Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Τι ακριβώς εξυφαίνεται είχες πει Δημήτρη;

Πρόλογος
 
Δεν καταβαίνουν οι λέξεις από το μυαλό. Τα πάντα έχουν κολλήσει. Μετά από κάθε έντονη κατάσταση χρειάζομαι χρόνο για να σκεφτώ και να ηρεμήσω. Εν θερμώ ούτε αποφασίζεις ποτέ για κάτι, ούτε διατυπώνεις προφορικά ή γραπτά τις σκέψεις σου. Άυπνος όλη τη νύχτα, όπως κάθε ΑΕΚτζής πάνω στον πλανήτη, προσπαθώ να συγκεντρωθώ και να παραμείνω ψύχραιμος. Γίνεται; Σε καμιά περίπτωση μετά τα όσα συνέβησαν χτες στο ΟΑΚΑ. Για μένα χτες ολοκληρώθηκε μια προδιαγεγραμμένη πορεία. Τα χτεσινά γεγονότα είχαν δρομολογηθεί πολλούς μήνες νωρίτερα, για να μην πω μερικά χρόνια νωρίτερα. Το να λες αλήθειες στην εποχή μας είναι πολύ οδυνηρό και σε βάζει απέναντι από πολλούς ανθρώπους. Δεν θέλει αλήθειες ο κόσμος. Παραμύθιασμα χρειάζεται. Αυτό έχει ανάγκη. Έγραφα και πριν από τον αγώνα με τα Γιάννινα αλλά και το Σάββατο, την παραμονή του κρίσιμου αγώνα με τους Θράκες, ότι τίποτα δεν φαινόταν να πηγαίνει καλά. Μάντης δεν είμαι και δεν χρειάζεται να είναι μάντης κανείς για να διακρίνει μερικά μέτρα μακρύτερα από τη μύτη του. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Και πρώτα-πρώτα ας ρίξουμε μια ματιά στα σκέλη του παραμυθιάσματος ένα προς ένα.
 
Οι… εχθροί και οι πραγματικοί ένοχοι
 
Οργίασαν, μας λένε, οι ανταγωνιστές μας στα χτεσινά παιχνίδια, αλλά και σε άλλα, προηγούμενα. Ο Άρης έριξε 5 γκολ στον Αστέρα Τρίπολης ή σε κάποια ομάδα που του έμοιαζε, ενώ είχε ρίξει 4 στον Λεβαδειακό και είχε κερδίσει και τον Ατρόμητο στο Περιστέρι και η Βέροια έριξε άλλα 5 στον Πλατανιά με τον Άγγελο Αναστασιάδη να ξεχνάει να ρωτήσει τον πνευματικό του αν έπρεπε να συνοδεύσει την ομάδα του στην Ημαθία. Καλά έκαναν και μπράβο τους! Όπως το ακούτε. Τι πάει να πει αυτό δηλαδή; Θέλετε να τα έστησαν; Ας το έκαναν και οι δικοί μας αν είχαν τη μαγκιά. Αλλά πού να τη βρουν; Ναι, ξέρω, η ΑΕΚ δεν χρησιμοποιεί τέτοιες μεθόδους. Αυτά είναι για μας, τους αφελείς οπαδούς. Μια χαρά θα τις χρησιμοποιούσαν οι χεσμένοι που διοικούσαν την ΑΕΚ (γιατί πια δεν την διοικεί κανείς) αν μπορούσαν ή ακόμα χειρότερα, αν ήθελαν. Αλλά μάλλον δεν ήθελαν. Για τους δικούς τους λόγους. Αρχικά ας δούμε λίγο την εικόνα που δημιούργησαν για την ΑΕΚ όλοι αυτοί οι κανάγιες που το έπαιζαν άρχοντες των Σπάτων. Δεν υπήρχε ούτε μία ομάδα που να μας βλέπει με συμπάθεια! Οι πάντες έκαναν σαν παρλιακοί για να μας δουν να υποβιβαζόμαστε. Ψέματα είναι; Αλλά ας το ξεπεράσουμε αυτό και ας πάμε στο χειρότερο.
 
"Πολύ φοβάμαι ότι εξυφαίνεται σχέδιο υποβιβασμού της ΑΕΚ εκ των έσω" Δημήτρης Χατζηχρήστος
 
Οι δικοί μας ήθελαν να μην υποβιβαστούμε; Το παραμύθι με τον Βιντιάδη θα τελείωνε με τον καλύτερο τρόπο αν συνέβαινε κάτι τέτοιο. Αυτοί θα αποτίνασσαν τις ευθύνες τους λέγοντας ότι προσπάθησαν, αλλά μας είχαν προειδοποιήσει ότι για να αναλάβει ο επενδυταράς του κερατά, η ομάδα έπρεπε να μείνει στην κατηγορία. Και δυστυχώς δεν τα κατάφερε. Εδώ να θυμίσω τι δήλωνε τον περασμένο Οκτώβρη ο Δημήτρης Χατζηχρήστος, αρχηγός της Ορίτζιναλ και πρώην πρόεδρος της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ: "πολύ φοβάμαι ότι εξυφαίνεται σχέδιο υποβιβασμού της ΑΕΚ εκ των έσω"! Τι ήξερε ή τι είχε αντιληφθεί ο Χατζηχρήστος τότε; Ποιο ήταν αυτό το σχέδιο και τι προέβλεπε; Το μεγαλόπνοο σχέδιο πιθανότατα προέβλεπε ότι, αφού η ΑΕΚ θα υποβιβαζόταν με αγωνιστικά κριτήρια, θα ήταν πολύ πιο εύκολο να πέσει μια κατηγορία πιο κάτω, τώρα μάλιστα που η Δ' κατηγορία δεν υπάρχει πια και η Γ' κατηγορία είναι αμιγώς ερασιτεχνική- και να φτάσει στην πολυπόθητη κάθαρση μέσω της αγοράς ενός ΑΦΜ και της αλλαγής του ονόματος με μια μικρή προσθήκη, όπως ας πούμε μιας σημαδιακής χρονολογίας. Τι ΑΕΚ, τι ΑΕΚ 1924. Είχαν έτοιμη και την ομάδα, μη το ξεχνάμε αυτό. Ο Θρασύβουλος ήταν πανέτοιμος για την συγκεκριμένη συνένωση. Με αυτό τον τρόπο θα καθάριζαν οι μέτοχοι του 2004 από τις ευθύνες τους και από το μερίδιο των χρεών που τους αναλογούσε. Το θέμα ήταν ότι όταν προσπάθησαν να την επικοινωνήσουν στον κόσμο τη συγκεκριμένη σκέψη, έπεσαν όλοι να τους φάνε. Άρα έπρεπε να βρεθεί πιο ήπιος τρόπος.
 
Το… σενάριο
 
Κάτι οι διαιτησίες που μας πήγαν κόντρα, αλλά δεν αντιδράσαμε και τόσο έντονα, κάτι ο Μαύρος που πήγε να χαλάσει τη σούπα αλλά δεν του το επέτρεψαν, κάτι ο Βλάχος που δεν μπόρεσε και κάτι ο Λίνεν που με τη σειρά του κρίθηκε ανίκανος γιατί υπήρχε κίνδυνος να μας… σώσει, ήρθε και έδεσε το γλυκάκι. Όλα έγιναν στο όριο. Το παλέψαμε δηλαδή αλλά δεν μας βγήκε. Όλοι οι από πάνω μαζί με τους ανίκανους παίκτες είναι που οδήγησαν την ΑΕΚ στην καταστροφή. Οι διοικούντες ήταν όλοι αθώες περιστερές. Οι άνθρωποι που είχαν την ευθύνη για όλους αυτούς και που βαρύνονται με την επιλογή τους, έπρεπε να βγουν ατσαλάκωτοι. Πάλεψαν, μόχθησαν, έτρεξαν, έφτυσαν αίμα για να σωθεί η ΑΕΚ, αλλά δεν είναι αυτοί που την πήραν στο λαιμό τους. Αυτοί διοίκησαν σθεναρά και κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για να αποτρέψουν το μοιραίο. Όλες οι κινήσεις τους από το καλοκαίρι μέχρι και σήμερα έδειχναν ξεκάθαρα για πού το πήγαιναν το καράβι. Όχι μόνο είχαν προαποφασίσει να το στουκάρουν αλλά είχαν διαλέξει και την ξέρα που θα το έριχναν. Το θέμα είναι πόσοι και ποιοι απ' αυτούς ενεργούσαν συνειδητά και γνωρίζοντας πλήρως τη συνωμοσία που, κατά τον Χατζηχρήστο, εξυφαινόταν και πόσοι και ποιοι ήταν απλώς βλάκες που με την αγαθοσύνη τους εξυπηρέτησαν τα σχέδια των πρώτων έστω και εν αγνοία τους. Αυτό, αν έγιναν έτσι τα πράγματα, θα κληθούν κάποια μέρα να το πουν εκείνοι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα αλλά μέχρι στιγμής φοβούνται να μιλήσουν. Κάπως έτσι δεν θα μπορούσε να είναι το σενάριο που κατήγγειλες τότε Δημήτρη Χατζηχρήστο; Αλλά τι έγινε στη συνέχεια και δεν ξαναμίλησες γι' αυτό; Σε έπεισαν κάποιοι ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο; Ή μήπως επειδή γνώριζες για τα καλά τα σοβαρά προβλήματα της ομάδας και μη βλέποντας στον ορίζοντα κάποια πιθανή λύση ενστερνίστηκες κι εσύ τις απόψεις τους, πάντα χωρίς δόλο και για το καλό της ΑΕΚ; Γιατί ήσουν από τους λίγους που ήξεραν καλά ότι ο Βιντιάδης ήταν μούφα από την κορφή μέχρι τα νύχια.
 
