαρακτηριστεί χαμένη σε όλα τα επίπεδα. Έχασε το πρωτάθλημα στην τελευταία του στροφή, αποκλείστηκε από το κύπελλο από τα Γιάννινα που έπεσαν στη Β' Εθνική και μάλιστα με το εμφατικό 0-4 και το μόνο που του έχει απομείνει είναι η διεκδίκηση της πρώτης θέσης στα πλέι οφς και η έξοδος μέσω αυτής στο Τσάμπιονς Λιγκ. Τεράστια η πίεση στις πλάτες των παικτών του που δεν είναι συνηθισμένοι να παίζουν με τέτοιες συνθήκες.

Η ΑΕΚ στροβιλίζεται σε έναν κυκεώνα από τον οποίο δύσκολα θα βγει σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα ώστε να διαθέτει το καθαρό μυαλό να διαχειριστεί σωστά την υπόθεση πλέι οφς. Κι αυτή, όπως και ο ΠΑΟΚ, έχοντας χάσει κάθε άλλο στόχο -η ΑΕΚ μάλιστα από πολύ νωρίς- νιώθει τη θηλιά να την πνίγει αφού οι πάντες περιμένουν σαν το μάννα εξ ουρανού την πρόκριση στο Τσάμπιονς Λιγκ, γεγονός που καθιστά παραπάνω από αναγκαία την κατάληψη της πρώτης θέσης. Με τόσες ανοιχτές πληγές στο κορμί της θα πρόκειται για τρομερό κατόρθωμα αν μπορέσει να πετύχει αυτόν τον στόχο.

Και πάμε στον Άρη, ο οποίος πριν από τους αγώνες των πλέι οφς έχει να παίξει έναν τελικό κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό, επιθυμώντας όσο τίποτα να φτάσει στην κατάκτηση ενός τροπαίου μετά από πάρα πολλά χρόνια. Ακόμα κι αν δεν τα καταφέρει όμως και μόνο η συμμετοχή του στον τελικό τού εξασφαλίζει την έξοδό του στο επόμενο Γιουρόπα Λιγκ. Συνεπώς, ό,τι κι αν έχει γίνει στον τελικό κυπέλλου, ο Άρης θα είναι η μοναδική ομάδα που θα αγωνιστεί στα πλέι οφς χωρίς το παραμικρό άγχος. Θα κατέβει να παίξει μπάλα και να την ευχαριστηθεί. Θεωρώ πολύ εύκολο, αν καταφέρει να ξεκινήσει νικηφόρα τις υποχρεώσεις του στο πρώτο από τα έξι αυτά παιχνίδια, απέναντι στο φαβορί Ολυμπιακό, από το απόλυτο αουτσάιντερ να μετατραπεί στο απόλυτο φαβορί για την κατάληψη της πρώτης θέσης! Η κούραση των άλλων, τα εσωτερικά τους προβλήματα, η απογοήτευση των ηττημένων την πρώτη αγωνιστική, θα συντελέσουν να αποκτήσει άλλη ώθηση και άλλη δυναμική ο Άρης για τα υπόλοιπα παιχνίδια τού θεσμού. Αν κατορθώσει να εκμεταλλευτεί τις συγκυρίες και τα προβλήματα των αντιπάλων του, από εκεί που όλοι τον θεωρούσαν σίγουρο για το Γιουρόπα Λιγκ, μπορεί να βρεθεί ξαφνικά στο Τσάμπιονς Λιγκ και να κάνει πλάκα σε όλους. Άλλωστε στον πάγκο του διαθέτει έναν πολύπειρο από μεγάλες διοργανώσεις προπονητή που ξέρει να διαχειριστεί σωστά το έμψυχο υλικό τής ομάδας του και να αποσπάσει από τον καθένα ξεχωριστά το 100% των δυνατοτήτων του. Και επειδή όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό, εγώ αν θα δω τον Άρη να τερματίζει πρώτος στα φετινά πλέι οφς δεν πρόκειται να εκπλαγώ καθόλου...

15 σχόλια:

BALADEUR είπε...

Ρε συ, λογοδιάρροια σ' έπιασε σήμερα;
Ή θες να καλύψεις το χαμένο έδαφος λόγω της πολυήμερης απουσίας σου;

Αυτό θα το διαβάσω και θα το σχολιάσω αύριο. Τώρα ψιλονύσταξα...

