Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Ελάτε να κλάψουμε παρέα...

Βάλε ένα γκολ κι ας πεθάνω, Καπετάνο, Καπετάνο. Το σύνθημα που δονούσε την ατμόσφαιρα στο ΟΑΚΑ όταν ο συμπαθής Παντελής αγωνιζόταν με τα χρώματα της ΑΕΚ. Ο Καπετάνος έβαλε 12 γκολ φέτος (ούτε ένα, ούτε δύο) αγωνιζόμενος σε 28 παιχνίδια και η ομάδα του, η Κλουζ, κατέκτησε το πρωτάθλημα Ρουμανίας. Ό,τι δεν κατάφερε στην Ελλάδα το πέτυχε στη Ρουμανία. Και μην ακούσω ότι το πρωτάθλημα εκεί δεν είναι αντάξιο με το δικό μας γιατί δεν υπάρχει στον κόσμο πιο γελοίο από το ελληνικό ποδόσφαιρο!

Στο μεταξύ, στο Βέλγιο, άλλος ένας πρώην δικός μας ποδοσφαιριστής, ο Ντάνιελ Τόζερ, κατέκτησε το πρωτάθλημα με την ομάδα του, την Γκενκ. Ο Τόζερ σημείωσε 5 γκολ παίζοντας σε 29 αγώνες στην κανονική περίοδο και σε 10 αγώνες των πλέι οφ σημείωσε άλλα 3! Τον βιρτουόζο μέσο πουλήσαμε στην Γκενκ το καλοκαίρι τού 2008 έναντι 1,5 εκατομμυρίου ευρώ και μόνο πάρτι δεν είχαμε στήσει που τον… ξεφορτωθήκαμε!

Το καλοκαίρι τού 2009 όμως, "ξεφορτωθήκαμε" και τον Περπαρίμ Χετεμάι, ο οποίος, αφού έκανε ένα πέρασμα από την Τβέντε με την οποία τον είχαμε ανταλλάξει παίρνοντας τον Αιθίοπα γαμπρό του Τεν Κάτε, Γιουσούφ Χέρσι, βρήκε τελικά στέγη στην Ιταλία και συγκεκριμένα στην Μπρέσια, στην οποία υπέγραψε τον Φεβρουάριο του 2010. Αγωνιζόμενος βοήθησε να ανέβει η Μπρέσια στη Serie A, όπου πέρυσι έπαιξε σε 30 αγώνες, μαζί με έναν άλλο γνώριμό μας, τον Παναγιώτη Κονέ, που επίσης βγάλαμε άχρηστο και ο οποίος πέτυχε και 2 γκολ. Η Μπρέσια τελικά υποβιβάστηκε αγωνιζόμενη στο δυσκολότερο ίσως πρωτάθλημα του κόσμου, όμως ο Περπαρίμ θα συνεχίσει να αγωνίζεται στη Serie A, αφού μόνο απαρατήρητες δεν πέρασαν οι εμφανίσεις του και έσπευσε να τον αποκτήσει η Κίεβο Βερόνα. Για δε τον Παναγιώτη Κονέ είναι γνωστό ότι βρίσκεται ήδη στην προεπιλογή του Φερνάντο Σάντος για το Euro 2012 με τα χρώματα της Εθνικής μας ομάδας!

Ο Παναγιώτης Ταχτσίδης, που χάθηκε για την ΑΕΚ για 30 ψωροχιλιάρικα, μέχρι τα μέσα του πρωταθλήματος πέρυσι αναδεικνυόταν κορυφαίος μέσος του πρωταθλήματος της Serie B', επίσης στην προηγμένη ποδοσφαιρικά Ιταλία!

Ο Σεμπάστιαν Σάχα, που αποχώρησε πέρυσι από την ομάδα μας, μετακόμισε στην Ρασίγκ Κλουμπ της Αργεντινής όπου έγινε βασικός κι αναντικατάστατος έχοντας μάλιστα 34 συμμετοχές. Η ομάδα του, αφού διεκδίκησε μέχρι και τον τίτλο του Απερτούρα από την εκπληκτική Μπόκα Τζούνιορς, τελικά δεν τα κατάφερε και η συνέχειά της στο Κλαουσούρα δεν ήταν η αναμενόμενη. Ελπίζει πάντως να κατακτήσει το κύπελλο. Μετά από τις εμφανίσεις του ο Σάχα έχει φτάσει ένα βήμα πριν από την κλήση του στην Εθνική ομάδα της Αργεντινής!