Η δράση
 
Δημιούργησαν, λοιπόν, μια τεχνητή πόλωση μέσα στην ομάδα αμέσως μετά το ματς με τα Γιάννινα και ενώ το συγκεκριμένο παιχνίδι ουσιαστικά όλοι το είχαμε ξεγραμμένο. Τα φόρτωσαν όλα στον προπονητή και του έδειξαν με μεγάλη ευκολία την έξοδο. Είπαν να μη το ρισκάρουν, μη τυχόν και γίνει καμιά μαλακία και καταφέρει ο Γερμανός να σώσει την ομάδα στις δύο τελευταίες αγωνιστικές. Οι κατηγορίες; Επειδή ξέχεσε τους αδιάφορους παίκτες του, όταν ένιωσε το αίμα να ανεβαίνει στο κεφάλι του βλέποντας τον τρόπο που αγωνίζονταν στα Γιάννινα. Τον κατηγόρησαν ότι δεν έβαλε τον Ανάκογλου, αλλά ο Γερμανός αποδείχτηκε ότι έβλεπε λίγο μακρύτερα από όλους τους κοντόφθαλμους που πίστεψαν ότι η ΑΕΚ με 30 δανεικά χιλιάρικα είχε αγοράσει τον Μέσι των Βαλκανίων και ο κακός Γερμαναράς από εμπάθεια δεν τον χρησιμοποιούσε. Και ήρθε ο Δέλλας να το κάνει. Και κατάπιε το τυράκι αμάσητο ο Τραϊανός. Μα έβγαζε μάτια ότι δεν χωράνε μαζί Γκερέιρο και Ανάκογλου στην εντεκάδα. Το είχα γράψει κι αυτό, όχι λόγω μαντικής ικανότητας και πάλι, αλλά γιατί διάολε αρκεί να έχεις στο κεφάλι σου πέντε αράδες ποδοσφαιρικών γνώσεων για να το καταλάβεις. Μα δεν ήταν το μόνο τυράκι που κατάπιε ο Δέλλας αυτό. Από το πάθος του και τη θέλησή του να βοηθήσει την ομάδα δεν κάθισε να σκεφτεί ψύχραιμα μήπως κάποιοι τον θέλουν για να τον χρησιμοποιήσουν σαν άλλοθι. Το διαγραφόμενο δραματικό τέλος της ΑΕΚ ήταν αναμενόμενο ότι θα ξεσήκωνε τσουνάμι. Χρειαζόταν εδώ κάποιος με γερές πλάτες για να σταματήσει τη συσσωρευμένη οργή του κόσμου που θα ξεσπούσε αμέσως μετά το σφύριγμα της λήξης του αγώνα της ντροπής. Και ο Δέλλας έγινε άθελά του ανάχωμα στον κατακλυσμό. Δεν δημιουργεί άραγε ερωτήματα σε όλους, όπως δημιούργησε παρόμοια και στον Τραϊανό, γιατί μετά τη διακοπή του αγώνα σύσσωμη η διοίκηση της ΑΕΚ έσπευσε να εξαφανιστεί; Πού ήταν ο Δημητρέλλος και πού πήγε ο Μπρουσιανός όταν η ΑΕΚ έπρεπε να εκπροσωπηθεί από τη διοίκησή της εκείνη την κρίσιμη ώρα που ο διαιτητής αποφάσιζε να διακόψει οριστικά τον αγώνα με τον Πανθρακικό; Στη Βέροια που είχε γίνει το ίδιο όταν μπούκαραν οι οπαδοί του Άρη, την ομάδα της Θεσσαλονίκης την έσωσε ο πρόεδρος της Βέροιας, αλλά στα αποδυτήρια ήταν και οι παράγοντες του Άρη. Στη δική μας περίπτωση πού και γιατί εξαφανίστηκαν όλοι; Τι στο διάολο, ειδοποιημένοι ήταν για ότι θα συνέβαινε;
 
Τα ξεφτέρια και οι… Ταλιμπάν
 
Αλλά και για τον Μπουγαΐδη είχε τις επιφυλάξεις του ο Γερμανός. Όχι ότι δεν τον πίστευε σαν παίκτη, αλλά δεν τον θεωρούσε έτοιμο για την εντεκάδα. Μετά τη χτεσινή ερασιτεχνική γκάφα του υπερόπτη νεαρού, να μη ξεχάσουν οι μανατζαραίοι του να ειδοποιήσουν την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Τσέλσι να στείλουν σκάουτερ για να τον παρακολουθήσουν. Και η Έβερτον να κόψει τις μαγκιές που ήθελε να τον αποκτήσει μόνο με ένα εκατομμύριο. Τώρα θα πρέπει να χώσει βαθιά το χέρι στην τσέπη αν θέλει να προλάβει τους ανταγωνιστές της. Δεν γαμιόμαστε όλοι λέω εγώ μπας και καταφέρουμε να ασπρίσουμε; Όλα αυτά είναι δημιούργημα των κάφρων της δημοσιογραφίας που σπέρνουν θεσπέσιες κριτικές για να θερίσουν τη μίζα τους σε μια ενδεχόμενη μεταγραφή του εκάστοτε ανατέλλοντος αστέρα. Μόνο που τους φουσκώνουν σε τέτοιο βαθμό τα μυαλά που τα παιδάκια τρελαίνονται και νομίζουν ότι έγιναν Μπεκενμπάουερ από τα δεκαεννιά τους. Ο Λίνεν το περιέγραψε με τρεις λέξεις αυτό που συνέβαινε στην ΑΕΚ και στον περίγυρο που την είχε αγκαλιάσει ασφυκτικά και την οδηγούσε στον χαμό: "Θέατρο του παραλόγου". Τέλος πάντων, για πάμε τώρα στο ψητό. Είχα γράψει το Σάββατο ότι η ΑΕΚ υπήρχε περίπτωση να σωθεί ακόμα και με ήττα από τον Πανθρακικό. Λες και ήξερα τι θα συμβεί και ήθελα να ξορκίσω το κακό πριν μας χτυπήσει κατακούτελα. Αλλά, αν υπήρχε μια μικρή έστω πιθανότητα η ΑΕΚ να έκανε το θαύμα στο Περιστέρι και να έσωζε την παρτίδα, το αρχικό σχέδιο των διεστραμμένων εγκεφάλων που κρατούσαν την τύχη της στα χέρια τους, πάντα σύμφωνα με την εκδοχή του Χατζηχρήστου και όχι με την δικιά μου, πήγαινε περίπατο. Έπρεπε να αναλάβει άμεσα δράση κάποια ομάδα κρούσης ώστε να σβήσει και το τελευταίο ίχνος ελπίδας. Και τότε επιστρατεύτηκαν οι Ταλιμπάν. Μπούκαραν εκατό μαστουρωμένοι καραγκιόζηδες στον αγωνιστικό χώρο και στέρησαν από την ΑΕΚ την τελευταία της ελπίδα να καταστρέψει τα σχέδια εκείνων που την ίδια ώρα έφευγαν τρέχοντας από τις εξέδρες αφήνοντας μόνους τον προπονητή και τους παίκτες για να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά. Είναι τυχαίο ότι πήραν στο κυνήγι και χτύπησαν ποδοσφαιριστές; Πού ήταν η μαγκιά τους να πάρουν στο κυνήγι τους πραγματικούς υπαίτιους του κιτρινόμαυρου Τιτανικού; Έδειξαν κι αυτοί με τον τρόπο τους από ποιους πρέπει να αναζητηθούν οι ευθύνες για το ναυάγιο. Από τους ναύτες. Οι καπεταναίοι έπρεπε να μείνουν στο απυρόβλητο. Ο Τριτσώνης είχε επιστρατευτεί κι αυτός για να βάλει την τελευταία υπογραφή στον επικήδειο των πνιγμένων. Και το έκανε χωρίς να λάβει υπόψη του ότι σε άλλο ματς με παρόμοια εξέλιξη, κάποιος συνάδερφός του εξάντλησε όλα τα μέσα που διέθετε ώστε να προφυλάξει την ομάδα που βρέθηκε στην ίδια ακριβώς θέση με αυτή που βρέθηκε η ΑΕΚ την Κυριακή. Αυτό που έπρεπε να κάνει ο Τριτσώνης, αυτό έκανε. Και θα επιβραβευτεί γι' αυτό. Το σημειώνω για μερικούς αφελείς που πιθανόν να κοιμούνται ακόμα τον ύπνο του δικαίου και να πιστεύουν ότι μπορεί να τιμωρηθεί ή να του ζητηθούν ευθύνες για την απόφασή του. Κανονικά, αντί άλλης ανάρτησης, θα έπρεπε να ξαναβάλω εκείνη του Σαββάτου. Μέσες-άκρες έγραφα ότι φοβόμουν για όλα αυτά που θα συνέβαιναν σε όλους εμάς, χωρίς εμάς.
 