ΑΕΚΟΡΑΜΑ είπε...

Κι άλλους λουκουμάδες αύριο... χο χο χο... άντε, καληνύχτα μας και όνειρα γλυκά σιροπιασμένα και σοκολατένια σαν τους λουκουμάδες του ατιμούλικου του Αβραάμ στο Παγκράτι!

KANTHAR0S είπε...

Δεν θα μου κάνει εντύπωση αν η ΑΕΚ βγει πρώτη. Δεν θα μου κάνει εντύπωση αν ο Αρης βγει πρώτος. Δεν θα μου κάνει εντύπωση αν ο ΠΑΟΚ βγει πρωτος. Θα μου κάνει εντύπωση αν ο Ολυμπιακος βγει πρώτος, για τον απλό λόγο ότι σε μια τέτοια περίπτωση όλοι οι υπόλοιποι θα είναι σάπιοι!

Οι δυο πρώτες αγωνιστικές είναι κρισιμότατες.

BALADEUR είπε...

Δε με λες; Γιατί να τον ξουρίσουν τον γαμπρό; Με μούσια θέλει να παντρευτεί...

sakis είπε...

Πολύ πιθανό σενάριο και με υπόσταση.
Όλα πιθανά φίλε μου.
Μπορείς να μαντέψεις ποια ομάδα θα βγει τελευταία?

ΑΕΚΟΡΑΜΑ είπε...

@ kantharos

Με τον Ολυμπιακό ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος. Πρώτον γιατί στις κρίσιμες στιγμές λειτουργεί όλος ο μηχανισμός και ξυπνάνε οι πάντες. Όταν υπάρχει πρόεδρος κέρβερος μπορεί να αναστρέψει και το πιο αρνητικό κλίμα. Δεύτερον γιατί είναι πολλά τα λεφτά Άρη και αν ο Ολυμπιακός μείνει απ' έξω θα σημάνει οικονομική καταστροφή.
Συμφωνώ για τις δύο πρώτες αγωνιστικές και ειδικά πιστεύω ότι βαρόμετρο θα αποτελέσουν τα ματς της πρώτης και της δεύτερης αγωνιστικής Άρης-Ολυμπιακός και Ολυμπιακός-ΑΕΚ.

@ baladeur

Γαμπρός αξύριστος, γάμος αστήριχτος. Παροιμία by Δικέφαλο Αετόπουλο... χε χε χε...

@ sakis

Φίλε μου καλωσόρισες! Θα σου απαντήσω σχεδόν με την ίδια απάντηση του kantharou. Δεν θα μου κάνει εντύπωση όποια ομάδα κι αν δω τελευταία. Και η ΑΕΚ αν συνεχίσει να ζει μέσα στην απαξίωση των δικών της ανθρώπων έχει τις πιθανότητες που της αναλογούν για να το πάθει. Θα ξεχωρίσω όμως δύο που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες κατ' εμέ να τερματίσουν τελευταίες. Τον Ολυμπιακό, μόνο στην περίπτωση που του πάνε στραβά τα δύο πρώτα ματς με Άρη εκτός και ΑΕΚ εντός. Αν τα πάρει αυτά τα δύο όμως θεωρώ ότι θα βγει πρώτος. Και τέλος πιο πιθανό για την τελευταία θέση θεωρώ τον ΠΑΟΚ γιατί: α) επικρατεί μια έντονη απογοήτευση στην ομάδα λόγω της απώλειας του πρωταθλήματος, β) υπάρχει μεγάλη κούραση από την υπερπροσπάθεια των παικτών του μέχρι τις τελευταίες αγωνιστικές αν και δεν ήταν προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο από την αρχή του πρωταθλήματος και γ) λόγω της ιδιοσυγκρασίας του Σάντος να χύνει μόνιμα την καρδάρα με το γάλα, αν ο ΠΑΟΚ χάσει την πρώτη αγωνιστική από την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ με το ζόρι θα παλέψει το επόμενο ματς. Αν κι εκεί δεν πάρει το τρίποντο θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος και θα παρατήσει την προσπάθεια οριστικά.

BALADEUR είπε...