Ένας άλλος τερματοφύλακας που δεν έπαιξε σχεδόν καθόλου στην ΑΕΚ, ήταν ο Μίλαν Λούκατς. Προσωπική επιλογή του Μπάγεβιτς, τον έφερε το καλοκαίρι του 2009 αλλά ποτέ δεν βρήκε θέση κάτω από τα δοκάρια της ΑΕΚ. Μετακόμισε στην ΟΦΚ Βελιγραδίου, την παλιά Μπέογκραντ για όσους θυμούνται τις δόξες του παρελθόντος, όπου τη χρονιά που πέρασε υπήρξε βασικός κάτω από τα δοκάρια της με 29 συμμετοχές!

Ο Βόσνιος Σάνελ Γιάχιτς που είχαμε πάρει από τον Άρη σκάζοντας τότε 700 χιλιάρικα, φημιζόταν σαν ένας σκληροτράχηλος αμυντικός μέσος. Σε μας βρέθηκε να παίζει περισσότερο σαν δεξί μπακ, θέση που βέβαια γνώριζε και από την Εθνική Βοσνίας. Τελικά μας εγκατέλειψε για τα μάτια του ΑΠΟΕΛ όπου βρέθηκε μέχρι τον περασμένο Δεκέμβρη. Από εκεί μετακόμισε στην Τουρκία και στην Καραμπούκσπορ. Συνολικά με τον ΑΠΟΕΛ, την Καραμπούκσπορ και την Εθνική Βοσνίας, συμπλήρωσε αυτή την ποδοσφαιρική σεζόν 43 συμμετοχές και πέτυχε και 3 γκολ!

Ο Πάπα Μπούπα Ντιοπ ήρθε στην ΑΕΚ με περιπετειώδη τρόπο και με τον ίδιο τρόπο έφυγε, αφού αγωνίστηκε με την κιτρινόμαυρη φανέλα για μια χρονιά. Επιρρεπής σε τραυματισμούς αλλά παίκτης με σπάνια προσόντα και τρομερή εμπειρία. Κατέληξε στην Γουέστ Χαμ όπου είχε 16 συμμετοχές και 1 γκολ και βοήθησε σημαντικά στην προσπάθεια των σφυριών να επανακάμψουν στην μεγάλη κατηγορία!

Ο Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς μας χάλαγε και φροντίσαμε να απαλλαγούμε από το βαρύ συμβόλαιό του. Πήγε κι αυτός στην Σέλτικ της Σκοτίας και σάρωσε όλους τους τίτλους. Από την επόμενη σεζόν επιστρέφει στη Σουηδία για να κλείσει την πλούσια καριέρα του στην ΑΙΚ Στοκχόλμης

Ο Ισπανός Μίτσελ, που έβαλε εκείνο το απίστευτο γκολ στον Καρνέζη στον αγώνα ρεβάνς τού κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό πέρυσι, χαρίζοντας την πρόκριση στην ΑΕΚ και ο οποίος προτίμησε να επιστρέψει στην Ισπανία, παρόλο ότι του προτάθηκε να μείνει στην ΑΕΚ, υπέγραψε στην Χετάφε και αποτέλεσε τον ιθύνοντα νου της ομάδας έχοντας 24 συμμετοχές και 1 γκολ, στην πετυχημένη της προσπάθεια να παραμείνει στην Πριμέρα Ντιβιζιόν!

Από τους λίγο πιο παλιούς ο Χουανφράν-Χουανφράν, που τον λέγαμε κοροϊδευτικά καρέτα-καρέτα, ο οποίος φεύγοντας από την ΑΕΚ το 2010, γύρισε στην Ισπανία για λογαριασμό της Λεβάντε και έκανε μια φοβερή χρονιά, με αποτέλεσμα η ομάδα του να του ανανεώσει στα 37 του χρόνια για άλλη μια σεζόν το συμβόλαιο!

Τον Αγκουστίν Πελετιέρι δεν καταφέραμε να τον κρατήσουμε επειδή ήταν ακριβός. Τον είχαμε φέρει από τη Λανούς στην οποία και επέστρεψε το καλοκαίρι του 2009 όταν και έληξε ο δανεισμός του και στην οποία αγωνίζεται μέχρι σήμερα έχοντας ξεπεράσει τις 200 συμμετοχές, έχοντας κατακτήσει ένα απερτούρα και έχοντας κληθεί τέσσερις φορές στην Εθνική Αργεντινής! Συμπαίκτης του Πελετιέρι με επίσης πολύ καλή παρουσία είναι και ο… δραπέτης Κάρλος Αραούχο, ο οποίος εγκατέλειψε την ομάδα χωρίς ποτέ να τιμωρηθεί και χωρίς η ΑΕΚ να εισπράξει ούτε ένα ευρώ σαν αποζημίωση, τη στιγμή που ο Σταύρος Αδαμίδης μας παραμύθιαζε ότι διεκδικούσαμε, ύστερα από προσφυγή στην ΟΥΕΦΑ, ποσό 1,5 εκατομμυρίου ευρώ!