Πανθρακικός
 
Και δυο λόγια για τον Πανθρακικό. Ομάδα λεβέντικη, το είχα γράψει και μετά το παιχνίδι του πρώτου γύρου όταν μας είχε κερδίσει με 1-0. Τότε που και πάλι τα παπαγαλάκια της παραπληροφόρησης και του αποπροσανατολισμού προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι μας είχε αδικήσει η διαιτησία ενώ στην πραγματικότητα μας είχαν κερδίσει με το σπαθί τους. Που σημαίνει ότι αφού μας κέρδισαν δύο φορές και μάλιστα χωρίς να ιδρώσουν καθόλου, μάλλον έχουν καλύτερη ομάδα από τη δική μας, όσο και αν πονάει αυτό. Και χτες, παρ' όλους τους προπηλακισμούς που δέχτηκαν από τους τάχα μου αγανακτισμένους μαστούρηδες, προσπάθησαν να μη γίνουν αυτοί η αιτία για να διακοπεί το ματς. Είπαν στον διαιτητή ότι δέχονται να συνεχιστεί το πιαχνίδι και μάλιστα όχι για δυο-τρία λεπτά, αλλά για δώδεκα λεπτά που πραγματικά απέμεναν και που ήθελε ο Τριτσώνης να παιχτούν, με κίνδυνο να ισοφαριστούν και να χάσουν δυο πολύτιμους βαθμούς. Ο προπονητής τους, ο Δερμιτζάκης, το πάλεψε κι αυτός για να συνεχιστεί ο αγώνας και να μη καεί η ΑΕΚ από ενδεχόμενη διακοπή του. Και ο πρόεδρός τους επίσης. Μέχρι που έχασαν το αεροπλάνο της επιστροφής περιμένοντας μήπως και καταφέρει ο διαιτητής να ολοκληρώσει το παιχνίδι. Μάγκες με όλη τη σημασία της λέξης και άξια παραμένουν στη Σούπερ Λίγκα. Το αξίζουν πέρα για πέρα.
 
Διάλυση και ανασύνταξη χωρίς μαστούρηδες
 
Φτάσαμε στο παρά ένα από την εφαρμογή του σεναρίου που όλοι επιζητούσαν. Άλλοι κρυφά και άλλοι πιο φανερά. Ο Μελισσανίδης ήθελε λευκή σελίδα. Την έχει. Οι Παπαδονοτιάδες άλλο που δεν ήθελαν. Τώρα μπορούν να απεμπλακούν μία και καλή, παρά το γεγονός ότι ο Παππάς την είχε κοπανήσει ήδη. Ήξερε όμως καλά ότι το κόλπο με τους Supporters δεν ήταν ασφαλές 100%. Ο Νοτιάς, επίσης, μπορεί να παρέμενε στην ασφάλεια της Αμερικής, όμως δεν έπαυε να παραμένει ενεργά αναμεμειγμένος στα διοικητικά της ΑΕΚ κι ας είχε πάψει να βάζει δεκαράκι τσακιστό. Για να δούμε όμως αν πραγματικά έχουμε μπει στο στάδιο της εφαρμογής μιας τέτοιας ιδέας ή αν αδικούμε τους ανθρώπους που διοίκησαν την ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια και ειδικά φέτος, θα πρέπει να περιμένουμε να παρακολουθήσουμε τα επόμενα βήματα. Και το αμέσως επόμενο βήμα είναι να κηρυχτεί η πτώχευση της ομάδας. Αυτό θα σημάνει τον υποβιβασμό στην Γ' κατηγορία με το ΑΦΜ κάποιας άλλης ομάδας και την ταυτόχρονη απαλλαγή της ΑΕΚ από κάθε οικονομικό βάρος και υποχρέωση. Όποιος σπεύσει να με κατηγορήσει για συνομωσιολάγνο ας ανατρέξει στις δηλώσεις που είχε κάνει το φθινόπωρο ο Δημήτρης Χατζηχρήστος και που τις έχω χρησιμοποιήσει και πιο πάνω, τότε που είχε πει ότι "πολύ φοβάμαι ότι εξυφαίνεται σχέδιο υποβιβασμού της ΑΕΚ εκ των έσω". Κι αφού το γνώριζε ο αγαπητός Δημήτρης γιατί δεν έκανε κάτι για να το αποτρέψει παρά άφησε να χρησιμοποιηθούν μέλη τη οργάνωσης που προΐσταται για να επιτευχθεί αυτός ο αποτρόπαιος σκοπός; Πιστεύω ότι θα αντιλαμβάνεται πλέον ότι η τελευταία και μεγαλύτερη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει στην ομάδα που διατείνεται ότι αγαπάει, είναι σήμερα κιόλας να προβεί στη διάλυση αυτής της οργάνωσης. Δεν έχει λόγο ύπαρξης πια. Αργότερα, ίσως, μαζί με την ανάσταση της ΑΕΚ, να ξεπεταχτεί και κάποιο νέο οπαδικό κίνημα από ιδεολόγους και ρομαντικούς και όχι από νταβατζήδες και από μαστούρηδες. Αρκετά δεινά έχει συσσωρεύσει στην πλάτη της ΑΕΚ η συγκεκριμένη παρέα. Καλλιέργησε εδώ και χρόνια το μίσος μέσα στις τάξεις των ΑΕΚτζήδων, δηλητηρίασε τις καρδιές νέων παιδιών στρέφοντάς τα πότε κατά του Μπάγεβιτς, πότε κατά του Νικολαΐδη και πότε κατά όποιου δεν δεχόταν να παίξει το παιχνίδι της με τους όρους που υπαγόρευε αυτή. Την έπεφτε όποτε γουστάριζε σε ανθρώπους που θέλησαν να προσφέρουν στην ΑΕΚ, τρομοκρατώντας τους και συκοφαντώντας τους. Είναι νωπές ακόμα οι μνήμες από την επίσκεψη στα γραφεία του Πέτρου Παππά, όπου με υφάκι νταβά της Τρούμπας είπαν στην έντρομη κόρη του: "πες στον πατέρα σου να βγει να τα πούμε, σήμερα δεν θα τον δείρουμε!". Εκτόξευσαν τα πιο εμετικά συνθήματα που έχουν ακουστεί ποτέ στα γήπεδα όλου του κόσμου, όπως εκείνο που απηύθυναν προς τον Ντούσαν Μπάγεβιτς και τη γυναίκα του για συγκεκριμένο προσωπικό πρόβλημα που αντιμετώπιζαν, κάτι το οποίο για να το κάνει κανείς θα πρέπει να είναι τουλάχιστον υπάνθρωπος. Είπαν χαφιέ τον Νικολαΐδη, επειδή τους έδωσε, όταν με τις ενέργειές τους κινούνταν προς την κατεύθυνση της καταστροφής της ομάδας που κόπτονταν ότι υποστήριζαν. Και όλοι διαπιστώσαμε εκ των υστέρων πόσο κρίμα κι άδικο ήταν που τελικά ο Νικολαΐδης έκανε πίσω και δεν προχώρησε σ' αυτό το… "δόσιμο", ώστε να τους μπουζουριάσουν όλους και να γλιτώσει η ΑΕΚ από τις τόσες καταστροφές που στη συνέχεια της προκάλεσαν. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Μήπως εκείνο τον τελικό κυπέλλου με τον Ατρόμητο το 2011, που μας στέρησαν τη χαρά να πανηγυρίσουμε μαζί με τα παιδιά μας τον τελευταίο τίτλο της ομάδας μας μετά από τόσα χρόνια που είχαμε στη στέρηση και στην ανομβρία; Το παιχνίδι με τον Άρη στο Βικελίδης που ο ανεγκέφαλος έβγαλε το πιστόλι των κροτίδων και άρχισε να ρίχνει προς την αντίπαλη εξέδρα και τελικά ισχυρίστηκαν ότι κανείς τους δεν τον είδε για να τον αποτρέψει; Την καταστροφή της Λειβαδιάς και το κάψιμο του βαν του ΣΚΑΪ που ήταν και το κερασάκι στην τούρτα για να τα πάρει ο Νικολαΐδης και να αποφασίσει να τους στείλει αδιάβαστους; Την καταστροφή του πλοίου "Ιεράπτερα" όταν πήγαιναν για τον τελικό του κυπέλλου στην Κρήτη; Το πούλημα του Μελισσανίδη όταν ήταν έτοιμος να μπει στην Ερασιτεχνική; Την ανάμιξή τους στην ΕΡΑ και την ανάληψη του μπάσκετ το οποίο και διέλυσαν οδηγώντας το στη Β' κατηγορία; Τα κολλητιλίκια με τον Μάκη Ψωμιάδη και τα χαρτζιλικώματα που τους έκανε; Την κατάληψη των γραφείων της ΠΑΕ στην Κηφισίας ή μήπως την πιο πρόσφατη στα Σπάτα; Ή να θυμηθούμε τον διά της βίας εξαναγκασμό των ποδοσφαιριστών να αφήσουν τα αυτοκίνητά τους και να πάνε στο γήπεδο με ταξί; Ή μήπως αυτό το τελευταίο όπου στέρησαν την ομάδα από την έσχατη ελπίδα της να αποφύγει τη μεγαλύτερη ντροπή της ιστορίας της που είναι ο υποβιβασμός της; Και τι έχουν να αντιπαραθέσουν σε όλα αυτά; Ότι αυτοί δεν κάθονται στον καναπέ τους και ακολουθούν την ομάδα με κρύα και βροχές όπου κι αν παίζει. Σιγά το κατόρθωμα μωρέ. Γι' αυτό είναι οι οπαδοί. Για να ακολουθούν και να ενισχύουν την ομάδα τους και όχι για να την καταστρέφουν. Μήπως θέλουν και βραβείο επειδή πηγαίνουν εκδρομές και παρακολουθούν την ομάδα τους και τις περισσότερες φορές μάλιστα τζάμπα; Και γιατί όλα αυτά ρε μάγκες; Για να πάρετε και την ΠΑΕ στα χέρια σας και να καλοπεράσει όπως και το μπάσκετ; Χατζηχρήστο, έχεις την τελευταία σου ευκαιρία να μη μείνεις στην ιστορία σαν ο απόλυτος καταστροφέας της ΑΕΚ μαζί με το παρεάκι που προστάτευες και συνεργαζόσουν μαζί του. Τελείωσέ το σήμερα κιόλας το φάντασμα της παλιάς Ορίτζιναλ. Αυτό το έκτρωμα δεν έχει καμία σχέση με την Θύρα 21 που ανάμεσά της μεγαλώσαμε και ανδρωθήκαμε όλοι οι ΑΕΚτζήδες.
 