Μου είναι αδιάφορα τα πλέι ωχ! Ο ΟΣΦΠ θα πάρει την 1η θέση και θα παίξει στο ΟΥΕΦΑ γιατί αποκλείεται να περάσει ομάδα από Ιταλία, Ισπανία, Αγγλία, Γερμανία ή Γαλλία. Τέτοια θα του τύχει τον Αύγουστο!!!
Τσάμπα κόπος για όλους! Αγωνιστικά γιατί οικονομικά τα κουκιά είναι αλλιώς...

KANTHAR0S είπε...

Αετόπουλο ο μηχανισμός που λες είναι ικανός να ''αναγκάσει'' την ομάδα να κάνει ένα τριγωνάκι ή έστω ένα δύο;

ΑΕΚΟΡΑΜΑ είπε...

Αυτό δεν μπορεί ίσως να το κάνει αλλά κάποια άλλα πράγματα τα πετυχαίνει ο μηχανισμός. Τουλάχιστον τα τελευταία 15 χρόνια που τον έχουμε δει όλοι να λειτουργεί έχουμε καταλάβει ότι μια δυναμική έναντι όλων των άλλων ομάδων την διαθέτει :-)

sakis είπε...

Ευχαριστώ για το καλωσόρισμα.
Σε διαβάζω καιρό τώρα.
Εδώ που φτάσαμε τώρα όλα πιθανά είναι.
Το μόνο που με ανησυχεί είναι αν ο κόσμος στηρίξει την ομάδα.
Δε θέλω να βλέπω άδειο το ΟΑΚΑ.
Δε ταιριάζει στην ΑΕΚ τέτοια κατάντια.
Εύχομαι να κάνουμε το αυτονόητο,να είμαστε όλοι στο γήπεδο και να υποστηρίξουμε ανιδιοτελώς την ομάδα.

ΑΕΚΟΡΑΜΑ είπε...

Σάκη ο κόσμος έχει στηρίξει από το 2004 κι εδώ την ομάδα. Αλλά με το δίκιο του όταν 6 χρόνια τώρα η ομάδα πάει από το κακό στο χειρότερο θα αρχίσει να απογοητεύεται. Εν τούτοις τα διαρκείας μέχρι και πέρυσι κινήθηκαν σε αρκετά υψηλό επίπεδο. Φέτος θα δούμε. Ειδικά για τα παιχνίδια των πλέι οφς και μετά τα τελευταία γεγονότα, δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος. Τα 20.000 εισιτήρια με ΠΑΟΚ και Άρη και τα 30.000 με Ολυμπιακό θα τα θεωρήσω ικανοποιητικά.

BALADEUR είπε...

Ψάχνω το σύνορο (αυτό το πολύ λεπτό, το δυσδιάκριτο όριο) ανάμεσα στο στηρίζω και στο είμαι κορόιδο...
...αν το βρει κάποιος ας σφυρίξει!!!

BALADEUR είπε...

Και κάτω τα χέρια απ' τον Σκόκο. Δε φταίει αυτός που του υποσχέθηκαν πριγκίπισσα και βρήκε ... Βασιλειάδου!!!

ΑΕΚΟΡΑΜΑ είπε...

Το σύνορο που ψάχνεις το λένε αγάπη για την ΑΕΚάρα μας. Άρα κανείς από όσους στηρίζουμε δεν μπορεί να νιώθει κορόιδο. Αν μας θεωρούν τέτοια αυτοί που διοικούν σύντομα θα καταλάβουν πόσο μεγάλο λάθος έχουν κάνει.

ΑΕΚΟΡΑΜΑ είπε...

Τι του υποσχέθηκαν του Σκόκου; χα χα χα... Σιγά τον μικρό πρίγκιπα της Τίγκρες που του έταξαν πως θα έρθει να παίξει στη Ρεάλ και θεωρεί τον εαυτό του εξαπατημένο! Ψοφάω ειλικρινά να πάει στον γαύρο και του χρόνου το καλοκαίρι να γυρίζει στο Μεξικό για να ψάξει την τύχη του. Παίκτη που φτύνει την ΑΕΚ και πάει σε μισητό της αντίπαλο τον κυνηγάει η κατάρα του Παλαιολόγου και δεν βρίσκει ίσκιο να βάλει το κεφάλι του στην υπόλοιπη ζωή του. Μην αρχίσω τα παραδείγματα και φλομώσουμε :-)