Κι ακόμα πιο παλιά όμως μία από τα ίδια μας περίμενε. Ποιος να ξεχάσει την απόφαση να μην ανανεωθεί το συμβόλαιο του Γκουστάβο Μαντούκα που πήγε στον ΑΠΟΕΛ φτάνοντας μαζί του μέχρι τους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ, όπως και ο Διονύσης Χιώτης. Επίσης τον πολύ αγαπητό Ζούλιο Σέζαρ, το Σεζαρίνι όπως τον λέγαμε, που μετά από μια σεζόν και 15 συμμετοχές με την Ραπίντ Βουκουρεστίου, πέρασε στην Τουρκία για λογαριασμό της Γκαζιάντεπσπορ, όπου έγινε ο πρώτος κανονιέρης της ομάδας με 13 γκολ και στη συνέχεια επέστρεψε στη Βραζιλία, στην πρώτη του ομάδα, την Φλουμινένσε και όπου βρίσκεται ανάμεσα στους κορυφαίους επιθετικούς του πρωταθλήματος.

Είναι κι άλλοι, πολλοί. Και προκαλεί θλίψη το γεγονός πως με τέτοια ευκολία αφέθηκαν ελεύθεροι τόσοι ποδοσφαιριστές που τελικά απέδειξαν ότι διέθεταν τα προσόντα να σταδιοδρομήσουν και να κάνουν καριέρα στην ΑΕΚ, φέρνοντας στη θέση τους άλλους οι οποίοι δεν κατάφεραν να τους αντικαταστήσουν επάξια. Η ΑΕΚ παίζει να διαθέτει το χειρότερο τμήμα σκάουτινγκ της Εθνικής κατηγορίας από το 2004 μέχρι σήμερα, αλλά και τις χειρότερες διοικήσεις στην ιστορία της, τουλάχιστον στον οργανωτικό τομέα.

Υπήρξαν βέβαια και παίχτες που δεν τα κατάφεραν, όπως ο Ίσμαελ Μπλάνκο που από το Μεξικό και την Σαν Λουίς βρέθηκε στην Πολωνία και στη Λέγκια Βαρσοβίας, από την οποία έμεινε ελεύθερος, έχοντας και στις δύο ομάδες 25 συμμετοχές και 4 γκολ, ο Ναμπίλ Μπαχά που βρέθηκε στην Σαμπατέλ στην Σεκούντα Ντιβιζιόν της Ισπανίας και είχε 24 συμμετοχές και 5 γκολ, ο Έντερ που χάθηκε κάπου στη Β' κατηγορία της Βραζιλίας παίζοντας σε κάποια Κρισούμα για 6 μόνο συμμετοχές, από την οποία τελείωσε και ψάχνει πάλι για ομάδα, ο Κλαούντιο Νταντόμο που από την ΑΕΚ πήγε στον Εργοτέλη κι από εκεί στην Ρίβερ Πλέιτ του Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης έχοντας 7 συμμετοχές, ο Κριστιάν Νασούτι που επέστρεψε στη Ρίβερ Πλέιτ της Αργεντινής, η οποία του έλυσε το συμβόλαιο και βρέθηκε στην Λιμπερτάδ της Παραγουάης με 8 μόνο συμμετοχές, ο Ντίνο Ντρπιτς με την ωραία γυναίκα, τη Νίβες, που πέρασε από την Ουκρανία και την Βόλιν Λουτσκ και κατέληξε στην Κροατία και την Ριέκα συμπληρώνοντας και στις δύο μαζί 8 συμμετοχές, ο Νταβίντ Ματέος που είχε έρθει δανεικός από την Ρεάλ Μαδρίτης ελέω Μανόλο Χιμένεθ και γύρισε πίσω με την ελπίδα να παίξει στη βασίλισσα, κατέληξε όμως στη Σαραγόσα που πάλευε να σωθεί και τα κατάφερε επίσης ελέω Χιμένεθ, όπου και είχε 15 συμμετοχές, ο Δημήτρης ο Κουτρουμάνος που πήρε τις περισσότερες ευκαιρίες από κάθε άλλον μένοντας επί έξι συναπτά έτη στην ΑΕΚ και τελικά έλυσε το συμβόλαιό του το καλοκαίρι του 2011 υπογράφοντας στον Παναιτωλικό με τη φανέλα του οποίου πραγματοποίησε 12 συμμετοχές, ο Γιουσούφ Χέρσι που περιπλανήθηκε ανά τον κόσμο και φέτος μάλλον θα υπογράψει στην κυπριακή Αλκή και πάρα πολλοί ακόμα.