Ελπίδα ή διασυρμός;
 
Στο μεταξύ παίζουν κάποια σενάρια που στηρίζονται έμμεσα ή άμεσα από διάφορους φορείς της πολιτείας. Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης πήρε θέση ήδη λέγοντας ότι δεν ευθύνεται η ΑΕΚ για τα επεισόδια αλλά η αστυνομία. Το περίεργο είναι ότι κανείς από τη διοίκηση δεν έχει κάνει την παραμικρή δήλωση αν προτίθεται η επίσημη ΑΕΚ να κρατήσει κάποια υπερασπιστική γραμμή και αν είναι μαχητό το ενδεχόμενο να πέσει στα μαλακά και να μη της αφαιρεθούν βαθμοί ώστε να μπορέσει να παίξει το τελευταίο της χαρτί στο παιχνίδι με τον αδιάφορο Ατρόμητο. Η ΑΕΚ θα μπορούσε να βρει πολλούς υποστηρικτές σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Πρώτα-πρώτα υπάρχει το δεδικασμένο σε αγώνα Πανιωνίου-Ολυμπιακού επί Κόκκαλη όπου ενώ διεκόπη το παιχνίδι ο Ολυμπιακός δεν τιμωρήθηκε ποτέ και δεν υπέστη καμία κύρωση. Έπειτα υπάρχει το περιστατικό στη Βέροια όπου για ανάλογα επεισόδια ο διαιτητής δέχτηκε να συνεχιστεί το παιχνίδι και φυσικά ο Άρης, του οποίου οι οπαδοί είχαν δημιουργήσει τα επεισόδια, δεν υπέστη ούτε τιμωρία της έδρας του! Ακόμα, η ίδια η ΑΕΚ, πέρυσι στην Τούμπα, δέχτηκε να ξαναβγεί από τα αποδυτήρια και ενώ είχε διακοπεί λόγω επεισοδίων το παιχνίδι, προκειμένου να μην τιμωρηθεί ο ΠΑΟΚ, γεγονός που της το αναγνώρισε ο κόσμος και χειροκρότησε τους παίκτες της και φυσικά ο διαιτητής είχε συναινέσει και τότε να συνεχιστεί το ματς για να μην υπάρξουν συνέπειες για τον γηπεδούχο. Μόνο ο Τριτσώνης δεν δέχτηκε κάτι τέτοιο, εντελώς περιέργως και ενώ και οι αντίπαλοι ήθελαν να συνεχιστεί το παιχνίδι, αλλά και το γήπεδο είχε καθαριστεί και δεν υπήρχε ψυχή στον αγωνιστικό χώρο. Το κακό είναι ότι πλην του Δέλλα και του Κωστή, κανείς άλλος δεν βρέθηκε να πιέσει τον διαιτητή να μη διακόψει οριστικά τον αγώνα. Κανείς από την διοίκηση εννοώ και ακόμα κι ο Δέλλας που το έκανε δεν είχε αρμοδιότητα αφού δεν διαθέτει άδεια προπονητή και παρανόμως είχε μπει στα αποδυτήρια! Θίγονται πολλοί είναι αλήθεια, από τον υποβιβασμό της ΑΕΚ και πολύ περισσότερο από μια ενδεχόμενη πτώχευσή της. Αρχικά ο ΟΠΑΠ και η NOVA που θα απολέσουν τεράστιο μερίδιο από τα έσοδά τους. Στη συνέχεια οι υπόλοιπες ομάδες που θα δουν να μειώνονται σημαντικά τα έσοδά τους από τη NOVA, αφού υπάρχει ρήτρα που λέει ότι σε περίπτωση μη συμμετοχής ενός εκ των Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, το ποσό που θα καταβάλλεται στις ομάδες θα είναι μειωμένο κατά 10%. Το ποσοστό της μείωσης ενδέχεται να μεγαλώσει κι άλλο αφού η ΑΕΚ φέτος βρίσκεται σταθερά μεταξύ δεύτερης και τρίτης θέσης σε εισιτήρια από όλες τις ομάδες της Σούπερ Λίγκας. Και φυσικά ο μεγάλος χαμένος θα είναι το ελληνικό Δημόσιο, αφού αν πτωχεύσει η ΑΕΚ χάνει οριστικά και αμετάκλητα πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ που είναι οι οφειλές της ΑΕΚ από φόρους, ποσό που ουσιαστικά όμως αγγίζει τα 150 εκατομμύρια ευρώ επειδή καταπίπτει η ρύθμιση του άρθρου 44 με το οποίο είχε απαλλαγεί η ΑΕΚ για ένα μεγάλο μέρος της οφειλής της. Και το συγκεκριμένο σημείο δεν αφορά μόνο το ελληνικό Δημόσιο αλλά εμπλέκεται και η Τρόικα, η οποία δεν θα ήθελε να χαθεί ένα τόσο σημαντικό έσοδο από τα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου. Αν, λοιπόν, το φέρουν από εδώ, το φέρουν από εκεί και τελικά η ΑΕΚ δεν τιμωρηθεί και πάει στο Περιστέρι μεταμορφωμένη σε… Άρης της προ-προηγούμενης αγωνιστικής και φύγει από εκεί μέσα με το διπλό και ταυτόχρονα ο Παναθηναϊκός κερδίσει τη Βέροια, όπως είναι και το φυσιολογικό για να μη φάνε ξύλο οι παίκτες του από τους οπαδούς τους που τη μία Κυριακή δάγκωναν μέσα στο Καραϊσκάκης και την επόμενη τους κουτσούλισε η Βέροια, τότε η ΑΕΚ σώνεται και πέφτει η Βέροια. Και εδώ μπαίνει η διαφορετικότητα του ΑΕΚτζή. Αν ρωτήσεις 100 τέτοιους τι προτιμάνε, να σωθεί με αυτό τον τρόπο η ΑΕΚ ή να πέσει από τώρα στην Γ' κατηγορία και να εξυγιανθεί, οι 95 θα σου απαντήσουν το δεύτερο. Αυτό φυσικά θα βολέψει όσους ονειρεύονται λευκές σελίδες και απεργάζονται σχέδια αναίμακτης μετάβασης σε μια τέτοια διαδικασία. Όμως, τελικά, πρέπει να αποφασίσουμε όλοι τι θέλουμε. Την παρούσα αρρωστημένη κατάσταση για τα επόμενα 6 τουλάχιστον χρόνια μέχρι να καταφέρουμε να ξεχρεώσουμε -αν το καταφέρουμε ποτέ- ή το ηλεκτροσόκ των δύο χρόνων που όμως θα αφήσει χαραγμένη τη ρετσινιά στην ιστορία μας; Και μήπως δεν θα είναι ρετσινιά αν κοροϊδέψουμε κάποια άλλη ομάδα κι αν αποδεχτούμε να σωθούμε με τρόπους τους οποίους αποστρεφόμαστε; Θα μου πει κανείς και η Βέροια την έκανε την κουτσουκέλα της όταν μεταμορφώθηκε ξαφνικά σε Μπάρτσα και φιλοδώρησε με 5 γκολ τον Πλατανιά του Αναστασιάδη, ενός προπονητή λάτρη της ορθής αμυντικής λειτουργίας. Σωστό κι αυτό, δεν λέω. Άλλωστε την πουστιά με πουστιά την πολεμάς στους επικίνδυνους καιρούς που διάγουμε. Πάντως, αν θέλουμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικοί, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι φέτος είμαστε η τρίτη χειρότερη ομάδα του πρωταθλήματος πάνω από Κέρκυρα και Άρη. Άρα δικαίως βρισκόμαστε στη θέση που βρισκόμαστε. Ναι ρε ΑΕΚΟΡΑΜΑ, αλλά όπως τα λες ο Άρης ήταν χειρότερη ομάδα από εμάς. Στα σημεία ναι, ήταν. Όμως μεταξύ μας φέραμε και τις δυο φορές ισοπαλία με το ίδιο σκορ, 1-1. Πιάστε το αυγό και κουρέψτε το. Ας αποφασίσουμε τι θέλουμε αλλά γρήγορα όμως. Δεν έχουμε πολύ καιρό. Τα λαμόγια ένθεν κακείθεν απλώνουν τα βρωμερά σχέδιά τους πάνω στον χάρτη. Τα περισσότερα απ' αυτά τα σχέδια μας περιλαμβάνουν ως τελειωμένους. Έχουμε καμιά ελπίδα να τα διαψεύσουμε; Και το κυριότερο: Θέλουμε κάτι τέτοιο;

10 σχόλια:

KANTHAR0S είπε...

Με όλο το σεβασμό στο πρόσωπό σου και καθώς κατανοώ την εύθραστη ψυχοσύνθεσή σου, δηλώνω ότι ο Άρης δεν ήταν χειρότερη ομάδα από την ΑΕΚ. Μιλάω καθαρά αγωνιστικά.

Επίσης, μην συγκρίνεις την μπούκα δέκα οπαδών του Άρη στο ματς με την Βέροια, οι οποίοι γύρισαν μετά από δυο λεπτά στις θέσεις τους, με αυτό το πράγμα που έγινε στο ΟΑΚΑ.

Γράφεις και πολλά, ρε μπαγάσα, και δεν μπορώ να τα σχολιάσω όλα. όπως, για παράδειγμα, την αγορά ΑΦΜ και την εμπλοκή του Μελισσανίδη ή υπόνοιες ότι ο Άρης εστησε το ματς. Πραγματικά πιστεύεις κάτι τέτοιο; Την τύχη στα χέρια σου κρατούσες.

BALADEUR είπε...

Σε θαυμάζω που έχεις την όρεξη και την διάθεση να γράφεις σεντόνι μετά τα χθεσινά...

ΑΕΚΟΡΑΜΑ είπε...

@ KANTHAROS

Δεν χρειάζεται σεβασμός μεταξύ μας. Εγώ σαν φίλο σε βλέπω. Και επειδή σε βλέπω έτσι θα σου πω ανοιχτά ότι τα ίδια σκατά ήταν και η ΑΕΚ και ο Άρης. Και όταν λέω ότι κάπου στα σημεία και ο ένας και ο άλλος μπορεί να θεωρηθεί ελαφρά καλύτερος, εννοώ ότι στα Γιάννινα π.χ. εσύ πήρες το 2-2 κι εγώ έχασα με κάτω τα χέρια. Ή αντίθετα στη Βέροια εσύ έφτυσες αίμα και έχασες κι εγώ έριξα τέσσερα με περίπατο. Από ματς σε ματς κρίνονταν οι μικροδιαφορές μας. Στα μεταξύ μας παιχνίδια δε όλα ισόπαλα ήταν. Ακόμα και οι αδικίες. Καλά, το δικό μας γκολ-οφσάιντ του Πετρόπουλου έβγαζε λίγο περισσότερο μάτια :-)

Η μπούκα δέκα οπαδών στη Βέροια (που δεν ήταν δέκα) έγινε τέσσερις (4) φορές!!! Και κάθε φορά το παιχνίδι άρχιζε πάλι και καλά έκανε. Θυμάσαι ότι το είχα γράψει και τότε και είχα πει μπράβο στον Παππά για τον τρόπο που αντιμετώπισε το ματς. Τα παιχνίδια πρέπει να κρίνονται μέσα στα γήπεδα και όχι να τα κάνουν μπουρδέλο όποτε θέλουν δέκα ή εκατό (δεν έχει και μεγάλη σημασία) μαλακισμένα. Είχα πει δε ότι θα ήταν μεγάλη αδικία για τον Άρη ακόμα και αν του τιμωρούσαν την έδρα σε ένα τόσο κρίσιμο σημείο του πρωταθλήματος. Στον τελικό του 2011 είχαν γίνει σημεία και τέρατα και δεν τίναξε το παιχνίδι στον αέρα ο Κάκος.

Ίσως κάποια μέρα να πρέπει να συμβιβαστούμε και να δεχόμαστε πιο εύκολα να εφαρμόζονται οι νόμοι, οι οποίοι θυμίζω είναι ίδιοι είτε μπει ένας οπαδός μέσα είτε διακόσιοι, αν οι προθέσεις τους δεν είναι και οι καλύτερες.

Για την αγορά ΑΦΜ και την εμπλοκή Μελισσανίδη, πιστεύω ότι είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Δεν σημαίνει ότι αν η ΑΕΚ αγοράσει ΑΦΜ και πέσει στην Γ' κατηγορία θα την πάρει απαραίτητα ο Μελισσανίδης. Άλλωστε τον μελισσούλα εγώ τον θεωρώ μεγάλο φαφλατά. Η αρχή του κακού στην ΑΕΚ από αυτόν ξεκίνησε όταν πούλησε την ομάδα στον Τροχανά. Από τότε σε καμία κρίσιμη στιγμή της ΑΕΚ δεν έδωσε το παρόν. Όλο λόγια ήταν πάντα κι από κοκό τίποτα. Άμα ήθελε να βοηθήσει την ομάδα θα το είχε κάνει χίλιες φορές. Δεν λέω να πληρώσει για χρέη που δεν δημιούργησε αλλά είχε πολλούς τρόπους να βοηθήσει αν το ήθελε. Απλά εκμεταλλευόταν πάντα την καψούρα του ΑΕΚτζή και έκανε το εφέ του στις εφημερίδες που τον έγλειφαν.

Πού υποννοώ βρε ότι έστησε παιχνίδι ο Άρης; Μπας και έχεις τη μύγα και μυγιάζεσαι; χα, χα, χα... Λες για εκεί που γράφω ότι και να τα έστησαν τα ματς καλά ξηγήθηκαν; Ε, αυτό το πιστεύω και το λέω αλλά δεν σημαίνει ότι απαραίτητα τα έστησαν κιόλας. Κοίτα, όταν ο Αστέρας κατεβαίνει με αναπληρωματικούς και σου στήνει κώλο, δεν σημαίνει ότι έστησες εσύ κανένα ματς. Σου δίνει χείρα βοηθείας και εσύ απλά την πιάνεις. Ας το κάνουν και οι υπόλοιποι. Ποιος πνιγμένος δεν θα πιάσει ένα χέρι που του δίνουν από τη στεριά; Το ότι του έβαλες πέντε γκολ δεν σημαίνει ότι τον έστησες. Έτσι όπως κατέβηκε εκείνος και λίγα του έβαλες. Όμως η Βέροια μη μου πεις ότι ξαφνικά έγινε Μπαρτσελόνα και έριξαν πέντε στον Πλατανιά. Και κατά περίεργη σύμπτωση υπήρχε σενάριο ισοβαθμίας που η Βέροια σωνόταν μόνο αν κέρδιζε τον Πλατανιά με 5-0! Τυχαίο; Δε νομίζω.
>>>>>>>

ΑΕΚΟΡΑΜΑ είπε...

@ KANTHAROS

>>>>>>
Έχουν δει τα μάτια μου σημεία και τέρατα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν μπορώ να πάψω να είμαι υποψιασμένος όσο καλοπροαίρετος κι αν θέλω να είμαι. Θυμάσαι που επέμενα ότι ο Άρης θα πάρει και τα τρία τελευταία παιχνίδια; Τι εννοούσα; Ότι θα τα έστηνε; Δεν είμαι και ο Κάλχας για να βλέπω στο μέλλον αλλά δεν θεωρώ ότι είναι σε θέση ο Άρης να στήσει τίποτα. Απλά ξέρω έναν προς έναν τους παράγοντες των ομάδων και τον πιθανότερο τρόπο που θα αντιδράσουν απέναντι στον κάθε αντίπαλο. Ξέρω τις σχέσεις που έχουν μεταξύ τους. Ο Σκόνδρας έχει καλές γνωριμίες και καλές σχέσεις με τους περισσότερους αλλά δεν σημαίνει αυτό ότι θα βγει στη γύρα ψάχνοντας βαθμούς. Αυτά τα πράγματα άλλωστε δεν γίνονται ζητιανεύοντας. Κάποιοι προσφέρονται να βοηθήσουν μερικές φορές και μόνο αν αυτό κρίνεται απαραίτητο για την επιβίωση μιας ομάδας. Και φυσικά πάντα με το απαραίτητο αντάλλαγμα στο εγγύς μέλλον. Και πάντα φιλικά. Με το χαμόγελο. Δεν παίζει στήσιμο όπως το εννοείς και δε πασσάρονται τσάντες με πακέτα. Αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Υπάρχουν και οι καλές σχέσεις μεταξύ των προπονητών και οι μεταξύ τους χάρες. Τι να κάνουμε, λυπάμαι που αν και ρομαντικός κι εγώ, αναγκάζομαι να σου χαλάσω την ιδανική εικόνα που έχεις για το ποδόσφαιρό μας αλλά αυτό ήταν πάντα και αυτό είναι και σήμερα. Οι μέθοδοι μόνο αλλάζουν με τα χρόνια. Εξελίσσονται οι Έλληνες παράγοντες. Και αυτά που λέω αφορούν ΟΛΕΣ τις ομάδες και όχι μερικές. ΟΛΕΣ! Ο Πανόπουλος έχει κανένα λόγο να σκιστεί να σε κερδίσει; Τώρα που πέφτει η ΑΕΚ δεν έχει και κανένα λόγο να κάτσει να χάσει όμως. Αν κινδύνευες όμως και ακροβατούσες τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Ο Σπανός τώρα που έδεσε την πεντάδα έχει κανένα λόγο να κερδίσει την ΑΕΚ; Αν όμως η ΑΕΚ πέσει οπσωσδήποτε και λόγο τιμωρίας δεν έχει και κανένα λόγο να μη τη νικήσει για να βουλώσει στόματα. Έτσι παίζεται το παιχνίδι αδερφέ.

Όσο για το τι κρατούσε η ΑΕΚ στα χέρια της μη με αναγκάσεις τώρα να γίνω κακός. Βασικά εμένα δεν μου φταίει κανένας άλλος για το κατάντημα της ομάδας μου. Και το παιχνίδι με τις αλλαξοκολιές δεν το ανακάλυψα φέτος που έτυχε να κινδυνεύσω εγώ. Παλιά ιστορία είναι. Η απόλυτη ευθύνη για τον υποβιβασμό της ΑΕΚ είναι των ανθρώπων που την διοικούσαν. Κανενός άλλου. Μην ανησυχείς και δεν βλέπω φαντάσματα. Άσχετα με το πώς παίζεται το παιχνίδι την ΑΕΚ δεν την έριξε κανένας άλλος παρά μόνο οι άνθρωποι που είχαν τις τύχες της στα χέρια τους. Ούτε ο Άρης, ούτε ο Πανθρακικός, ούτε ο Δρακουμέλ Μαρινάκης γιατί του έκλεβε τα πρωταθλήματα. Αυτά είναι γιά κάτι χαϊβάνια δικούς μας σαν κι αυτούς που έκαναν το ντου στο ΟΑΚΑ χτες.

Συγγνώμη που γράφω πολλά αλλά είχαν μαζευτεί και πολλά μέσα μου... Άλλωστε μάλλον είναι από τα τελευταία που γράφω. Εγώ με την ΑΕΚ στη Β' κατηγορία δεν συμβιβάζομαι όπως δεν το έκανα και με το μπάσκετ. Με είδες να γράφω ποτέ μια αράδα για το μπάσκετ από τότε που το κατάντησαν ρεντίκολο;

ΑΕΚΟΡΑΜΑ είπε...

@ ΒBALADEUR

Καμία όρεξη σε πληροφορώ δεν έχω. Απλά είχα μαζέψει πολλά μέσα μου και κάπου έπρεπε να τα βγάλω. Όταν βλέπεις μια χιονοστιβάδα να έρχεται και τους άλλους να έχουν γυρισμένη την πλάτη δεν σου έρχεται η επιθυμία να τους φωνάξεις να τρέξουν; Κι αφού δεν το κάνω κάπου που να ενοχλήσω τους άλλους, παρά μόνο στο δικό μου μπουζούκι, που μόνο όποιος γουστάρει να με διαβάσει μπαίνει, αισθάνομαι ήσυχη τη συνειδήσή μου ότι δεν τα πρήζω σε κανέναν... Άλλωστε, όπως είπα και στον Κάνθαρο, δεύτε τελευταίον ασπασμό σύντομα... Τι να κάνω μετά; Να γράφω με την ΑΕΚ στην Β' ή στην Γ' κατηγορία; Δεν λέει...

KANTHAR0S είπε...

Προς Θεού! Μην ζητάς συγγνώμη για την έκταση του κειμένου. Σε διάβασα με προσοχή και μπορώ να ότι σε γενικές γραμμές συμφωνώ με αυτά που γράφεις.

Μπορεί να διαφωνώ για τις θρυλούμενες πολλαπλές μπούκες των Αρειανών στη Βέροια, όπου μέχρι κι ο σπίκερ αναρωτιόταν γιατί ο διαιτητής διέκοπτε το ματς, αφού δεν έβλεπε οπαδούς του Άρη στον αγωνιστικό χώρο. Όπως διαφωνώ και με τις καλές σχέσεις που λες ότι έχει ο Σκόρδας με άλλες ΠΑΕ, για τον απλό λόγο ότι δεν έχει. Αλλά δεν έχουν σημασία αυτά. Η ουσία των πραγμάτων, επαναλαμβάνω, είναι ότι τα γράφεις σωστά και νηφάλια.

Ξέρω τι ποδόσφαιρο έχουμε. Ξέρω τι παράγοντες έχουμε. Ξέρω τι οπαδούς έχουμε. Και κάποια στιγμή θα πρέπει να εφαρμόζονται, όπως λες, οι νόμοι και οι κανονισμοί. Με συνέπεια. Αξιοκρατία και ισονομία. Διότι σε αυτό το άμοιρο ποδόσφαιρο έχουμε δει απίστευτα πράγματα.

Να σου πω και κάτι; Πες ότι η ΑΕΚ είχε σωθεί και μαθηματικά. Θα άλλαζε κάτι ως προς την τραγικότητα της διοίκησης; Που κρατάει αυτό το παραμύθι με τον Βιντιάδη; Που αλλάζει τον Λίνεν για να φέρει τον Δέλλα; Που ξεκινάει τη σεζόν με το καταστροφικό δίδυμο Βλάχος - Τσάρτας; Θα άλλαζαν οι οπαδοί που πήγαιναν και έκαναν κατάληψη στα Σπάτα; Τότε γιατί τα θυμηθήκαμε όλα αυτά τώρα που μπούκαραν στο γήπεδο; Το γράφω αυτό επειδή διαβάζω αναλύσεις επί αναλύσεων για το τι φταίει από δημοσιογράφους και ρεπόρτερ που γράφανε ''τα περάσαμε όμορφα'' και ξαφνικά μετατράπηκαν σε δικαστές.

Για την αγορά ΑΦΜ εγώ δεν συνδέω τίποτα. Οι φήμες λένε ότι ο Μελλισανίδης θα μπει στην ΠΑΕ, θα αγοράσει νέο ΑΦΜ και ξανά προς την δόξα τραβά. Να συ πω ποια είναι η άποψή μου; Παπάρια μάντολες. Ποιος γνήσιος οπαδός θέλει να παίζει με ΑΦΜ άλλης ομάδας; Αν δεν μπορεί μια ανώνυμη εταιρία να βάλει τάξη στα του οίκου της να διαλυθεί. Ακόμα κι αν πρόκειται για την Αρειανάρα. Διότι βλέπουμε μεγάλες ομάδες να διοικούνται από μικρούς παράγοντες. Κι αυτό ισχύει περισσότερο στην περίπτωση της ΑΕΚ, ως μεγαλύτερο μέγεθος, από τον Άρη.

Τέλος, όπως έχω πει πολλές φορές, ο Άρης και στην Ω' Εθνική να πάει, εγώ θα είμαι. Μπορεί, σε μια τέτοια περίπτωση, να μην γράφω στο blog για τον Άρη, αλλά δεν θα πάψω να τον παρακολουθώ. Μου αρέσει ως χόμπι, βρε παιδί μου! Και πιστεύω ότι κι εσύ μπορεί να μην γράφεις, αλλά θα ρίχνεις κλεφτιές ματιές. Τις ομάδες με κόσμο μην τις φοβάσαι. Κι αν βάλουν και μυαλό, ακόμα καλύτερα.

ΑΕΚΟΡΑΜΑ είπε...

@ KANTHAROS

Καλημέρα!

Αυτό είναι που πονάει. Η έλειψη ισονομίας. Ή εφαρμόζεται για όλους ο νόμος ή κάνεις τα στραβά μάτια για όλους, αν ξεκινήσεις να τα κάνεις για έναν. Και θυμάσαι τι είχε γίνει σ' εκείνο το περιβόητο παιχνίδι Πανιώνιος-Ολυμπιακός που είχε διακοπεί λόγω επεισοδίων των φιλάθλων του γαύρου, όταν είχε βγει ο Κόκαλης και είχε πει ότι τα παιχνίδια κερδίζονται στα γήπεδα και όχι στις αίθουσες δικαστηρίων! Και φυσικά δεν τιμωρήθηκε ο γαύρος. Άλλο αν μετά ο ίδιος άνθρωπος στις αίθουσες των δικαστηρίων έκλεψε το καθαρό πρωτάθλημα που είχε κερδίσει η ΑΕΚ μέσα στα γήπεδα το 2008.

Και ξέρεις τι μου τη δίνει περισσότερο; Που βγαίνουν σήμερα οι γαύροι και το παίζουν τιμητές των πάντων. Που πανηγυρίζουν για τον υποβιβασμό της ΑΕΚ ή ζητάνε τα ίδια και για τον Άρη επειδή, λένε, αυτές οι ομάδες ζουν παρασιτικά και εις βάρος των υπολοίπων! Ποιοι τα λένε αυτά; Οι οπαδοί της πιο κρατικοδίαιτης ομάδας που υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα. Της ομάδας με τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που έχουν γίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Της ομάδας που επιστράτευσαν μέχρι και νομοσχέδιο στη Βουλή για να την σώσουν και να ρίξουν τα τεράστια χρέη της που είχε δημιουργησει η παρεούλα Κοσκωτά-Σαλιαρέλη στις πλάτες του ελληνικού λαού για να έρθει ο Κόκκαλης να την πάρει καθαρή και αμόλυντη σαν παρθένα. Αλλά αυτά τα ξεχνάνε και χαίρονται που θα πέσει η ΑΕΚ ή ο Άρης, επειδή, λένε, έχουν χρέη και οι ίδιοι αισθάνονται κορόιδα. Δηλαδή όλοι εμείς, οι υπόλοιποι, πόσο μαλάκες νιώσαμε όταν χαρίστηκαν τα υπέρογκα χρέη του Ολυμπιακού; Και να σου πω και κάτι; Τι φταίνε οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ, του Άρη, αν πέρασαν λαμόγια και καταχρεέωσαν τις ομάδες τους; Γι' αυτό υπάρχει η πολιτεία, για να τους συλαμβάνει, να τους δικάζει και να παίρνει πίσω τα κλεμμένα. Οι ομάδες και οι φίλαθλοι τα έκλεψαν και τιμωρούνται; Τον Ψωμιάδη τόσα χρόνια τον κωλογλείφουν αντί να τον έχουν χώσει στη φυλακή από χρόνια και να του έχουν δημεύσει την περιουσία υπέρ του ελληνικού Δημοσίου. Αλλά για τις απάτες του Ψωμιάδη είναι πιο εύκολο να πληρώσει η ομάδα που είναι απρόσωπη. Επειδή ο Ψωμιάδης έμεινε καθαρός με το χρήμα άφθονο στις τσέπες και λάδωσε όποιον μιλούσε ελληνικά και σλάβικα.

Και σήμερα όμως το ίδιο πάει να γίνει. Δεν είναι τόσο απλό αυτό που συμβαίνει με την περίεργη αντιμετώπιση της ΑΕΚ από τον Τριτσώνη. Υπάρχουν τεράστια συμφέροντα. Ο Ψωμιάδης, αν πέσει η ΑΕΚ και πτωχεύσει, δεν υποχρεούται να πληρώσει φράγκο, το ξέρεις; Γιατί να μην έχει λαδώσει μερικά λαμόγια μέσα από την ομάδα και έξω απ' αυτήν, για να κάνουν τα πάντα για να την ρίξουν και να γλιτώσει αυτός τα 80 εκατομμύρια που πρωτόδικα του έχουν επιδικαστεί; Το κράτος δεν ήξερε ότι μπορούσε να του κατάσχει την περιουσία μέχρι του ποσού που χρωστούσε η ΑΕΚ στο ελληνικό Δημόσιο; Το ήξερε. Γιατί δεν το έκανε;

Ξέρεις επίσης ότι από τους σημερινούς πολλοί θα εξακολουθήσουν να είναι υπόλογοι και θα συνεχίσουν να διώκονται για τα χρέη της ΑΕΚ ακόμα κι αν η ομάδα πέσει και αλλάξει ΑΦΜ; Με την πτώχευση η ομάδα καθαρίζει και ξεκινάει από το μηδέν. Όχι τα πρόσωπα. Άρα ο από πάνω συλλογισμός μου έρχεται και κουμπώνει με την γνώση του κινδύνου των σημερινών μετόχων ή διευθυνόντων συμβούλων της ΑΕΚ. Εύκολα τους καθαρίζει ο Ψωμιάδης με καμιά δεκάρα εκατομμύρια αν πρόκειται εκείνος να γλιτώσει τα 80 και να αποδοθεί καθαρός στην κοινωνία. Άλλωστε για τα στημένα έχει ήδη αθωωθεί.

Τίποτα δεν θα άλλαζε αν είχε σωθεί η ΑΕΚ αγωνιστικά. Αλλά άστην να ελπίζει μέχριο το τελευταίο δευτερόλεπτο όπως το έκανες με όλους. Για τους φιλάθλους της, όχι για τα λαμόγια που την διοικούν. Ο κόσμος το δικαιούται. Όλοι έχουν δικαίωμα στην ελπίδα. Δεν ζητάει κανείς ξεχωριστή μεταχείριση. Να ισχύσει απλά ότι ίσχυσε και με τους άλλους που αντιμετώπισαν παρόμοιες καταστάσεις. Γιατί αν η μπούκα 100 κάφρων έκρινε την τύχη των ομάδων, ποιος σου λέει ότι δεν θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή 100 εγκάθετοι φορώντας τα διακριτικά μιας ομάδας να την ρίχνουν όποτε το γουστάρουν στα τάρταρα; Για τους δικούς τους λόγους κάθε φορά.
>>>>>>

ΑΕΚΟΡΑΜΑ είπε...

@ KANTHAROS

>>>>>>>>>>>>>>>>

Στην ΑΕΚ ξέρουμε ότι και να μείνουμε στην κατηγορία μας περιμένει τεράστιος γολγοθάς τα επόμενα χρόνια. Αλλά δεν μπορεί κανείς να μας καταδικάζει με το έτσι θέλω. Είναι άδικο. Ας μας αφήσουν στη μίρλα μας να το κουτσοπαλεύουμε και να γίνουμε Λεβαδειακός και Πλατανιάς. Θα το έχουμε διαλέξει μόνοι μας τουλάχιστον, δεν θα μας το έχουν επιβάλει άλλοι.

Και να σου πω και κάτι; Δεν είναι άδικο επίσης, μια ομάδα να καθαρίζει έτσι απλά αλλάζοντας ΑΦΜ και σε δυο χρόνια, καθαρή πλέον, να έρχεται και να κάνει πρωταθλητισμό; Αυτά βλέπουν τα λαμόγια και τρώνε με χρυσά κουτάλια στεγνώνοντας τις ομάδες και μετά επιστρέφουν να τις.. ξανασώσουν. Εμείς στην ΑΕΚ πρώτοι κοροϊδεύαμε τον Νέο Πανιώνιο και τις ομορφιές που έγιναν εκεί σε ένα βράδυ. Και χωρίς υποβιβασμό παρακαλώ! Και ο Πανιώνιος κουνιέται σήμερα ενώ θα έπρεπε να έχει χαθεί προ πολλού στις ερασιτεχνικές κατηγορίες. Κανείς καθαρός στην ΑΕΚ δεν θέλει τη λύση του νέου ΑΦΜ. Ο κόσμος ανατριχιάζει και μόνο με την ιδέα.

Σωστά τα λες, αν δεν μπορεί μια ομάδα να βάλει σε τάξη τα του οίκου της, να διαλύεται. Πρώτα όμως να πηγαίνουν στη φυλακή τα καθίκια που έκαναν περιουσίες διοικώντας τες και να κατάσχονται όσα κατάφεραν να αποκτήσουν με παράνομο πλουτισμό εις βάρος των ομάδων.

Κι εγώ θα πηγαίνω στο γήπεδο να δω την ΑΕΚ ακόμα κι αν παίζει σε συνοικιακό πρωτάθλημα. Αλλά δεν θα μου πηγαίνει το χέρι να καθίσω να γράφω για κάτι που αγαπούσα και κάποιοι το μαγάρισαν και του αφαίρεσαν τη λάμψη του. Τι να γράψω για το μπάσκετ σήμερα; Ότι ο Χατζηχρήστος το έπαιξε πρόεδρος και το έστειλε στη Β' κατηγορία; Ή να πανηγυρίσω που ακόμα κι εδώ είναι δεύτερο πίσω από το Ψυχικό και θα διεκδικήσει σε μπαράζ την άνοδο στην Α2; Κατάντια είναι αυτό. Σιωπηλά διαβάζω τα του μπάσκετ αλλά δεν γουστάρω ούτε να πάω να το δω ούτε να γράφω γι' αυτό. Με το ποδόσφαιρο είναι λίγο διαφορετικά. Θα πάω να δω τις φανέλες να τρέχουν μέσα σε κάποιο χωμάτινο γήπεδο αλλά δεν θα μου πηγαίνει το χέρι να γράψω ούτε κουβέντα για εκείνους που θα τις φοράνε...

KANTHAR0S είπε...

Εννοείται ότι οι υπεύθυνοι πρέπει να τιμωρούνται. Δεν το συζητώ αυτό. Όμως, γιατί δεν γίνεται; Ο ΠΑΟΚ χρωστάει σαράντα μύρια. Και είναι παγωμένα εδώ και δέκα χρόνια! Παγωμένα! Ο Άρης με δεκάδες μύρια έσοδα τα τελευταία χρόνια έφτασε να χρωστάει 22 με 25 μύρια. Πώς έγινε αυτό το πράγμα; Κάποιος το έκανε. Στην ΑΕΚ έγιναν εγκλήματα. Δεν υπήρχαν λεφτά για να πληρωθούν οι θυρωροί και ο Βούρος δήλωνε δημοσίως ότι έχει σχέδια για να φτιάξει νέο γήπεδο. Ο Παππάς έλεγε ότι για το οικονομικό χάλι φταίνει οι μισθοί της καθαρίστρια (!!!). Κι ο Αδαμίδης πήγαινε και υπέγραφε τον Γκουντγιονσεν για έξι κατοστάρικα. Κι εγώ ή εσύ, αν χρωστάμε 100 ευρώ θα μας κλείσουν το σπίτι. Αλλά ισολογισμοί δεν υπάρχουν; Παραστατικά; Αποδείξεις; Υπογραφές; Πλάκα κάνουμε;

Ναι, οι ομάδες είναι ιδέες, αλλά πρωτίστως είναι ανώνυμες εταίριες. Κι αυτό το ξεχνάμε συνεχώς. Όχι μόνο εμείς, οι οπαδοί. Κυρίως το ξεχνάνε οι εκάστοτε διοικούντες. Και επειδή, λοιπόν, είναι ιδέες, δεν χωράνε αγορές ΑΦΜ και λοιπά καραγκιοζιλίκια. Και ευτυχώς η συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών λέει όχι στην αγορά ΑΦΜ.

Τέλος, συγχώρα με, αλλά θα επανέλθω στα των δημοσιογράφων. Πραγματικά ντρέπομαι. Άνθρωποι που δηλώνουν φίλαθλοι του ποδοσφαίρου και οπαδοί της ΑΕΚ ισοπεδώνουν και καταργούν κάθε έννοια λογικής και ευνομίας. Αν θες σου λέω και ονόματα. Τσακίρης και Σαμπράκος. Ειδικά ο δεύτερος είναι ανελέητα επικίνδυνος, καθώς ανέκαθεν υποδυόταν τον αντικειμενικό και φειδωλό δημοσιογράφο. Δεν καταλαβαίνουν ότι μόνο κακό προξενούν στην ομάδα; Τόσο ντιπ; Αλλά κι αυτοί ανεπαρκείς είναι που στελεχώνουν ένα ανεπαρκές προΐόν.

Καλή συνέχεια, φίλε μου.

ΑΕΚΟΡΑΜΑ είπε...

@ KANTHAROS

Επειδή, όπως το λες, έχουν γίνει εγκλήματα και μάλιστα όλες τους οι απατεωνιές είναι τόσο εξώφθαλμες που τους έχουν πάρει χαμπάρι και οι πιο αδαείς, ο ρόλος του κράτους ελέγχεται πια σαν προκλητικά ύποπτος. Θα έπρεπε να τους ασκούν πιεστικό ετήσιο έλεγχο και να τους ξεσκονίζουν ώστε να μη προλαβαίνουν να μαζεύονται αυτά τα δυσβάσταχτα για τις ομάδες χρέη και οι τύποι στο μεταξύ να την κοπανάνε με φορτωμένες από τα κλοπιμαία αποσκευές. Η πρώτη σκέψη που δικαιολογεί γιατί δεν συμβαίνει αυτό είναι επειδή κάποιοι λαδώνονται και μάλιστα χοντρά.

Για τις μαϊμουδιές με τα ΑΦΜ εννοείται πως συμφωνώ απόλυτα. Και τι απαιτείται για να μη καταφεύγουν σε τέτοια καραγκιοζιλίκια οι επίδοξοι σωτήρες; Μα απλά να απαγορευτούν. Αν κάτι δεν σου δίνεται η δυνατότητα να το κάνεις, αν δεν σου ανοίγονται πόρτες και παραθυράκια στους νόμους, τότε κι εσύ ούτε που το σκέφτεσαι.

Στα των δημοσιογράφων τα έχω γράψει κι εγώ πολλές φορές. Καθένας και ένα ξεχωριστό πιόνι κάποιου. Δεν θέλω να μιλήσω ονομαστικά, να πω μόνο ότι ο Βασίλης Σαμπράκος υπήρξε ο κύριος εκφραστής του Ντεμοτεχνείου επί εποχής Ντέμη. Απ' αυτόν περνούσε και φιλτραριζόταν κάθε εισερχόμενο και εξερχόμενο θέμα που αφορούσε στην ΑΕΚ. Δεν ξέρω αν αυτό έκανε καλό ή κακό στην ΑΕΚ, υπάρχουν άλλοι πιο αρμόδιοι από εμένα για να το πουν, εξηγεί όμως την επιμονή του καθενός σε κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο από αυτά που εμπλέκονται με τα διοικητικά της ΑΕΚ την τελευταία δεκαετία...