Αν σε όλες αυτές τις τραγωδίες συνυπολογίσουμε την απώλεια του Ραφίκ Τζιμπούρ, τον οποίο στείλαμε στην αγκαλιά του Μαρινάκη σαν δώρο, χωρίς η ομάδα να βάλει ούτε μια δεκάρα στο ταμείο της, την κλοπή του Κώστα Κατσουράνη από τον Παναθηναϊκό μέσω Μπενφίκα, έναντι του ευτελούς τιμήματος των 900.000 ευρώ, την βλακώδη απώλεια του Ίσμαελ Μπλάνκο σαν ελεύθερου και ενώ μπορούσε να πωληθεί νωρίτερα με ένα σεβαστό ποσό, την απίστευτη ανοησία να μην έχει ανανεωθεί το συμβόλαιο του Κώστα Μανωλά εγκαίρως, την απώλεια του Παναγιώτη Ταχτσίδη για πενταροδεκάρες, τον αστείο τρόπο που επιτρέψαμε να δραπετεύσουν οι Έντσο Ράμος και Κάρλος Αραούχο αφήνοντας την ΑΕΚ στα κρύα του λουτρού, τη συναίνεση της φυγής του Ριβάλντο για το Ουζμπεκιστάν έναντι ενός μόνο εκατομμυρίου, την πώληση του Νάτσο Σκόκο σε λάθος εποχή και έναντι χαμηλού για την αξία του αντιτίμου, τη μη εκμετάλλευση της απόκτησης του Σωτήρη Κυριάκου από την Λίβερπουλ εξασφαλίζοντας δανεικούς παίκτες εγνωσμένης αξίας ή την αδυναμία να εξασφαλιστεί για άλλον ένα χρόνο ο δανεισμός του Νέμεθ, την παραχώρηση του Βασίλη Πλιάτσικα στη Σάλκε έναντι 300.000 ευρώ μόνο, τη μη μεταπώληση του Νέιθαν Μπερνς που μας είχε κοστίσει 600.000 ευρώ (!), την πώληση του Σάββα Γκέντζογλου για 200.000, τιμή εξευτελιστική όταν πριν από ένα χρόνο μας έδιναν 1 εκατομμύριο ευρώ, τις αλήστου μνήμης μεταγραφάρες (ευτυχώς που επρόκειτο για δανεισμούς) των Ασκάρατε και Άρτσε μέσω… βιντεοκασετών, καθώς και την φαεινή ιδέα να φέρουν τον Χρήστο Πατσατζόγλου στην ομάδα, την τεράστια επιτυχία να κλέψουμε από τη Λέγκια Βαρσοβίας για 200.000 ευρώ μόνο τον παχταρά Ρότζερ Γκερέιρο, προσφέροντάς του μάλιστα συμβόλαιο με αμοιβές 600.000 ευρώ ετησίως, καθώς όλοι γνωρίζουμε πόσα προσέφερε στην ομάδα όλα αυτά τα χρόνια που τον τρώμε στη μάπα, τη μεγάλη πατάτα να τελειώσουν πρόωρα τον δανεισμό του Κάλα και να τον αφήσουν να επιστρέψει στην Ισπανία παρατώντας την ομάδα ουσιαστικά για τη μισή σεζόν χωρίς σέντερ μπακ, το παροιμιώδες προσύμφωνο με τον Βάργκας περί αυτόματης ανανέωσης με την προϋπόθεση συμπλήρωσης κάποιων συμμετοχών, που όμως δεν κατατέθηκε ποτέ στην ΕΠΟ και άρα ουδεμία ισχύ έχει, αντιλαμβανόμαστε όλοι νομίζω γιατί η ΑΕΚ οδηγήθηκε στη σημερινή θλιβερή πραγματικότητα. Θέλετε κι άλλα; Έχω υλικό για δεκάδες ακόμα δημοσιεύσεις. Αλλά δεν χρειάζεται νομίζω. Τα πράγματα μιλάνε από μόνα τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια: